Blog & Kolumne

Izgovori za netrčanje i kako ih se rešiti

2 komentara

Mi, trkači, uglavnom imamo najbolje namere kada krećemo sa trčanjem, ali one ponekad ostanu u procepu između želja i mogućnosti. Nemoguće je predvideti svaku neplaniranu okolnost koja nas može sprečiti da izađemo na svoju omiljenu stazu za trčanje. Ponekad postoje i objektivni razlozi zašto moramo propustiti trening. Najčešće je to zbog obaveza i povreda koji su najčešći krivci za netrčanje.

Naravno, postoji i druga strana, izgovori kojima uveravamo druge, ali najviše sebe zašto ne trčimo. Evo nekoliko po meni najinteresantnijih izgovora:

Zbog posla nemam vremena za trčanje

Najčešći izgovor za preskakanje treninga je nedostatak slobodnog vremena. Nije potrebno biti stručnjak u planiranju vremena da biste uklopili i uradili trening. Umesto da kod kuće blejite u TV ili u kompjuter čitajući ovaj tekst, obujte vaše patike za trčanje i ostavite sve brige za sobom u narednih pola sata do 45 minuta. U slučaju da je vaš raspored nešto komplikovaniji, podelite vreme za trčanje na jutarnje i večernje. Trčite pre i posle posla. Ovakav princip podele vremena praktikuju mnogi zaposleni trkači, od kojih i lično znam neke.

Mnogo je hladno (ili toplo) napolju

Ruku na srce, ovo je ipak Balkan, a ne Sibir ili Sahara, pa ekstremne vrednosti temperature ne možete pravdati za preskakanje treninga. Ne postoji dovoljno loše vreme, postoji samo loše oblačenje za vremensku situaciju. Samo loše odevanje na treningu može da vam pokvari doživljaj trčanja po zimi ili letu kada su vremenske prilike ne toliko idealne za bilo koju aktivnost na otvorenom.

Evo, zima polako prolazi, toplije vreme je na pomolu, pa zašto da ne trčite? Ako ste zimogrožljivi ili vam letnja žega pravi nepremostiv problem, posetite najbližu klimatizovanu teretanu sa trakom za trčanje. A ako ste za trčanje u prirodi, pronađite savete za trčanje na vašem omiljenom sajtu i izađite na stazu.

Smorio sam se trčeći po istoj stazi

Kada pronađete neku stazu za trčanje, ona vam se može dopasti ili ne. Ako duže vreme praktikujete rekreaciju na istoj stazi, možete doći u opasnost od toga da vam staza dosadi, jer znate sve o njoj. Veliki broj trkača voli da s vremena na vreme promeni stazu za trčanje, pa odlazi i u druge gradove, bilo na trening ili trku i tamo uživa u promeni. Ako vam je to suviše naporno, samo promenite smer trčanja na stazi, počnite da trčite sa muzikom ili uz društvo…

Nemam motivaciju za trčanje

Mnogi trkači, ukuljučujući i moju malenkost, su pre ili kasnije osetili nedostatak motivacije za trčanje. U mom slučaju je to bila posledica povreda koje su upono sprečavale da ostvarim zacrtane planove. Važno je da se otrgnete osećaju bespomoćnosti i nađete način da ponovo izađete na stazu. Uključite se u neku grupu za trčanje, tamo ćete naći istomišljenike koji vam mogu dosta pomoći pre svega na polju motivacije, ali i drugim poljima. Većina vas zna da se svako trudi najbolje kada je okružen drugim trkačima, a to je najočiglednije na trci. Ako vam fali motivacija, napravite plan i neka trka bude finale tog plana.

Kad da trčim, ko će da mi čuva dete?

Ako ste mlad (ili ne tako mlad) roditelj, uvek će vam porodica biti na prvom mestu. I sa razlogom. Vaše dete zaslužuje svu moguću pažnju, pa ako vaša parnter nije u mogućnosti da sa klincem sam izađe na kraj, a deda i baba (ili dečiji vrtić) su u blizini, odvedite ga na par sati do njih. Imaćete dovoljno vremena da istrčite vašu omiljnu rutu i posle toga malo da poradite i na drugom detetu sa vašom suprugom. Pa dobro, ne kažem da morate i ovo drugo… Ako je klinac malo veći, umesto da ga ostavite kod kuće da bleji na igricama, odvedite ga sa sobom na sport, ko zna, možda i klinja zavoli trčanje…

Ako sam vas naterao da razmišljate o tome da su sve situacije rešive i da vam izgovori ne pomažu, drago mi je. Zato svi, baš svi – idemo na stazu!

Porodični uspeh u trčanju
Kako kupujem opremu za trčanje?
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Ustajem u 5’30 radim od 7ujutro do 15h nekad(kuci sam do 16) i do 17h,radim svaki dan i nedelju,ceo dan na nogama gore dole,i stvarno mi nije ni do trcanja,ali zato kada je lepo vreme svaki put na posao i sa posla vozim bike

    Odgovori
  • hvala!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed