Oprema za trčanje

Android aplikacije za trčanje – Smash Run

2 komentara

 

smashrun

Ovo su vaši komentari o SmashRun aplikaciji za praćenje trkačkog dnevnika.

Kako statistiku učiniti zabavnom, a od treninga napraviti igru i izazov

Smashrun je, čini se, veoma jednostavan program – sve što od vas traži je datum, vreme trčanja, kilometražu i rezultat, ali ono što iz toga uspe da izvuče je zaista impresivno. Na glavnoj stranici nalazi se pregled vaših dosadašnjih treninga i dostignuća, koji se mogu posmatrati ukupno ili po mesecu i godini. Koliko ste istrčali svakoga dana, kako je kilometraža rasla tokom vremena, kada ste najčešće i najređe trčali i koliko, koja vam je prosečna brzina i najveća kilometraža, i još toliko sitnica a sve prikazano na jedan vizuelno neverovatno pregledan i pronicljiv način.

Pored uopštenog pregleda, moguće je pogledati i statistiku svakog pojedinačnog treninga, brzinu i kilometražu koja je ostvarena, kao i gde se taj trening nalazi u poređenju sa drugim istrčanim, a pre svega onima slične distance. Ono što čini Smashrun tako interesantnim su male stvari, kao recimo ta da pored broja potrošenih kalorija stoji ekvivalent u obroku, zdravom ili nezdravom, koji biste tim treningom uspeli da sagorite. Tako bi za moju dužinu od 32.4 kilometara bila potrebna cela jedna pita od jabuka ili ogroman biftek od preko 600 grama, pečeni krompir sa prelivom i spanać pride. Ogladneo sam samo pišući ovu rečenicu.

Konkurencija

Svaki trening koji ostvarite stavlja vas u konkurenciju sa ostalim trkačima koji koriste sajt. Vaša kilometraža, brzina kao i koliko često održavate treninge utiče na to gde ćete se nalaziti na listi korisnika. S obzirom na još uvek relativno mali broj članova, nije toliki problem i za prosečnog trkača kao što sam ja da ostvari zavidno mesto kao što je ulazak među prvih deset po istrčanoj dužini u prethodnih mesec dana, ali kako broj bude rastao, a rašće sigurno, u to ne sumnjam, biće moguće stvoriti realniju sliku o svom mestu u trkačkoj zajednici.

Ali da ne ispadne da se previše fokusiram na banalnu stranu sajta, Smashrun stvarno deluje kao moćan alat čija grafički i vizuelno prikazana statistika zaista može da vam pruži koristan uvid u vaš dosadašnji trening, mogućnost za napredak i ono što bi u njemu možda mogli da ispravite. Nisam imao prilike da isprobam, ali po komentarima sa neta, Nike+ sistem je sjajno implementiran na sajtu, a njegovo korišćenje podiže vrednost i praktičnost programa na jedan novi, viši nivo.

[cf]iframe[/cf]

Nova društvena mreža

Smashrun ima i aspekt društvenih mreža, pružajući vam priliku da dodajete prijatelje i imate pregled i njihovih treninga. Možete se na njega povezati preko profila na fejsbuku ili Tviteru i pronaći prijatelje koji ga takođe koriste, kao i postavljati statuse o završenim treninzima automatski, direktno iz njega. Ukoliko ga neko od prijatelja ne koristi a mislite da bi im značio, moguće je i direktno poslati poziv za pristup, bilo putem mejla ili direktnog linka, i po registraciji pratiti njihove rezultate i upoređivati ih sa sopstvenim. Način dodavanja prijatelja više podseća na Tviterovu i Google+ koncepciju praćenja željenih korisnika nego na fejsbukov sistem koji se zasniva na obostranom pristanku.

Sve u svemu, Smashrun predstavlja pravo osveženje u odnosu na veliki broj drugih, u poređenju sa njim dosadnih programa i dnevnika treninga. Lakoća korišćenja, pregledan korisnički interfejs, praktičnost, intuitivnost i inovativnost koje poseduje zaista su unikatni, a kada na sve to dodamo zabavni i društveni element, to čini ovo jednim od najboljih programa posvećenim trkačima koje sam bar ja lično ikada koristio.Ivan Simić – odlomak iz bloga Nacionalnost: Trkač

Jednostavna i super skockana

Za praćenje treninga koristim GARMIN-ovu sistemsku aplikaciju ‘Garmin Training Center’. Ista je skroz OK za post festum kvantitativnu analizu treninga, trke etc. ali nekako mi ne pruza jednostavne komparativne mogucnosti izmedju samih treninga na način kako sam to sasvim slučajno pronašao u Smashrun-u.

Smashrun automatski sortira sve trke približno iste dužine. Za istrčanih 7.3 km na primer, sa desne strane se pojavi listing svih trka na 7km +/- 500m i vrlo je jednostavno pratiti progres tokom godina trčanja.

Dvodimenzionalni dijagram između distance i tempa (pace) je takodje fenomenalna stvar – vidiš na makro planu čega više i češće trčiš čega manje. Mislim sve ovo čovek može da prati i sam, ali ovde je sve to automatski, intuitivno, na jednom mestu, super skockano.

Aplikacija je super jednostavnog dizajna (kao da je radjena za Mac!) i savršeno izgleda na smartphonu ili tabletu…

Konačno Garmin koristim i za bicikl i za trčanje, i ne mogu da razdvojim te dve kategorije u ukupnoj kilometraži (imam neki osnovni softver koji je dosao uz Forerunner 305) tako da mi Smashrun super dodje da pratim samo trčanje.

Android aplikacije za trčanje – Sports Tracker
Trkačke aplikacije za iPhone – Endomondo
Tags: , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed