Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Koktel zvani motivacija

selfie trkaca na maratonu-2

Manjak motivacije je čest razlog odustajanja od ciljeva u životu, ništa drugačije nije ni kod trčanja.

Posebno je teško pronaći motivaciju kada smo prinuđeni da sedimo kod kuće i imamo smanjenu mogućnost kretanja, kao što je to situacija sada.

Kako da ostanem motivisan i da nastavim sa trčanjem u trenucima kada je teško? Možete da preduzmete neki od ovih načina da osigurate motivaciju za postizanje svojih ciljeva. Ili ih iskoristite više u isto vreme i napravite svoj koktel motivacije.

Prijava na trku

beogradski maraton prijava

Prijavite se na neku od trka na kojoj je moguće prijavljivanje putem interneta nekoliko meseci unapred.

Naš predlog je da izaberete neku od trka koje će se održati na jesen u Srbiji, na taj način ćete motivisati sebe, ali i podržati domaće organizatore trka u izazovnim vremenima. Kalendar trka u koji unosimo sve izmene termina možete da pogledate ovde.

Na ovaj način stvorićete jasan cilj, ali i uložiti određeni novac u startninu. Ko zna, možda vam bude žao da odustanete od trke ili jednostavno nećete moći sebi da dozvolite da se povučete pred izazovom.

Javno obavezivanje

Ako niste nikada trčali polumaraton, maraton ili trku na 5km. Ovo je odlična stvar iz barem dva razloga:

Kada kažete svim svojim prijateljima da nešto hoćete da uradite u svom životu, nešto novo i veliko, nećete tako lako odustati na pola puta. Možete da se prijavite na trku i objavite svim prijateljima svoju nameru da istrčite prvi polumaraton ili maraton. Sigurno ćete dobiti podršku i baš zbog nje ćete izdržati u najtežim trenucima.

Velika je mogućnost da u nekom trenutku baš vi budete motivacija nekome od prijatelja. Kada se to desi odgovornost raste, samim tim i šanse za odustajanje padaju.

U paru je sve lepše

Osvežite svoju vezu trčanjem. Partner će vam ili biti najbolja podrška na svetu, ili motiv da to budete vi. Svakako će vas podstaknuti da istrajete, a užitak u rezultatima će biti još veći udvoje.

Trčanje u humanitarne svrhe

Svi počinjemo da trčimo zbog sebe, ali trčati za nekog drugog je osećaj koji je neprocenjiv. Na vellikom broju svetskih trka, možete postati deo nekog humanitarnog tima. Kroz svoje trčanje imaćete priliku da sakupite prilog za organizaciju za koju se opredelite i učinite svoje trčanje vrednim i lepim na još jednom nivou.

Ekipa za trčanje

Ne postoji bolja podrška koju možete da dobijete na stazi i van nje od podrške nekoga ko razume kroz šta prolazite kada vam je teško.

Ekipa za trčanje je sjajan način da se družite sa ljudima koji vole da rade isto što i vi. Podrška znači svakom trkaču a posebno trkačima koji počinju sa trčanjem posle duge pauze.

Posebno je značajno što su treninzi Škole trčanja na otvorenom, pa nas povratak treningu i posle perioda pandemije očekuje u bezbednom okruženju.

Ekipu možete da okupite sami ili da se priključite klubu rekreativnih trkača, upoznate nove ljude i osvežite svoj društveni život.

Ključ svakog koktela je barmen

Možda ste primetili da su svi prethodni predlozi uključivali spoljašnju motivaciju. Ipak, najvažnija stvar koju ćete morati da uradite jeste da preispitate sebe i svoju motivaciju.

Nemojte da radite stvari zbog drugih, radite ih zbog sebe. Trčite jer je osećaj posle treninga savršen, jer ste uspeli da smršate, telo je počelo da menja oblik i postaje nalik onome koje vi želite, vi postajete zadovoljniji i sigurniji u sebe, lakše dišete i osećate se bolje….

Ako uspete da sagledate sve svoje razloge za trčanje i shvatite da je to ono što želite, uradite i sve ostale korake jer ćete tako podeliti svoju pozitivnu energiju sa drugima i pružiti novu vrednost svojoj okolini.

Mnogi vaši prijatelji će se zamisliti i poželeti da urade isto ili slično za sebe, vaš partner će biti nasmejaniji i zahvalan, nova ekipa sa kojom trčite će dati nov sadržaj vašem životu, dobro delo će vas ispuniti, a medalja sa prve trke će ostati kao uspomena na neopisivo iskustvo menjanja sebe i postizanja velikog cilja.

Motivacija je individualna stvar, ne postoji čovek koji će moći da odgovori na pitanje šta je od ovih stavki, ili nekih drugih koje se nisu našle na listi najbolje. Posebno neće moći niko da vam kaže šta je najbolje za vas. Do tog odgovora ćete doći kroz vreme i rad na sebi i svom trčanju.

1 Comment

1 Comment

  1. Veroljub [Trčanje.rs]

    28.09.2012 at 09:35

    Još jedan način jeste da nađete trenera (nevezano od članstva u klubu). Danas trenerstvo u trčanju funkcioniše i kroz online planiranje i savetovanje o treninzima. U Srbiji i Hrvataskoj imate dosta dobrih ljudi koji rade trenerstvo na daljinu: Vlada Savić, Damir Mesec, Murić, Boki Marić, Luka Čanji…

    Često je razlika između imati želju i imati nameru da se nešto uradi, vidljiva je u onome: Čega ste spremni da se odkrenete (vremena, energije, a još lakše kinte) da biste došli do cilja?

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

ARK “Fruška gora” Novi Sad u saradnji sa PK “Železničar” Inđija organizuje trku “Vezirac trejl 2023” 22. januara 2023. sa startom u 11:00. Dužina...

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...