* NaslovnaVesti

Nike odao počast jednom od največih maratonaca na svetu: Statua i staza u čast Eliuda Kipchogea

1 komentar

27. oktobra 2023. Nike je predstavio stazu Eliuda Kipchogea u svom evropskom sedištu u Holandiji i njegovu statuu u Bivertonu, Oregon. Staza i statua odgovaraju Kipchogeovom nasleđu kao jednom od najvećih maratonaca svih vremena.

Pročitajte i: Trka Nike i adidas superpatika: Da li nas očekuje probijanje maratonske barijere od 2h?

Fotka: Instagram

„Ponedeljak je bio posebna proslava jer smo otkrili stazu Eliuda Kipchogea u Evropskom sedištu kompanije Nike u Holandiji, dok je u isto vreme Nike otkrio moju statuu u sedištu u Beavertonu. Hvala ti, Nike, na sjajnom partnerstvu, zajedno trčimo kao jedan“, rekao je Kipčoge na svojoj Instagram stranici.

„Pre 20 godina, Nike i ja smo postali partneri u trčanju. Od 2003. Nike je igrao ključnu ulogu u mojoj karijeri, pružajući inspiraciju i inovacije. Zajedno smo doneli ove elemente svakom sportisti na svetu“, rekao je Kipčoge.

Kipchoge statua u Beaverton, Oregon.

Eliud Kipchoge, jedan od najvećih maratonaca svih vremena, dvostruki je olimpijski šampion u maratonu (2016. i 2020.) i bivši svetski rekorder u maratonu sa vremenom 2:01:09 postignutim na Berlinski maraton 2022. Njegov rekord je oborio Kelvin Kiptum na Čikaškom maratonu 8. oktobra 2023. sa vremenom 2:00:35. Kipchoge je istrčao pet od devet najbržih maratona u istoriji.

On je četvorostruki šampion Londonskog maratona i nezvanično se proglašava prvim čovekom u istoriji koji je trčao maraton ispod dva sata u INEOS 1:59 Challenge-u 2019. Takođe je dva puta oborio zvanični svetski rekord u maratonu, sa najbržim vremenom od 2:01:09 koje je postavio u Berlinu.

Nike je najveći svetski dobavljač atletske obuće i odeće i veliki proizvođač sportske opreme. Sedište kompanije je u blizini Bivertona, Oregon, Sjedinjene Američke Države. Kompaniju su osnovali 1964. godine kao Blue Ribbon ​​Sports Bill Boverman i Phil Knight, a zvanično je postala Nike, Inc. 1971. godine.

Izvor: Zenger

Prvo Svetsko prvenstvo u polumaratonu za pripadnike vojske
Protekla dva vikenda Lazar Filipović postigao vrhunske vreme na dva svetska kupa
Tags:

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed