Ishrana za trčanjeRecepti

Kinoa, žitarica za kojom je poludeo svet

17 komentara

_MG_1792

Pre nekoliko godina kinoa se kod nas mogla kupiti samo u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Sada je pronalazimo u skoro svakom većem supermarketu i prodavnici zdrave hrane.

Kinoa ima savršeni odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za ljudsku prehranu.Taj odnos se retko sreće kod biljaka i karakterističan je za meso. Pored toga, kinoa sadrži i dobru dozu vlakana i gvožđa. ½ šolje kinoe sadrži samo 111 kalorija a ta količina je i više nego dovoljna za jednu osobu kao ručak.

Pre pripreme kinoe, važno je da se zrna isperu jer sadrše saponin, gorku supstancu koja ih štite od raznih štetočina. Saponin nije štetan za zdravlje, samo je gorkast pa može da pokvari ukus jela.

Kod kuvanja držite se pravila- 1 šolja kinoe 2 šolje vode. Voda sa kinoom se stavi da proključa pa se smanji jačina vatre tako da se krčka dok sva voda ne bude apsorbovana, od 15 do 20 minuta. Pre serviranja se samo viljuškom provrti da se zrna razdvoje.

Ako je stavljate u supe i čorbe, vodite računa o tome da se od jedne šolja sirove kinoe dobije 3 i da ona jako dobro upija tečnost. Ako je stavite previše, supa ili čorba će izgubiti svu tečnost.

Zbog svog neutralnog ukusa, kinoa se može kombinovati u raznim jelima. I kao prilog i kao glavno jelo. Ja vam predlažem jednu veoma ukusnu salatu koja je odlična i hladna i topla. Može da posluži kao prilog, kao glavno jelo uz hrskavu salatu od kupusa ili kao hladna salata za poneti na posao kao zdrav ručak.
Untitled-1

 Salata od tostirane kinoe i morskih plodova

Potrebno vam je:

  • 500 g morskih plodova (umesto morskih plodova možete staviti piletinu, za vegan varijantu možete tofu a ova stavka može i da se izbaci ako vam više prija tako)
  • ½ glavice ljubičastog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 paprika (iseckana na trakice)
  • 1 šaka graška
  • 1 šaka zelene boranije
  • 1 šolja kinoe
  • 2 šolje vode
  • 2 kašike ulja za prženje
  • 1 kašika susamovog ulja
  • ½ kašičice đumbira
  • ½ kašičice tucane aprike
  • ½ kašičice belog luka u granulama
  • So, biber

Priprema:

  • Kinou dobro isperite, ocedite i ostavite sa strane.
  • Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi i dodajte kinou kako bi se istostirala. Mešajte često. Nakon 5-6 minuta, dodajte papriku, lljubičasti i beli luk pa kratko propržite uz često mešanje. Kada se luk zastaklio dodajte grašak, boraniju i vodu. Promešajte i poklopite. Nemojte više mešati dokle god sva voda ne ispari. Kada voda ispari, sklonite sa šporeta.
  • Susamovo ulje zagrejte na srednje jakoj vatri pa dodajte morske plodove (ili šta koristite).
  • Ako koristite smrznute morske plodove, prethodno ih tako zamrznute ubacite u ključalu slanu vodu i kuvajte 5 minuta, procedite i nastavite po receptu.
  • Začinite sa tucanom paprikom, đumbirom i belim lukom i pržite 5 minuta. Nakon toga dodajte kinou koja se pržila sa povrćem i sve dobro izmešajte. Sklonite sa ringle, dodajte soja sos po želji i poslužite toplo. Ili kada se ohladi premestite u frižider i konzumirajte u roku od jednog dana.
Raskiselite se.
Javorov sirup, zdravija alternativa

Povezani članci

17 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed