Oprema za trčanjePromo

Kiša i trčanje su dobar par ako znate šta da obučete za trčanje po kiši?

Nema komentara

Kada se spoje kiša i trčanje, najteži deo je napraviti prvi korak i izaći napolje, posle toga sve je lakše i vredi truda.

Samo zato što pada kiša ne znači da treba da izbegavate trčanje. Kada počnete da trčite, možda ćete otkriti da uživate u tome. Trčanje po kiši je odlično za mentalni trening, plus postoje načini da se obučete u skladu sa tim kako biste bili spremni.

Kiša je prirodni mehanizam rashlađivanja pa će vam trening biti zapravo prijatniji nego po sunčanom danu.

Nosite odgovarajuću obuću za vlažne uslove

Pokušajte da izbegnete da nosite nove patike na trening po kiši. Sačuvajte ih za bolje vreme kako bi duže zadržale sva svojstva i podršku zbog kojih ste ih kupili.

Za trčanje po kiši bolje je nositi stare patike ili vodootporne patike namenjene trčanju po kiši.

Waterproof nije isto što Water – resistant imajte to na umu

Imajte na umu da sami modeli koji su predviđeni za trčanje po vlažnom terenu imaju nekoliko nivoa otpornosti na vodu.

Water – resistant

Materijal će sprečiti prodiranje vode, ali samo do određenog nivoa. Zbog toga nije potpuno otporan na prodiranje vode, a voda će ući ili izaći iz proizvoda ili materijala kada je izložena visokim nivoima vode.

Patike od ovog materijala će zaštititi vašu nogu do neke mere, ali svakako ćete se osećati bolje nego da ste u običnim patikama za trčanje.

Predlog – rešenje

Možete da kupite jedan par Water – resistant patika po nižoj ceni i da ih koristite po potrebi, nekoliko puta u sezoni. Na taj način će vam osnovne patike trajati duže a i noge će dobiti zaštitu. A sve po ok ceni.

Pro Touch RIDGERUNNER 6 AQX
6.089,99RSD 

Waterproof

Materijal ili proizvod je potpuno nepropustan za prodiranje vode, što znači da voda ne može ući ili izaći iz proizvoda ili materijala. Pružanje trajne zaštite od vode tokom značajnog vremenskog perioda.

Najpoznatiji Waterproof materijal u svetu sporta je svakako Gore-Tex i sigurno za sada najbolji. Ono što je njegova „mana“ jeste cena. Najčešće se koristi za modele iz višeg cenovnog ranga i onaj nastavak koji glasi G-TX znači da te patike postanu još skuplje.

U zimskim mesecima kada ima puno snega, ili na planinskim terenima ova investicija je apsolutno isplativa i opravdana. Ali ostaje pitanje za sve trkače u gradu, da li je water – resistant nivo zaštite dovoljan.

Savet plus

Ako su vam patike posle trčanja natopljene, lak i brz način da ih osušite je da ih napunite zgužvanim kuglicama novina. Ovo može pomoći vašim patikama da zadrže oblik i brzo će ih osušiti za sledeći trening po kiši.

Obucite se slojevito i budite vidljivi

Nikada ne možete biti previše obučeni jer uvek možete da skinute jedan sloj, a najvažniji sloj je onaj koji vam je najbliži telu.

Investirajte u opremu i nosite tkaninu koja odvodi vlagu i koja sadrži tehnologiju brzog sušenja. Nošenje odeće koja može da apsorbuje vodu i znoj dalje od vaše kože pomoći će vam da održite temperaturu tela. Ujedno će vas zaštiti od vetra i prehlada (zamislite natopljenu i zalepljenu pamučnu majicu uz vaše telo kada naletite na udar vetra, ne baš dobra slika)

Vaš spoljni sloj treba da bude lagana jakna otporna na vetar ili vodu. Ako odlučite da nosite vodootpornu jaknu, ona će zadržati vlagu i toplotu unutra, što može biti odlično zimi, ali previše toplo u jesen ili proleće.

Birajte opremu koja na sebi ima reflektujuće detalje kako bi bili vidljivi vozačima u saobraćaju tokim kiše.

Savet plus: Nosite kačket za trčanje po kiši

Kačket takođe može da vam koristi kada pada kiša. Osim što će vam glava biti malo suvlja, značajniji efekat kačketa je sprečavanje kiše da vam pada po licu i očima pa ćete videti bolje.

Energetics LUANA II WMS
1.599,99RSD 

Izbegavajte trčanje tokom grmljavine

Dok je trčanje po kiši dobro, trčanje za vreme grmljavine je prelazak granice bezbednosti. Kiša ne može da vam naudi, ali ako vas udari grom može. Nemojte rizikovati da trčite napolju ako ima grmljavine u okolini – najbolje je da trčite u zatvorenom prostoru.

Philips stao uz Wings for life world run u borbi sa povredama kičmene moždine
Šta bi stvarno trebalo da uzmete u obzir kada kupujete patike za trčanje?
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed