Kada temperatura padne oko nule dolazi do gubitka toplote kroz ekstremitete, a prve na udaru su šake. Saznajte više o rukavicama za trčanje, zaštitite se i uživajte u zimskom trčanju.

Zašto rukavice za trčanje?

Rukue su najviše izložene klimatskim uslovima u odnosu na ostatak tela, i brzo gube toplotu na hladnom. Ako ste ikada boravili na temperaturi oko nule bez rukavica, prepoznaćete kada vam rukama postane hladno.

Pored subjektivnog osećaja hladnoće, očigledna je pojava da se mišići i tetive u šakama sve više ukrućuju što se duže nalazite u hladnom prostoru. To vaše telo pokušava da sačuva telesnu toplotu u vitalnim delovima (trupu i glavi), a pošto je gubitak toplote prevelik da bi se to nadomestilo, cirkulacija u tim perifernim delovima tela se usporava.

rukavice1

Termo rukavice

U hladnim danima kada je kišovito i vetrovito vreme, rukavice mogu da vas poštede osećaja nelagode na treningu. Poznato je da gubite 25 puta više toplote ako ste mokri nego ako ste suvi pri istoj temperaturi. Zato budite odgovorni prema sebi i u hladnim danima ponesite rukavice na trening. Međutim, nisu ni sve rukavice iste, jer u nekima možete da se preznojite, a u drugima da vam i dalje bude hladno.

Tipovi rukavica za trčanje

Postoje razne vrste rukavica, za različite upotrebe. Mogu biti pletene ili šivene. Materijali od kojih se rukavice izrađuju mogu biti razni. Od prirodnih se najčešće koriste vuna, pamuk, svila, a sve su popularniji sintetički materijali, poput Dri-Fit, GoreTex-a i drugih materijala koji omogućavaju da koža diše a da zadrži toplotu. Jasno je da sve rukavice nemaju isti stepen zaštite, a on se pojačava kada rukavica ima slojeve.

bici-rukavice

Biciklističke rukavice

Kada je manje hladno, možete nositi i rukavice bez prstiju, koje obično koriste biciklististi, one su zgodne ako imate MP3 pri ruci, tada ga lakše možete koristiti.

Za hladne decembarske i januarske dane najbolje je nositi dvoslojne rukavice, a ako je ledena kiša, rukavice od GoreTex-a. Ovaj materijal ima svojstva da je nepromočiv, a istovremeno omogućava koži da diše. Vunene rukavice su pogodne zbog toga što je vuna najbolji prirodni izolator, dok sa druge strane omogućava šakama i prstima da se ne znoje. Dobra strana je i ta što su jeftine. Danas se umesto vune sve više koriste sintetička prediva za pletenje rukavica.

rukavice3

Streč rukavice

Firmirane rukavice imaju značajne karakteristike zaštite i funkcionalnosti. Akcenat je, naravno, na zaštiti od hladnoće, pa su rukavice obično izrađene od 2 ili više slojeva. Veštački materijali koje koriste proizvođači sportske opreme poput Nike, Adidas, Asics, Mizuno zadržavaju toplotu bez zadržavanja vlage, ali nisu nepromočivi. Streč materijali se prilagođavaju obliku šaka i daju poseban osećaj pri nošenju.

Mnogi modeli rukavica imaju i posebne mekane umetke na palčevima i duž donje ivice dlana koji služe da trkač može sa njima po potrebi obrisati nos ili znoj sa čela. Pojedini modeli imaju i reflektivne površine utkane ili utisnute u površinski sloj sa spoljne strane što omogućava trkačima bolju vidljivost pri noćnom trčanju.

Da li posedujete funkcionalne rukavice za trčanje? Koje su vaše omiljene rukavice za trčanje i šta biste preporučili drugim trkačima?

veliko trkačko istraživanje