Trening

Dajte sve od sebe – sve vreme

2 komentara

Kao najveći dugoprugaš, Hajle Gebreselasije zna ponešto i o ambiciji i motivaciji.

U karijeri koja traje skoro dve decenije, trenutni svetski rekorder u maratonu jer redefinisao umetsnot trčanja – pobeđujući svoje lično najbolje vreme na Berlisnkom maratonu 2008. vremenom 2:03:59.

Ali uspeh ovog atlete nije ograničen samo trčanjem, Gebreselasije je i jako uspešan poslovni čovek. On je uvoznik Hjundaija za Etiopiju, poseduje brojna imanja u glavnom gradu, vodi teretanu u gradu a od skora je otvorio i novi hotel blizu jezera Hawassa.

Danas Gebreselasije prenosi svoje znanje, kao mentor pomaže mladim atletičarima širom sveta da ostvare svoje ambicije na Olimpijadi u Londonu 2012, gde namerava i da se takmiči.

“Da li se radi o vašem trčanju ili o vašoj karijeri, biti uspešan ne zavisi samo od talenta. Uspeh zahteva i mnogo energije i discipline”, kaže 38-godišnjak koji živi i trenira u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije.

U intervjuu za CNN govorio je o tome kako opstaje toliko dugo u vrhu i podelio savete koji se mogu preneti na bilo koju profesiju.

Dajte sve od sebe — sve vreme

Gebreselasije duguje svoja dostignuća trima osnovnim principima: posvećenosti, disciplini i teškom radu. “Za mene su to tri najvažnija sastojka koje morate da imate ako želite uspeh u bilo čemu.” – kaže Hajle.

To je dugotrajan proces, nećete postići sve što želite preko noći, ali što više dajete, više ćete dobiti. – Hajle Gebreselasije

Prvi sastojak je posvećenost. Želja i strast da “osovjite zlato, budete svetski prvak, da uspete,”  to su esencijalne stvari, kaže on. “Jednom kada se posvetite nekom cilju, potrebni su vam disciplina i težak rad da stignete do njega.” To je formula koja je pomogla Gebreselasiju i koju sprovodi i dalje u svakodnevnom životu.

U 5:30 ujutru svetski šampiion je već na trčanju, u sklopu svog trenažnog programa, oko stadiona ili u šumi blizu njegove kuće. Već u 9 je u kancelariji, spreman da provede puno radno vreme na poslu i tek u 17:00 se vraća treningu na još dva sata pre nego što ode kući da vidi ženu i decu. Sve što radi radi sa entuzijazmom. “Radim veoma naporno, kada ustanem u 5 ujutru da li odem samo da džogiram? Definitivno ne, i tada dajem sve od sebe i izlažem se maksimalnim naporima.”

Nemojte raditi to zbog novca

Po Gebreselasiju, novčana nagrada ne bi trebalo da vam bude glavna motivacija. “Nije reč o novcu, reč je o tome da budete bolji, da postanete broj jedan u težnji da uvek budete najbolji.” kaže Selasije i dodaje: “Novac dolazi kasnije. Ako planirate samo da se obogatite i ništa više, bankrotiraćete. To je dugotrajan proces, nećete postići sve što želite preko noći, ali što više dajete, više ćete dobiti. ”

Takmičite se sa sobom

Kad Gebreselasije trči trku, nema vremena da razmišlja o tome šta drugi takmičari rade pošto je previše zauzet trkanjem sa samim sobom.

“Ne razmišljam o tome da li nosim broj jedan ili tri. Ne razmišljam da li moram da pobedim, razmišljam o tome da moram da trčim brže.”

Ovo je primenjivo u svakoj sferi života, na trci ali i na profesionalnom planu.

Gebreselasije dodaje: “Vaša trka nije protiv ostalih takmičara, ona je protiv vremena, protiv vas samih. Stvarno verujem da mi ovakav stav daje prednost. Niste u tim trenutcima zabrinuti za konkurente toliko koliko za ono što vi radite.”

Podigni te se

“Udariti u zid” je tako rasprostranjeno iskustvo koje zadesi skoro svakog maratonca i Gebreselasije tu nije izuzetak. Međutim, kako kaže, ključ je u elastičnosti uma. Kaže da je sve u vašoj glavi, njegova filozofija je da uvek bude “mentalno fit”.

“Pre mnogo godina na početku moje trkačke karijere, povredio sam se tokom maratona u Adis Abebi i nisam mogo da hodam skoro nedelju dana. Bio sam u tom trenutku povređen fizički, ali mentalno sam hteo da nastavim. Ako vam je telo oštećeno, povređeno, može biti i popravljeno, međutim ako ste povređeni mentalno iznutra to ne možete popraviti, to je jako teško.”

Ovakav mentalitet je pomogao Gebreselasiju i  u biznisu ne samo u trčanju.

“I trčanje i biznis zahtevaju od vas da uvek budete bolji”, kaže. “Tehnički i taktički, ono što je potrebno da uradite se razlikuje u sportu i poslu naravno, ali je um podešen uvek isto.”

Hajle Gebreselasije je mentor atletičarima tinejdžerima kroz G4S program, koji pomaže četrnaestorici mladih sportista da dostignu njihov san i takmiče se na Olimpijadi u Londonu 2012.

16 nedelja do Tvog prvog polumaratona
Moj prvi polumaraton – Ljubljana 2011 #5
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed