Verovatno ste se bar jednom zapitali kako oprati patike za trčanje u mašini za pranje veša? Da li saveti koje dobijete na deklaraciji zaista znače da će vas patike dobro služiti ili ne?

Preporuke za održavanje patika za trčanja

Obično u uputstvu za održavanje stoje preporuke za održavanje koje vam donekle mogu dati ideju šta da radite. Na primer, Mizuno preporučuje sledeće:

 • Ne perite vaše patike u mašini za pranje veša, jer se na ovakav način mogu uništiti osetljive komponente koje čine patiku.
 • Vaše patike treba redovno čistiti i održavati. Ovo je najbolje činiti ručno u mlakoj vodi sa dodatkom sapuna, a treba izbegavati agresivna hemijska sredstva i jake deterdžente.
 • Nemojte prinudno sušiti vaše patike uz pomoć veštačkih izvora toplote. Najbolje je prirodno sušenje na vazduhu.
 • Odvojte unutrašnji deo patike od školjke (uložak se kod većine modela sada vadi)
 • Odvojte pertle pre pranja
 • Oribajte od prljavštine
 • Perite hladnom vodom i dopustite da se prirodno osuše, napunite patike novinama ili toalet papirom i sačekajte najmanje 12 sati.
 • Redovno proveravajte vaše patike da li i dalje komponente ispunjavaju performanse, jer istrošeni đonovi mogu dovesti do povreda

Mašinsko pranje patika za trčanje

Nekima je mašina za pranje veša sasvim sigurna, jer postoje  specijalni programi za pranje patika na niskim temperaturama.

Program za pranje patika za trčanje u mašisini

U nastavku je 10 saveta za pranje patika za trčanje u mašini

 1. Birajte 30 stepeni i mali broj obrtaja, bez centrifuge (“tuble dry”)  ili naprosto odaberite “sports” ili “delicates” program.
 2. Koristite blagi deterdžent, bez omekšivača, ili neki od posebno dizajniranih upravo za osetljive tkanine.
 3. Smanjite količinu praška koji koristite.
 4. Odvojte pertle od patika, uložak od školjke.
 5. Blato i nataložene nečistoće oribajte pre pranja sa đona, tekstila.
 6. Nasapunjajte pertle četkom za zube pre ubacivanja u mašinu.
 7. Patike stavite u kesu za pranje osetljivog veša ili staru jastučnicu.
 8. U mašinu pored patika stavite i par belih peškira.
 9. Patike sušite kao što je gore navedeno, ne preblizu grejnog tela, napunjene novinama.
 10. Koristite opciju ½ (jedna – polovina) ukoliko je mašina polu prazna.

Ručno pranje patika za trčanje

Ručno pranje je sigurnije, a iz ličnog iskustva mogu to i da potvrdim.  Mlaka voda i sapunica sasvim solidno mogu očistiti fleke, prljavštinu i blato. Za pranje možete da koristite neabrazivni sunđer ili četku sa mekim vlaknima. Isperite ih posle pranja 2-3 puta u čistoj vodi, ostavite da se ocede tako da đon bude gore, a posle stavite patke na prozračno mesto.

Pranje pertli na patikama

Skinite pertle sa patika kada ih perete. Pertle se  najbolje peru kada ih vlažne sapunom dobro istrljate da se zapene i isperete mlakom vodom. Koristite sapun za pranje, kao što je na primer merix.

Savet za prvo trčanje posle pranja


Patike se posle pranja malo skupljaju (jer su se pri nošenju razgazile), pa nemojte da trčite velike dužine odmah posle pranja patika.

Sačuvajte opremu i posle treninga

Kada završavate trening i skidate patike, nikada ne ostavljajte čarape u njima. Ne držite patike dugo u najlon kesi ako su vlažne, bolje je da imate platnenu torbicu za nošenje koja propušta vazduh.

Kada patike postaju neupotrebljive?

Provera da li su patike ok za dalju upotrebu je prosta, okrenete đon patike i gledate stepen pohabanosti elemenata đona. Ako je on suviše pohaban, patike su završile svoj radni vek, jer nemaju više sposobnost da ispunjavaju prvobitne zahteve.

Ako niste sigurni da li je do toga došlo, vodite dnevnik treninga i pogledajte koliko su te patike prešle kilometara. Naravno, ne troše sve podloge đon podjednako, ali neka pravila se mogu izvesti. Ako je broj pretrčanih kilometara u vašim patikama veći od preporučnoeg (500-1000 pa i više km) onda su sigurno “gotove”.

Sigurno i vi imate različita iskustva sa pranjem i održavanjem patika. Podelite sa nama vaše savete!