Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Trčanje zimi – GTX patike za trčanje

Jesen, a naročito zima, dobar deo trkača skloni sa ulica na trake za trčanje ili u teretane. To je oduvek bila praksa koja se, polako ali sigurno, menja.

Ako zamislimo jedan tipičan zimski dan sa temperaturom oko nule i ako ga još smestimo u grad, koji beli sneg brzinom svetlosti pretvara u bljuzgavicu, biće nam jasno zašto se zimi trkači odlučuju da trening odrade u zatvorenom. Elem, nikome se ne mili da po takvom danu boravi napolju, hladno je, iako se trčanjem brzo zagrejemo, a ako tome pridodamo činjenicu da će vam noge, već posle prvih 100 m biti potpuno mokre, LSD trening sigurno bolje zvuči u zatvorenom.

Ipak, trčanje zimi na otvorenom ima svoje prednosti. Pored toga što su sve staze vaše jer su šetači na zimskom odmoru, biciklisti na trenažerima, a deca u igraonicama, trčanje zimi na otvorenom nam jača duh i poboljšava cirkulaciju, a kada ga jednom probate, uz odgovarajuću opremu, brzo ga zavolite.

Patika glavu čuva, šubara je kvari

Kada kažemo odgovarajuća oprema mislimo prvenstveno na odgovarajuće patike. Patike koje treba koristiti zimi u mnogome se razlikuju od letnjih patika. Prvo i osnovno je gornjište patike. Zimske patike se prave od vodootpornih materijala. Iako u svetu postoji veći izbor materijala za ovu namenu, kod nas dominira Gore-Tex obuća koja je negde tehnološki najdalje otišla. U pitanju je materijal koji ne dozvoljava da voda prodre u patiku, dok je, sa druge strane, dovoljno prozračan da vam se noga ne upari dok trčite.

Ove patike su uglavnom dosta čvršće od letnjih patika, što je izuzetno korisno kada je u pitanju trčanje po klizavom tlu jer smanjuje rizik od izvrtanja zgloba. Pored čvrstine, patike za zimu imaju i nešto rebrastiji đon koji nam pomaže da se manje klizamo po snegu i blatu. Dakle, stabilna, topla i suva patika za trčanje je prvi komad opreme u koji treba uložiti pre izlaska na stazu zimi, ali ne i jedini. Već smo pisali o razlikama u letnjoj i zimskoj opremi, pa to pročitajte ovde.

Neki to NE vole vruće

Ukusi su različiti u svemu pa i u trčanju zimi. Neki od trkača i trkačica ne preferiraju patike sa Gore-Tex gornjištem. Glavni razlog je toplota. Neki ljudi prosto imaju drugačiju termoregulaciju i perifernu cirkulaciju, tako da su im ove patike pretople. Radije bi istrpeli mokre čarape nego pregrejana stopala.

Drugi razlog zbog koga neki trkači i trkačice izbegavaju Gore-Tex patike je činjenica da su one manje fleksibilne od patika koje se prave od prozračnijeg gornjišta. Iako smo rekli da su ove patke stabilnije, neki ipak više vole da su im patike komotnije i fleksibilnije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kao što rekosmo, o ukusima ne treba raspravljati.

Ono što je važno je da nam kiša i sneg više nisu prepreka za dobar, zdrav, trening na otvorenom. Jedan izgovor manje sa zimskog spiska.

Tekst je originalno objavljen na Intersport blogu.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Veoma često sam u direktnom kontaktu sa trkačima, posebno onim trkačima koji iza sebe imaju dug staž u trčanju, čuo neke od ovih mitova....

* Naslovna

Vodeći brendovi patika za trčanje i dalje osećaju posledice zbog zatvaranja fabrika u Vijetnamu, tako javlja sajt posvećen novostima iz industrije proizvodnje obuće footwearnews...

* Naslovna

U poslednjih nekoliko godina broj žena koje su počele da se bave trčanjem je u velikom porastu. Primera radi 61% svih učesnika polumaratona u...

* Naslovna

Osnovni parametar za zamenu patika za trčanje bi trebalo da bude pohabanost, gubitak sposobnosti patika da pruže zaštitu vašem lokomotornom aparatu, te smanjena podrška efektivnom trčanju.