Triatlon

Evropsko prvenstvo u Ironman-u 2023. u Hamburgu: Trku obeležila pobeda Denisa Chevrota i tragična nesreća

Nema komentara

U užasnoj nesreći na biciklističkom segmentu Evropskog prvenstva u Ironman-u u Hamburgu u nedelju, nastradao je motociklista, a povređen je fotograf i jedan od učesnika.

Pročitaj i: Četvrti triatlonac sveta, Max Neumann, odustao od Ironman Evropskog prvenstva u Hamburgu

Rezultati trke

Rezultati Fotka: Screenshot Ironman.com

Francuz Denis Chevrot osvojio je prvo mesto u muškoj kategoriji kada je završio trku za 7:26:21. Vreme koje je preko 26 minuta brže od njegovog prošlogodišnjeg rezultata događaja u Frankfurtu (7:52:54).

Belgijanac, Pieter Heemeryck završio je 4:41 miuta kasnije, nakon što je pretekao Danca Kristian Hogenhaug. Hogenhaug je završio trku 11 sekundi kasnije, prenosi Olympics.com.

https://www.instagram.com/p/CtDkbVQKzgI/

Osvajač zlatne medalje u Pekingu 2008. Jan Frodeno za dlaku je propustio podijum, završivši na četvrtom mestu. Ovo je poslednja sezona na kojoj se takmiči kao profesionalni sportista. Dvostruki olimpijski šampion Alistair Brownlee povukao se sa liste u četvrtak.

Frodeno, preuzeo je lidersko mesto nakon plivačkog segmenta od 3,8 km. Preuzeo je vođstvo od Hogenhauga na 10 km deonice trčanja, ali je onda Chevrot projurio pored njega na manje od 12 km do kraja.

Francuz je ostvario svoju treću pobedu u karijeri na IRONMAN distanci posle Klagenfurta 2021. i Frankfurta prošle godine.

Tragedija na biciklističkom segmentu Ironman trke

Na samom početku trke, došlo je do privremenog prekida nakon incidenta. Naime, vozač oficijalnog motocikla je nastradao, a 26-godišnji triatlonac i zvanični fotograf su povređeni.

Incident se dogodio oko 08:40 po lokalnom vremenu dok su lideri na pro trci vozili u suprotnom smeru u odnosu na sportiste starosne grupe na biciklističkoj stazi od dva kruga.

Zvanična izjava organizatora

IRONMAN je objavio sledeće detalje pet sati kasnije, neposredno pre nego što je trka (koja se nastavila), završila:

„Na 36 km biciklističke staze IRONMAN u Hamburgu, motocikl trke, na kom je bio službeni i fotograf trke, doživeo je sudar sa učesnikom trke.

„Sa našim najvećim žaljenjem potvrđujemo da je vozač motocikla preminuo. Naše misli i briga su sa porodicom koju ćemo podržavati koliko god možemo dok prolaze kroz ovo teško vreme.

„IRONMAN nastavlja da rešava situaciju sa lokalnim vlastima. Zdravlje i dobrobit svih onih koji su uključeni u događaj su najvažniji, a mi ćemo nastaviti da proizvodimo najbezbedniji mogući događaj sa svim zainteresovanim stranama.”

Govoreći za TRI247 IRONMAN CEO Andrew Messick je priznao:

„Gledajući unazad, mislim da to nismo shvatili kako treba i ne želim da krivim Greg Welch ili bilo koga od njih, spikeri koji su se, kao i svi, našli u situaciji bez presedana.

„Mislim da je trebalo da se isključimo na neko vreme, a nismo. Doveli smo naš tim za najavu u neodrživu situaciju da su morali da pričaju o trci kada su svi koji su gledali trku znali da se dogodilo nešto strašno. I tu su bile fokusirane njihove glave i srca.”

Fotograf pušten iz bolnice

IRONMAN je zatim izdao ažuriranu izjavu u 2030 po lokalnom vremenu, dodajući više detalja, uključujući činjenicu da je fotograf trke do tada pušten iz bolnice:

„Teška srca smo potvrdili smrt vozača motocikla tokom IRONMAN Evropskog prvenstva u Hamburgu. Na 36 km biciklističke staze IRONMAN u Hamburgu, motocikl trke sa akreditacijom se sudario sa sportistom starosne grupe koji se vozio na trkalištu u suprotnoj nadolazećoj traci.

„Fotograf, koji je takođe povređen tokom sudara, otpušten je iz bolnice. Učesnik trke ostaje u bolnici na daljem lečenju.

„Užasnuti smo ovom tragičnom nesrećom. Na dan koji treba da bude proslava ljudskog duha, umesto toga žalimo zbog gubitka člana naše triatlonske zajednice. Naše misli su sa svima pogođenima. Naš prioritet je uvek da obezbedimo bezbednost učesnika i onih koji su uključeni u događaj. Policijska istraga je u toku, a mi sarađujemo sa lokalnim vlastima kako bismo razumeli događaje koji su doveli do nesreće.“

Izvor: tri247

Četvrti triatlonac sveta, Max Neumann, odustao od Ironman Evropskog prvenstva u Hamburgu
Iva Pavlović i Strahinja Trakić osvojili dva zlata na triatlonu u Tirani
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed