blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Super brzi bananamafini – savršena trkačka poslastica

Uopšte ne znam odakle da počnem sa pričom o prednostima jedenja banana. Ima ih previše. U rangu su sa prokeljom i cveklom što znači da ću sa nabrajanjem završiti sutra. Ali ukratko, strašno su zdrave za srce jer sadrže gomilu kalijuma koji je bitan za zdravlje srca i normalan krvni pritisak. Pošto imaju puno vlakana, super su za digestivni trakt. I ono što i sami znate, idealni su za sportiste. Napakovane mineralima, vitaminima, imaju nizak glikemijski indeks, lako se transportuju i prilično su jeftine.

Uopšte ne znam odakle da počnem sa pričom o prednostima jedenja banana. Ima ih previše.

Banane čine čuda ovim mafinima. Al ne samo mafinima već i nama samima. U rangu su sa prokeljom i cveklom što znači da ću sa nabrajanjem završiti sutra.

Banane su strašno zdrave za srce jer sadrže gomilu kalijuma koji je bitan za zdravlje srca i normalan krvni pritisak. Pošto imaju puno vlakana, super su za digestivni trakt. I ono što i sami znate, idealni su za sportiste. Napakovane mineralima, vitaminima, imaju nizak glikemijski indeks, lako se transportuju i prilično su jeftine.

[see_also link=”http://www.trcanje.rs/ishrana/javorov-sirup-zdravija-alternativa/” ]Javorov sirup – zdrava alternativa za slatko[/see_also]

Živele banane!
Naravno da je najbolje, najzdravije i najlakše oljuštiti i pojesti svežu bananu. Al za promenu, odlično će doći ovi sočni i mirisni mafini ;)IMG_1545-11Bananamafini

Sastojci za 12 mafina:

  • 3 zrele banane
  • 125 ml ulja (ili kokosovog ulja)
  • 2 jaja
  • 150 g ražanog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna T400
  • 100 g šećera od šećerne trske
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g kvalitetne crne čokolade (izlomljene na kockice)

Za vegan varijantu umesto jaja dodajte 2 kašike mlevenih semenki lana koje ste razmutili u 6 kašika vode i ostavili da odstoji 5 minuta.Untitled-15 koraka do mafina

  1. Rernu zagrejati na 200 C. U tepsiju za mafine poređati korpice od papira.
  2. Izgnječiti banane i ostaviti sa strane.
  3. U posudu sipati ulje i u to ulupati jaja. Dodati šećer, brašna, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i sve dobro izmešati. Dodati banane pa opet izmešati. Čokoladu umešati u smesu.
  4. Smesu za mafine sipati u kalupiće.
  5. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta.

6 Comments

6 Comments

  1. Maja

    04.11.2014 at 12:33

    Odlicni su, ja ih redovno pravim, a ko zeli da se drzi podalje od brasna moze umesto brasna koristiti kao ja oko 150gr sirovih mlevenih badema, a umesto secera oko pola soljice meda ili javorovog sirupa.

    • Kuvarica Lalica

      06.11.2014 at 08:25

      Super! Hvala na ideji, probaću i tu varijantu, zvuči odlično!

  2. aleksandra

    23.11.2014 at 20:55

    Meni je ispalo uzasno. Sve sam bacila. Nema ni malo tečnosti, smesa je kao za hleb i ne može da se “sipa” u kalup?! Gde sam pogresila?

    • nion

      23.11.2014 at 21:27

      malo vode …

    • snezana

      14.12.2014 at 06:36

      I ja sam jednom prilikom napravila sličan gaf, ali da te ispravim, sigurno si umešala više brašna ili isi išla pravim redosledom.. prvo umešaš jaja, mikserom, dodaješ ulje i šećer , sodu bikarbonu, onda lagano dodaješ brašno i tek na kraju pasirane banane. Možeš čak i da umutiš prvo belanca, pa žumanca i onda smanjiš mikser na najslabije … dodaješ po redu i izliješ u kalup. Ne preko 20 min, ali ako ti je rerna jača, čim nožem presečeš a one narastu, vadi ih.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Avokado je neverovatno zdravo voće (da, dobro ste pročitali) sa pregršt zdravih sastojaka. Savršen dodatak svakom trkačkom obroku. Pogledajte predivne recepte koje je Kuvarica...