Uopšte ne znam odakle da počnem sa pričom o prednostima jedenja banana. Ima ih previše.
Banane čine čuda ovim mafinima. Al ne samo mafinima već i nama samima. U rangu su sa prokeljom i cveklom što znači da ću sa nabrajanjem završiti sutra.
Banane su strašno zdrave za srce jer sadrže gomilu kalijuma koji je bitan za zdravlje srca i normalan krvni pritisak. Pošto imaju puno vlakana, super su za digestivni trakt. I ono što i sami znate, idealni su za sportiste. Napakovane mineralima, vitaminima, imaju nizak glikemijski indeks, lako se transportuju i prilično su jeftine.
[see_also link=“http://trcanje.rs/ishrana/javorov-sirup-zdravija-alternativa/“ ]Javorov sirup – zdrava alternativa za slatko[/see_also]Živele banane!
Naravno da je najbolje, najzdravije i najlakše oljuštiti i pojesti svežu bananu. Al za promenu, odlično će doći ovi sočni i mirisni mafini 😉Bananamafini
Sastojci za 12 mafina:
- 3 zrele banane
- 125 ml ulja (ili kokosovog ulja)
- 2 jaja
- 150 g ražanog brašna
- 100 g pšeničnog brašna T400
- 100 g šećera od šećerne trske
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g kvalitetne crne čokolade (izlomljene na kockice)
Za vegan varijantu umesto jaja dodajte 2 kašike mlevenih semenki lana koje ste razmutili u 6 kašika vode i ostavili da odstoji 5 minuta.5 koraka do mafina
- Rernu zagrejati na 200 C. U tepsiju za mafine poređati korpice od papira.
- Izgnječiti banane i ostaviti sa strane.
- U posudu sipati ulje i u to ulupati jaja. Dodati šećer, brašna, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i sve dobro izmešati. Dodati banane pa opet izmešati. Čokoladu umešati u smesu.
- Smesu za mafine sipati u kalupiće.
- Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta.
5 komentara. Leave new
Odlicni su, ja ih redovno pravim, a ko zeli da se drzi podalje od brasna moze umesto brasna koristiti kao ja oko 150gr sirovih mlevenih badema, a umesto secera oko pola soljice meda ili javorovog sirupa.
Super! Hvala na ideji, probaću i tu varijantu, zvuči odlično!
Meni je ispalo uzasno. Sve sam bacila. Nema ni malo tečnosti, smesa je kao za hleb i ne može da se „sipa“ u kalup?! Gde sam pogresila?
malo vode …
I ja sam jednom prilikom napravila sličan gaf, ali da te ispravim, sigurno si umešala više brašna ili isi išla pravim redosledom.. prvo umešaš jaja, mikserom, dodaješ ulje i šećer , sodu bikarbonu, onda lagano dodaješ brašno i tek na kraju pasirane banane. Možeš čak i da umutiš prvo belanca, pa žumanca i onda smanjiš mikser na najslabije … dodaješ po redu i izliješ u kalup. Ne preko 20 min, ali ako ti je rerna jača, čim nožem presečeš a one narastu, vadi ih.