Gedžeti za trčanjeOprema za trčanje

Omiljeni GPS sat u Srbiji: GARMIN FORERUNNER 305

Nema komentara

garmin 305 velika

Garmin Forerunner 305 je jedan od najčešće korišćenih GPS satova za trčanje u Srbiji. Ne bez razloga, ovaj sat je sve što je potrebno jednom trkaču/ici: pulsmetar, merač brzine i tempa, pređene distance, planer treninga i automatski arhiver.

Garmin 305 (u trkačkom žargonu se izbacuje „Forerunner“) dolazi isključivo u crvenoj boji i predstavlja nastavak ali i kraj ove „5“ serije. Njegov prethodnik je Garmin Forerunner 205 koji predstavlja isti sat bez pulsmetra i bio je plave boje. 305-ica je na tržište izašla 2007. godine i više se ne proizvodi.

Ovu liniju satova, tj. slobodno možemo da kažemo, najnapredniju liniju iz Garmina, nasledila je nova generacija GPS prijemnika koji su otporni na vodu – Garmin 310XT i trenutno po svima najbolji GPS sat za trkače i trialtonce Garmin Forerunner 910XT.

Mnogi kada prvi put vide ovakav sat pomisle da je on prevelik za nošenje, no kada ga probate, videćete da je sat izuzetno lak i da se već posle par minuta naviknete na njegovo prisustvo. Sat je tako napravljen da argonomski obavija ruku, tako da je njegovo nošenje jako prijatno.

Kako početi sa trčanjem?

Kada ne meri vaše trčanje, 305-ica stoji isključena i ne pokazuje vreme kao neki drugi satovi. Ovo znači da sat nećete nositi u grad kao deo vašeg sportskog izgleda, ali to i nije tako veliki problem jer ko bi i nosio ovakvu budžu na ruci na posao ili kafu sa prijateljima.

ekipa garmin 305

Nakon što se uključi potrebno je da mirujete između 45-90 sekundi kada se sat konektuje sa GPS satelitima i hvata signal. Kasnije verzije satova imaju mnogo bolju podršku i signal se hvata mnogo brže.

Kada je sat konektovan, dovoljno je da pritisnete START i počnete da trčite, a na jednom od 3-4 ekrana biće vam prikazani podaci koji ste prethodno odredili da se pojavljuju. To mogu da budu: trenutna i prosečna brzina (tempo trčanja), ukupna ili dužina u krugu, vreme, vreme u krugu, puls – prosečan, maksimalni, trenutni, po krugu… Dodatno, tu su podaci kao što su nadmorska visina (bez barometra), podaci za bicikl: brzina u km/h i drugo.

Programiranje treninga

Jedna od fantastičnih opcija koju je Garmin uveo jeste programiranje vežbi i treninga. Zamislite da treba da radite trening 12×100 metara sa pauzom od 45 sekundi i slično (10×20  sec). Da biste uradili ovaj trening potrebno je da neprestano gledate na sat, i da u sebi pamtite na kom ste intervalu, što ume da bude veoma naporno kako se trening približava kraju.

Programiranje ovog treninga u Garmin Connect-u i slanjem na uređaj, vaš sat automatski postaje vaš lični trener koji vas 5 sekundi pred svaki interval inforimiše (pišti, a 310XT i vibrira) i podseća da treba da se pripremiti na naredni set vežbi ili odmor koji predstoji.

Garmin Connect

Garmin Connect predstavlja online centar za trkače, bicikliste i sve zaljubljenike u outdoor aktivnosti koij prate svoje treninge sa Garmin uređajima. Connect je vaš lični arhiver preko koga pratite vaše treninge, statistiku, ciljeve, ali i programitate treninge i rute koje ćete trčati, planinariti ili biciklirati.

Connect je od nedavno redizajniran i zamišljen kao društvena mreža – možete dodavati prijatelje, ali ova opcija nekako nije zaživela među korisnicima. Mislim da je zbog toga što Garmin koriste pre svega oni napredniji i PRO trkači, a mnogi od njih svoje treninge sakrivaju od konkurencije 🙂

izvestaj-garmin

Svoje treninge i trke kasnije možete da vidite na mapi, pogledate prelaze, puls na određenim delovima staze i na intervalima. Sve to doprinosi boljem razumevanju trenažnog procesa, ali i boljem planiranju treninga i usklađivanju zona treninga sa srčanom frekvencijom i brzinom trčanja.

Lično iskustvo

Kao nekadašnji vlasnik Garmin Forerunnera 205, a danas 305 (uskoro prelazim na neki od XT modela) mogu slobodno da kažem da mi je trčanje uz Garmin promenilo shvatanje treninga. Bilo kakvo ozbiljnije trčanje bi mi danas bilo neizvodljivo bez ovog sata, a posebno kada se uzme obzir da pojedine treninge i testove analiziram sa trenerom.

Na dužim trkama koristim Garmin kako bi mi kontrolisao tempo i kako bih ostao u odgovarajućoj zoni. Kraće trke su često bolje kada se trče na osećaj jer nemaš presiju da si u višoj zoni u kojoj veruješ da ne možeš da opstaneš u dužem vremenskom periodu.

Kada treniram jednostavne treninge (duga trčanja), Garmin mi je namešten da mi pokazuje prosečni tempo po krugu, a krug (Lap) automatski se restartuje svaki kilometar. Na taj način posle svakog kilometra dobijam signal i mogu da revidiram svoj tempo. Ovo je ujedno i najpreciznije merenje sata, jer nagle promene tempa, prolaz kroz pasaže i drvorede zbuni sat koji pokazuje neku ludačku i netačnu brzinu.

Gde kupiti?

Garmin Forerunner 305 se više ne proizvodi. Otuda skroz ludačka cena na Amazonu gde je on skuplji od mnogo boljeg modela Garmin Forerunner 310XT. U Srbiji generalni zastupnik Garmina je kompanija Infoteam DOO. Njihova online prodavnica nalazi se na adresi www.navishop.rs.

p.s. Ako želite da prođete jefitnije pre odluke o nabavci, možete da koristite neki od trkačkih aplikacija za vaš IPhone ili Android telefon.

Kako „radi“ kompresiona oprema?
Fitnes narukvice
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed