Na severu Meksika u surovoj prirodi kanjona Sierra Madre, u potpunoj izolaciji od Zapadne civilizacije, živi jedina ljudska zajednica na svetu čija se istorija, kultura, religija, rituali i svakodnevni život temelji na – trčanju. Indijansko pleme Tarahumara, koji sebe nazivaju Raramuri, što znači “laganih nogu”, broji 50-ak hiljada predstavnika. Oni danas trče nepreglednim meksičkim prostranstvima, u veoma primitivnoj obući – sandalama (huaraches).

Tarahumare i trčanje

Pleme živi u malim selima, međusobno udaljenim i po nekoliko sati trčanja, na preko 3.000 metara nadmorske visine. Trčanje je za Tarahumare stil života, a njihova je izdržljivost nenadmašiva. Pri tom ih nimalo ne smeta što im je obuća krajnje jednostavna, jer pretrče i po 100 kilometara dnevno u akaka-sandalama. Kod Tarahumara su i danas najvažniji socijalni, takmičarski i ritualni događaj rarajipari trke, koje se održavaju nekoliko puta godišnje i najčešće su vezane uz smenu godišnjih doba. Ove se trke, koje mogu trajati i po nekoliko dana, održavaju već vekovima po istim drevnim pravilima. U tim trkama se obično takmiče dva susedna sela.

Izlazak Tarahumara indijanaca iz svoje izolacije dogodio se 1992. godine, kada je jedna neobična grupa trkača u sandalama učestvovala na Leadville Trail trci na 100 milja (16o km) u Koloradu. Naredne godine se trojica trkača vraćaju u Colorado i osvajaju prvo, drugo i peto mesto. Najbolji trkači plemena 1994. godine startuju na 65 kilometara dugoj stazi Swiss Alpine Marathona u Davosu na samom začelju mase od 2500 trkača i šokiraju organizatore završivši trku među prvih pedeset.

Sandale za trčanje

Sandale za trčanje plemena Tarahumara

Obuća Tarahumara su sandale – huaraches ili akaka. Njih članovi plemena izrađuju na jednostavan način od kožnog kaiša i đona koji je izrezan od starih autoguma. S obzirom na rezultate koje su Tarahumare postizali na ultramaratonima, ostatak sveta se zainteresovao za ovu urođeničku obuću. Ineteresantno je da u toku trčanja u ovim sandalama ne ostaju kamenčići iako je sandala veoma otvorena. Ovaj dizajn je kod indijanaca već hiljadama godina prisutan, jer je jednostavan i elegantan, te se za svakog indijanca obuća brzo pravi po meri.

Materijal i izrada sandala za trčanje

Kao materijal đona možete koristiti gumene trake ili bilo koji materijal koji je dovoljno čvrst i krut. Zapadna interpretacija ovih indijanskih sandala upotrebljava vibram-ov materijal za za đon. Za vezivanje se koriste kožne trake ili konopac. Evo kako ih i sami možete napraviti, korak po korak, koristeći se sledećim uputsvom za pravljenje trkačkih sandalak .

Video: Kako se izrađuju Tamahumara sandale za trčanje

Vezivanje i nošenje sandala

U narednom videu objašnjen je način vezivanja tarahumarskih sandala. Vezivanje se vrši pomoću jedne trake provlačenjem kroz tri otvora i obavijanjem oko članaka. Početak trake je sa donje strane zavezan u čvor, između palca i drugog prsta. Prema iskustvima osoba koje su ih nosile, sandale su veoma udobne, jer vas teraju da koristite prirodan način gaženja – pose running iliti bosonogi stil trčanja.

Nošenje sandala ne navikava nogu na preteranu udobnost koju pružaju patike, već aktivira sve mišiće stopala. Zagriženicima u udobnost se možda neće dopasti ovaj osećaj pri nošenju, ali prema najnovijim istraživanjima bosonogi stil gaženja je prirodan stil i na taj način se  minimizira mogućnost povreda.

Zaključak

Moderni čovek voli visoku tehnologiju. Voli da dobije najviše, najlepše i najbolje i spreman je da to dobro plati. Sportskim kompanijama je u interesu da proizvode patike i u njih ubacuju visoku tehnologiju kao da je to što trkačima treba, jer ko bi još trčao u sandalama?

Tarahumara indijanci nemaju drugi interes osim da trče i to rade hiljadama godina na isti način. Koje istraživanje bi trebalo da bude opsežnije od toga da bi vas nateralo da razmislite o ovoj ideji? Pokušajte da ih napravite i testirate na stazi. Sada je pravo vreme za to.