Trening

Trčanje uzbrdo

7 komentara
trcanje uzbrdo
Trčanje uzbrdo je odličan trening!

Ako trčite ulicama Beograda ili nekog drugog brdovitog grada, naićićete na manje ili veće uzbrdice. Trčanje uzbrdo je veoma dobro i za mršavljenje, te ga uvedite u vaš program. Prenosimo vam nekoliko saveta kako da prebrodite uspone.

Manji koraci i sporije trčanje

Dobar savet za trčanje uzbrdo sam dobio od mog prijatelja, orjentirca, Vladana Vujaklije. Uzbrdicu možete pretvoriti u ravnu stazu tako što ćete svesno smanjiti korak i brzinu. Prirodno je da ćete usporiti kada naiđete na veliku uzbrdicu, a vi se nemojte opirati tome i ubrzavati. Ukoliko ne možete da izdržite da trčite sve vreme, slobodno pešačite. Neki savetuju da pre nego što počnete sa trčanjem uzbrdo pešačite koji minut.

Brda su odličan trening snage

Trčanje uzbdo je odličan trening snage i brzine za vaše noge. Pri tome, uzbrdo trošite značajno više kalorija. Na uzbrdici i puls će vam se povećati te je ovo dobar trening i za vaše srce. Ipak pripazite i izbegavajte uzbrdice ukoliko ste početnik ili je vaš BMI indeks iznad normale.

Trening za uzbrdice

Zagrejte se trčeći petnaestak minuta po ravnom. Razgibajte se.

Trčite veoma lagano uzbrdo 10 minuta. Za početak izaberite uzbrdicu sa laganim usponom. Pešačite nizbrdo 50 – 75 koraka ili duže, sve dok vam disanje ne dođe u normalu. Ukoliko imate pulsometar sačekajte dok vam se puls ne spusti do nekih 100 – 120 oktucaja u minuti. Ponovo trčite 10 minuta uzbrdo, te ponovite istu rutinu nekoliko serija (maksimalno 8).

Ukoliko ste iskusni u brdskom trčanju podelite sa nama i vaša iskustvo. Svi saveti su dobrodošli.

Teretana i vežbe za trkače
Staze za trčanje: Ada Ciganlija

Povezani članci

7 komentara. Leave new

 • Dragan Šimić
  septembar 28, 2009 07:40

  Pozdrav

  Blago Vama što živite u brdima.
  Odavde iz Bečeja samo pri lepom vremenu jedva se nadzire Fruška Gora.
  Sve je ravno i monotono do bola.

  Odgovori
 • Вујаклија
  novembar 23, 2009 17:53

  Ha! Vidi ja! 🙂

  Odgovori
 • …..

  Odgovori
 • Uzivam trcati uzbrdo!
   

  Odgovori
 • Ronbaldinho
  jun 10, 2011 08:45

  sprintanje od 15-tak metara na uzbrdici nagiba 60-tak stepeni je neverovatno dobra stvar za kondiciju!! plus jacaju noge i postajete brzi..ali ne treba preterivati 2 ovakva trening nedeljno i za 3 nedelje ste u odlicnoj formi…naravno treba i nesto drugo raditi izmedju tih treninga… 2×5 sprintanja na takvoj uzbrdici i to je to ne treba vam vise samo jos dodate 15min trcanja pre toga i 10tak min malo brzeg trcanja posle toga…

  Odgovori
 • Moj savjet ko je pocetnik nek izbjegava uzbrdo iako je dobro za misice to prvo….Sve zavisi koliko je do uzbrdo dugacko….Zbog povreda a i noge pocetnika nece moci izdrzati toliki napor…..I ovo je tacno sto sporije ko trci….Pa i da se saginje ako mu je tesko nije strasno….Ja sam trcao jedno mjesec dana pa sam i dodao stazu sa uzbrdicom koja je u intervalu oko 30 minuta….Za misice mi je zakon uzbrdica…..

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed