Patike za trčanje

Puma FAAS 500

Nema komentara

Da li ste trčali u Puma patikama? Moram priznati da smo i bili skeptični kada smo na testiranje dobili Puma FAAS 500 patike za trčanje. Na prvi pogled, skoro pa modna patika za grad uz jednostavan dizajn. No, već posle prvog trčanja, patike su nam se svidele.

Na pragu minimalističke patike za trčanje

Sa  knjigom „Born To Run“ krenula je prava ekspanzija minimalističkih patika za trčanje, koje uz jednostavnu tehnologiju pružaju komfor trčanja uz prirodan pokret stopala. Puma FAAS 500 je Pumin zanimljiv koncept – povezati patike za trčanje i patike za casual izlazak u grad.

Patika je za neutralne trkačke, tj. za vas koji normalno pronirate. Ono što je interesantno je da patika nema plastični deo oko pete (pogledajte skoro sve patike za trčanje to imaju), no to ne umanjuje udobnost ovih patika, ali ni ne pridodaje stabilnost stopalu koje pronira pri dužim trčanjima.

BioRade pena i 3 glavne karakteristike

Puma FAAS 500 je patika koja svoju prednost traži u specijalnoj dizajniranoj i patentiranoj peni –  BioRide. BioRide dolazi od biomehaničkog dizajna koji se zasniva na tri karakteristike patika koji su u Pumi nazvali: Rocker, Flex & Groove.

ROCKER = Prirodan hod

Specijalan ROCKER oblik đona omogućava lak doskok, ali i odvajanje đona bez napora zahvaljujući konstrukciji same linije đona.

FELX = Optimalan odziv

Flex tehnologija omogućava prirodno savijanje stopala i bolji odziv patike, zahvaljujući savijanju đona na posebno oslabljenim delovima.

GROOVE = Stabilnost

Srednji deo đona (midsole) dizajniran je da omogući umerenu stabilnost koja se prilagođava individualnim potrebama trkača. Ovo će biti dobro za neutralne trkače na dužim distancama i do polumararatona. Ljudi sa preteranom pronacijom treba da traže stabilnije modele od FAAS 500.

Patika je laka i neprozirna

Patika je stvarno lagana, što je postignuto korišćenjem malo materijala. Sa druge strane, Puma je i napravila proboj na tržištu sa modelima koje možete nositi i u grad. FAAS 500 je jedna od njih, tj vrlo zanimljiva kombinacija ova dva koncepta.

Zbog svega ovoga, patika nije izgrađena od meša, već od posebnog platna koji mnogo manje pušta vazduh, što može biti dobro za trčanje po jesen, ali ume i da oznoji nogu kada je toplije.

http://www.youtube.com/watch?v=Kxf6dlVgGq8

FAAS 500 na 42km

Uroš: U ovim patikama sam istrčao maraton u Novom Sadu i polumaraton u Ljubljani (verovatno sam jedini u Srbiji koji je ovo testirao) i mogu reći da sam veoma zadovoljan trkama kao i stanjem mojih nogu nakon trke.

Kada sam patiku dobio na testiranje bio sam skeptičan zbog toga što sam navikao da koristim patike sa ojačanim đonovima, pre svega zbog svoje težine (85+ kg), pa mi je trčanje maratona u patici čiji đon je napravljen samo od pene (bez plastike ili drugih materijala) predstavljalo poseban izazov. Ipak, u toku maratona a i polumaratona nisam imo nijedan problem izazvan njima. Nijedan neočekivani žulj, bolove u kolenima ili nešto slično.

Posle preko 100km pretrčanih u Puma FAAS 500, mogu da kažem da sam zadovoljan, patike su još uvek u odličnom stanju i nisu počele da gube oblik, niti je đon pretrpeo neke velike promene. Sa ove strane mogu da kažem da je patika položila test sa veoma visokom ocenom kod mene.

Modeli patika za teže trkače
Reebok One Guide patike za trčanje [RECENZIJA]
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed