* NaslovnaMaratonVesti

Eliud Kipčoge i Sifan Hassan trčaće na Tokijskom maratonu 2024.

Nema komentara

Sada je zvanično. Dvoje najvećih maratonaca u istoriji trčaće Tokijski maraton 3. marta 2024.

Pročitaj: Nike odao počast jednom od največih maratonaca na svetu: Statua i staza u čast Eliuda Kipchogea

Treća trka za Hassan?

Hassan, koja je pobedila na svoja prva dva istrčana maratona u karijeri – London i Čikago. Svoj treći maraton trčače u Tokiju. Ova 30-godišnjakinja imala je mnogo uspeha u japanskoj prestonici na Olimpijskim igrama 2020. godine, kada je osvojila dva zlata i bronzu u tri atletske discipline.

Hassan još nije odlučila da li će se takmičiti na četiri distance na Olimpijskim igrama u Parizu: 1.500 m, 5.000 m, 10.000 m i maraton, ali je rekla da je njen cilj za ovu trku da „nastavi svoj maratonski put“.

Pročitaj i: Žene su pametnije od muškaraca

„Nemam očekivanja za Tokio“, rekla je Hassan za Atletics Weekly. „Želim da nastavim da učim steknem više iskustva i da se zabavim radeći to.”

Iako ona nema određeni cilj, Tokio se smatra jednim od bržih Abbott World Marathon Majors i ima sličan profil staze kao Londonski maraton. U Londonu prošle godine, Hassan je debitovala sa 2:18:33 i pobedila, uprkos tome što je dva puta stala.

A onda je u Čikagu, postavivši rekord staze i istrčavši drugo najbrže maratonsko vreme u istoriji (2:13:44). Rekord staze u Tokiju je 2:16:02 iz 2022. koji je postigla Brigid Kosgei.

Kipchogeov povratak u Tokio

Bivši svetski rekorder u maratonu vratiće se u Japan u pripremi za osvajanje treće uzastopne olimpijske titule u maratonu.

Kipchoge je imao mnogo uspeha u Tokiju u prošlosti, pobedivši na Olimpijskom maratonu tamo 2021. i postavivši rekord staze od 2:02:40 u svom jedinom nastupu na Tokijskom maratonu 2022. godine.

Jedanaestostruki Abbott World Marathon Majors (AWMM) šampion rekao je za Athletics Weekly da je Tokio „savršena pripremna trka“ za njegov glavni cilj – osvajanje treće olimpijske titule sledećeg avgusta u Parizu.

Ono što Tokio čini savršenom pripremnom trkom je tajming. Trka je skoro 23 nedelje pre Olimpijskog maratona, što Kipchogeu daje dovoljno vremena da se oporavi nakon trke. Budući da je Tokio AWMM, Kipchoge će se suočiti sa elitnom konkurencijom, kao i u Parizu.

Tokijski maraton i olimpijski maraton u Parizu nemaju mnogo sličnosti. Tokio je relativno ravan, ali ima nekoliko skretanja. Pariz je suprotnost sa brdovitom petljom ka Versajskoj palati sa preko 400 metara nadmorske visine na udaljenosti od 42,2 kilometra.

Kipchoge je dominirao ravnim stazama tokom svoje karijere, osvajajući Berlin rekordnih pet puta i London četiri puta. Pokazao je ranjivost na brdovitim stazama, poput Bostonskog maratona 2022. Trku je završio na šestom mestu, što je njegov treći maratonski poraz u karijeri. On je osvojio četiri od šest AWMM trka, a nedostaju mu samo pobede u Bostonu i Njujorku. Ironično, dva brdovita kursa.

Kompletan elitni teren za Tokijski maraton 2024. nije objavljen, ali bez obzira na to ko bude najavljen, Kipchoge i Hassan će ući kao favoriti za pobedu 3. marta.

Žene su pametnije od muškaraca
Pelister Unique Trail Marathon: Zašto ova trka grmi?!
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed