Ručni kompjuteri (satovi) za trčanje i uređaji za trčanje su mali elektronski aparati, često poslednji krik tehnlogoije, ali i mode, bez kojih se može sasvim regularno trenirati, ali eto, teško vam je da odolite i jednostavno imate želju da posedujete tako nešto. Naravno ako ste gedžet frik. Visoke tehnologije su zauzela svoje mesto i na ovom tržištu, te za trčanje možete koristiti različite gedžete, od kojih su neki veoma korisni:

pulsometarPulsmetar

Pulsmetar je uređaj koji meri broj otkucaja srca u minuti. Jeftiniji pulsometri koštaju desetak evra da bi oni najskuplji bili i preko stotinu. Uređaj se sastoji iz dva dela, trake sa senzorima koja se stavlja oko grudi i prijemnika koji je u obliku sata. Na satu pored pulsa imate i štopericu. Pulsometar je nezaobilazni rekvizit svakog malo više angažovanog trkača. Teško je zamisliti iole ozbiljnije trkačke pripreme bez njega. No, čak iako ste i početnik imaćete velike koristi od ove male naprave. Pulsometar vam oktriva u kojoj zoni trenirate, te vam neće dozvoliti da se preforsirate i tako naudite svom organizmu. Pulsometar je sastavni deo mnogih drugih gedžeta.

GPS satovi

GPS uređaji u obliku sata su konceptualno obični GPS uređaji koji su prilagođeni za trčanje. To znači da na njima nećete naći mapu regiona (mapa zahteva veći ekran), ali je uređaj snabdeven posebno interesantnim podacima za trkače. To su pre svega pređena distanca, vreme i ono što je najbitnije: tempo (brzina). Uređaj računa i prosečnu brzinu, a ima beskonačnu memoriju za krugove.

Za svaki krug možete pogledati pređenu dužinu, prosečnu brzinu… Posotoji još mnoštvo podataka kao štu su broj potrošenih kalorija ili evalacija zemljišta (nadmorska visina). Uz sve ovo obratite pažnju da uz neke uređaje ide i pulsometar te podatke o vašoj brzini ili nagibu terena možete uporediti sa brojem otkucaja vašeg srca (interesantno je posmatrati kako vam uz veću brzinu raste puls).  Sve podatke prebacujete na računar i čuvate u arhivi treninga. Mapu pređenog puta možete posle eksportovati u Google Maps ili ih pogledati na Google Earthu.

Najpoznatiji GPS ručni kompjuteri za trčanje i triatlon su Polar, Garmin, Suunto, Timex.

pedometarPedometri i senzori za patike

Ovi uređaji se prikače na patiku (na patiku ili se postavi senzor u đon) i onda šalju podatke u sat koji je sa njima povezan. Princip je različit od GPS satova, ali i uz ovu kombinaciju dobijate glavne parametre treninga: dužinu, vreme i brzinu. Neki padometri imaju mogućnost da se povežu sa prijemnikom koji ide i uz pulsometar, te ova kombinacija padometar-pulsometar – prijemnik imitira GPS trkački sat, uz jednu malu manu – nemate mapu predela gde ste trčali.

Popularni pedometri su Nike+, Polar, Suunto.

MP3

Neki trkači su protivnici slušanja muzike. Drugima je trčanje nezamislivo bez dobre muzike. Svako ima svoj muzički ukus i svoju najbolju listu za brzo trčanje ili džoging. Mnoge poznate marke imaju specijalne slušalice za trkače (da vam slušalice ne bi ispale u toku trčanja), a obratite pažnju i na to gde ćete držati uređaj dok budete trčali. Može vam se desiti da kupite šorc ili trenerku bez džepova te nećete imati gde da okačite vaš telefon sa MP3 uređajem.

Neki uređaji i slušalice su osetljivi na vlagu, pa ako imate prilike posavetujte se i saslušajte ikustva poznanika, kako vam se ne bi desilo da se uređaj pokvari posle par treninga. Naš predlog: što jeftinije to ćete manje žaliti date pare ako se MP3 pokvari u kontaktu sa znojem ili blagom kišicom.

Mobilni telefoni sa GPS-om

Princip rada ovih telefona je identičan kao i GPS sat, s tim što čak možete i videti mapu kuda trčite. Uz odgovarajući softver na mobilnom telefonu vaš aparat postaje pravi mali gedžet za sve sportove u prirodi, poput trčanja, vožnje bicikla, pešačenja ili planinarenja.

Nedostatak: nema pulsometar. Nosite mobilni je opterećenje, jer vas hitan poziv može prekinuti. Pri tome neki mobilni uređaji poput IPhone i Nokia telefona mogu biti poveći, pa se mora kupiti dodatna fotrola koja služi da telefon stavite oko nadlaktice kako vam ne bi skako u džepu.

Dve su glavne prednosti nošenja mobilnog telefona. Nikad se ne zna kad će vam zatrebati (možete pasti, povrediti zglob, mogu vas napasti kučići…) pa ga je dobro imati kao sigurnost, što naručito važi za devojke. Drugo, desiće vam se da trčite kroz lepe krajeve, tada možete zastati i napraviti lepu fotografiju koja će postati nezaboravna uspomena. Mobilni možete iskoristiti i da se najavite na kafu ili soku prijatelju kroz čiji kraj prolazite :)

Koje uređaje vi koristite? Bez kojih ne možete, a za koje mislite da su nepotrebni? Da li smo zaboravili nešto u ovom članku?