Ishrana za trčanje

(Ne)popularno mišljenje: šta nas štiti od raka?

9 komentara

zdrava hrana

Priču o kiselosti tela i njenoj povezanosti sa rakom  smo već načeli člankom od pre par meseci. Da ponovimo:

Osnovna premisa

Godine 1931. nemački naučnik Oto Hajnrih Varburg (Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.)) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka. Dr. Varburg je otkrio da je rak rezultat anti-fiziološkog načina života.

Anti-fiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću telo stvara kiselu sredinu sa manjkom kiseonika.

“Oduzmete li zdravoj ćeliji 35% njenog kiseonika, možete je pretvoriti u ćeliju raka za samo dva dana”

Kancerogene ćelije bujaju ukoliko su ispunjena dva uslova: kiselost krvi i nedostatak kiseonika.

Šta „zakiseljuje“ organizam?

Ukratko – ishrana. Ono što jedemo će, po ovoj teoriji, uticati na pH naše krvi. Kod zdravog pojedinca pH krvi nalazi se između 7,40 i 7,45. Sve preko 7 smatra se alkalnim, sve ispod 7 kiselim.

Hrana koja zakiseljuje telo:

  • Rafinisani šećer i svi njegovi derivati. Njegov pH je 2,1 (što je veoma kiselo)
  • Sve vrste mesa, proizvodi životinjskog porekla (mleko, sirevi, jogurt itd)
  • Rafinisana so
  • Rafinisano brašno i svi njegovi derivati (testenina, torte, keks itd.)
  • Hleb (najveći deo sadrži oksidirane masti, margarin, so, šećer i konzervanse)
  • Margarin
  • Kofein (kafa, crni čaj, čokolada),
  • Alkohol
  • Antibiotici i generalno svi lekovi
  • Bilo koja kuvana hrana (kuvanje uništava kiseonik što povećava kiselost hrane)
  • Sva industrijski prerađena hrana, konzervirana, ona koja sadrži konzervanse, veštačke boje, arome.

Namirnice sa kiselim efektom:

  • pH 5.0 Veštački zaslađivači
  • pH 5.5 Govedina, gazirana pića, belo brašno, lekovi, svinjetina, jagnjetina, testa i kolači od belog brasna, pržena hrana, svi šećeri, pivo, cigarete (fabričke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće (sva osim jabukovog).
  • pH 6.0 riba, voćni sokovi sa šećerom, cigarete (od svežeg duvana), kiseli krastavčići, melasa, hleb od ovsa, raža, ječma, pirinča, kazein (protein mleka), rafinisane žitarice (tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani sir.
  • pH 6.5 Sir, kečap, majonez, integralni pirinač, kokice, kukuruzni hleb, kafa, kozje mleko, sojino mleko, sojin sir, kravlje mleko, gusčetina, školjke, ćuretina, bademovo i susamovo ulje, pačetina, suncokretovo i grožđano ulje.
  • pH 6.7-6.8 šljive, suve šljive, kokos, kozje mleko (homogenizovano), kravlje homogenizovano, i većina proizvoda od istog, senf, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila…

Hrana koja alkalizira i koju bi trebalo da jedemo bar tri puta dnevno tokom cele godine:

  • Sve vrste sirovog povrća (Nemojte da vas zavara kiseo ukus, jer kada se unese, u telu reaguje i postaje alkalno).
  • Voće takođe. Sok od limuna ima PH faktor približno 2,2, ali unutar ima veoma visok stepen alkalnosti, možda najjači od sveg voće, iako mu je ukus takođe kiseo. Voće proizvodi puno kiseonika
  • Koštunjvo voće poput badema, veoma je alkalno
  • Integralne žitarice – jedina alkalna žitarica je proso. Sve ostale su lagano kisele, no kako ishrana treba da sadrži manji procenat kiselosti, integralne žitarice su dobra opcija i treba ih konzumirati skuvane

Ha! O prosu,  kao fantastičnoj žitarici smo pisali  pre par dana imamo i super recept!

  • Med ima visok procenat alkalnosti
  • Hlorofil: bilje je veoma alkalno (pogotovo aloe vera)
  • Voda – najvažnija za proizvodnju kiseonika. Hronična dehidracija je koren većine degenerativnih bolesti.

Gde postaje zanimljvo?

Ova teorija prilično konvergira sa idejom o zaštitnom efektu vegetarijanske ishrane (da znam, sada će opet ispasti da namećemo mišljenje…). U studiji Američkog instituta za istraživanje raka iz 2013. na preko 60.000 ispitanika, merena je korelacija tipa ishrane i prevalence raka.

Jednostavnije rečeno – da li naše navike u ishrani utiču na mogućnost oboljenja od raka?

Zaključak je da utiču. Vegetarijanski  tip ishrane u najvećoj meri štiti od raka. Veganski tip ishrane je posebno doveden u vezu sa smanjenjem rizika od tipova raka koji pogađaju žene, ali je doveden u vezu sa rakom organa za varenje. Vegetarijanski tip ishrane nije doveden u vezu sa ovim tipom raka.

Mogućni faktori koji mogu da maskiraju skrivene uticaje je činjenica da vegetarijanci i vegani, pogotovo u Americi više paze o sveukupnom kvalitetu života. Više vežbaju, manje se stresiraju itd.

Dobitna formula se jasno nameće: povrće + voće + vežbanje = najmanji mogući rizik od raka. 

Da li ovo znači da ne treba da jedete meso? Ne znam. Jedite šta god želite 🙂 Odluke o svojoj ishrani donosimo sami, ali važno je da one budu posledica promišljanja i istraživanja svega što je do sada pisano na tu temu. To nikada nije bilo lakše. Razmislite dobro kada vas neka studija iznervira, odakle potiče taj bes? Da li intuitivno osećate da naučnici nisu u pravu? Ili vam se naprosto zaključak ne sviđa?

Ja na ovo pitanje i dalje nemam odgovor, ali bih zaista volela da čujem vaš 🙂

5 najčešćih grešaka zdrave ishrane
Kako je Lav Tolstoj govorio o vegeterijanstvu

Povezani članci

9 komentara. Leave new

  • Aleksandar Manić
    novembar 22, 2013 10:11

    Ovu temu su vrlo praktično obradili ruski nutricionisti Georgij Nazarov i Anatolij Malovičko. Njihove knjige su dostupne na srpskom.

    Inače, da se ne zaboravi, vežbanje, kroz unošenje kiseonika, pomaže da se održi alkalnost orgizma, a time i da se poboljša zdravlje. Sedanterni način života uništava zdravlje.

    Odgovori
  • Osnovni problem je, generalno, a u Srbistanu pogotovu, nedostupnost zdrave hrane. Jabuka kao takva jeste zdrava ali kada je srpski domacin natopi pesticidima 2 dana pred branje, a vi je kupite i pojedete…

    Sve sto stavite u usta u ovoj zemlji, potencijalni je okidac za bolest. Ono sto se u organizam unese, nikad se ne moze potreti ili anulirati; ono ostavlja trajno ostecenje negde u njemu.

    Odgovori
  • Sve moze da se jede u normalnim kolicinama… ukoliko postoje granice, odnosno ukoliko covek zna koja je granica… ni u cemu ne valja preterivati…. to je moje misljenje…

    Odgovori
  • To obilno sedenje verovatno provocira neki evolutivni odgovor. Na policama je puno mesnih preradjevina u kojima je tek 30% ili manje onoga zbog cega se prodaju. Tuna, sardine i jos kojesta se prodaje u biljnom – sojinom – ulju, naravno prisutni su i primerci u salamuri – po meni bolji. Kozjeg mleka i sira nema ni za lek. Beli luk je od strane zajednice obelezen kao govno, a mi koji ga konzumiramo kao arhaicno pravoslavna stvorenja. U svaciji dom uselio se bar po jedan univerzalni trgovac, provokator i manipulator – on pokusava da vas ubedi – bas tako da vas u-bedi – da svaki dan kad otvorite oci progutate jednu tabletu andola, da su sokovi zdraviji od vode, da nema dobrog raspolozenja bez alkohola, da svakih mesec dana menjate mobilni telefon, … TV naravno.

    Ok, priznajte sebi cega se plasite. Nemoramo se udubljivati u stravu i uzas. Dovoljno je zivot postaviti na zdrave osnove. Trcanje uvodi coveka u promene. – It’s not about who you are, it is about creating you – .

    Prvi korak, prvi kilometar – to je najtezi period, period u kome na svojim ledjima osetis teret svoje proslosti i losih navika. Posle je lakse. Istrajnost i upornost jacaju karakter. I kondiciju.

    To trcanje, ta akcija provocira razmisljanje. Jebote, ova svinjetina me uvek obori. Prestanes da jedes svinjetinu. Pasulj? Saznas da beli luk, ren, persun, kamilica imaju prirodna lekovita svojstva … Trcanje i ono sto dozivljavas tokom trcanja i posle trcanja te provocira da ostale aspekte svog zivota prilagodjavas toj performansi …

    Mozes da trcis 100 metara? Ok, svaki drugi dan trci 100 metara i za nedelju dana ces moci 200 metara. Za tri nedelje 400 m, za mesec i po 600 metara, za dva meseca trcaces po kilometar svaki drugi dan, za dva meseca vec ces moci 1,6 kilometara. Posle treceg meseca skroz ti se unormalio proces spavanja, probava funkcionise kao svajcarski sat, prosto gutas zivotni stres i cistis se od njega tokom trcanja, …

    Tvoje telo se nalazi u stanju pobudjenosti i probudjenosti poput dalekovodnih zica kroz koje je pusten 110 kilovotni napon. Ziva energija, nekad se prosto zapitas – zasto uopste hodam kad mogu da trcim?

    Ne zaboravi istezanje. Ne zaboravi vodu – H20.

    Odgovori
  • Nekada ste bili cool sajt, gde je imalo šta pročitati, a sada se bavite ‘bro’ science-om, stvarima koji propovedaju beli magovi i ostali trovači naroda….

    1. Varburg nije našao uzrok raka, da jeste, jel mislite da su hiljade i hiljade naučnika nakon njega toliko glupi da ako znaju uzrok, ne znaju kako da ga spreče, tj naprave sigurnu terapiju? Za uzroke, niko još nije 100% siguran, generalno se smatra genetika + spoljni faktori (radijacija, alkoholizam, pušenje, izloženost kancerogenim stvarima, možda hrana, itd)

    2. Varburg je rekao da ćelije raka proizvode ATP (energiju) forsiranjem procesa fermentacije, za šta im je potrebna glukoza. Ovo se danas koristi za PET skeniranje, kad osoba ima tumor, daje joj se određena vrsta šećera, i tamo gde sken pokazuje da se gomila šećer u telu, tu su osnovni tumor i metastaze. Kasnije su naučnici otkrili da proces može da potpomogne i glutamin (aminokiselina), kao i dostupnost slobodnog holesterola (za ovo je zadužena tzv visceralno salo). Normalne ćelije najvećim delom proizvode ATP oksidacijom (85% vremena), ali i ostalim načinima (uključujući fermentaciju). Šta više, fermentacija igra važnu ulogu kod trkača na kratke distance, gde je potrebna eksplozija snage, jer je fermentacija najlakši način proizvodnje ATP-a. U poslednje vreme, došlo se do toga da se misli da su insulin i IGF-1 glavni odgovorni sa metastaziranje

    3. Varburg tada, kao i većina današnjih istraživača smatra da do tumora dolazi tako što se oštećuju mitohondrije, ćelije koje proizvode energiju. On je tvrdio da dolazi do trajnog oštećenja, i da povratka nazad nema.

    4. Kiselost/alkalnost tela je najveća budalaština. Telo je kiselije tamo gde treba – predeo stomaka, a alkalnije što se više udaljavate. Izmene u PH krvi, dovode do smrti i telo itekako poseduje mehanizam za održavanje PH-a i to ishrana ne može da izmeni u suprotnom lako bi se umiralo.

    5. Ako vidite 1 i 2 i 3 + mnogo teorije i istraživanja (koje možete videti u knjizi Cancer as a metabolic disease, znaćete da se terapija hranom svodi na ketogenu dijetu sa smanjenim unosom kalorija. Samo ovakva dijeta može da smanji nivo šećera u krvi (koji je hrana tumoru, i nema veze da li je došao iz slatkiša ili iz voća ili iz skrobnog povrća) i drži ga na donjoj granici, dok se za to vreme povećava nivo ketona koje svi organi u telu mogu da koriste (uključujući i mozak). Na žalost, ovo ne dovodi do izlečenja, ali dovodi do dužeg života i praktično dok su ljudi na takvoj dijeti, ostaće živi. Povratak na ‘normalnu’ ishranu kod velikog broja pacijenata izaziva povratak tumora. Varburg je tvrdio da je razlog ovome što su mitohondrije trajno uništene, ali to nije dokzano. Ovakva ishrana takođe drži nivo insulina niskim, kao i IGF-1. Kao prevencija pak, dobar deo istraživača smatra da treba jednom dnevno u toku meseca gladovati, tj ne jesti ništa, jer tako se isto smanjuje nivo insulina i IGF-1, a hormon rasta se povećava i radi tako što opravlja oštećene ćelije… itd itd

    Odgovori
    • Pozdrav Miloše, bilo bi nam drago da napišeš članak o temi. Na taj način bismo imali mogućnosti da prenesemo i drugi ugao. Ako si za slobodno nas kontaktiraj na kontak@trcanje.rs
      Uvek smo raspoloženi da svako ko ima neku temu koja ima veze sa trčanjem i zdravljem napiše svoj članak i da ga objavimo.
      Svako dobro.

      Odgovori
  • Možda bih cijelu priču i progutao da se stalno ne spominje mlijeko i mliječni proizvodi.
    Ispada da se priroda pobrinula da djeci (koja su nekad do druga godine skoro isključivo pila majčino mlijeko) odmah poveća mogućnost dobivanja raka. Čisto sumnjam.
    Mislim da je tajna u umjerenosti, raznovrsnosti u svemu, ne samo u ishrani, izbjegavanju stresa i vođenju aktivnog života.

    Ako je nečiji izbor da ne jede meso, mlijeko, jaja, sir …, nemam ništa protiv toga. Ali ostaje činjenica da se vegetarijanci muče da nađu zamjenu a sastojke koje sadrže ove namirnice.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed