Prerano je da se grlimo oduševljeni, ali jedna skorašnja studija (na miševima, doduše) daje nadu svima koji muku muče sa viškom kilograma: riblje ulje pretvara masne ćelije u ćelije koje metabolišu mast!
Naučnici sa univerziteta u Kjotu su do ovog zaključka došli nakon posmatranja kako su se gojili miševi hranjeni samo masnom hranom, nasuprot onima koji su uz nju dobijali i riblje ulje. Miševi na uljnoj dijeti su se gojili manje, u proseku za 10%, i dobijali oko 25% manje masnih naslaga.
Tipovi masnih ćelija
Pogrešna je ideja da sve masne ćelije služe za čuvanje masnih naslaga (salo). Kada pričamo o čuvanju, mislimo na bele masne ćelije. Postoje i braon masne ćelije koje metabolišu mast – da održe telesnu temperaturu kod sisara kojima je konstantna telesna temperatura neophodna.
Ove masne ćelije odumiru kako starimo, i to je (jedan od) razloga zašto teže mršavimo sa godinama.
Pored braon, primećene su i tkz bež masne ćelije koje funkcionišu isto kao braon, kod miševa i ljudi (eto zašto se istraživanja rade na miševima). I njih gubimo vremenom, ali riblje ulje odvde igra bitnu ulogu.
Zašto riblje ulje pomaže mršavljenju?
Naučnici za sada samo pretpostavljaju da kada uđe u digestivni trakt, riblje ulje aktivira receptore u digestivnom traktu, stimuliše simpatetički nervni sistem da brže sagoreva masti i posledično transformiše bele masne ćelije u bež masne ćelije, koje dodatno učestvuju u razgradnji masti.
Zvuči super zar ne?
Daleko smo od testiranja na ljudima, ali optimizam ima svoje mesto ako pogledamo uspehe mediteranskih dijeta u očuvanju vitke linije i dugovečnosti – kulture koje konzumiraju ribu imaju primetno zdravije stanovništvo.
Koja riba?
Riblje ulje je kolokvijani naziv za Omega-3 masne kiselline.
Iako se smatra da je sve više gajenih riba, koje gube dobar odnos Omega-3 i 6, ako uspete da naletite na pecane ribe – ovo su opcije koje imaju najpovoljniji odnos i najveću količinu Omega-3. Idealan odnos ove dve kiseline je 1:1, ali u zapadnim kulturama, sveprisutna Omega-6 premašuje za čak 16 puta unos Omega-3. Zato pri izboru ribe, biramo onu koja ima povoljan odnos ove dve supstance.
Više od 500mg Omega-3 po serviranju i vrlo dobar odnos Omega-3 i Omega-6 masih kiselina
- Skuša
- Losos /više vrsta
- Pastrmka
- Konzervirana tuna
- Sardine
Od 150 do 500 mg Omega-3 i povoljan odnos Omega-3 i Omega-6 masih kiselina
- Bakalar
- Škampi
- Ostrige
- Smuđ
- Gajeni Losos
Šta ukoliko ne jedem ribu?
Ukoliko ste vegan ili naprosto ne volite ribu, postoje načini da unesete dovoljne količine Omega-3 kiseline, ukolio pazite da je unos Omega-6 manji.
Idealni izvori su:
- seme lana
- chia semenke
- seme kanabisa
Kupusi, zeleno lisnato povrće, alge i neke vrste pasulja isto mogu da posluže kao fina alternativa.
