Oprema za trčanje

GARMIN VivoFit – fitnes narukvica

Nema komentara

garmin vivofit

U prethodnom tekstu o fitnes narukvicama, nagovestili smo da je to trenutno hot market i da možemo da očekujemo i ostale igrače da „bace rukavicu“ ili u ovom slučaju narukvicu 🙂

Garmin je možda malo okasnio na ovo tržište ali je doneo pristojan model – koji svakako ima svoje mesto na njemu.

Look and feel

Vivofit stiže u 5 boja, to su: crna, siva, zelena, plava i ljubičasta – tako da svako može da odabere boju koja mu najviše ide uz stil. A ovo postaje važno kada se ima u vidu da su fitnes narukvice, za raziku od gps satova, namenjene da se nikada ne skidaju. Prate svaki vaš korak i prate vaš san.

Uz Vivofit aparat dolaze i dve narukvice, mala i velika, tako da se za svačiji zglob lako nađe prava mera. Narukvica je napravljena od matirane plastike, ne bode oči i lepo se uklapa na ruci, nije preglomazna i može da „prođe“ kao digitalni sat. Garmin Vivofit je zamišljen kao relativno trajan proizvod, ako se pitate kako se puni – odgovor je da se ne puni. Baterije su integrisane unutar kućišta i zamena zahteva dosta malecne šrafcigere, ali proizvođač tvrdi da će vam one trajati najmanje godinu dana od kada uključite narukvicu.

Garmin Vivofit ima jedan ekran koji ne svetli u mraku (štedi već pomenutu bateriju) i jedno dugmence, sa više funkcija: kada ga pritiskate kratko menjaće parametre na displeju (uvek samo jedan prikazuje), kada ga pritisnete malo duže tražiće sync, a ako ga držite 5 secundi prelazi u sleep mode.

Startovanje i sinhronizacija

Uz Garmin Vivofit ste dobili i mali ANT usb priključak – on ide u vaš kompjuter i koristićete ga za instalaciju, a kasnije i sinhronizaciju narukvice. Kada je uključite prvi put, skinućete program Garmin Express, on startuje automatski i morate da se registrujete na Garmin connect, unesete osnovne parametre kako bi vam narukvica u odnosu na njih merila dalje podatke. Moram priznati da je ovo inicijalno pokretanje aplikacije trajalo malo duže, ali nisam sigurna da li je do mog kompjutera ili naprosto „težine“ koju nosi.

garmin express

Kada ste jednom uneli podatke, svaki sledeći put samo sinhronizujete narukvicu  preko Garmin Express-a, dakle, nema kablova, već se sinhronizacija dešava svaki put kada narukvicu prinesete na 3m od usb-a i pritisnete dugme pet sekundi da se prikaže SYNC na njoj. Onda Garmin express kupi vaše podatke a vi možete da ih analizirate na Garmin Connect platformi.

sync u toku
sync u toku

Opcije

Uprkos imenu, Garmin Vivofit, za razliku od svih drugih Garmin proizvoda nema ugrađen GPS sat, ali meri:

  • koliko ste koraka napravili u toku dana
  • koliko ste kilometara prešli
  • koliko ste kalorija potrošili
  • koliko ste i kako spavali

Pored toga, Vivofit se razlikuje po tome što vam svakoga dana zacrta GOAL, tj. broj koraka koji morate da pređete u toku dana, i onda meri koliko ste daleko od cilja ili za koliko ste ga premašili. Ovaj cilj će inicijalno biti zacrtan u odnosu na tip aktivnosti koji ste štiklirali, npr. ako ste rekli da ste umereno aktivni počećete od 7.500 koraka. Ako toga dana pređete više, sutradan će vam cilj porasti, odnosno smanjiti se na realnu meru, ako ga ne ispunite.

Vivofit prati i aktivnost/proteklo vreme pa će vam signalizirati ukoliko ste neaktivni duže od 45 minuta suptilnim crvenim strelicama, koje progresiraju kako se period neaktivnosti produžujue, što je fin način da vidite kako je lako biti nezdravo intertan.

Neaktivna!
Neaktivna!

Da biste pokrenuli opciju merenja sna, malo duže držite pritisnuto dugme dok se ne prikaže SLEEP na displeju, kada se probudite, opet pritisnete dugme da signalizirate da ste budni. Opcija merenja sna je malo nedefinisana, jer sve što aplikacija zabeleži je koliko smo se mrdali u toku sna, što je podatak koji (barem ja) ne umem da analiziram.

Dobra strana je što ako zaboravim da uspavam aplikaciju, mogu sutradan ručno da unesem od kada do kada sam spavala i dobiću isti displej sa „mrdanjem“, mada i dalje nisam sigurna kakve vajde od njega 🙂 Jawbone i Fitbit npr. imaju integrisan smart alarm, koji vas budi u okviru vremenskog roka koji zadate, kada vam je san idealan za lako buđenje + pokazuje (mada pitanje koliko precizno) kvalitet sna dubok/lagan. Neshvatljivo mi je zašto Garmin, kada je već poslednji došao na tržište nije iskoristio sve „dobre opcije“ konkurenata i nadogradio još boljim.

Konekt naslovna strana - san se prikazuje kao krivulja aktivnosti
Konekt naslovna strana – san se prikazuje kao krivulja aktivnosti

Vivofit ima i opciju da se ručno unese i „nap time“ ako ste dremali i u toku dana, kao i da kroz Garmin connect unesete kako ste se osećali prilikom buđenja.

Takođe, narukvica je vodootporna do 50m dubine, tako da se bez straha sa njom možete tuširati ali i plivati u bazenu 🙂

Dodatna opcija je i HR monitor, ukoliko posedujete HRM senzor* ( Senzor broja otkucaja srca uključen je samo u komplet modelima (bundle).

Garmin Connect

Na Garmin connect platformi vidite sumu svega što narukvica meri, možete da vidite dnevni izveštaj kao i trendove, na nedelju, mesec i više dana:

Kako se spavalo
Kako se spavalo

 

Koliko smo koraka napravli u toku određenog vremenskog perioda, iz nedelje u nedelju (vadile su me dužine nedeljom :))

koraci

Koliko sam kaloriaj potrošila,  zanimljivo je da Vivofit razlikuje dva tipa: plavo je bazalni metabolizam, crveno aktivno potrošene kalorije:

kalorije

Tačnost

Kao i svaki pedometar, nezahvalno je procenjivati tačnost  dužina koje meri. Ono što smo svakako testirali je kako meri korake – i tu se Vivofit pokazao sjajno. Mlataranje ruka u vazduhu nije video kao korak, a korake prilično verno prenese. Sve vreme na displeju možete da pratite kako ih sabira- dok hodate.

Što se merenja kilometraže tiče, nekada je dodavao, nekada oduzimao. Prosečna greška na 5km mu je bila 500m do 1km što je dovoljno da ovu narukvicu diskvalifikuje kao alternativu GPS satu. Kilometražu verovatno dobija množenjem broja koraka sa procenjenom dužinom, pa ako radite na većoj kadenci, očekujete i veću prosečnu kilometražu.

Pri oceni potrošenih kalorija zanimljivo je da Garmin Vivofit razlikuje bazalni metabolizam, od kalorija potrošenih aktivnošću, pa može da bude koristan pri određivanju minimuma dnevnih potreba. Recimo – meni je potreba za bazalni metabolizam kada se ne krećem previše u toku dana oko 1.600 kalorija, što je znatno niže od čuvene brojke od 2.000 kalorija.

Cena – kvalitet

Garmin Vivofit zapravo nema pravu konkurenciju kod nas. Sve druge fitnes narukvice moraju da se naručuju preko stranih sajtova, sa upitnom garancijom. Za cenu oko 130 evra dobijate zanimljivu spravicu, pedometar i brojač kalorija, ali najviše konstantno podsećanje da se krećete.

Za mesec dana, koliko nosim Vivofit najveće otkriće je bilo koliko se zapavo malo krećem tokom dana. Danima kada ne trčim, ja zapravo nemam šanse da pređem preporučenu dnevnu distancu. Ali i danima kada trčim, narukvica se zacrveni toliko da me bude sramota.

Imajući sve to u vidu, preporučili bismo Vivofit kao uvodni fitnes gadžet, sjajan poklon ili investiciju u sebe!

Garmin Forerunner 220
[TEST] adidas Adizero Boost, takmičarske patike za trke od 5km do 42km
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed