Za neke je zima vreme kada odlaze u zatvorene prostore da trče i vežbaju, za druge je to leto. Bilo kako bilo,  gde god radili svoje treninge svi volimo da znamo koliko i kako smo trčali.

Baš zbog toga što nam je potrebno da pratimo što detaljnije učinak našeg treninga, postoje oni koji baš iz tog razloga ne vole da treniraju u fitnes centrima. Bez obzira kakva sprava je u pitanju, nijedna ne može da izmeri tačnu razdaljinu i tempo u zatvorenom prostoru.

Svi obožavaoci statistike i zavisnici od spravica koje mere razdaljinu, tempo, uspone i prolazna vremena, budite mirni jer se ne tako davno pojavilo rešenje koje će vam pomoći da dobijete sve podatke na koje ste navikli bez obzira što trčite na traci.

Šta je Foot Pod

Foot pod je jednostavna spravica koja se kači na vaše patike i odatle emituje signal za gotovo svaku spravu koja u sebi sadrži GPS opciju, Garmin, Timex Global Trainer i sl.

Sasvim je logično ako se zapitate: zašto da koristim Foot Pod kada traka pokazuje tempo i dužinu treninga?

Zato što većina redovnih trkača već odavno zna da brzina na trakama nije merodavna i precizna, a samim tim ni dužina pređene distance na traci. Ali navažniji razlog je to što ne možete da beležite stalnu promenu broja impulsa srca sa promenama brzine i dužine treninga.

Upotreba Foot Pod-a je veoma laka, ovaj mali uređaj veličine kovanice (od 10 dinara) zakačite na pertlu patike, i ako ste u zatvorenom vežbačkom prostoru prebacite svoj Garmin uređaj u opciju – rad bez satelita. On se tada sam sinhronizuje sa vašim Garminom i ono što sledi je sve ono na šta ste već navikli – dobićete sve one informacije koje dobijate i inače, ali sa Foot Pod-om dobijate i kadencu vaših koraka.

Foot Pod ne može da se koristi u aktivnostima kod kojih nema stresa na uređaj jer u tom slučaju neće pokazati kadencu pedaliranja, kao što je primer kod bicikla. Baterija mu traje oko godinu dana, jeftina je, laka je za zamenu, a tačnost Foot Pod-a doseže i do 98%!

I kompanija SUUNTO ima svoj pedometar koji radi po istom principu

Šta može Foot Pod što ne može GPS?

Nekoliko stvari koje pomažu trkačima razlikuje Foot Pod od GPS-a:

  • Foot Pod pokazuje kadencu koraka u minuti (što je jedan od najbitnijih pokazatelja tehnike i forme trkača), brzinu, distancu i potrošene kalorije.
  • Može da radi u zatvorenom prostoru.
  • Kada ste napolju i nađete se u zoni bez GPS signala, foot pod se automatski aktivira i prebacuje podatke na vaš Garmin.

Foot Pod je još jedan uređaj iz kompanije Garmin napravljen za sve one koji su vole da se što detaljnije bave svojom tehnikom i brojem informacija o treningu.

Za sve one tzv. zen trkače i trkačice, ovo je jedan običan uređaj bez koga se može. Uživajte u onome što vas čini boljim trkačem i zadovoljnijom osobom.