Ishrana za trčanje

Energetska i sportska pića

9 komentara

 

Da li su energetska pića zdrava, kada ih piti i u kojoj količini? Stalno čujemo informacije o tome kako se dešavaju iznenadne srčane smrti zbog upotrebe ovih pića. Današnji tekst je posledica zabrinjavajuće statistike koja kaže da je potrošnja energetskih pića porasla sa 16% (2003) na 35% (2008) u opštoj populaciji i do čak preko 50% kod studenta na koledžu. Ovde smo da objasnimo da energetska pića mogu da se konzumiraju ali da se to čini umereno i sa osnovnim razumevanjem njihovih ukupnih efekata.

Postavlja se pitanje, zbog čega je lakše ne prihvatiti činjenice već prihvatiti poziv za dobijanje krila.

U čemu je problem u korišćenju energetskih pića?

Problem je pre svega u kofeinu!

Ako se analiziraju neka od energetskih pića vidi se je količina kofeina od 80 do 150 mg. Da bi bilo jasno koliko je to, uvek je dobro poređenje sa jednom šoljicom kafe koja u zavisnosti kako je spremljena sadrži od 60 do 120 mg kofeina, dok konzerva koka kole ne sadrži više 65 mg kofeina. Argument da adolescenti ne treba da popiju odjedanput dve kafe, pošto najčešće i ne piju kafu, možda i ne bi bio razumljiv većini, da ta ista pića ne sadrže u sebi i guaranu, taurin, vitamine, žen šen, johimbin, karnitin i ko zna šta ne u zavisnosti od proizvođača.

Pristalice kažu da nema dokaza da energetska pića deluju negativno i da ih najčešće uzimaju da bi povećali budnost, koncentraciju ili sportsku sposobnost, dok protivnici pre svega govore o neželjenim efektima na kardiovaskularni sistem, iznenadnoj srčanoj smrti, stvaranju zavisnosti, povezanosti sa alkoholom i socijalnim drogama. Sredinu je jako teško naći, jer agresivni marketing proizvođača energetskih pića, upravo privlači najveći broj adolescenata, koji ne razmišljaju o štetnim efektima, a posebno ne o problemu mešanja sa alkoholom. Iako izgleda da je bitka izgubljena, verujem da je svima važno da se upoznaju u obzir stavove Internacionalnog društva za sportsku ishranu:

 1. Iako većina energetskih pića sadrži veliki broj nutrijenata primarni sastojci su šećer i kofein.
 2. Efekat kofeina je dobro proučen,ali efekat ostalih sastojaka (tuarin, guarana itd.) tek treba da bude naučno potvrđen.
 3. Konzumiranje energetskog pića 10 do 60 minuta pre vežbanja može da dovede do povećanja sportske sposobnosti, koncentracije i pažnje.
 4. Neophodno je da sprovedu studije koje će ispitati bezbednost i potencijalni efekti na fizičke i mentalne sposobnosti.
 5. Energetska pića su najčešće visoko kalorična i mogu da dovedu do porasta telesne težine, pogotovo zbog toga što većina korisnika o tome uopšte ne razmišlja.
 6. Korisnici, pre svega sportisti, treba da imaju u vidu visoki glikemijski indeks i delovanje energetskih pića na glukozu u krvi i lučenje insulina, ali da ne zanemare negativne efekte kofeina na motrone i kardiovskularne sposobnosti.
 7. Deca i adolescenti ne bi trebalo da uzimaju energetska pića bez saglasnosti roditelja i razumevanja kako deluju, pogotovo negativno.
 8. Uzimanja dva i više pića tokom dana može da dovede do štetnih neželjenih efekata uključujući i iznenadnu srčanu smrt.
 9. Dijabetičari i osobe sa kardiovaskularnim, metaboličkim, neurološkim bolestima i bolestima jetre i bubrega ne treba da koriste energetska pića, pogotovo ako redovno uzimaju lekove

Energetska pića nisu sportska pića

Ono što je sasvim sigurno je da energetska pića nisu sportska pića i ne mogu se koristiti za nadoknadu tečnosti kada ste fizički aktivni. Za razliku od energetskih pića sportska pića u sebi sadrže baš ono što je potrebno da prevenirate simptome dehidracije. Kada neko pomene sportska pića većina ljudi pomisli da je to piće sa puno vitamina i hranljivih materija i da im nije potrebno za hidriranje tokom fizičke aktivnosti jer smatraju da izgubljene elektrolite mogu da nadoknade iz obične vode.
Interesantno je da pogledamo šta o sportskim pićima kaže Američki kongres sportske medicine.

 1. Sportska pića su odlično gorivo i hidracioni izbor jer u sebi sadrže ugljene hidrate i elektrolite
 2. Za fizičku aktivnost koja traje duže od 60 minuta u poredjenju sa vodom značajno povećavaju izdržljivost. Prema nekim istraživanjima možete povećati svoju izdržljivost za 20 %
 3. Sportska pića mogu da sadrže različite ugljene hidrate kao što su: glukozu, fruktozu, galaktozu ili maltodekstrin. Sportska pića mogu da sadrže kombinaciju ugljeni hidrata koja imaju tzv, vezani transport jer koriste različite puteva trasnporta u organizmu.
 4. Ukoliko ste zabrinuti zbog unosa ugljenih hidrata i potencijalne gojaznosti postoje sportska pića koja ne sadrže ugljene hidrate nego samo veštačke zasladjivače
 5. Sportska pića sadrže elektrolite, pre svega natrijum i kalijum i zbog toga poboljšavaju balans tečnosti u organizmu i unapredjuju hidriranost organizma.
 6. Fizički aktivnoj populaciji se preporučuje sportsko piće koje u sebi sadrži 60-80 gr/l ugljenih hidrata , 20 mmol/l natrijuma i 3 mmol/l kalijuma.
 7. Unos sportskog pića tokom fizičke aktivnosti prevenira natsanak hiponatremije.
 8. Važno je piti sportsko piće pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti
 9. Prema preporukama ACSM iz 2007. godine da biste bili dobro hidrirani i da biste izbegli simptome dehidracije potrebno je da pijete sportsko piće: 5-7 ml/kg telesne težine 4 sata pre početka fizičke aktivnosti, zatim 150-250 ml na svakih 15 do 20 minuta trajanja fizičke aktivnosti i konačno, nakon treninga ili trke, kako biste se adekvatno rehidrirali potrebno je da popijete 1,5 l tečnosti na svaki izgubljen kilogram telesne mase.

Ono što je važno da naučimo o sportskim pićima je da ih pijemo kada vežbamo i da nam nisu potrebna tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti.
Moja preporuka je da u situacijama kada to možemo pročitamo šta nauka kaže o problemu koji nas interesuje i u meri u kojoj je to moguće ispratimo preporuke. To je jedan od načina da budemo sigurni da nećemo napraviti grešku i dovesti sebe u opasnost.
I na kraju sve ovo nas vraća ponovo na početak i jednu veliku istinu a to je da je umerenost ključ svega što radimo.

 

 

Zablude o Low Carb High Fat ishrani
Šta jesti posle trčanja?
Tags:

Povezani članci

9 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed