Blog & Kolumne

OTKRIVAMO: Kako trčanje utiče na zadovoljstvo zaposlenih i bolje poslovne rezultate?

Nema komentara

U susret drugom po redu SBB Novi Sad Business Run 10. oktobra u Novom Sadu, istraživali smo kako neke mlade, inovativne firme posvećuju pažnju zadovoljstvu zaposlenih i kako kreiraju okruženje u kome je treniranje neizostavni deo radne rutine.

Jedna od takvih je start-up Invenda Solutions, čiji CEO Srđan Poznić ističe:

„Bez poverenja nema ni tima. Sve polazi od ljudi. Zadovoljni zaposleni vode do odličnog proizvoda a odličan proizvod vodi do zadovoljnog klijenta.

Niko ne treba da radi posao koji ne voli, ljudi ne treba da provode vreme u sredinama koje smatraju toksičnim i koje im ne prijaju, sa ljudima koji im ne prijaju i koji crpe energiju, već da se pomere, da promene nešto u svom životu.

Invenda Solutions je kreirala jedan zanimljiv proizvod – mozak za vending mašinu čime je jednom takvom aparatu za kafu, napitke, grickalice i sl. dala dodatnu inteligenciju.

Vending mašine su ovim proizvodom spojene na internet, i njihova web platforma omogućava firmama da administriraju sve mašine sa jednog mesta, da imaju uvid u to ko, šta i kada kupuje, da znaju kada su proizvodi rasprodati i kada treba dopuniti mašinu, što dalje olakšava servis i smanjuje troškove.

Zanimalo nas je koje su 3 karakteristike uspešnih lidera i evo šta je Srđan istakao:

Lider inspiriše.

Lider zna zašto nešto radi, koja je svrha onoga što radi, tj u šta veruje, istrajan je i disciplinovan u tome kako da to i ostvari. Sve što lider radi oslikava ono u šta veruje.

Lider zna da sluša, lider je zaštitnik svog tima i stvara takvo okruženje gde svaki pojedinac u timu zna da postoji neko ko ga štiti kada je potrebno, pomaže kada je potrebno i omogućava mu da raste u svakom smislu.

Kako Invenda Solutions podržava fizičku aktivnost zaposlenih?

Promovišemo sportske aktivnosti kao što su trčanje, teretana, fudbal, košarka, a kao firma zajedno organizujemo druženja poput vožnje bicikla, odbojke, uz aktivan odmor u prirodi. Kompanija refundira zaposlenima sportske aktivnosti za koje se opredele.

Pojedini zaposleni treniraju jogu, pilates, a takođe imamo kolegu koji je ozbiljan avanturista i dosta vremena provodi na planinama, uz treninge penjanja. Jedna koleginica u timu se bavi streljaštvom i obećala je da će nas sve voditi da se oprobamo i u takvom izazovu. Takođe, jedan od kolega trenira i boks, tako da su u našem timu gotovo sve sportske discipline prisutne.:) 

Pored svakodnevnih treninga, naše kolege aktivno prate program polumaratona i odazivaju se na takmičenja trčanja kako u Novom Sadu, Beogradu, Subotici. Uz sve rečeno dodajem i team building aktivnosti koje iz meseca u mesec prati uvek neka nova sportska aktivnost poput kuglanja, stonog tenisa, bilijara i stonog fudbala.

Kao što možete iz navedenog zaključiti, kompanija smo koja neguje sportski duh. Konkretno, za sebe mogu reći da mnogo volim sportove, počevši od sporta iz školskih dana i desetegodišnjeg treniranja karatea, a uz to sam igrao košarku, odbojku, fudbal i stoni tenis.

Na koji način bavljenje sportom utiče na zadovoljstvo zaposlenih i bolje poslovne rezultate?

Sam rad u startup firmi može da uključuje tesne rokove, veći pritisak i sl. tako da u tim situacijama svaka sportska aktivnost u mnogome doprinosi boljoj koncentraciji i svakako većoj produktivnosti u toku svakodnevnih obaveza.

Kako jedan CEO start-upa sa gustim rasporedom stigne da vežba?

„S obzirom da imam dvoje dece, teško je zacrtati određeno vreme jer su stvari promenljive, ali najčešće vežbam ujutro, nakon što odvezem dete u vrtić, a pre posla.“

Nastavak intervjua možete pogledati OVDE.

U međuvremenu, pozivamo vas da se prijavite na SBB Novi Sad Business Run – OVDE. Ostalo je još 100 slobodnih mesta, pa požurite jer su prijave otvorene do popune.

Sticanje i održavanje trkačke navike – Iskustvo Stefana, polaznika Škole trčanja Novi Sad
Štafeta je kul – epizoda Zrenjaninski polumaraton – Give your best.Always. editon

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed