Oprema za trčanjeTrail & Treking

Šta nose skyrunner-i?

Nema komentara

Kao neko ko još uvek istražuje šta je za mene neophodno da imam kada krenem na trail ili skyrunning trku (ali ono stvarno, za preživljavanje i sigurnost), a šta je zgodno za poneti (zbog udobnosti i dodatne sigurnosti), često zagledam iskusnije trkače i njihovu opremu. 

I koliko god da opreme nabavim, uvek ima još nešto što bi mi olakšalo život sledeći put. Za trčanje jesu dovoljne samo patike, a za trčanje i boravak u planini – nikada nisu dovoljne samo patike.

Ali – patike jesu polazna tačka. Već ste milion puta ovde pročitali da je odgovarajući par patika esencija i preduslov vaše udobnosti, performansi i izbegavanja povreda. Trail patika – sve to puta dva!

Dok pripremam detaljnu ček listu opreme (po prioritetima), bacite pogled na prethodne tekstove na ovu temu (ovde i ovde). Na našem tržištu još uvek ima nekih sitnica koje nisu lako dostupne (skupe su ili ih nema u sportskim radnjama). Ali do kraja godine, sigurna sam da ćemo moći da se komplet opremimo i u Beogradu, a do tada čekirajte online shop kao polaznu tačku za pretragu svega što je dostupno.

Ja sam na trail naravno krenula sa random Adidas patikama koje sam kupila za trening (i polumaraton). Preživela sam u njima i trku sa preprekama (dakle vodu, blato, krš, 500 stepeni, odvezivanje pertli, izvrtanje zglobova, padove, klizanje) ali one nisu preživele, a ni moje samopouzdanje. Ali u to vreme, kao početnik, nisam se pitala zašto ljudi ulažu u svoju trail opremu i po čemu je ona drugačija. Sada znam… (uskoro članak).

Thanks God imamo društvene mreže, pa ne moram da idem na Alpe da vidim šta nose svetski ultraši, što na nogama, što na leđima! Bacila sam pogled i na Instagram profile naših skajranera koji nisu bili lenji da postave svoje flat lay-eve pred neku trku. I hvala im na tome!

Generalno, što se patika tiče, na domaćim trkama najviše viđam Salomon, Asics i Adidas Terrex (što odgovara prilikama i ponudi u našoj zemlji – mislim na cenovni rang i širinu izbora). Naravno ima tu još brendova… Ali hajde da vidimo šta oni furaju:

https://www.instagram.com/p/BRL-KbMDedk/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/Bjfw6ZnhwHf/?utm_source=ig_web_copy_link

Naš Jovica, kao i Lizzy,  su trkači svetskog kalibra, i ovo je njihova oprema na dugim trkama. Sve ovo vam neće trebati na većini naših trka. Ali ako trčite ultru, evo ideja (ista hrana i piće ne odgovaraju svima, ne uzimajte zdravo za gotovo, nego isprobajte na treningu).

https://www.instagram.com/p/BndO9lQgDml/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/BE2N-7IoKuu/?utm_source=ig_web_copy_link

Kilian izgleda na neke trke ne nosi ništa (osim Salomon patika), ali ovo spada pod rubriku „Ne pokušavajte kod kuće!“

View this post on Instagram

Zegama, Sierre Zinal, Pikes Peak Marathon. This will be the races I will compete this summer. After many seasons doing plenty of races I wanted to race less and train more. . @zegamaaizkorri is a very special race for me, since I won for the first time in 2007 it has became a “home” for me. The ambiance makes this race unique. . @sierrezinal_officiel is probably one of the most mountain running races, being not technical it is a meeting point from skyrunners to marathon runners. . @pikespeakmarathon with his history and the altitude is one of the most iconic races. Can’t wait to come back there. . #GoldenTrailSeries @salomonrunning 📸 @fotorunners.es Fèlix Sanchez/ @jsaragossa / Damien Rosso

A post shared by Kilian Jornet (@kilianjornet) on

Fruškogorski maraton 2019 iz ugla jednog trkača
Planinsko trčanje ne priznaje neustrašivost
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed