Činjenice i informacije o patikama za trčanje mogu početnicima biti teško razumljive i suviše stručne, pa je možda lakše da objasnimo šta nisu patike za trčanje.

Đon kod patika za trčanje nikada nije ravan kao kod patika za indor sportove, ili kod platnenih starki. Nema krampone kao kopačka, nije izliven iz jednog mekanog ili tvrdog dela i nije opšiven sa strane. Ako se na vrhu, kod prstiju, ne nalazi tanki kraj đona povijen naviše, to nije patika za trčanje.

Patike za trčanje nisu platnene, ali ni sasvim kožne, i uglavnom su izrađene od sintetičkih materijala. Ako patika nema dobru zaštitu pete sa svih strana i mrežicu kod prstiju (i ponekad sa strane), to nije patika za trčanje. Ako patika ima tanke šare i krugove na đonu, ona je namenjena za upotrebu u sali.

Patike za fudbal, odbojku, rukomet, tenis, košarku, mali fudbal ili za šetnju, sasvim su prilagođene ovim aktivnostima i ne treba ih koristiti za trčanje. One niti imaju pravilan nagib, niti amortizaciju i stabilnost potrebnu za trčanje. Indor patike, ako se koriste za autdor aktivnosti ponekad mogu da donesu više štete nego koristi, a najčešće su to problemi sa kolenima i žuljevima.

Ovo nisu patike za trčanje

patike za tenis

Patike za tenis – teške, tvrde

patike za košarku

Patike za košarku – teške, tvrde, zglob suviše jako stegnut

patike za odbojku

Patike za odbojku – tvrde, niska peta, noga ne diše dovoljno, indor patike

platnene patike, sigurno nisu za trčanje

Platnene patike – bez moći upijanja udarce, bez stabilizacije, ravan đon

patike za mali fudbal / futsal

Patike za mali fudbal / futsal – slaba amortizacija udara

patike za rukomet

Patike za rukomet – slično kao za odbojku, tvrde, sa ravnim indoor đonom

Patike za šetnju - bez stabilizacije, bez amortizacije udara

Patike za šetnju – ravan đon, bez stabilizacije, bez amortizacije udara

Savet za početnike

Verovatno sve ovo već znate, ali ipak nije loše to ponoviti za one koji tek kreću u svet trčanja. Lagano krenite sa džogiranjem prema svom planu.

Prve patike su veliki podstrek, a prvo trčanje i osećaj u njima biće neverovatan!