Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Mogu li ljute papričice da poboljšaju vaše trkačke performanse i izdržljivost?

ljute papričice

Mogu li ljute papričice da poboljšaju vaše trkačke performanse i izdržljivost? Studije pokazuju da kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u ljutim papričicama, može pomoći da postanete bolji trkač

Zbog kapsaicina koji se nalazi u ljutim papričicama možete da postanete bolji trkač

Ako uživate u polivanju buritoa ljutim sosom ili uživate u domaćim ljutenicama i ljutim ajvarima, vaša sklonost ka malo toplote može vam dati podsticaj na dan trke.

Nedavno je tim naučnika napravio sistematski pregled istraživanja pod nazivom: “Kapsaicin i kapsinoidi kao ergogena pomoć: sistematski pregled i potencijalni uključeni mehanizmi” i zaključio je da kapsaicinoidi, jedinjenja odgovorna za davanje ljutine začinjenoj hrani, poboljšavaju performanse tokom vežbanja. Njihov rad je objavljen u International Journal of Sports Physiology and Performance.

Kako ljute papričice pomažu u poboljšanju izdržljivosti?

Brojne studije su pokazale da kapsaicin ima analgetska (ublažavanje bola), antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, između mnogih drugih prednosti. Ovo jedinjenje takođe reguliše PGC-1α (peroksizomski proliferator aktiviran receptor-γ koaktivator-1α) u skeletnim mišićima, za koje se pokazalo da poboljšava performanse izdržljivosti, a ova studija je pokazala da kapsaicin takođe ima efekte protiv umora, što vam omogućava da trčite duže bez umora.

Naravno, ljute papričice vas zapravo ne čine manje umornim, ali menjaju vašu percepciju umora. Kada pojedete ljutu papriku, kapsaicin aktivira receptore u ustima, želucu i krvi, zvane TRPV1 receptore, koji otkrivaju i regulišu vašu telesnu temperaturu. Što više kapsaicina jedete, vaše nervne ćelije protiv bolova postaju manje osetljive na toplotu, ali ćete takođe postati manje osetljivi na druge vrste bola, kao što je umor od vežbanja.

Zaključak naučnika

Istraživači su pregledali 14 studija, od kojih je osam sprovedeno na ljudima. Od tih osam studija, tri su pokazale „značajne koristi za akutnu izdržljivost“, a dve su pokazale „korist od vežbanja akutnog otpora“. Istraživači su zaključili:

Stoga, iako je potrebno više mehaničkih studija da bi se potvrdili ovi ishodi kod ljudi, čini se da dostupna naučna literatura sugeriše da se ova jedinjenja mogu smatrati potencijalnom novom strategijom ishrane za poboljšanje performansi vežbanja.

Nikada se ne zna – dodavanje malo ljutog u obroke možda može da vam pomogne da skinete još nekoliko sekundi svog ličnog rekorda. Šta vi mislite?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Vege burger je jako ukusna i zanimljiva alternativa tipičnim hamburgerima. Uz salatu - kompletan obrok. Lako je i zdravije da ga napravite sami!

Ishrana za trčanje

Veliki broj trkača voli da jede, skoro isto koliko i da trči, ali ishrani pristupaju na različit način. Oni marljiviji prate svaki gram ugljenih...

Ishrana za trčanje

Američka legenda trčanja na duge staze, Ryan Hall je podelio 6 korisnih saveta na svom Instagram profilu o tome šta jesti pre trke (pročitajte...

Zdravlje

Ugljeni hidrati koje svaka osoba kozumira se u jetri i mišićima pretvaraju u glikogen i skladište tamo. Glikogen brzo “sagoreva” i telu daje brzu...