Prilikom priprema za Svetsko Prvenstvo u orijentiringu 2004. godine, tadašnji selektor naše reprezentacije Slobodan Radovanović i moja malenkost, Dejan Avramović  razmisljajući kako bi još mogli da “obogatimo” naš spektar treniranja odlučili smo se da probamo da istrčimo uz Rtanj.

S obzirom da smo rodom obojica Paraćinci, često smo bili izloženi tom sjajnom pejzažu na istoku – prvo se vozite jedno 15-ak kilometara kroz kanjon Grže i prelepe predele Južnog Kucaja. Kada se popnete uz Čestobrodicu još ste pod utiskom sjajnog ambijenta kroz koji ste prošli, taman počinje da vam bude krivo sto izlazite iz te lepote

A kada se uspenjete na vrh prevoja doživite jos jači i lepši šok – krupan kadar prelepe visoravni, a u fokusu – Rtanj, visok, moćan, i čini vam se neosvojiv. Prvo što vam padne na pamet je kad ga vidite je: “Pa koliko su onda visoki ti Himalaji”.

Karakteristike same staze su sledeće:

  • dužina: 7.1 km uspon + 7.1 km  downhill = 14,2 km
  • visinska razlika- start cilj uspon: 960 metara (start:  selo Rtanj 600 metara n.m.v – cilj: vrh Šiljak 1560 metara n.m.v.)
  • prosečan uspon: oko 15%
  • temperaturna razlika start – cilj: – 10/12° C na vrhu u odnosu na temperaturu u selu.

Sto se tiče kvaliteta ovakvog poduhvata i opravdanosti jedne ovakve akcije, moj utisak je sledeći i biće izražen davanjem ocene od 1 do 10 za sve segmente treninga:

  • Duzina staze: sasvim dovoljna – 9/10
  • Fizički napor: visok – 9/10
  • Mentalni napor: Vrlo visok – 10/10
  • Feeling nakon  uspesnog treninga:  neverovatan – 11!

Postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti – ovo se može praktikovati isključivo u letnjem periodu i to kada je vreme prilično stabilno.

Trčanje uz Rtanj je neverovatan izazov! Zaista preporučujem svima koji vole izazove takve vrste, da probaju. Imaće priliku 29. avgusta ove godine kada ćemo opet ponoviti akciju. Gledaćemo da ustalimo ovu trku svake godine  i da vodimo evidenciju zvaničnih rezultata.  Da stavimo na stranu to što smo samo nas dvojica do sada to uradili jer verujem da niko nije našao za sebe da je dovoljno lud da se upusti u tako nešto – zaista smatram da onaj ko uspe da istrči do vrha, a posebno onaj ko  napravi najbolje vreme na ovoj stazi, zaslužuje svo poštovanje i divljenje, jer ovo nije obična staza.

Za trčanje uz Rtanj vam je potreban odličan psihofizički sklop jer vam je ceo organizam na ozbiljnom testu, pre svega na usponu.  Napominjem da smo nas dvojica bili u odličnoj formi jer smo bili u jeku priprema za važna takmičenja.

Ako ima zainteresovanih medju vama van orijentiringa, mozete slobodno kontaktirati nekog od nas – Blaža, Novelju, Vujakliju, Igora, Popa ili mene (deki.spirit@gmail.com) pa ćemo vam proslediti planove i informacije o trci uz Rtanj, 29.avgusta.