blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Trčanje uz Rtanj – sjajno iskustvo koje treba doživeti

Rtanj. Foto: Dejan Avramović

Prilikom priprema za Svetsko Prvenstvo u orijentiringu 2004. godine, tadašnji selektor naše reprezentacije Slobodan Radovanović i moja malenkost, Dejan Avramović  razmisljajući kako bi još mogli da “obogatimo” naš spektar treniranja odlučili smo se da probamo da istrčimo uz Rtanj.

S obzirom da smo rodom obojica Paraćinci, često smo bili izloženi tom sjajnom pejzažu na istoku – prvo se vozite jedno 15-ak kilometara kroz kanjon Grže i prelepe predele Južnog Kucaja. Kada se popnete uz Čestobrodicu još ste pod utiskom sjajnog ambijenta kroz koji ste prošli, taman počinje da vam bude krivo sto izlazite iz te lepote

A kada se uspenjete na vrh prevoja doživite jos jači i lepši šok – krupan kadar prelepe visoravni, a u fokusu – Rtanj, visok, moćan, i čini vam se neosvojiv. Prvo što vam padne na pamet je kad ga vidite je: “Pa koliko su onda visoki ti Himalaji”.

Karakteristike same staze su sledeće:

 • dužina: 7.1 km uspon + 7.1 km  downhill = 14,2 km
 • visinska razlika- start cilj uspon: 960 metara (start:  selo Rtanj 600 metara n.m.v – cilj: vrh Šiljak 1560 metara n.m.v.)
 • prosečan uspon: oko 15%
 • temperaturna razlika start – cilj: – 10/12° C na vrhu u odnosu na temperaturu u selu.

Sto se tiče kvaliteta ovakvog poduhvata i opravdanosti jedne ovakve akcije, moj utisak je sledeći i biće izražen davanjem ocene od 1 do 10 za sve segmente treninga:

 • Duzina staze: sasvim dovoljna – 9/10
 • Fizički napor: visok – 9/10
 • Mentalni napor: Vrlo visok – 10/10
 • Feeling nakon  uspesnog treninga:  neverovatan – 11!

Postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti – ovo se može praktikovati isključivo u letnjem periodu i to kada je vreme prilično stabilno.

Trčanje uz Rtanj je neverovatan izazov! Zaista preporučujem svima koji vole izazove takve vrste, da probaju. Imaće priliku 29. avgusta ove godine kada ćemo opet ponoviti akciju. Gledaćemo da ustalimo ovu trku svake godine  i da vodimo evidenciju zvaničnih rezultata.  Da stavimo na stranu to što smo samo nas dvojica do sada to uradili jer verujem da niko nije našao za sebe da je dovoljno lud da se upusti u tako nešto – zaista smatram da onaj ko uspe da istrči do vrha, a posebno onaj ko  napravi najbolje vreme na ovoj stazi, zaslužuje svo poštovanje i divljenje, jer ovo nije obična staza.

Za trčanje uz Rtanj vam je potreban odličan psihofizički sklop jer vam je ceo organizam na ozbiljnom testu, pre svega na usponu.  Napominjem da smo nas dvojica bili u odličnoj formi jer smo bili u jeku priprema za važna takmičenja.

Ako ima zainteresovanih medju vama van orijentiringa, mozete slobodno kontaktirati nekog od nas – Blaža, Novelju, Vujakliju, Igora, Popa ili mene (deki.spirit@gmail.com) pa ćemo vam proslediti planove i informacije o trci uz Rtanj, 29.avgusta.

22 Comments

22 Comments

 1. Igor Vujičić

  17.02.2010 at 20:46

  Wooow! RTANJ! E, to je pravo brdsko trčanje, leti mora da je prelepo na planini…

 2. Ninoslav

  17.02.2010 at 21:58

  Rtanj važi za mističnu tajnovitu planinu kao i taj čitav kraj. Možemo se organizovati i uraditi neke probne treninge jer se do njega lako i brzo stiže automobilom a posle treninga na gibanicu u motel. Može da se prespava u domu Rtanj.
  Mislim da je taj downhill gori od trčanja uzbrdo.. Za kolena pogotovo..

  Pa da, čim se otope snegovi dolazimo na Rtanj, nije fora trčati samo na Adi!

 3. Ninoslav

  17.02.2010 at 22:05

  Ja sam ove godine probao Učku gde je dužina staze 13km sa visinskom razlikom 1400m i konstantno je uzbrdo i mogu reći da je to strašan napor..ja sam zavrsio trku sa vremenom 02.22.

 4. Batric

  17.02.2010 at 21:25

  Strava. Koje vrijeme vam je bilo potrebno da odradite ovu etapu?

 5. Vladimir

  17.02.2010 at 21:52

  Fenomenalna ideja. Bio sam na Rtnju dosta puta planinareci i vozeci bicikl oko njega i po njemu, ali oprobati se trceci do Siljka zbilja deluje inspirisuce.
  Za drugove koji nisu bili na ovoj planini: Rtanj je jedna od nasih najatraktivnijih planina i omiljen uspon mnogih koji vole veranje na iste. Stoga gledajte da ovaj propust sto pre ispravite.
  Inace iako je udaljen okruglo 200km od Bgd, relativno brzo se stize jer se dobar deo vozi autoputem, pa bez problema moze predstavljati jednodnevnu akciju u letnjem danu…
  I jos jednom evo te mocne piramide:
  http://www.vrum.fotopic.net/p56134973.html

 6. Veki

  17.02.2010 at 21:58

  Ovo je prava planinska trka. Ja sam u nedelju istrčao svoju prvu brdsku (oko 7%) dok planinske trke su one sa oko 15% nagiba.

  No, vrlo je važno da ljudi shvate da ovakve stvari nisu zajebancija i da je ipak potrebna sasvim solidna sprema (ne samo trčanje po ravnom) i snaga.

  Mišići koji rade na brdskoj stazi su totalno drugačiji od ravne. Baš kao i tehnika trčanja.

  Svaka čast Dejane i hvala ti na tekstu!

 7. Arsenije

  17.02.2010 at 22:22

  Koliko ovo dobro zvuči na papiru, al kapiram da bih se rasuo na stazi, al do avgusta ako bih radio brda… :)))!!!

 8. Dejan

  17.02.2010 at 23:49

  Moje vreme je na vrhu uspona bilo 56:12, Slobino 1:04.
  Ipak, nekako sam jos tada bio pod utiskom da je moglo i brze. Vidim da ste sjajno reagovali na ideju, i verujte mi – potpuno opravdano. Bez obzira, savetujem da osim letnjeg perioda i to nakon duzeg perioda bez padavina, ne pokusavate da istrcite. U pitanju je uska, planinarska stazica, koja u pojedinim delovima ima kamene kaskade koje su klizave i kad je suvo, a ne smem ni da zamislim kako je opasno kada je imalo mokro i vlazno. Vec smo razradili ideju za trku 29.avgusta tako da cemo imati odlican sistem, preuzet iz orijentiringa, za merenje vremena. I neki sponzori su u igri, ali jos smo daleko od konacnog dogovora. Cuce se vec…

 9. Dragan Šimić

  18.02.2010 at 08:45

  Ćoas
  Ja sam probao nekoliko puta uzbrdo.
  De mi recite da li je bolje brzo šetati?
  Čini mi se da je jednako brzo pri jakoj uzbrdici i trčanje i šetnja.
  A pri šetnji se ne dižu toliko kolena uvis.

  • Snezana

   14.07.2012 at 12:28

   da li bih smela tako nešto da se usudim, ako sam trčala tri maratona i pripremaću se baš na brdsko-planinskoj lokaciji, kod Sokobanje? Imam dvanaest dana brdske pripreme i trčim svaki drugi dan po 4o min.

 10. Zundapp

  18.02.2010 at 11:02

  Svaki (gotovo svaki) radni dan trcim na posao 11 km, a od toga je prvih 6 dobro uzbrdo. Mislim da bi mi Rtanj legao ko budali samar.

 11. Bane BN

  18.02.2010 at 20:07

  Kakva bre legendo Šimiću šetnja uz brdo,jedino onaj ko ima problema sa štitnom pa na Čigotu laganice..šalim se…..ovo što momci pišu je strava,a i slika govori sve,međutim ako nisi u trenažnom kontinuitetu i nisi odradio bazični,odnosno osnovni dio priprema pred trkačku sezonu onda budi oprezan na brdskom trčanju ako ti je to u narednom periodu cilj zbog mogućih povreda,Brdsko trčanje-trening jača trkačke mišiće i daju im funkcionalnu jačinu,za razliku od ograničene snage mišića postignute u teretani.Brda definitivno najbolje jačaju kvadricepse,lože,i naročito listove,jer što su listovi jači to nam omogućuje bolju potporu u fazi oslonca..itd.Brdski trening(faza priprema) najčešće traje 4-6 nedelja….mada ga ja koristim tokom cijele godine,i u takmičarskom periodu, jednom do dva puta mjesečno na obroncima Majevice ispod i oko manastira Tavna istrčim krug od 12 km..itd.itd uvjek imam inspiraciju kada su u pitanju treninzi van grada u prirodnom okruženju,tad se za trenutak javi ono iskonsko u nama,….pisali smo već o tome………

 12. Вујаклија

  18.02.2010 at 23:31

  Вокри, обавезно ово организујте! Ја долазим 100%!!!

 13. Dragan Šimić

  19.02.2010 at 09:15

  Ćaos

  Opet ja. Nisam bogalj, kada velim da je zeznuto kada je baš veliki uspon.
  Ja mogu 10 km istrčati uvek za 41 min a nekada i ispod 40 min.Ali sam par puta probao uzbrdo gde su baš strašne serpentine i nagib od oko 25%.Žena mi ima familiju u nekim takvim krajevima pa sam probao.Još da kažem da je dole podloga kamen.Tako da na pređenom kilometru odeš uvis preko dvesta metara.Proverio sam ovo na GOOGLE EARTH-u.Trčao sam Cerski polumaraton a on ti je 4,5 km nizbrdo i spustiš se svega 110 m pa se vraćaš uzbrdo.To se i neoseti u poređenju sa onim što ja mislim da su brdske trke.Pa kažem da je možda ok ako se na takvim baš najstrašnijim delovima i prohoda nije neki gubitak vremena. A… ?
  To kažem jer,ako pukneš i staneš onda si ga ugasio sa ukupnim vremenom na cilju.
  Ajd neka se neko pametan uključi u ovu temu tj. neki brđanin koji poznaje materiju.

 14. Bane BN

  19.02.2010 at 11:07

  Ma kakav bogalj,ako misliš na moje zezanje na početku prošlog komentara oprosti…reče u jednom komentaru da si iz Šapca,ako imaš vremena mogli smo zajedno obaviti par treninga na Gučevu kraj Loznice…odlično je,800 m-nadmorske,10KM extremno…znaš i sam

 15. Voja

  21.02.2010 at 17:38

  Danas kada sam se vraćao sa našeg zajedničkog treninga na Adi sreo sam Nedeljka Todorovića koji je trčao trening i zamolio ga da zajedno trčimo jednu uzbrdicu – ulicu Generala Anria koju uvek trčim u sprintu. On je za sada jedini koji je video kojom brzinom trčim uzbrdo. Moj utisak je da je to brže nego po ravnom jer veoma brzo se on pretvorio gotovo u tačku a siguran sam da smo do te uzbrdice trčali bar onom brzinom kojom sam trčao tri kruga oko Ade. Pre te uzbrdice već sam bio pretrčao maraton.

 16. Вујаклија

  21.02.2010 at 17:55

  Спреми оловку и своје фотографије, следећег викенда желимо аутограме!

 17. Novelja

  21.02.2010 at 18:19

  Ja jednom u 2-3 meseca obavezno odem na Vokrijev blog da po stoti put procitam pricu o trcanju na Rtanj… Jer je fenomenalna…:) Otkad sam procitao to sanjam da istrcim tu stazu, i verujem da je jedna od lepsih u Srbiji… Ako bi ta trka stvarno postala tradicija, mislim da bi bilo vise nego sjajno! Sto Vokri kaze: 11/10! :)))

 18. Dejan

  23.08.2010 at 02:54

  Када почиње ово трчање? У колико сати?

 19. Dejan

  23.08.2010 at 09:16

  Nece je biti ovog 29. Avgusta… Ostalo je mrtvo slovo na papiru i jos uvek nerealizovna misija. Ja se ipak nadam da ce se ta trka jednom organizovati, i da ce ljubitelji planinskog trcanja imati priliku da je iskuse.

 20. Milan

  21.09.2010 at 01:49

  Woow, jel se trci juznom stranom Rtnja?? Ja sam isao na planinarenje severnom stranom i bas je jak uspon… Svaka cast!!

 21. RaZoR

  02.12.2010 at 21:59

  E ja sam se penjao severnom stranom po dubokom snegu i umro sam do vrha, a trčao sam na vrh Komova, inače planinarim i volim brzo da savlađujem uspone. Uskoro će republička akcija – Božićni uspon na Rtanj. To je filing popeti se u oblake, smrznuti se
  k’o miš i posle završiti u bazenu Gamzigradske banje na +36 C.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

Ova godina biće vrlo uzbudljiva za trkače i one koji su željni dobrog izazova - a nema bolje pobede od vikinške.

Najave trka

Julian Alps Trail Run by UTMB je jedina trail trka iz UTMB serije koja će se održati od 08. do 10. septembra u Sloveniji....

Najave trka

Trčite desnom obalom Dunava sa nesvakidašnjim pogledom na Beograd.

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...