blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

3 stvari koje najbrže podižu energiju i ujedno daju osećaj smirenosti

Odlaganje. Pokušavate da igrate igru trke sa vremenom u želji da “padne” ta sjajna inspiracija koja će preokrenuti tok. Bukvalno, kao da će neka “druga sila” umesto vas završiti posao. Kao da druge stvari podižu energiju.

Tako sam i ja čekala “savršenu” temu, smišljala, čitala, istraživala. Danima. Trčanje na asfaltu zamenila sam trčanjem u mislima. Od tolikih utisaka nekih noći nisam mogla ni da spavam. Pisala jesam, nešto svoje. Slušala i praktikovala vežbe disanja, “terapiju zvukom”.

Onda sam se polako smirila. Kao kad iz trka lagano krenere da usporavate i stignete do hoda. I tek posle toga stanete, pa se istegnete. Ne može sve “sad i odmah”. Lekcija koju sam učila godinama.

Ovde bih da podelim 3 stvari koje mi se čini da najbrže podižu energiju i dobar osećaj smirenosti. Osećaj povezanosti i dublje iskrenosti sa samim sobom. Od žamora i brujanja sveta, čovek nekad ne čuje ni sebe ni druge. Nije svakome lako da bude sam, niti je svakome u društvu prijatno. Ali bih se složila sa idejom da nam je dato baš ono sa čime se “nosimo”, na ovaj ili onaj način.

#1 Predivna meditacija “Deva Premal”

Za tren će vas dovesti u stanje blaženstva. Ne morate da ućutkujete um na silu, potpašće pod magiju ovog glasa i muzike. Poslušajte. I procenite sami. Ja sam je našla na Fb sasvim slučajno, okačila ju je divna sportiskinja Ildiko Fabo. Od prvog slušanja ove meditacije, do sad, u svakom danu mi je donela smirenost i lepši osećaj života, oslobođenje od svakog problema. Pri prvim notama, u par sekundi samo. Toliko je blagotvorna.

#2 Knjiga iz oblasti samo-razvoja sa biznis tematikom

“Lideri jedu poslednji”, Simon Sinek. Ovo je druga knjiga, nastavak popularne “Počni sa zašto” kao uvod u svet liderstva kojim Sinek predvodi kao jedan od glavnih za mene. Ko je lider koga pratite?

Kontrast izdavaštvo. Više info ovde

U ovoj knjizi, Sinek je sveobuhvatno obradio temu liderstva iz mnogo uglova, vremenskih perioda, bioloških svojstava čoveka, kroz primere i  poređenja, ukazujući na to koji pravac liderstva i poslovne kulture vodi ka dobrobiti a koji ka beznađu. Evo jednog slikovitog primera, kada je u pitanju šta i gde radimo.

“Poslovna sredina fokusirana na kratkoročne rezultate, sa idejom da je novac ispred ljudi, utiče na društvo u celini. Kada na poslu pokušavamo da nađemo sreću ili smisao pripadanja, mi nosimo ovu borbu kući. Oni koji imaju priliku da rade u organizacijama koje ih tretiraju kao ljudska bića, a ne kao izvor koji treba eksploatisati, na kraju dana dolaze kući sa intenzivnim osećajem ispunjenja i zahvalnosti.”

Lideri jedu poslednji, Simon Sinek

U kakvoj ste organizaciji trenutno – ovoj sa “borbom” ili “osećajem ispunjenja” ?

Kada su u pitanju ljudi koji zajedno rade u timu, Simon iznosi sledeće:

“Kada moramo da se štitimo jedni od drugih, cela organizacija ispašta. Ali, kada poverenje i saradnja napreduju iznutra, mi se približavamo jedni drugima i organizacija postaje jača. Osećaj pripadanja, istih vrednosti i duboke empatije dramatično unapređuje poverenje, saradnju i mogućnost rešavanja problema.”

Lideri jedu poslednji, Simon Sinek

Kakvi su međuljudski odnosi na vašem poslu trenutno? Možda je sad trenutak da preispitate svoju ulogu, značaj i pripadnost timu.

Moja želja za kraj je da svi budemo lideri. Da ostvarimo svoju svrhu i povedemo druge tim putem. Putem na kome ima mesta za sve istinske lidere.

Ako tvoje akcije inspirišu druge da više sanjaju, više uče, više rade i postanu nešto više, ti si lider

Džon Kvinsi Adams, šesti predsednik Sjedinjenih Američkih Država

#3 Film koji niste stigli da odgledate

A kad se umiri um i pročita šta pametno, vreme je za film! :) Ta multimedijalna umetnost je sublimirala sve u sebi i nekako nam je svima bliska.

Moja preporuka je MOJ OFF (Online Filmski Festival) mojoffnet. koji prikazuje najnovije filmove svetske kinematografije, do 10. aprila. Ima sjajnih naslova, izdvojte neki (“Devojka”, “Gloria Mundi” i dokumentarac “Na granici” su bili moj izbor do sada).

Uživajte u stvarima koje volite! Jer, za sreću nam malo treba… A ove tri stvari tj. radnje će vam ulepšati dan, zagrejati duh i ispuniti srce.

1 Comment

1 Comment

  1. Bojana

    20.04.2020 at 13:23

    Sjajni saveti. Sviđa mi se tvoj ugao posmatranja!

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Da li ste pre nego što ste završili prvu trku, oborili lični rekord ili jednostavno krenuli sa trčanjem, želeli to? Da li je to...

Zdravlje

Da li je sport u srednjim godinama potreba za fizičkom aktivacijom ili je to u suštini beg od problema i socijalnih izazova? Ovo je...

* Naslovna

Još je Karl Gistav Jung pre više od pola veka spoznao činjenicu da se duhovne tehnike i metode koje dolaze sa istoka ne mogu...

* Naslovna

Trkački kordinatni sistem je alat pomoću kojeg možete da locirate svoje mesto u svetu trčanja i osvetlite mogućnosti. Možete da vidite gde ste trenutno, a...