blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Trčanje na traci ima dosta prednosti ali i mana. Ovo su razlozi za i protiv

Trčanje na traci, je sjajan način da ostanete u kondiciji kada vremenske prilike počnu da se pogoršavaju sa početkom kišnih sezona i hladniheg vremena. Naravno, osećaj nikada nije sasvim identičan ali je svakako bolja alternativa sedenju na kauču i preskakanju treninga. Traka i staza nisu iste, i bitno je da osvestimo koje su to razlike, koje prednosti a koje mane trčanja na traci.

Traka za trčanje je sprava koja ima neprekidnu traku i električni motor koji je pokreće, prenosom koji se može regulisati prema željama osobe koja koristi traku. Brzina pomeranja trake može biti od sporog hoda do brzog trčanja. Kontrola brzine je obično kompjuterski regulisana, a mogući su i programi koji postepeno povećavaju brzinu trake, prema potrebama trkača.

Da li ste znali? Trčanje na traci je nastalo kao način za mučenje u Engleskoj u 19. veku?

Ovako su izgledale prve trake za trčanje i služile su za mučenje u engleskim zatvorima.

Skuplji modeli traka imaju i mogućnost tilta, dakle podizanja prednjeg kraja koji simulira nagib, pa imate utisak da trčite uzbrdo. Ispred sebe imate displej koji vam pokazuje osnovne parametre treninga (brzina i vreme trčanja) i vitalne statistike, poput pulsa i  utoršenih kalorija.

Trake za trčanje možete naći u mnogim teretanama. Proverite u vašoj lokalnoj teretani da li korišćenje trake ulazi u osnovni paket ili se mora doplatiti. Takođe, u nekim teretana se korišćenje trake zakazuje, pa i to proverite pre nego što postanete član.

Da biste dobro znali da koristite traku za trčanje, prvo naučite gde se zaustavlja, a potom i ostale funkcije.

Prednosti trčanja na traci

 1. Kao i ostale kardiovaskularne vežbe, hodanje, trčanje, traka poboljšava izdržljivost i daje mnoge druge pozitivne zdravstvene efekte.
 2. Omogućuju manji udar đona patike na podlogu u odnosu na obične podloge za trčanje. Ovo bolje apsorbovanje udara ima pozitivan uticaj na sve zglobove, posebno kolena i donja leđa.
 3. Moguće je tačno odrediti brzinu trčanja pa i nagib terena.
 4. Na traci vam je dostupan potpun vizuelni prikaz svih parametra treninga.
 5. Osobe koje zbog nekih razloga ne žele da trče napolju (zbog vremenskih neprilika, udaljenosti od staze za trčanje, malo slobodnog vremena, želje da ne budu viđeni, itd) mogu trčati na traci unutar zatvorenog prostora, kod kuće ili u teretani.
 6. Uz trčanje na traci možete raditi i druge aktivnosti poput gledanja TV-a, čitanja knjige, a uvek vam je pri ruci i osveženje.
 7. Ako trčite u teretani najverovatnije ćete upoznati kolegu na spravi pored te će vam trčanje proći brže i prijatnije.
 8. Trčanjem na traci ste izbegli neprijatna iskustva da se sapletete na neravnom terenu ili ugazite u blato, baru, led, ili da zgazite grančicu, trn, kamen i druge rizike za povrede.
 9. Možete trčati na traci ako se oporavljate od neke bolesti.
 10. Trčanje na traci može ojačati vašu volju i psihičku snagu.

Nedostaci trčanja na traci

 1. Mnogi trkači posle određenog vremena izgube interesovanje za traku.
 2. Traka je mnogima skupa investicija, a nekima je trošak i odlazak u teretanu da bi trčali na traci. Svega ovoga nema kada trčite u prirodi.
 3. Traka zauzima prostor, pa ako je želite kupiti, prvo obezbedite neko prikladno mesto za nju.
 4. Na traci se možete povrediti ako je ne koristite kako treba.
 5. Traka može biti zaista glasna kada prenos počne da proklizava. Čak i kada je ispravna, uvek proizvodi zvuk, koji može biti neprijatan.
 6. Ne postoji otpor vazduha, pa trčanje na traci ne pruža stvarni osećaj kao pravo trčanje. Zbog toga možete biti brži na traci nego u prirdi, iako u stvarnosti to niste.
 7. Nemate osećaj kao na otvorenom prostoru, ni vetar u kosi, ni sunce na koži, brže se znojite i teže se rashlađujete.
 8. Obične trake za trčanje nemaju mogućnost nagiba, to imaju velike medicinske trake za trčanje koje se koriste za specifične testove.
 9. Traka manje ili više nameće svoj ritam trkaču, pa je to potpuno neprirodan osećaj, što može dovesti da osoba izgubi ravnotežu i padne. Ovoga u trčanju u prirodi nema, jer sami sebi određujete tempo.
 10. Trčanje na traci u klimatizovanom prostoru nije zdravo kao trčanje u prirodi, klimatizacijom uglavnom isti vazduh kruži po prostoriji.
 11. Upotrebom traka, trčite isključivo pravo, tako da ne vežbate lateralnu (bočnu) silu koja se javlja svaki put kada se nađete u krivini u trčanju u prirodi.
 12. Voda, barovi i gelovi su dostupni non stop pored trka, te možete navići svoj organizam na dodatnu energiju koju nećete imati na trci.

Kako se traka ispravno koristi, možete pogledati u sledećem video klipu.

Da li ste koristili traku za trčanje i kakvi su vaši utisci?

Advertisement. Scroll to continue reading.
76 Comments

76 Comments

 1. ZDRAVKO

  22.11.2009 at 10:54

  Sve je lepo napisano ali nisam ljubitelj trake,otvoreni prostor pa jos ako je neka lepa staza u prirodi,milina.
  Taj osecaj slobode,prostora,mogucnost da trcim kuda pozelim su nezamenljivi!
  Nije lako sunce,kisa,sneg,magla…tesko me sta moze zaustaviti u nameri da trcim…
  Traku smatram samo kao nuzno zlo ili privremeno resenje,znam ljude koji trce na traci-izgovor nemam vremena,prakticno i sl.
  To im svakako nije opravdanje ali nismo svi isti sto je i dobro,ipak ja odoh napolje!

 2. Boban Pantovic

  22.11.2009 at 11:03

  Posle trcanja na traci po dva tri dana osetim bol u kolenima, tako da kad nemam uslova za trcanje u prirodi po meni bolje je NE trcati na traci.

 3. Jelena

  22.11.2009 at 12:02

  Nedostatak br. 9: Traka manje ili više nameće svoj ritam trkaču, pa je to potpuno neprirodan osećaj, što može dovesti da osoba izgubi ravnotežu i padne. Ovoga u trčanju u prirodi nema, jer sami sebi određujete tempo.
  To mi se desilo prekjuce, i toliko od mene kada je rec o trcanju na traci do daljnjeg. Zato sam iz besa i inata izvozila 30 km za sat vremena (ali nazalost, takodje u teretani).

 4. mioMan

  22.11.2009 at 12:03

  zdravko plus 1
  I mene ovo upucuje na prostornu ogranicenost i vremensku monotoniju, tj. iskljucenje svega zivotnog iz trcanja…Pa i sam taj naziv na engleskom je problematican – tread+mill (hod+mlin), humana dinama…poseti me na hrcka zamorcica koji se zabavlja tako sto trci u onom koturu

  http://www.youtube.com/watch?v=zMN07a_3Ei4 (trazi 3:30)

 5. Goca

  22.11.2009 at 12:06

  Igrom slučaja imam traku za trčanje na kojoj nisam potrčala više od desetak puta. Ništa ne moze da zameni čari godisnjih doba. Ne smeta mi ni sunce, ni vetar, niti hladnoca koliko suv vazduh u zatvorenoj prostoriji, pogotovo kad krene grejna sezona.
  Interesantno zvuči gledati dobar film i trčati ali samo dok ne probaš, a onda sledi veeeliko razočarenje.

 6. Igor Vujičić

  22.11.2009 at 13:27

  Slažem se sa svima vama, traka samo kao privremeno rešenje ako je napolju mećava ili neka druga nepogoda.
  Filmovi su bezveze na traci, koji je to genije izmislio, sigurno ne onaj koji zna šta nekom znači otvoren prostor i slike, mirisi i zvuci u pravom svetu.
  Što se tiče ritma, samo onaj koji trči konstantno nema problema, a prepuštanje razmišljanja mašini je loša ideja.
  Ali i ako se svi nedostaci stave po strani, trčanje na traci je bolje nego nikakvo trčanje. Ako možete napolju, još i bolje.
  Ja ću ipak napolju, čak i po snegu.

 7. mig

  22.11.2009 at 13:02

  Ništa ne može zameniti trčanje u prirodi, kišu, sneg i sremačko blato sa poljskih puteva u rumskom i iriškom ataru a kamoli jedna traka za trčanje.Traka za trčanje je za ljude koji imaju problem sa vremenom,pa ne mogu da se drugačije organizuju.Uvek potenciram ljudima koji kupuju traku da kupe mehaničku, samo tako mogu da imaju motiv više ,svaka motorna traka je prema brzini skuplja a i može se posle 2-3 meseca treninga i prevazići. Imao sam više puta prilike da pravim ljudima planove treninga i sistem ishrane radi regulisanja telesne težine i svi koji su radili i pridržavali se pulsa,treninga i ishrane imali su uspeha. Evo jednog primera samo sa hodanjem na određeni puls na traci sa isečkom jedne nedelje ishrane. Ako hoćete pogledajte:
  http://www.flickr.com/photos/migruma/4124635506/sizes/o/

 8. Zoran D.

  22.11.2009 at 13:59

  Mig slazem se u potpunosti stobom.Nikakva traka ne moze da zameni prirodu,pa ni nase sremacko blato.Jedino imas minus kod Dragice za patike. :-)

 9. mioMan

  22.11.2009 at 14:17

  @mig
  Lekovito blato Sremacko za pod noge i spoljnu upotrebu…ukljucujte to u eko-turisticku ponudu :)))

 10. mig

  22.11.2009 at 14:18

  Zoki D tvoje nove new balance 769 a i svake druge “krste” se u sremačkom blatu.I ja sam svake moje patike prvo provozao po blatu,bolje će konci držati.
  Što se tiče filmova najbolji su oni koji ti se dešavaju tog trenutka u glavi kad je patnja agonija i tortura … :))) pa ne znaš koje ti je stanje da li u svesti,podsvesti,nesvesti ili bezvesti.

 11. mig

  22.11.2009 at 14:19

  Mare ,računaj na tu turističku turu kad dođete na zajednički trening :)))

 12. Aleksandar

  22.11.2009 at 14:34

  @ Mig

  Ovaj program za traku koji si postavio, predpostavljam da je za mehaničku ili nije? Ja imam mehaničku i vrlo je retko koristim ( pa velim bar da je koristim pravilno ), tek sad videh da je gravirana u miljama a ja se čudio da za pola čuke predjem damo 3km doduše na uzbrdici. Mene kod ovih mehaničkih nervira što nema šanse da hodaš a da se ne držiš za rukohvate ( ma nema veze sa stvarnošću ) ali kao što reče Vuja bolje je i to od netrčanja.

 13. Arsenije

  22.11.2009 at 14:50

  Ja nikad nisam trčao na traci, al ozbiljno. Što je gore vreme, to sam više iz fazona da se osećam do jaja u toj svojoj istrajnosti i poslećenosti trčanju, skoro da se divim sebi što sam izašao na trening, možda vremenski uslovi otežavaju trčanje, al je moral jači. Ne vidim sebe ni u budućnosti kako giljam po traci, no sir, možda sam staromodan:) al ja bih to na originalni način.

 14. mig

  22.11.2009 at 16:00

  To je program na mehaničkoj traci za tu osobu na osnovu testiranja koje sam uradio sa njim tri dana pre toga.Ta osoba je i pre svega toga morala da uradi analizu krvi sa lipidnim testom,da bi kasnije mogli na sredini i na kraju trenažnog ciklusa da pratimo holesterol,trigliuceride itd…Ja sve te rezultate imam i čuvam.I njegova traka merila distancu i brzinu u miljama (vertikalne kolone 8 i 10) i nije bilo problema,lako se milje pretvore u km.Taj program je pratio i poseban način ishrane,pa nije bilo moguće da li ću ovo ili ću ono,morao se pridržavati obadva,što znači da taj program nije za mene,nije za tebe.

 15. Veki

  22.11.2009 at 16:13

  dodah i svojih pet centi.. na listu

  + Trčanje na traci može ojačati vašu volju i psihičku snagu.
  (Jednostavno ko izhdrži dva sata na traci blejanja u zid tome posle ni 5 napolju neće biti problem)
  + Upoznaćete kolegu trkača na traci pored, mnogo lakše nego kad trčite napolju

  – Voda, barovi i gelovi su dostupni non stop pored trka, te možete navići svoj organizam na dodatnu energiju koju nećete imati na trci.
  (Ovo je savet za početnike – nemojte da pijete nonstop i da jedete keks, bananu dok trčite na traci… sve je tako lako)

 16. Goca

  22.11.2009 at 16:13

  Mićo ja ne sumnjam ni jedne sekunde u tvoje planove treninga ali mi nije jasno kako je ovaj lik preživeo sa tako malo hrane!

 17. aleksandar

  22.11.2009 at 16:24

  @Mig
  Ok, shvatio sam da program nije univerzalan naravno, ono sto mene interesuje je da li postoje programi za te trake za nas rekreativce a u ocuvanju kondicije preko zime, jer recimo ja zimi ne smem da privirim nos napolju, tacnije ne smem da trcim jer mi se grlo momentalno “zatvori”. Vec sada imam problema ( dokaz tome je da sam i Savsi polumaraton trcao pod temperaturom) i da sam zbog iste propustio Macak. I koji podaci su ulaz za neki program?

 18. mig

  22.11.2009 at 17:08

  @Goco,bre,a kako je živeo i preživeo pre toga sa onoliko puno hrane i akohola!?!
  @Prvo testiranje,pa analiza krvi,pa onda plan i program i ishrana.

 19. tanja

  22.11.2009 at 17:52

  laicki receno, jedna od vecih razlika koju ja primijetim je da na otvorenom trosim vise energije jer “guram” svoje tijelo naprijed, a na traci kao da to neko cini za mene.
  izmedju trcanja vani i na traci, ja kada god mogu biram ono vani, ali kad iz nekog razloga ono nije moguce, i traka mi je ok!

 20. mig

  22.11.2009 at 18:10

  @Aleksandre prvo testiranje,pa analiza krvi,pa onda plan i program i ishrana.

 21. seba

  22.11.2009 at 19:22

  Jedan jedini put sam trčao na traci i to 2-3 meseca nakon mog samog početka TRČANJA. U Mađarskoj, u Bekeščabi, sa klincima bili na nekom fudbalskom turniru, uveče kada su polegali, mi sišli u fitnes centar. Ajme majko što smo bili fensi likovi u fitnes centru na traci!!! I strašno sam se razočarao, svaki trenutak sam hteo pasti na nos, a nakon tri minuta činilo mi se kao da trčim već pola sata. Dosadno i monotono, siguran sam da više neću stati na tu spravu. Priroda je zakon, kad se samo setim šume na kilometar od moje kuće….I sve pare ovog sveta da mi ponude, ja nikad ne bih prestao da TRČIM U PRIRODI!!!

 22. Igor Vujičić

  22.11.2009 at 20:30

  Oba ova video klipa sam već ranije video. Arapin je legenda već odavno, a već smo pripremili članak sa interesantnim klipovima, zabavnijih od ova dva. Uskoro…

 23. mig

  22.11.2009 at 19:40

  Malo pojačajte zvučnike

 24. Jelena

  22.11.2009 at 20:20

 25. mioMan

  22.11.2009 at 20:36

  Sta fali Arapu…tu je oko 3min/km :)))

 26. Вујаклија

  22.11.2009 at 21:04

  УА! Траке су за фенсере! :)

 27. Arsenije

  22.11.2009 at 21:46

  @Igor,
  obavezno u taj članak stavi onaj klip sa štandom za bradavice (Brooks).

 28. Ogi

  22.11.2009 at 23:01

  Na traci, metri prolaze brze.
  Izgleda da se vise pretrci, pozebno kod brzeg i duzeg trcanja.
  U trenutku kada su obe noge odvojene od podloge traka “proleti” brze( i duze) nego fiksna podloga.

  Tri puta “ura” za otvoren prostor! Jedno “ura” za traku!
  Mnogo puta “ua” za one kojima ni jedno ne odgovara!:))))

 29. Aleksa

  23.11.2009 at 07:13

  Jos jedan glas za otvoreni prostor

 30. Goca

  23.11.2009 at 08:19

  @mig (ako moze bez onog breee:)))
  skoro sam ubedjena da će se dotični BB gospodin ponovo snaći u obilju hrane i alkohola ali se brinem da ce neka mlada dama da nabasa na ovaj pomalo srezan jelovnik gde dnevno nema ni 500cal. Za dva-tri meseca-maksimalno usporen metabolizam i dobra osnova za neku od sve više prisutnih bolesti tipa anoreksija, bulimija, BED i sl.
  Negooo…ubaci ti tu malo slaninice od mangulice ima tu prostora da se čovek lepo najede i bude fit!

 31. mig

  23.11.2009 at 08:53

  @Goco, ja rekoh da je to samo ISEČAK JELOVNIKA za tu osobu.
  Za dobar sremački obrok :))
  -kobaja grande od mangulice (no holesterol)
  -kiseli kupus
  -domaći raženi hleb
  -crno vino …

 32. Aleksandar

  23.11.2009 at 12:27

  @Mig

  Testiranje, koje? Analiza krvi, neka posebna ili holesterol, trigliciridi i lipidni status?

 33. Biljana

  23.11.2009 at 13:18

  Pa ja u principu trcim na traci kada je zima, jer mi se inace zapusi nos, a i brzo se smrkne pa ne mogu bas da iskombinujem vreme kako treba. No, naravno, lepse je trcati napolju jer na traci mozes trcati do besvesti, jedino sto se oznojis i zagrejes, jer nema vazduha u teretani. Takodje, traka nekako ide i bez tebe, ti samo odskaces, uzivo imas i to odgurivanje od podloge i otpor vetra i td. Ali, jos jedna stvar koja nije pomenuta u korist teretane je da, kada sidjes sa trake imas jos hiljadu i jednu spravicu, tegice i sl. koje napolju posle trcanja nemas. U principu, mogu se raditi vezbice i napolju bez sprava i tegica, ali nisu toliko efikasne.

  Moj bottom line je, trcim napolju kad god mogu, ali ako iz nekog razloga ne mogu, onda mi je super i da odem u teretanu i tamo istrcim na traci pa dopunim trening ostalim spravicama. Obrni, okreni, meni je super :)

 34. Veki

  23.11.2009 at 13:33

  Teretana je dobra i ljude kojima veoma hladan vazduh napolju može da izazove zdravstvene probleme. Takvi su na primer neki slučajevi astme, kada udisanje hladnog vazduha može da izazove gušenje.

 35. Jelena

  23.11.2009 at 13:40

  Biljana, razumem tvoju potrebu da trcis na traci kad je zima, jer sam jedna od onih koji, ma koliko da se dobro obuku, zimi obavezno dobiju upalu pluca. Korist teretane koju si ovde spomenula je relativna, u zavisnosti od toga sta pojedinac zeli da postigne svojim treningom. Recimo ja u teretani bukvalno ne podignem nijedan teg i koristim samo sprave koje forsiraju kardio trening, bicikle, simulatore .. preskacem vijacu. Radila sam do nedavno kao instruktor aerobika u teretani u kojoj treniram, pa ti mogu reci da postoji zaista mnogo efikasnih vezbi koje ne ulljucuju nikakvo opterecenje tegovima, dakle samo prirodni pokreti tela, koriscenje sopstvene snage. No cinjenica je da ce se misic prvo oblikovati vezbama koje ukljucuju tegove. Ali naravno, ukusi i potrebe su razliciti i razumem da se nekome vise svidja da praktikuje vezbanje na spravama i sa tegovima. Ja sam sebe pronasla u aerobiku, pilatesu i trcanju, ali nekako u poslednjih 2 meseca potpuno sam zapostavila prva dva i trcanje je br.1 za mene. Zato koristim ove (nenormalno) divne novembarske dane i trcim napolju dok mogu, a kad zaveju prvi snegovi, moracu do proleca da se zadovoljim biciklom i vijacom :(

 36. mig

  23.11.2009 at 16:19

  @Aleksandar-Konkonijev test na traci i sa pulsmetrom i sve ovo što si nabrojao za vađenje krvi

 37. Arsenije

  15.12.2009 at 15:15

 38. Blažo

  15.01.2010 at 21:08

  Imao sam prilike da trčim na profesionalnoj traci za trčanje ali to je bila čista nužda, period opravka posle operacije. Radio sam i deonice i ispod 3min/km, ali osećaj je takav da trčanje na traci i u prirodi nije isto. Posle trake su me obavezno bolela kolena iako sam veoma mršav. A kao čovek koji trči orijentiring i obožava šumržu, traka nije opcija više ni u jednom slučaju, čak i kada je napolju -19 i sneg, kao ove zime. Definitivno, traka je za fensere i one koji vole da budu viđeni.

 39. Zundapp

  23.04.2010 at 10:49

  Meni je trcanje na traci super. Traka vas cuva od povreda. Nebi preporucio traku u nekom tjesnom i skucenom prostoru jer to demotivira. Traka se stavlja na otvoren (sirok) prostor i uz gotovo obavezan TV.

  • Dusan

   29.01.2012 at 19:15

   Sto se tice obeveznog TVa, to zavisi od preferencija. 

   Licno kad trcim (bilo napolju, bilo na traci) volim da mislim o planovima i stvarima koje treba da uradim da bi postigao to i to i onda tako trceci se palim i punim energijom.

   Kasnije lakse izadjem na kraj sa tim poslovima, jer sam ih u toku trcanja vec “knockout-irao”. ;)

   Ooo kako to trcanje oslobadja.

   Poz

 40. Vega

  19.07.2010 at 17:08

  Tek sam počela da trčkaram na traci, ne znam ni da li ću se ikada priključiti vašem inspirativnom skupu trkača (pročitala sam sve vaše komentare) :) ali imam da dodam koji plusić u korist trake. ;)

  + Meni je prava priroda nedostupna radnim danima a često i vikendom, a dostupni otvoreni prostor zagadjen izduvnim gasovima. Zar u tom slučaju traka nije bolje rešenje? U mom fitnes centru radi klima ali često drže i otvoren prozor (ka baštici, daleko od prve prometne ulice). U vreme kada dolazim nema skoro nikog pa nije ni zagušljivo. Istina, zasmeta mi kad im ponekad prsne neki veštački “osveživač prostora” (bljak!) ali u odnosu na okolni otvoreni prostor bolje mi je. Leti mi je napolju vazduh često težak čak i kad je čist, dok je unutra mikroklima prijatnija – iako veštačka. Više mi nedostaje prirodna svetlost, kod traka je ima tek delom, delom je veštačko osvetljenje.

  + Ne jure me psi lutalice – a u kraju kod posla ih baš ima i redovno kidišu na bicikliste a i obične prolaznike. Od toga imam već traumu, pa mi ne treba da se umesto opuštanja pazim da im ne uletim na teritoriju. Kondicije i brzine da im umaknem još nemam ;)

  + Ne napadaju me ni komarci a njih ovde često ima u rojevima (nadje se i koji unutra ali ih valjda klima ometa :)). Sa mojom “brzinom” i čestim kombinovanjem sa hodom – bila bi im laka meta. ;)

  + Meni početniku znači da na spravi mogu povremeno očitati parametre, puls naročito! :D Nije mi (još) dosadno jer dok se prebacim iz hoda u trk i podesim traku (držim je u Manual režimu), oslušnem kako se osećam, pa i bacim pogled na tv (iako me to dekoncentriše) proleti tih nekoliko minuta, a sve ukupno ne budem na traci ni pola sata.

  + Mogu da se koncentrišem na sopstveno disanje, kako se osećam… dok bih napolju morala da pazim na hiljadu detalja: rupe i neravni teren, sve vrste motorizovanih, pse i sl što bi mi odvlačilo pažnju.

  + Posle trčkaranja i malo istezanja odmah nastavljam na pilates, a mogla bih da se malo jačam i na spravama. Koliko znam dobro je kombinovati kardio i trening snage.

  Možda se setim još kog plusića – meni potpunom početniku za sada traka više odgovara. A san mi je da kao i vi trčim kroz šumu sa vetrom u kosi! :)

 41. Haze

  06.12.2010 at 22:15

  Zanima me gde mogu da kupim sprej za podmazivanje trake posto sam izgubio ovaj sto sam dobio sa trakom xD?

  • Veroljub Zmijanac

   24.05.2011 at 10:03

   Pa zovi firmu koja ti je prodala traku ili njihov servis, za početak :)

  • Mario

   03.09.2013 at 21:39

   Proizvodi firma Micro Hemi Beograd-odlican

 42. Dusan

  23.05.2011 at 23:03

  Imam jedno pitanje. Volim da trcim, ali sve opcije druge sem trake su mi nedostupne na moju veliku zalost. Tako da sem odlucio da kupi jednu traku.
  Da li moze neko da mi preporuci koju traku da kupim i na sta da obratim paznju pri kupovini?

  • Veroljub Zmijanac

   24.05.2011 at 10:04

   Tu zavisi koliko trčiš i koliko si ozbiljan. Takođe zavisi koliko si težak.. koliko bi ljudi trčalo na traci (samo ti ili cela familija…). Dobre trake su +3000€.. 

   Ima li neko preporuku i iskustva sa izborom traka?

  • Dusan

   29.01.2012 at 19:10

   Da dodam ovde da sam uzeo traku brzo nakon ovog posta.

   Uzeo sam Diadora DT2 i odlicno sluzi. To je za kucnu upotrebu par godina dovoljno dobro, po mom misljenju, s tim da je mi, zena i ja, koristimo u proseku ~1 sat svaki dan i za sad radi odlicno. Naravno, treba voditi racuna o njoj, podmazivati, pritezati, generalno odrzavati/brinuti o njoj (nista spec, ali jedno 15 min mesecno malo joj se posvetiti da tako kazem).

   I jos jedna stvar, nasao sam nov primerak preko oglasa za 400 eura, ali bez garancije (iz Nemacke dovezeno). Ovako je negde izmedju 700-800eura kod nas u radnjama Diadora DT1 (mislim da je to prva, a ovaj moja druga iteracija tog modela) .

   Kome odgovara i bez garancije nek “progugla”.

   Inace sam u fazonu da se meni uredjaji ne kvare, pa me i ispostuju pravo da vam kazem, pa tako i traka. :)))

   Who dares wins. ;)

   Poz

 43. Stjepan Jelica

  24.05.2011 at 13:18

  Traka mi je nužno zlo,u zimskim danima kada je vrijeme katastrofalno.Srećom,za ljeto imamo trim stazu 90% u sjeni šume pa je trčanje prava uživancija.Mada trčim i po suncu kako bi tijelo naviknuo i na takve uvjete… Traku ne volim definitivno iz dva razloga-pojačano znojenje i nedostatak vjetra te nametanje ritma.Još treba svakako dodati da je dobra kod povratka nakon ozljede, pogotovo stražnje lože jer umanjuje aktivitet stražnje lože,dakle sama gura potkoljenicu prema nazad do izvjesne mjere.Mislim da je nezogodno trenirati skoro isključivo na traci a trčati vani,jer su drugi uvjeti na traci a drugi na stazi( udar na zglobove,amortizacija,stražnja loža,neravan teren napr. i slično ) pa bi mogli govoriti o većoj mogućnosti ozljeda u kombinaciji treniram na traci-trčim trke.Mislim da oni koji trče vani sigurno mogu trčati na traci,ali oni koji treniraju isključivo na traci nisu 100% spremni za van.
  Radije ubacujem zamjenske aktivnosti,bicikl,plivanje kada želim imati aktivni odmor nego traka.To je moje mišljenje,ne mora biti tako….

 44. Ivica

  13.06.2011 at 09:40

  Cuo sam da je trcanje na traci lose za kolena! Da li je to tacno? Mene koleno boli samo kada trcim u prirodi, na traci me ne boli…

 45. Vladastankovic26

  09.01.2012 at 03:52

  koja je bolja traka za trcanje.Manuelna ili elektricna???MOLIM VAS ODGOVORI TE MI??????

  • Zoran R.

   09.01.2012 at 10:10

   Električna

 46. Anonymous

  09.01.2012 at 03:55

   Ko je su bolje trake za trcanje,manualne ili elektricne????

 47. gost

  20.01.2012 at 18:03

  Ima li neko neku preporuku za kupovinu trake? i interesuje me koja je bola elektricna ili manuelna?? 

  • Dusan

   29.01.2012 at 18:49

   Po mom misljenju elektricna. Probao sam i jednu i drugu varijantu svojevremeno. Pre nekih pola godine kupio sam elektricnu i odlicna stvar za zimu, a i u nedostatku vremena odlicno dodje i u toku drugih godisnjih doba.

   Nego da se vratim na iskustvo vezano za manuelnu vs. elektricnu:
   1. elektricna:
   a) elektricna ima traku koju pokrece motor
   b) malo bolje imaju i motor za regulisanje nagiba koje moze (ali licno ne radim) da se podesava u toku trcanja
   c) programe za tip treninga
   d) pulse, calorie, distance satove itd.
   c) veca sansa za povredu pri padu, jer treba vremena da traka stane (ima sigurnosni kljuc koji kacis na sebe, koji se izvuce pri padu, ako se desi pad, i to inicira stopiranje trake, ali postoji malo vremena izmedju izvlacenja i potpunog stopiranja, posto ne stane u mestu vec snizi do 0 brzinu postepeno)

   2. manuelna:
   a) morao sam da se drzim u toku trcanja da bi pravio otpor da bi se traka kretala. Mnogo mi se nije svidela ideja manuelne, jer praktino ne trcis nego guras traku da se okrece.
   b) mislim da je manja sansa za povredu pri padu. Obzirom na sistem rada mislim da stane u mestu skoro ili uz vrlo malo vreme od trenutne brzine do 0.

   Licno mislim da je dilema izmedju elektricne i manuele nepostojeca, vec dilema koliko para potrositi na to zadovoljstvo.

   Da dodam da je definitivno lepse 300% trcati napolju, ali ako nemas bas nesto posebno vremena da izdvojis za trening ili ti je najbliza prihvatljiva staza na pola sata trcanja od kuce definitivno ti vredi uzeti traku.

   I jos jedna stvar, nemoj molim te da je kupujes ako ces da kacis kosulje i gace na nju kao, bar, pola ljudi koje znam koji su kupili traku.

   Za motivaciju, ako ti fali, je najbolje da je uvek drzis spremnu za upotrebu i sa opremom pored nje. 

   Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

   Poz

 48. Vladimir

  29.01.2012 at 16:55

  Kako krenu ovaj minus, pa jos i kosava, nadjoh zavetrinu na traci, Lepo je trcati u sortsu i majci sa pogledom na belinu i mraz kroz prozor.
  No javlja mi se jedan problem koji nisam imao napolju.
  4 puta sam bio na traci sa 4 razlicitih pari patika, jer mi se nakon svakog trcanja desavalo da osecam nelagodnost u vidu zuljeva koji se pretenduju stvoriti. Nijedan par ovih patika mi ne pravi nikakve probleme dok sam napolju, pa prosto u cemu je trik? Verujem u doskoku jer se traka ispod mene krece za razliku od asfalta?
  Jel imao jos neko ovakva iskustva sa trakom?

  • nion

   29.01.2012 at 17:24

   vetar koji duva u prsa jednom mora da se okrene :)

  • Dusan

   29.01.2012 at 19:00

   Licno nista slicno nisam iskusio.

   Da jedno iskustvo podelim. Nikad mi nije bilo zao potrositi pare za dobre patike za trcanje. I to je jedna od najbitnijih stvari da bi trening bio dobar i uradio ono sto od njega ja licno ocekujem, malo relaksacije, znoja i izbacivanje stresa i na kraju kondicije.

   Druga stvar koju sam tek skoro otkrio, a koja je dosta uticala na uzivanje u treningu je kvalitetne carape. Nisam se ni tu nesto posebno “stekao” ranije, ali nisam ni davao 400+ din za par.

   Ne mora da znaci da nema i jeftinijih kvalitetnih, ali meni bas pasu ove neke Nike od 3 komada 1200din ili tako nesto u nekoj od sportskih radnji u Delta City-ju.

   Iskreno sad ih kupujem i za nosenje ovako, jer su toliko prijatne da je to strasno.

   Mozda bi ti dobar par nesto promenio ili tako vec nesto.
   Poz

 49. Anci

  14.04.2013 at 22:11

  Takodje sam pocetnik, za sada + za traku :)

 50. Marija Vukotić

  04.10.2013 at 13:24

  Trčim na traci nekih 2 meseca, i 90% su pohvale za traku, 20% sam našla nedostataka…Trčala sam i napolju, i tačno je da je na traci lakše! :) Ali možete podesiti nagib na 1stepen npr., i simulirati otpor vetra…Meni puno znači što mogu da očitam tačne parametre, posebno kada trčim intervale, mogu da definišem i kontrolišem “brže trčanje”, kao i dužinu pauze, a da ne gledam svaki čas u telefon, štopericu i sl. Jedna stvar koja me nervira je što su trake u mojoj teretani podešene da na 60.minutu vežbanja idu na cool down mod, a onda se ugase, ne daju mi da vežbam duže, pa moram ili da sačekam, ili da pređem na drugu, pa me to odvlači od trčanja većih dužina od npr. 9-10km…Takođe, kada je zahladnelo, traka mi je uštedela novac za kupovinu toplije opreme za trčanje, koja bi sigrno koštala više od 1400 RSD koje plaćam za 12termina cardio treninga..To su neke prednosti i mane koje drugi nisu detaljnije pominjali, čini mi se. Mislim da je najbolje i najlepše :) kombinovati ova dva vida podloge:))) svima veliki pozdrav! i srećno i zdravo trčanje! <3

  • Tijana

   06.10.2013 at 18:28

   Hvala Marija! I na komentaru i na sličici :)

 51. željko

  01.02.2014 at 18:11

  Moje skromno mišljenje i iskustvo, na traci trčim samo kada moram. Napolju ne ako je baš jača kiša. Mraz, sneg, to mi ne smeta, Ponoviću švajcarsku izreku, kako nema lošeg vremena nego samo loše odeće i obuće. Četiri sloja na noge, četiri na telo, vunena kapa, rukavice i trčaćete na -10 bez problema..
  Naravno ako je veći sneg nema neke brzine po ledu oprez, ali uglavnom skoro da ne postoje smetnje za trčanje po pitanju vremena,
  Uživajte.

  • Dalibor Đorđević

   16.11.2014 at 13:18

   Bravo Zeljko, to je pravi odgovor. Kada god citam ove tekstove o tome da li ili ne treba trcati po losem vremenu, podsvesno trazim da procitam nesto ovako sto si ti napisao. Danas sam prvi put trcao po bas, bas jakom vetru… Bilo je tesko prvih 200m posle je bilo predivno. Pre nekoliko godina sam isao redovnu u teretanu i cesto trcao na traci, desavalo se i po skoro sat vremena bez prekida laganijim tempom. Zbog prirode posla, da ne davim, sam morao da prekinem da idem u teretanu ali mi se pruzila prilika da trcim po parku rano ujutru, posle 500m sam crkao bukvalno uprkos “formi” stecenoj na traci.

 52. trispeed

  07.03.2015 at 18:23

  Trcati bez majice, kao na tartanu, dok je napolju lapavica, sneg itd. meni pruza zadovoljsto jer mnogo puta odustanem zbog navedenog.Umesto da dođem sav mokar, znojav, prljav i blatnjav praktično osim šorca ne perem ništa drugo. Naravno nema ni automobila, pseta, rupa itd što te možete povrediti. Jedino ako nemate kuću, za razliku od outdoor trčanja komšija može da pravi problem zbog buke. Ja, za sada taj problem nemam a nadam se i drugi. Povredio sam nogu – koleno tako da samo tzv.meki gaz dolazi u obzir što se trčanja tiče neko vreme, sto mogu da obezbedim samo trakom. Naravno tokom lepog vremena outdoor trčanje je prioritetno.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Sa pojavom knjige “Born to run“, koja vrlo brzo postaje svetski bestseler, pravilna tehnika trčanja zauzima jednu od glavnih tema za diskusiju i dijalog....

Tehnika trčanja

Temperature u minusu, vetar, kiša, sneg i bljuzga znaju da budu izgovor za izostanak treninga. To je prihvatljivo ako se desi jednom, dvaput, ali...

Blog & Kolumne

U životu, prvo naučimo da puzimo, zatim da hodamo, a onda i da trčimo. To je jednostavna aktivnost, kojima svima postene automatski pokret vrlo...

Trening

Na temu trčanja zimi dosta je pisano i može da se učini da je sve i rečeno. Meni se ipak učinilo da nijedan tekst...