Gedžeti za trčanjeOprema za trčanje

Strava za početnike – korak po korak

Nema komentara

Bilo da ste iskusan trkač/ica ili da ste odluku da počnete da trčite doneli u trenutku „ludila“ u karantinu, verujemo da je među vama onih koji se još nisu upustili u avanturu zvanu Strava.

Ako ste počeli da trčite skoro i tek se upoznajete sa gedžetima i aplikacijama za trčanje, ili ako ste već u trčanju, a nikada niste imali vremena da se pozabavite najpopularnijom trkačkom platformom, nema boljeg trenutka od produženog policijskog časa da savladate sve funkcije koje nudi STRAVA aplikacija.

STRAVA je trkački Facebook

Strava je besplatan (mada nudi i pro opciju sa dodacima uz mesečnu naknadu) digitalni servis dostupan u vidu aplikacije za mobilni i kao veb platforma.

Strava nije obična aplikacija za trčanje koja će vam izmeriti distancu i brzinu i tu i tamo vas podsetiti da je vreme da trčite. STRAVA je mnogo više od toga i oni koji su navučeni na nju često znaju da kažu da ne bi mogli da zamisle trening bez nje.

Da biste iskoristili njen pun potencijal, podizaćete svoje treninge redovno (malo dodatne motivacije nije na odmet), pratićete treninge drugih trkača, davaćete im „kudose“ i ostavljati komentare, priključićete se raznim klubovima, prihvataćete najrazličitije izazove, a možda ćete napraviti i svoje rute.

Pa da počnemo, Runner’s World nam donosi „korak po korak“ uputstvo za korišćenje Strave.

Šta mi je potrebno da bih koristio STRAVA?

Da biste koristili Stravu biće vam potrebna kombinacija neka od ova tri uređaja:

 • mobilni telefon (koji podržava instalaciju aplikacije, što je većina pametnih telefona),
 • kompjuter i
 • trkački treker (uglavnom sat sa GPSom).

Da biste koristili Stravu na vašem telefonu potrebno je da preuzmete aplikaciju – podržavaju je i iPhone (App Store) i Android (Google Play). Na kompjuteru je još lakše, ukucajte www.strava.com i tu ste.

Što se tiče trekera, stvar je malo komplikovanija pa ćemo je objasniti u dodatnom koraku. Kada jednom povežete vaš trkački sat sa Stravom, otkrićete da je ovo najbolja od tri opcije.

Napravite nalog 

Ako među vama još ima nekoga ko nikada nije otvarao nalog na internetu (Facebook, Instagram, Pinterest…), ovaj korak je za vas.

Šalu na stranu, kada dođete do početne strane bilo na vašem računaru ili mobilnom telefonu, sledeći korak je kreiranje naloga gde će vaši budući treninzi živeti.

Sve što treba da uradite je da pratite instrukcije sa ekrana. Imaćete opciju da napravite potpuno novi nalog, ukoliko želite da stvari držite odvojeno ili da se jednostavno logujete putem već postojećeg naloga na Facebooku ili Google. Nakon što potvrdite vašu e-mail adresu (ili se logujte na FB tj. Google) to, gotovi ste sa pravljenjem naloga.

Imajte na umu da su vaš nalog i vaš profil dve odvojene stvari. Vaš nalog sadrži sve vaše podatke, dok je vaš profil ono što delite sa drugima na Stravi.

Osnovna podešavanja

Kao novom korisniku, Strava će od vas zahtevati da odmah popunite neke osnovne podatke: da dodate fotografiju, potvrdite svoje ime, datum rođenja, odaberete pol. Poslednje dve stavke nisu obavezne, ali ih Strava zahteva kako bi vas stavila u kategorizovane rang liste.

Ostale stavke možete preskočiti, ali ih naknado u podešavanjima možete dodati ili izmeniti već unete podatke.

Da biste pristupili podešavanjima na računaru, potrebno je da kursorom pređete preko svoje profilne fotografije (gornji desni ugao) i da iz padajućeg menija odaberete Podešavanja (Settings). Na mobilnom telefonu podešavanjima pristupate tako što kliknete na Profil, zatim na ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu.

Detaljno pogledajte sva podešavanja koja su vam na raspolaganju. Obratite pažnju na jedinicu mere, Strava automatski stavlja milje kao jedinicu mere, tako da je neophodno da tu stavite kilometre da vam se treninzi ne bi pretvorili u noćnu moru. Ovde birate i koje notifikacije želite da vam Strava šalje.

Podešavanje privatnosti na STRAVA aplikaciji

Osigurajte privatnost

U moru podešavanja koje Strava nudi, posebnu pažnju obratite na Data Permissions i Privacy Controls, oba se nalaze u delu Settings. U Data Permissions možete odabrati dali želite da Strava koristi lične zdravstvene podatke koje imate na drugim uređajima koje ste povezali sa Stravom.

U Privacy Controls možete:

 • Odlučiti šta ko može da vidi sa vašeg naloga na vašem profilu
 • Podesiti „Privatne zone“ koje se neće videti na mapi ako kroz njih trčite.
 • Ne dozvolite Stravi da vaše treninge uključe u agregirane toplotne mape, što je u prošlosti izazvalo raspravu
 • Napravite dnevnik treninga, gde Strava detaljno prati sve vaše aktivnosti, javne ili privatne
 • Dozvolite Stravi da promoviše vaše treninge drugim ljudima (jedna od njihovih strategija za povećanje društvene interakcije na platformi)
STRAVA aplikacija na telefonu

Snimanje treninga – konačno

Strava nudi tri načina za snimanje aktivnosti: ručno unošenje podataka, beleženje trčanja pomoću aplikacije na telefonu dok trčite i sinhronizacija podataka koje je snimio fitnes treker (GPS sat).

Ručno unošenje podataka:

Bilo da unos radite na kompjuteru ili na telefonu, potražite znak + (na vebu je to gornji desni ugao, a na aplikaciji gornji levi ugao), zatim odaberite Add Manual entry kako biste uneli podatke o treningu (distanca, vreme trajanja i ostalo ako su vam podaci poznati).

Merenje pomoću aplikacije:

Jasno je da ova opcija funkcioniše samo na telefonu. Pritisnite dugme Record, otvara vam se nova strana sa dugmetom za Start. Pre nego što krenete, možete u podešavanjima (Settings u gornjem levom uglu) da uključite/isključite auto pauzu (ukoliko je uključena, Strava će meriti samo vreme dok se krećete/vežbate) kao i zvuk (Strava vas obaveštava posle svakog kilometra o osnovnim podacima kao što je ukupna kilometraža, brzina, i vreme). Kada ste spremni da krenete, pritisnite Start. Strava koristi GPS sa vašeg telefona kako bi snimila vaš trening. Nakon što završite trčanje, pritisnite dugme za stop, a zatim Finish. Ovde možete dodati naslov vašeg treninga kao i fotografiju koja ga je obeležila (ako još niste počeli da fotkate svoje treninge, ne znamo šta čekate). Nakon što kliknete na Save Activity, vaš trening biće vidljiv u vašim aktivnostima.

Uređaji koji se povezuju sa STRAVA aplikacijom

Merenje pomoću sata za trčanje:

Potrebno je da svoj sat za trčanje povežete sa Strava aplikacijom kako bi se vaši treninzi prikazivali na Stravi.

To ćete uraditi klikom na + na vašem računaru, nakon čega će vam se otvoriti prozor sa vodećim svetskim brendovima za fitnes trekere. Odaberite marku vašeg fitnes sata, a nakon što se vaš uređaj sinhronizuje sa Stravom, bićete u mogućnosti da vidite vaše treninge na Strava profilu.

Ako sat povezujete preko mobilne aplikacije, proces je malo drugačiji.

 • Kliknite na ikonu za Settings (zupčanik u gornjem desnom uglu),
 • zatim na Applications, Services and Devices.
 • Odaberite opciju Connect a new device to Strava i
 • zatim iz liste odaberite proizvođača svog ftnes sata i kliknite na Connect.

Ovim ste omogućili da se svi vaši treninzi snimani satom automatski penju na Stravu čim ih sačuvate na vašem satu.

Pridruži se Strava zajednici

Sada kada ste savladali osnovne funkcije, vreme je da se uronite u ono što Strava čini jedinstvenom: društveni element. Predlažemo da istražite ove funkcije na mobilnoj aplikaciji jer su tu mnogo intuitivnije.

trcanje.rs klub strava

Možete se pridružiti izazovu koji će vas virtualno suprotstaviti hiljadama drugih korisnika u postizanju cilja poput trčanja određenog broja kilometara u mesecu ili dostizanja visinske razlike u nedelji.

Klikom na Clubs izlistaće vam se svi klubovi na Stravi koji su u vašoj okolini (ukoliko ste uneli vašu lokaciju).

Trčanje.rs klub je na Stravi, pridruži nam se!

Strava klubovi su korisni iz dva razloga: možete se povezati sa trkačima iz kraja koje na drugi način ne biste upoznali, a možete i pratiti šta vaši trkački prijatelji rade i kako napreduju njihovi treninzi.

Prijatelje iz kluba možete zapratiti nakon čega će vam se njihove aktivnosti prikazivati u Feedu, baš kao i na FB ili Instagramu.

Možete i pretraživati prijatelje klikom na ikonu za pretraživanje (lupa). Ne zaboravite da svojim trkačkim prijateljim date „kudos“ (nešto kao lajk) na njihove Strava aktivnosti.

Još jedna super stvar na Stravi su „segmenti“, određeni delovi grada/staze koji su kod trkača popularni. Kako budete beležili svoje treninge, primetićete da postoje rang liste segmenata gde se možete „takmičiti“ sa vašim prijateljima ali i ostalim trkačima. Još jedan vid motivacije, samo bez preterivanja.

Sada kada ste se naoružali digitalnim dodacima, patike na noge i šarajte! Vidimo se u T.RS klubu na Stravi!

Nisu svi isti! Tipovi foamrollera i kako odabrati pravi
Oprema za trkače od A do Š: Šta preporučuje Jovica Spajić?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed