Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Yasso 800s: Neverovatno prost način da radeći 10x800m predvidite vaše vreme na maratonu. Kako?

Ako bi vam neko rekao da možete predvideti kako ćete trčati na maratonu samo po tome za koliko ćete istrčati 800m da li biste mu verovali? Upoznajte Yasso 800s.

To je upravo ono na čemu se zasniva ovaj neverovatno prost plan koji je sastavio amerikanac Bart Jaso (Bart Yasso), američki motivacioni govornik, brend ambasador, novinar i trener koji se priključio Runner’s World-u magazinu daleke 1987.

Bart je završio trke na svih 7 kontinenata, trčeći Antartika maraton, pa sve do maratona na Kilimandžaru. Treba dodati da je Ironman uradio 5 puta i jednom pakleni Badwater 146 ultramaraton.

Šta je Yasso 800s?

Teorija se zasniva na predviđanju da vreme za koje istrčite jednu osamstotku u treningu 10  x 800m biće vaše vreme na maratonu.

Na primer, trčite prosek  3:20 (3 minuta i 20 sekundi) to znači da možete maraton preći za 3:20 (3 sata i 20 minuta). Pauza u ovom treningu treba da bude jednaka sa vremenom u intervalu. U ovom primeru pauza je 3 minuta i 20 sekundi.

Bart Yasso i Meb Keflezighi
Bart Yasso sa jednim od najboljih Američkih maratonaca svih vremena Meb Keflezighi-em često drži predavanja o maratonu.

Da li je Yasso pomalo optimističan?

Dobar osvrt na ovu teroiju dao je i McMillan, trener koji ima jedan od najboljih vebsajtova za naprednu teoriju o trčanju.

McMillan komentariše da Yasso predviđa optimistično i da je realnije vreme nekih 5 minuta sporije  na maratonu za utrenirane trkače. U prethodnom primeru, vreme na maratonu bi bilo 3:25. Ovo iskustvo to potvrđuje.

Ovaj trening nije komplikovan pa se savetuje da se uradi dva ili tri puta u ciklusu priprema za maraton.

Pored toga što dobro pokazuje očekivano vreme na trci, ovaj trening omogućava da vidite koliko ste napredovali u treningu, što je uvek dobro za samopouzdanje trkača.

Yasso 800s i ostali prediktori

Zašto je Yasso 800s dobar? 10 x 800m je ozbiljan trening, ukupno 8km jakog trčanja pa je odličan pokazatelj vašeg aerobnog kapaciteta.

Advertisement. Scroll to continue reading.
blank

Pored ovog prediktora, tu su još dva koja treba uključiti: završi jako dugo trčanje i duga i brza trčanja. Uradite sva tri zajedno i biće vam jasno kako da napravite taktiku za predstojeći maraton.

Kako da radite Yasso 800s?

Sa koliko ponavljanja se vrši? Počinje se sa 4-6 ponavljanja, recimo 5, i postepeno se povećava na 10 neke dve nedelje pred maraton, na vrhuncu treninga. Znači svake sledeće nedelje se povećava za po jedno ponavljanje.

Recimo počnite sa 5×800, devet nedelja pred maraton sledeće nedelje 6×800, pa 7×800 tako do 10×800 dve nedelje pred maraton.

Napomena: Ovi specifični intervalni treninzi ne dovode u pitanje klasičan maratonski trening, već ga samo dopunjuju.

U njemu i dalje veliku važnost ima spori dugački trening – “dužina”, za izdržljivost, ali i drugi, kratki, intervalni treninzi.

Ukoliko budete uradili Yasso800s pred vašu trku javite nam se u komentaru!

2 Comments

2 Comments

 1. Dušan Stupar

  23.07.2020 at 23:53

  Evo upravo istrčah 10x800m, pauza kaskanje 3 minuta :
  3:12, 3:10,3:08,3:06,3:08,3:05,3:03,3:00,3:03,2:55
  Prosek 3:05. Nisam nikad trčao maraton, ali sam dugo trkač. Spremam se za svoj prvenac u oktobru i po ovoj teoriji trebao bi ići 3 sata i 5 minuta, odnosno 3:10 Lično mislim da je to prebrzo.Ja se nadam ispod 4 sata, ipak je to prvi put

 2. Leon

  18.09.2020 at 15:39

  Pozdrav. Kakva je logika ovog testa za polumaraton? Jel se deli na pola ili…?

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Tehnika trčanja

Tempo twist treninzi su treninzi koji se trče na i oko brzine laktatnog praga. Ovo je brzina na kojoj dolazi do nagomilavanja mlečne kiseline...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* Naslovna

Pekinški maraton koji je ovog vikenda trebalo da se održi je odložen do daljnjeg. Kina nastoji da suzbije epidemiju i da se vrati na...

* Naslovna

Zakazivan i otkazivan u više navrata, 44. Pariski maraton, sa godinu i po dana zakašnjenja, održan je 17. oktobra ove godine. Predviđen za 5....