Gedžeti za trčanjeOprema za trčanje

Garmin Forerunner 210, test GPS sata za trčanje

6 komentara

Garmin Forerunner 210 je namenski GPS sat za trčanje. Ovaj sat mogu da koriste i trekeri, biciklisti i ostali ljubitelji outdoor aktivnosti, ali je sat pre svega namenjen trkačkom tržištu za merenje potrebnih parametara, kako napolju, tako i pri trčanju na traci. Dodatno, ovaj sat izgleda jako lepo tako da ga možete nositi i u grad.

garmin 210

Garmin 210 (u govoru i trkačkom žargonu skraćujemo naziv modela i izbacujemo „Forerunner“) je naslednik starijeg modela 110 i predstavlja sam vrh trkačkih GPS satova koji su se pojavili 2010. godine. I danas ovaj sat ima vrhunski kvalitet, ali uz pojavu novih modela i jače konkurencije na tržištu jeftinijih GPS uređaja, ovaj sat je i kod Garmina dobio konkurenciju u vidu Garmin Forerunner 10 modela koji se u Americi može naći za nešto više od 100 dolara.

Lak za korišćenje

Glavna odlika ovog sata, u odnosu na naprednije Garmin modele, jeste lakoća korišćenja. Nekada je stvarno bilo potrebno da prolazite kroz desetine ekrana da biste podesili sve moguće parametre, ali sa ovim modelom, Garmin je napravio korak ka onim trkačima koji žele namenski i funkcionalni uređaj, a ne ono: moj-gps-sat-je-moj-život sav.

Puslmetar

Garmin 210 dolazi sa modernijom i „nežnjijom“ trakom za pulsmetar. Nekadašnja traka na Garmin 305 modelu izrađena je od plastike kao i kod većine jeftinijih GPS satova i pulsmetara koji možete da nađete u Srbiji.

Traka na 210 je napravljena od lastiša na koji se kači prijemnik sa baterijom. Ovakva traka viđenija je kod skupljih „hearth rate monitora“, tj. monitora srčane frekvencije kao što je Polar RS300X.

Prednosti ove trake jesu udobnost, ali i bolje prijanjanje, posebno pri dugim trčanjima kada se telo uznoji i plastični kaiš hoće da spadne.

garmin 210 traka

Narukvica

Narukvica na 210 je veoma robusna i kako će se pokazati predstavlja manje-više standard u sledećim satovima. Garmin je imao problema sa narukvicom kod satova 205 i Garmin 305, ali ova narukvica je primenjena i kod sadašnjeg prestižnog tri sata 910xt. Sličnu narukvicu ima i glavni konkurent Timex Global Trainer, što samo pokazuje da se dobri patenti rado primenjuju i u konkurentskim modelima.

Narukvica jako lepo leži na ruci i daje sigurnost da sat dobro stoji i pri naglim pokretima, a kako trčite tako se i gubi osećaj da sat postoji na ruci. Veće narukvice ujedno i smanjuju osećaj glomaznosti sata.

Veličina sata i trajanje baterije

Garmin 205 je sat srednje veličine koji odlično leži i devojkama sitnije građe. Sat je, što bi se reklo, taman – dovoljno je velik  da u trku možete da pročitate sve potrebne podatke, a ujedno i dovoljno mali možete da ga ponesete u grad.

Sat u offline modu (kada ne koristite GPS) radi i do 3 nedelje. Ukoliko ga koristite svaki dan po pola sata, sat će raditi nedelju dana, a onda ga jednostavno prikačite na štipaljku koja se priveže sa USB računara i baterija će za nekoliko sati biti puna.

Ovo je sa ovim modelom postala novost, jer raniji Garmini nisu imali mogućnost rada u offline modu, što znači da ste morali da ga punite svakih 10-20 sati rada.

forerunner210-na-ruci

Mogućnosti sata i upotreba

Garmin 210 možete da koristite u dva moda:

 • OUTDOOR – kada se sat konektuje na GPS satelite, pa vam pri trčanju računa tempo, pređenu distancu, puls i vreme, i
 • INDOOR – kada se sat konektuje sa Garmin Foot Pod, pedometrom koji zakačite za vašu pertlu u koji vam omogućuje da čitate gorepomenute podatke pri trčanju na traci.

Ukoliko u INDOOR modu ne koristite pedometar, sat će raditi kao obična štoperica, što može da bude korisno da snimite vaš boravak u teretani ili broj potrošenih kalorija na času aerobika ili partiji fudbala.

Sat ima mogućnost da snima i brzinu u km/h pa možete da ga zakačite na bajs kada će vam poslužiti kao brzinomer.

Pored ovoga, sat definiše i mogućnsot INTERVALA (kada zadajete broj ponavljanja, distancu ili vreme intervala, kao i pauzu između njih). Na taj način vrlo jednostavno dolazite do mogućnosti da uradite trening sledeće složenosti: 16 x 15 sekudni, pauza 76 sekundi. Sa druge strane sat nema mogućnost pravljenja složenih treninga pa su složeni intervali tipa 2x (4 x 3 min, pauza 1 min) pauza 4 minuta, teški za praćenje. (No ako radite takve treninge, verovatno ste već snimili Garmin 305, 310XT ili 910XT).

I 210 ima opciju Auto Lap, pa je savet da postavite ovu distancu na 1km i da pratite na ekranu prosečan tempo, što je mnogo bolji podatak nago trenutni tempo/brzina koja može da varira usled sitnih grešaka u merenju i gubitku intervala.

Pozadinsko osveteljenje je kao kod svih Garminovih uređaja odlično, tako da ćete bez problema moći da uživate i u noćnom trčanju.

Garmin Connect

Garmin je poznat po svojoj moćnoj aplikaciji i vebsajtu koji će vam pomoći da arhivirate svoje treninge njihovim direktnim upload-om sa sata u online bazu na sajtu.

Na Connectu možete i vizuelno da pratite svoje treninge, puls, brzinu, kao i da generišete mapu rute po kojoj trčite. Connect je ujedno i društvena mreža na kojoj se povezuju trkači i trkčaice koje koriste Garmin uređaje.

izvestaj-garmin

Danas svi sajtovi koji povezuju ljubitelje sporta kao što je i Daily Mile, imaju opciju automatskog uvoza podataka sa Garmin satova u njihovu arhivu, tako da je to još jedna prednost korišćenja ovog sata. Sličan princip je i sa naprednih servisima koji služe za kolaboraciju klijent-trener kao što je Training Peaks.

Sumiranje

Garmin Forerunner 210 je odličan sat za trkače i trkačice svih nivoa – od onih koji počinju sa trčanjem, do maratonaca i maratonki koji nedeljno trče +100 km. Sat vam omogućava lako praćenje svih glavnih parametara treninga i siguran je način da povećate vašu motivaciju za redovno trčanje i trening.

Gde kupiti?

Kao i sve ostale Garmin uređaje i ovaj sat možete da pronađete u Infoteam DOO, generalnog zastupnika Garmina za Srbiju. Njihova online prodavnica je NaviShop na kojoj ovaj sat staje 34.000 RSD (ali sigurno možete da dobijete popust).

Cene u Srbiji zbog carina i uvoza su takve da je ponekad ljudima lakše da sat donesu iz Amerike i oproste se od lake i brze garancije. Jeftina alternativa namenskim satovima jeste i korišćenje mobilnog telefona i neke od IPhone ili Android aplikacije za trčanje, kao što je Endmondo.

Najnovija patika iz Najkove Lunarlon laboratorije – Flyknit Lunar1+
7 najnovijih patika za trkačko proleće [FOTO]
Tags: , ,

Povezani članci

6 komentara. Leave new

 • Damir Marković
  februar 14, 2013 08:40

  Mogu iz ličnog iskstva, da kažem da je sat odličan. Koristima ga već neka dva mesca. Što je najvažnije nije robustan, precizan je i izgleda baš dobro što mi je isto jako važno.PS. Hvala još jednom autoru teksta što me je spojio sa ovim satom:)

  Odgovori
 • Milos Pantelic
  februar 14, 2013 12:56

  Ima li neka Windows aplikacija? Hvala.

  Odgovori
 • Zbilja je dobar pomocnik na treningu (ni previse ni premalo podataka), a i kasnije za proucavanje detalja

  Odgovori
 • Katarina Keti Pohlod
  jul 18, 2013 13:54

  Prodajem ovaj sat za 190e. Oglas sam stavila na Halo oglase i Oglase.rs, pa ako nekoga interesuje…. Sportski pozdrav! Keti – ARK FG

  Odgovori
 • Mihailo Živković
  jul 23, 2013 12:05

  Koliko je pedometar precizan za merenje pretrčane kilometraže? Da li neko ima iskustva?

  Odgovori
 • PROBLEM!

  Koristio sam Garmin FR210 preko godinu dana.
  Kao i vecina Garmin HR monitora i ovaj ima PROBLEM.
  Posle odredjenog vremena pocinje da prikazuje pogresne (uglavnom jako visoke)
  vrednosti pulsa, tzv. spikes. To se obicno desava na pocetku trening
  sesije. Kasnije se javlja i u tokom citavog treninga sto ovaj uredjaj
  cini neupotrbljivim.Problem je, zapravo, do Garminovog premium soft strap-a
  tj trake koja se stavlja oko grudi. Na svim forumima koji se bave ovom
  problematikom, moze se videti ogroman broj nezadovoljnih korisnika koji
  su na razne nacine pokusavali da premoste ovaj problem sa trakom
  (kvasenje, pranje, aplikacija UZ gela i sl.) – i nisu uspeli!
  Garmin je ocigledno ovde podbacio. I to bas podbacio.

  Resenje, srecom, postoji:
  http://www.dcrainmaker.com/2010/08/solution-to-heart-rate-dropoutsspikes.html
  U mom slucaju ovo nije bilo dovoljno jer je pored trake otkazo i trasmiter koji se kopca na traku pa sam morao da promenim i njega.
  Sada sve funkcionise mada smatram da je ovo previse „gimnastike“.
  Sam uredjaj (sat) je dobar. Baterija solidno traje, ima integrisanu GPS jedinicu i solidne opcije za razlicite prikaze tokom samog treninga.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed