sorcKo ne preferira kratke helanke preko toplijeg dela godine, obično nosi šorc. Šorceva ima raznih, od atletskih do fudbalskih. Atletski šorcevi su kratki, poliesterski, iznutra postavljeni mrežicom. Fudbalski su bez postave, takođe od veštačkih materijala i nešto su duži. I jedni  i drugi su bez džepova, a pogodni su za treninge i takmičenja.

Mnogi trkači preferiraju i šorceve sa džepovima u koje mogu da stanu maramice ili mp3 što može da bude važan faktor pri kupovini. Dobar šorc treba da lako odvodi vlagu sa kože, da je porozan. Rekreativci koji vole atletske šorceve znaju da ih mrežica ponekad može iritirati, pa se snalaze na razne načine. Ispod šorca je poželjno nositi sintetičke streč-bokserice ili dublje kupaće gaće. Ova kombinacija garantovano sprečava ojed.

Šorc se obično koristi  ako je napolju 10 i više stepeni za dužu trku, ili 15 i više za kraći sporiji trening. U suprotnom, treba se opredeliti za trenerku ili helanke. I ovde vlada šarenilo proizvođača opreme, pa ako se odlučite za komplete (šorc+majica) možete lepše i jeftinije da prođete nego ako ih kupujete posebno.