Oprema za trčanjePatike za trčanje

Ulošci za patike

9 komentara

sportski-ulosciStopalo se sastoji od 19 mišića, 26 kostiju, 33 zgloba i 107 legamenata. Kada prihvatite činjenicu da je stopalo veoma složen sistem, ozbiljnije ćete shvatiti i ulogu obuće, a time i uložaka za vaše omiljene patike. Uložak je sredstvo čiji je osnovni cilj da dodatno stabilizuje i podržava stopalo u patici. Sa patikama ćete dobiti i odgovarajuće uloške, ali to ne znači da će vam oni i najviše odgovarati. Zato se proizvode i specijalni tzv. anatomski ulošci, koji imaju za cilj da omoguće udobniji korak. Nekada se ovi ulošci mogu naći i pod imenom: sportski ili korektivni.

Ulošci obično nisu ravni, jer imaju i podršku za svod (luk) stopala na sredini između pete i prstiju, što omogućuje stopalu da zadrži svoj prirodan položaj. Ulošci su dizajnirani tako da zadrže balans stopala prilikom gaženja i omoguće dobro upijanje udara koji je sastavni deo koraka. Sastav uobičajenog uloška za trkačke patike je sledeći:

  • osnovni materijal uloška je penasti ili lateks materijal presvučen sa gazeće strane izdržljivim platnom. Ponekad ovaj materijal ima otvore za perspiraciju.
  • dodatni materijal u delu uloška koji daje podršku svodu stopala je polipropilen, koji je dovoljno fleksibilan da pruži komfor, ali i čvrst da zadrži stopalo u pravilnom položaju.

Da bi uložak mogao da omogući pravilnu amortizaciju udara, ne sme da bude tanji od 3 milimetra na gazećoj površini (obod može da bude i tanji).

Anatomski ulošci su obično presvučeni prirodnom kožom, koja daje lep osećaj i sprečava neprijatne mirise. Ulošci se izrađuju prema specifičnom stopalu, po narudžbi ili prema konfekcijskom broju i veličini svoda stopala. U oba slučaja, cilj uloška je isti: da podrži i pomaže mišićima i ligamentima u stopalu, kao i da spreči zamor i napor koji nastaje usled njihove hiperekstenzije.

Kako prepoznati dobar uložak? Prvo morate znati firmu koja ga proizvodi. Na našem tržištu su se ustanovili i domaći brendovi koji su jako kvalitetni, kao što je Grubin. Važno je i da su ulošci klinički testirani i odobreni. Od stranih proizvođača je napoznatiji dr. Scholl. Kada znate od koga kupujete, trebate još proveriti kakvo je vaše stopalo i na osnovu njega izabrati pravi model uloška. Takođe, postoje određeni aparati koji snimaju otisak vašeg stopala, te se uložak izrađuje upravo za takav otisak. Ukoliko imate problema sa stopalima ili vaša stopala trpe veće napore (tek ste krenuli sa trčanjem, a imate viška kilograma) možda ne bi bilo na odmet posavetovati se sa lekarom radi izrade ovakvih uložaka.

Ako želite da vam se izrade lični korektivni ulošci, koji su nešto skuplje, ali i bolje rešenje, razgovarajte sa ortopedom. Izrada ovih uložaka se radi se u nekoliko faza: pregled, uočavanje eventualne deformacije, zatim kompjutersko skeniranje stopala, pa se tek onda na osnovu toga izrađuju ulošci prema potrebnim karakteristikama. Ulošci se prema tome prave od materijala razne tvrdoće. Njih izrađuju, pored firmi koje prave obuću, čak i neke specijalizovane ordinacije.

Istraživanjem je pokazano da žene imaju 4 puta više problema sa stopalima od muškaraca, uglavnom zbog nošenja neadekvatne obuće, pa eto vam još jedan dobar razlog da sa štikli povremeno pređete u patike i odete na trčanje.

Ručni kompjuteri za trčanje
Šorcevi za trčanje

Povezani članci

9 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed