Oprema za trčanje

Da li je aktivni veš spas za treninge u prirodi?

1 komentar

Kada se pomene aktivni veš neko ne zna šta je to zapravo, neko misli da je bespotrebno pomodarstvo, a neko misli da je prava stvar i spas za sve koji vole da se bave sportom u prirodi.

Postoji izreka: “Ne postoji loše vreme za trening, samo loša oprema”.

Iz godine u godinu napreduje tehnologija za izradu materijala prilagođenog sportistima, s tim u vezi, danas možete u opremi od nekoliko milimetara uživati u trčanju ili vožnji bicikla na -15 stepeni. Ista oprema omogućava i prijatno trčanje po pljusku ili na +20 stepeni. Dakle, uživanje u treningu bez bojazni da ćete se prehladiti.

Glavni krivac za ovako širok dijapazon vremenskih uslova u kojima istu opremu možete koristiti jesu polupropustljive membrane – kod nas poznate kao materijali koji “dišu”.

Aktivni veš predstavlja neizostavan komad garderobe kada se bavite nekim sportom ili outdoor aktivnostima bilo to trčanje, vožnja bicikla, planinarenje, skijanje, vožnja rolera itd.

Zašto novac uložen u kupovinu aktivnog veša nije “bacanje para”?

Zbog mehanizma delovanja. Aktivni veš prikuplja znoj sa površine tela i odvodi na spoljnu stranu tako da ste sve vreme suvi. Noseći ga, onaj neprijatan osećaj da ste mokri tokom treninga apsolutno izostaje. Takođe, aktivni veš pušta vazduh da uđe unutra kako bi učinilo da vaše telo ostane sveže i suvo.

Postoji aktivni veš prilagođen za letnje, kao i za zimske uslove. Dakle, tu su ženski i muški modeli, majice na kratke i duge rukave, helanke, brusevi

Pored funkcije koju obavlja i smislu akumulacije znoja, takođe je pogodan kao sloj ispod šortsa. Trčanjem i trenjem među butinama ili rukama (kod žena je slučaj sa grudima) možete oštetiti kožu i napraviti čitave rane koje mogu dovesti do toga da se promeni tok trke i željeni rezultat izostane. Zbog tih istih rana može se desiti i da pauzirate nekoliko dana sa treninzima, zato noseći aktivni veš zapravo prevenirate sve ono šta ne bi želeli da se dogodi.

Spreči povrede – trči bezbedno! Prva linija prevencije je oprema
Moja maratonska torba – u čemu trčimo (polu)maraton
Tags: , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed