Pulsmetar ili pulsometar je lični, prenosni uređaj koji meri srčani puls, odnosno broj otkucaja srca u minuti u realnom vremenu i čuve rezultate merenja. Postao je nezaobilazni rekvizit svakog ozbiljnijeg trkača. Međutim, čak i ako ste početnik, imaćete velike koristi od ove male naprave.

Osnovni delovi pulsmetra: senzor traka i sat (prijemnik)

Pulsmetar, tj monitor srčane frekvencije (eng. heart rate monitor) vam otkriva trenutni puls, te i zonu u kojoj trenirate, što za posledicu ima bolje planiranje treninga i ispunjavanje ciljeva treninga koji su pred vama.

Na primer, ukoliko je današnji zadatak da radite dugo i sporo trčanje, pulsometar će vam pokazati da li trenirate u odgovarajućoj laganoj aerobnoj zoni ili žurite i trčite brže nego što je potrebno za ovu vrstu treninga.  Uz pulsometar nećete napraviti grešku da trčite sporije ili brže od zadate brzine koja postiže cilj treninga.

Podaci sa pulsmetra

Na ekranu pulsmetra možete pročitati brojne parametre poput:

 • trenutnog, prosečnog i maksimalnog pulsa u toku treninga
 • zone treninga u kojoj se nalazite
 • vremena provedenog u određenoj zoni
 • broja potrošenih kalorija
 • tu je i štoperica i broj krugova
 • i još svašta nešto kod napredinjih modela

Sve podatke koje dobijete tokom treninga možete posle i pregledati i analizirati da li ste trening uradili po planu i koji su naredni koraci u optimizaciji trenažnog ciklusa.

Napomena: Puslmetri nemaju opciju da vam mere brzinu i pređenu distancu. Dužinu pretrčanog puta kao i brzinu dobijate korišćenjem GPS satova za trčanje ili pedometara koji po pravilu imaju uključen i puslmetar.

Iz čega se sastoji pulsmetar?

Pulsometar se najčešće sastoji iz dve komponenete:

 1. Senzor trake ili predajnika, koja se stavlja oko grudi, čija je funkcija da detektuje otkucaje srca, dakle EKG signal i pretvara ga u radio talase
 2. Prijemnika koji je u obliku sata, sa funkcijom da radio talase pretvori u električni signal i predstavi ga na displeju.

Predajnik i prijemnik su u međusobnoj komunikaciji radio vezom na maksimalnom rastojanju od 1m. Ovo onemogućava da drugi predajnici u blizini utiču na vaš prijemnik. Ozbiljniji modeli pulsmetara imaju kodiranu radio vezu kao dodatni stepen zaštite.

Senzor kod jeftinijih pulsometara je u plastičnom delu kojeg drži elastična traka na grudima, a radi boljeg prijanjanja, taj plastični deo je potrebno nakvasiti vodom ili premazati provodljivim gelom. Kako tehnologija ide napred, tako se i predajnik poboljšava, pa savremeni skuplji modeli imaju konduktivnu (provodnu) inteligentnu tkaninu u koju se smešta senzor, što je komfornije za nošenje.

Vrste monitora srčane frekvencije

Mio pulsmetar - bez senzor trake

Mio pulsmetar – bez senzor trake

Na tržištu se mogu naći i pulsmetri koji nemaju senzor traku za grudi, već se sastoje iz samo jednog uređaja koji se nosi na ruci. Ovakvi uređaji mere puls ili preko narukvice koja drži pulsmetar oko članka ruke ili na način kada prislonite prst druge ruke na senzor na satu pulsmetra. Ovaj način merenja pulsa je manje precizan od dvokomponentnih pulsometara i zbog toga ga ne preporučujemo za korišćenje.

Savremeni skuplji modeli pulsometra poseduju mogućnost komunikacije sa računarom pa možete sačuvati podatke sa vaših treninga i postaviti ih u online arhiver treninga kao što je Daily Mile.

Pulsometri mogu doći i sa GPS primopredajnikom. Takav uređaj može da određuje brzinu kojom trčite i pređeni put. Da pomenemo, da ukoliko na vašem mobilnom telefonu imate GPS, instalacijom mapa i nekog od programa za fitnes, možete od njega napraviti sasvim solidan uređaj za trening.

Ovakve integracije više uređaja u jedan eliminišu potrebu za drugim gedžetima.

Šta i gde kupiti?

Pulsmetre proizvode različite kompanije, a najpoznatije su: Polar, Suunto, Garmin, Sigma, Canyon i Timex.

 • Polar je poznat po EKG preciznim pulsmetrima što je njihova i osnavna delatnost.
 • Garmin je poznat po GPS uređajima i seriji satova za trčanje i triatlon.
 • Sunnto robusni satovi su za sve sportove izdržljivosti, ali i za planinarenje.
 • Nike ima svoj pedometar Nike+ kao i novi GPS sat za trčanje.
 • Adidas razvija miCoach puslometre sa pedometrom.
 • Timex satovi su poznati u Ironman krugovima i nema ih u Srbiji.
 • Sigma i Canyon su brendovi slabijeg kvaliteta ali uz povoljnije cene.

Napomena: Mnogi od ovih uređaja nisu dostupni na našem tržištu. Ono što je dostupno često je znatno skuplje nego u inostranstvu, te pre kupovine proverite cene na online sajtovima za kupovinu u inostranstvu i razmsilite o načinu na koji ćete nabaviti vaš sat.

Za kraj, kupovina pulsometra je nešto što će vam otkriti novu lepotu u trčanju, a vaš trening podići na viši nivo. Nas interesuje, kakva su vaša iskustva sa različitim proizvođačima i modelima pulsometra? Šta je kupovina pulsometra promenila u vašoj trkačkoj rutini? Ukoliko imate bilo kakva pitanja, budite slobodni da ih postavite.