Gedžeti za trčanjeOprema za trčanje

TomTom + Jabra: test bežične trkačke budućnosti

4 komentara

Sve što polumaratonki može da zatreba spakovano u stotinjak grama. To je moj inicijalni utisak kada sam testirala Tom Tom runner sat i jabra slušalice za trčanje.

Sajt www.pametniuredjaji.rs specijalizovao se upravo za fitnes i lajfstajl gadžete koje do sada niste mogli da nabavite u regionu. Do sada smo sa njima realizovali nagradnu igru, testirali Jawbone fitnes narukvice, a sada prenosimo utiske testiranja jedinstvenog trkačkog sata i blutut sportskih slušalica. Tehničke specifikacije oba uređaja možete da pogledate na dnu teksta.

Sportski gps satovi za trčanje

tomtom

Tom Tom, iako poznat u svetu,  je novo ime na lokalnom tržištu pametnih satova. Ono što ga odvaja od konkurencije su niža cena i drugačije funkcionalnosti. Konkretno, TomTom Runner 2 Cardio + Music ,sat koji sam ja testirala ima sledeće opcije:

 • gps (vreme, tempo, prosečan tempo…)
 • heart rate
 • music player
 • predefinisani programi + mogućnost uploada

Dakle ovaj sat vam meri tempo, puls, pređene kilometre, dok vam istovremeno pušta muziku. Sve što mi je ikada trebalo 🙂

Pored ovog sata, u ponudi su i Runner 2 Cardio sat bez muzike i Runner 2, koji ne meri puls.

Kada su sportovi u pitanju – Runner 2 Cardio + Music nudi širok raspon:

Sve funkcionalnosti možete da pogledajte OVDE.

Sve ovo upakovano je u izuzetno konkurentnoj ceni (pogledaj sajt pametniuređaji.rs za više informacija) i jako lepom dizajnu.

Iskustvo na stazi

TomTom cardio + music sam testirala preko par meseci od polumaratona, do svakodnevnih treninga. Analiziraćemo izgled, funkcionalnosti i trajanje baterije.

https://www.youtube.com/watch?v=Et0W3aesKaQ&authuser=0

Look and feel

O ukusima ne vredi raspravljati ali za moju estetiku TomTom spada u lepše sportske satove. Dizajn je minimalan i digitalan, sat može da se nosi i mimo sportskih aktivnosti jer prikazuje lepe okrugle brojeve i datum. Kada se displej prekrije rukom, upali se i svetlo, ukoliko vam je potrebno da ga gledate u mraku. Ovako se baterija minimalno troši a funkcija je jako zgodna.

Možete da birate više boja narukvica, (plavo-roze, plavo-zelenu, plavu-crvenu, sivo-zelenu, sivu- narandžastu,  belo-plavu…) a ja sam testirala crnu. Crno-crnu 🙂 narukvice se i prodaju kao dodatna oprema, pa sat možete da personalizujete zavisno od opreme.

Sat ima tri nivoa kopčanja, tako da je statistički nemoguće da vam ikada spadne sa ruke. Narukvice dolaze u dve veličine, i važno je da odaberete pravu jer sat meri i puls.

Na ruci se ne oseća tokom treninga, ali ako ga nosite ceo dan, olabavite kaiš za par nivoa i bićete okej.

Funkcionalnosti

Da počnemo od najvažnije – GPS. Sat brzo hvata satelit, ali oblaci umeju da ga uspore, prosek hvatanja je bio do 60 sekundi, ali jedno oblačno jutro je ovo podiglo na čak 6minuta. Savet je da upalite gps na vreme, dok se zagrevate ili čekate početak trke.

Jednostavnim klikom u desno otvara vam se meni za izbor sporta. Opet klik u desno i spremni ste da počnete. Sve na satu radi po principu kretanja gore dole levo desno, i veoma je intuitvno. Dok je sport u toku gore dole menjamo nivo prikaza, sat uvek prikazuje tri parametra.

Puls. Još jedan klik desno i vidimo detaljan puls sa zonama. Merenje pulsa na zglobu nije novost, preciznost ovakve mere je doduše i dalje upitna. Pitanje koje je svima na umu je koliko je ova mera pouzdana? Meni se čini poprilično. Kada mirujete sat pokazuje puls koji i sami možete da izmerite, meni je to oko 60, muškarcima malo niži.

Kada trčite, puls se rapidno diže i meni pokazuje do zabrinjavajućih 180 na treninzima. Pomislim da je možda greška i u toku treninga nas par izmenja sat i uvek je puls najniži najutreniranijem  u timu. Tako da ova mera može da vam i otvori oči po pitanju zona treninga.

Dobra stvar je i da pratite koliko brzo vam se puls vraća na normalu nakon treninga (3minuta) ukoliko padne na pasivni u super kondiciji ste. Ako ne – nastavite da trenirate.

https://www.youtube.com/watch?v=EpLx-2lGY_Y&authuser=0

Muzika se na TomTom ubacuje jednostavnim dodavanjem mp3 ili mp4 fajlova u direktorijum koji vidite kada sat povežete sa kompom. Sat ima 3GB prostora tako da vam neće ponestati motivacije.

Sat mora da se poveže sa blutut slušalicama i to se radi jednostavnim klikom na taster „up“ i povezivanje je gotovo u roku od par sekundi. Nakon toga dobijate prikaz direktorijuma i birate pesmu ili plejlistu. Kontrola nivoa zvuka se reguliše na slušalicama. Ne postoji opcija diskonekcije. Gašenje slušalica prekida vezu. Naravno, možete slušati muziku i kada ne trenirate.

https://www.youtube.com/watch?v=aObRVKcfsHM&authuser=0

Pedometar nošenje sata kao aksesoar automatski pali opciju pedometar i možete da vidite koliko koraka ste prešli svakog dana.

Sat sam testirala i u bazenu – gde je uspešno merio distancu, ali nisam sasvim sigurna šta mi je računao kao zaveslaj. Bicikl nisam imala hrabrosti (ne vozim :)).

Baterija je izdržala moj najsporiji maraton života i bila na oko 50%. Ovo može delovati kao kratak rok trajanja ali sat je istovremeno merio gps, puštao muziku preko blututa i merio mi puls. Ukoliko neku od funkcija izostavite, baterija će naravno trajati duže.

Povezivanje

TomTom se na komp povezuje usb kablom, ali nastavak koji ulazi u sat je specifičan (nije mikro usb) i dobijate ga u kutiji. Automatski se lansira aplikacija koja vas vodi na sajt gde se registrujete a svaki sledeći put tamo vam se učitavaju treninzi. Sajt je veoma user friendly i pregledan.

prikaz treninga

Ispod treninga možete da pratite vaš tempo i izaberete razne druge parametre: brzinu, elevaciju, puls za poređenje.

pace vs puls

Problematika sa zonama je u nepostojanju jasne metrike maksimalnog pulsa. Ukoliko ne znate vaš maksimum zone će vam biti arbitrarne, i preporučujem da pratite trend. Trčite lagano da znate na kom pulsu je vaša zona 2. Primetite na kom pulsu je vaš tempo trening. To će vam dati polaznu osnovu da razumete informacije koje pulsmetar pruža.

Budite svesni da puls zavisi od mnoštva faktora – vremena, utreniranosti, spavanja, menstrualnog ciklusa.

Najbolja praksa je praćenje trenda i treniranje po zonama koje ste sami primetili. Jer po satu – ja sam sve vreme u speed, i čak 18 minuta u sprint zoni, na nikada sporijem LSD treningu:

Screenshot_22

U realnosti, puls do 175 je moj LSD i maratonski puls i dok sam na njemu, znam da sam okej. Ako se diže – tada usporavam.

 

Jabra – sinonim za sportske slušalice

Jabra je danski brend specijalizovan samo za headsetove. Sportske slušalice koje prave su specifične zato što su bezzične, povezuju se sa vašim drugim uređajem putem blutut tehnologije. Jabra i tom tom su dva brenda koja se prirodno uklapaju, pa su došle kao sjajna dopuna za ovaj test.

Testirala sam model Sport pace – jedan od tri flagship modela koje Jabra pravi (dva dodatna su jabra pulse, koji meri puls kroz uši i coach, sa instrukcijama).

Jabra Pace ima samo jedan zadatak da pušta ton dobrog kvaliteta sa drugog blutut uređaja, daje kontrole za promenu jačine zvuka, leži udobno u ušima, da mu baterija traje i da se brzo puni. Standard je ispunjen po svim pitanjima.

Slušalice dolaze sa tri različita nastavka za veličinu ušiju – tako da će vam ležati udobno u ušnoj školjci i pružati maksimalan kvalitet zvuka.

Ove slušalice je moguće koristiti i sa pametnim telefonom (iOS i Android) i imati funkcionalnost slušanja muzike i bežičnog telefonskog razgovora, jer imaju ugrađen mikrofon. Za slučaj da je telefon neophodan prilikom trčanja.

Osim toga, postoji i veoma dobra aplikacja Jabra Sport Life, koja omogućava, sa uključenim GPS-om na telefonu, precizno praćenje pređenog rastojanja i ostalih parametara (osim pulsa).  To je sve za varijantu, ako neko želi ili je primoran da ih koristi u kombinaciji sa telefonom, a ne sa sportskim GPS satom.

Iskustvo na stazi

Slušalice sam povezala i sa telefonom i sa TomTom satom. Kvalitet zvuka je za moje potrebe sjajan. Slušalice se stavljaju i koriste veoma jednostavno. Za vreme treninga i trke nisu ispale nijednom što mi se redovno dešavalo sa ranijim slušalicama, bilo zbog kablova ili pokreta ispadanje i ponovno nameštanje je bila redovna pojava, na koju sam se doduše i navikla,

Napunjena baterija (puni se preko mini usb kabla) je izdržala ceo polumaraton. Proizvođač obećava do 5 sati, tako da možete da ih koristite i za maraton, ako ste brži od mene 🙂

Jedna od prednosti je i zaista brzo punjenje. Za 15 minuta slušalice su napunjene 20% što vam daje oko 60 minuta treninga. Za sat vremena su potpuno pune. Stand-by trajanje baterije je do 5 dana.

Potencijalna mana: kada sam jabru povezala sa svojom lumiom, baterija se ispraznila brže nego što sam očekivala. Doduše krenula sam na trening sa manje od 30% i nakon pola sata vežbanja telefon je bio na ivici pa sam morala da diskonektujem muziku. Ovo je nešto na šta morate da računate kada koristite blutut slušalice, jer smo naviknuti na žičane, koje nemaju tu vrstu utroška.

Punu tehničku specifikaciju pogledajte na dnu teksta.

Detaljne specifikacije TomTom RUNNER 2 Cardio + Music

Sportski sat pogodan za svakodnevno nošenje, manjih dimenzija, tanak, sa HRM optičkim merenjem pulsa, GPS praćenjem visoke preciznosti i muzičkim plejerom za bežičnu reprodukciju do 500 pesama

– Informacije o fizičkoj aktivnosti/ trčanju u realnom vremenu na ekranu sata

– Ugrađen HRM (merač otkucaja srca visoke preciznosti)

– 5 zona vežbanja u zavisnosti od pulsa

– 3GB integrisane memorije za skladištenje do 500 pesama – direktna bežična reprodukcija bez upotrebe telefona na Bluetooth slušalice

– Ugrađen muzički mix (oko 30 minuta) londonskog Running Trax – vrhunska motivacija za bolje rezultate

– Multisport režimi rada – trčanje, biciklizam, aktivnosti u teretani, pokretna traka i plivanje

– GPS praćenje – precizno merenje vremena, tempa, rastojanja i utrošenih kalorija

– Merač aktivnosti 24/7 – merenje koraka, aktivnih minuta, automatska detekcija sna itd.

– Bežično sinhronizovanje podataka na omiljene aplikacije nakon fizičke aktivnosti

– Alarmi

– Trajanje baterije: funkcija merača aktivnosti: do 3 nedelje, GPS: do 11 sati, GPS + merenje pulsa + muzika do 5 sati

– Vodootpornost do 40m dubine/ (5 ATM)

– Težina 47 -50 grama

– Veličina trake: Large, Small

– Velika traka odgovara veličini zgloba od 143-206 mm, a mala od 121-175 mm

Sportske aktivnosti

– Trčanje

Meri otkucaje srca, brzinu, tempo, rastojanje, utrošene kalorije i trajanje

– Traka za trčanje

Meri otkucaje srca, brzinu, tempo, rastojanje, utrošene kalorije i trajanje

– Biciklizam

Meri otkucaje srca, brzinu, tempo, rastojanje, utrošene kalorije i trajanje

– Plivanje

Meri etape/krugove, rastojanje, brzinu, trajanje, utrošak kalorija i zamahe

– Slobodan stil

Meri otkucaje srca, brzinu, tempo, rastojanje, utrošene kalorije i trajanje

– Teretana

Meri otkucaje srca, utrošak kalorija i trajanje;

– Sobni bicikl

Meri trajanje i kadencu (neophodno je uraditi update firmware-a sata na najnoviju verziju)

– Praćenje aktivnosti

Merenja:

Koraci, aktivni minuti, rastojanje, utrošene kalorije i san

Pregled:

Dnevno i nedeljno

Ciljevi:

Koraci, aktivni minuti, rastojanje i utrošene kalorije

– Muzika

Skladištenje: 3GB

Podrška za slušalice: audio visokog kvaliteta putem A2DP i AVRC profila

Audio Format: reprodukuje MP3 i AAC formate. Ne reprodukuje zaštićen muzički sadržaj.

– Trening

Ciljevi:

Vreme, rastojanje ili kalorije

Intervali: Da

Krugovi:

Vreme/ Rastojanje/ ručno

Trka:

Ranije aktivnosti, omiljene i prilagođene

Zona:

Tempo, broj otkucaja srca ili brzina

– Lociranje

Lokacija: GPS + GLONASS

QuickGPSFix: DA

– Senzori

Unutrašnji:

senzor pokreta (akcelerometar + žiroskop), kompas, HRM (optičko merenje pulsa)

Bežični:

Bluetooth® Smart

Upozorenja:

"Bip" zvučni signal & vibracija

– Ekran:

Dimenzije: 22×25 mm

Rezolucija: 144×168

Debljina sata: 11,5 mm

Jabra Sport Pace tehničke specifikacije.

Jabra Sport Pace je jedan od najnovijih modela sportskih bežičnih slušalica renomiranog danskog proizvođača Jabra. Dostupne su u tri boje: plava, žuta i crvena.

Kompanija Jabra je poznata po vrhunskoj bluetooth tehnologiji, prefinjenom skandinavskom dizajnu i odličnom kvalitetu zvuka slušalica.

Jabra Sport Pace slušalice imaju zakačaljke/ kukice koje pouzdano drže slušalice na ušima. Zvuk ima posebno izražen bas, što je neuobičajeno za sportske slušalice. Imaju visoku otpornost na vremenske uslove i znoj. Integrisani mikrofon odlično funkcioniše, a bluetooth veza sa telefonom je stabilna.

– Premium bežični zvuk – muzika koja motiviše, bez žica i kablova

– Sigurno i komforno nošenje – ne smetaju i ne ispadaju

– Jabra Sport Life aplikacija za integrisano upravljanje treningom

– Dizajnirane i napravljene u skladu sa vojnim standardom SAD – otporne na kišu, udarce, pesak i prašinu (IP54 sertifikovane)

– Brzo punjenje baterije, 15 minuta je dovoljno za 1 sat korišćenja/ vežbanja

– Do 5 sati razgovora/ slušanja muzike

– Vreme potpunog punjenja 2 sata

– Jabra Sport Pace obezbeđuju sigurno nošenje prilikom najzahtevnijih treninga – ove slušalice neće ispasti

– 3 kompleta uložaka za različite veličine ušiju obezbeđuju maksimalan komfor

– Idealne za spoljne fizičke aktivnosti, kao i za trening u teretani

– Vreme razgovora/ slušanja muzike oko 5 sati

– Punjenje baterije oko 2 sata putem USB kabla

– Opšte mogućnosti: primanje poziva/završetak razgovora, odbijanje poziva, glasovno biranje,

ponovno biranje zadnjeg broja, kontrola jačine zvuka, upravljanje muz. numerama, reprodukcija

muzike/pauza, glasovno navođenje

– Temperaturni radni režim -10° C do 55° C

– Težina 22 grama

– U pakovanju: Jabra Sport Pace Wireless slušalice, 3 kompleta eargel-ova (uložaka za uši), 1 FitClip, 1 USB kabl, 1 uputstvo za brzi početak, 1 garantni list, 1 liflet o upozorenjima prilikom upotrebe, 1 registracioni list, uputstvo na srpskom jeziku

 

Jawbone UP2 – test drive
Šta NISU patike za trčanje?
Tags: , ,

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • Nirvana Grungeboy
  6 jula, 2016 01:44

  Zanima me da li postoji mozda sat koji ima merenje HR-a, pravljenje trening plana po zonama u odnosu na tvoj maximalni HR (posto meni treba samo 2 i 3 zona za mrsavljenje i dizanje kondicije). zvucno obavestenje kada si u gornjoj tj donjoj zoni HR-a i kada treba da ubrzas tj smanjis tempo kako bi se prilagodio sldecoj etapi treninga i vreme za koje sam pretrcao odredjeni broj kilometara (moze i ne mora da ima vreme za svaki krug). Za tomtom sam se informisao i cena je oko 30 000+ stim sto meni od svega sto on moze treba 4-5 funkcija pa me zanima ako mozda neko zna neki jeftiniji model drugog proizvodjaca koji moze da posluzi ovome sto sam naveo bitna stavka mi je da ne moram da nosim dodatne trake oko grudi kako bih merio puls nego da sve radi preko sata ili je ovo najjeftinija varijanta takvog sata.

  Pozz
  Bojan

  Odgovori
  • Ćao Nirvana, brzi browsing mi nije ponudio mnogo opcija, pogledaj npr ovaj članak: http://www.wareable.com/fitness-trackers/best-heart-rate-monitor-and-watches pa kreni odatle 🙂 Lep pozdrav, Tijana

   Odgovori
   • Nirvana Grungeboy
    7 jula, 2016 11:17

    Hvala :), po ovome je slicno sto sam i ja izjurio preko neta da je jedina opcija tomtom sve ostalo je dosta skuplje :(.
    Sta je tu je hvala u svakom slucaju 🙂
    Pozz
    Bojan

    Odgovori
    • Pogledaj nemačkog proizvođača sportskih satova Sigma sport. Ja konkretno već nekoliko godina koristim Sigma PC 15.11. Imas model i PC 25.10 koji takođe nije mnogo skup, a oba pružaju upravo ono što tebi treba. Jedino što puls meri preko trake oko grudi, ali računaj da ti je to mnogo precizniji način merenja pulsa nego oni što to rade sa zgloba ruke. Na traku se navikneš u roku par minuta i uopšte se ne oseti u toku treninga, bukvalno zaboraviš da je imaš. A pre treninga je samo nakvasiš sa malo vode, nikakvi gelovi i slične stvari. Poz

     Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed