Voda znači - život

Ogromnu ulogu vode u sportu samo mali broj sportista i stručnjaka dobro poznaje. Kada se povede razgovor o ishrani sportista odmah se čuju izrazi: proteini, ugljeni hidrati, minerali, vitamini, masne kiseline, itd. A voda? Dovoljno bi bilo reči u prilogu o značaju vode, da kada bi se sastavila lista namirinica prema biološkom značenju, voda bi bila na čelu liste.

Čista voda je najvažnija hranjiva materija u ljudskom telu.

Voda igra vitalno važnu ulogu u organizmu i bez nje život je moguć 48 – 72 časa u zavisnosti od predhodnog stanja žeđi. Voda čini preko 60% ukupne telesne mase odrasle mlade osobe, a ostali deo otpada na tzv. “čistu” telesnu masu.

  • Muskulatura našeg tela sadrži 75% vode.
  • Mozak sadrži 76% vode.
  • Krv sadrži 82% vode.

Nadoknada elektrolita prvenstveno natrijuma ( Na ) zajedno sa unosom tečnosti je važna da bi se tečnost zadržala u organizmu i ponovo uspostavila ravnoteža. U današnje vreme to nije problem, jer postoje posebni napici sa optimalnom koncetracijom Natrijuma i drugih elektrolita.

Vrste napitaka

  1. Izotonoični: imaju isti osmotski pritisak kao i krv. Brzo nadoknađuju izgubljenu tečnost i osiguravaju dovoljnu količinu energije za rad.
  2. Hipotonični: imaju niži osmotski pritisak od krvi, mogu da osiguraju odgovarajuću količinu tečnosti, imaju malu količinu ugljenih hidrata i pogodni su za sportiste koji treba da održe minimalnu telesnu masu.
  3. Hipertonični: imaju veći osmotski pritisak od krvi. Imaju za cilj punjenje skladista glikogena u mišićima. Nisu pogodni za korišćenje u toku takmičenja i treninga, već u procesu oporavka.

Istraživanja su pokazala da se slabija fizička aktivnost pojavljuje već pri nedostatku tečnosti u količini od 1.8% telesne mase, da 3% dehidriranosti muskulature dovodi do gubitka kontraktilne sposobnosti ( snage ) od čak 10%, a za 8% smanjuje brzinu! Ovo stanje se naziva dehidracija i nadalje može biti kobno po zdravlje sportiste. Kada se izgubi 7% vode dolazi do kolapsa organizma.

Sasvim je jasno da sportisti u toku treninga i takmičenja gube tečnost ( vodu ).

Znojenjem gubimo tečnost. Flickr- crash:candy

Gubitak je najveći znojenjem, voda se gubi i putem neprimetnog isparavanja kroz izdahnut vazduh koji je zasićen vodenom parom. kroz kožu, zatim putem mokraće i stolice. Gubitak vode znojenjem enormno raste u nepovoljnim klimatskim uslovima, kao što su visoka temperatura i vlaga iznad tzv. zone komfora, koja se kreće od 40 – 60%. U ovakvim slučajevima gubitak vode može biti čak 50 puta veći nego u stanju mirovanja ( oko 5 litara ), drumski biciklisti gube u toku nekih trka između 10-15 litara tečnosti koja se konstantno mora nadoknađivati u toku trke.

Kako je već napomenuto, dehidracija utiče izuzetno nepovoljno na sportski rezultat, jer se u prvom redu gubi brzina i eksplozivnost mišićnog rada.

Pored hidracije voda ima i jednu ne manje značajnu ulogu u toku fizičkog naprezanja a to je hladjenje. Tokom fizičke aktivnosti dolazi do pojačane produkcije toplote, koja je srazmerna velicini uloženog rada. Da bi se izbeglo pregrevanje tela, neophodno je da se unese sto je moguće veća količina odgovarajuće hladne vode, ali ne ledene, da bi hlađenje tela bilo što efikasnije. Ako je hlađenje tela neefikasno, veoma brzo dolazi do hipertermije, što znači povišenje telesne temperature iznad 37.5°C i nastanka toplotnog udara. Prateći znaci hipertermije su: crvenilo i zažarenost lica, pulsiranje u slepoočnicama uz istovremeni osećaj hladnog znoja na grudima i leđima i na kraju dolazi do kolapsa ( gubitka svesti ).

Pitanja i odgovori o vodi

  1. Kada se pije? Pije se pre, za vreme i nakon fizičkog opterećenja. Tečnost treba unositi neprekidno i kontinuirano!
  2. Koliko da se pije? Ukoliko je tehnički izvodljivo, preporučuje se pijenje 1 dl čiste vode ohlađene na oko 10°C svakih 15 minuta.
  3. Šta treba da se pije? Voda, hladna, čista voda. Hladna voda se apsorbuje brže nego voda na sobnoj temperaturi, ona pored toga i hladi krv tj. sprečava telo da se pregreje. Skoro sve sto se doda vodi, usporava njenu apsorpciju. Kada je potreba urgentna, onda je najbolje da se pije čista destilovana voda.

U sportovima izdržljivosti često se praktikuje mešanje tečnosti kojom se hidrira organizam, na primer u biciklizmu se često koriste dve boce na biciklu, u jednoj je samo čista voda, a u drugoj neka druga vrsta tečnosti koja najviše odgovara tom sportisti.

Vodu posle velikih napora treba piti hodajući u malim porcijama. Kontrakcija mišića je najbolja pumpa za dovod krvi. Kada se mišići naglo opuste veoma često dolazi do grčeva i povreda, jer mišići u stanju mirovanja ne dobijaju dovoljno krvi da bi se otklonili nagomilani raspadni produkti. Treba izbegavati gazirana pića.