kako prati patike

Verovatno ste se bar jednom zapitali kako prati  patike za trčanje? Patike koje koristimo po različitim podlogama i vremenskim uslovima, se prljaju, kvase, boje i zahtevaju održavanje. Da li saveti koje dobijete na deklaraciji zaista znače da će vas patike dobro služiti ili ne?

EDITORS NOTE: članak je izvorno pisan 2009., a osvežen novim informacijama 2015.

Preporuke za održavanje patika za trčanja

Obično u uputstvu za održavanje stoje neke preporuke za održavanje koje vam donekle mogu dati ideju šta da radite. Na primer, Mizuno preporučuje sledeće:

 • Ne perite vaše patike u mašini za pranje veša, jer se na ovakav način mogu uništiti osetljive komponente koje čine patiku.
 • Vaše patike treba redovno čistiti i održavati. Ovo je najbolje činiti ručno u mlakoj vodi sa dodatkom sapuna, a treba izbegavati agresivna hemijska sredstva i jake deterdžente.
 • Nemojte prinudno sušiti vaše patike uz pomoć veštačkih izvora toplote. Najbolje je prirodno sušenje na vazduhu.
 • Redovno proveravajte vaše patike da li i dalje komponente ispunjavaju performanse, jer istrošeni đonovi mogu dovesti do povreda

Asics u 2015. preporučuje sledeće korake:

 • Odvojte unutrašnji deo patike od školjke (uložak se kod većine modela sada vadi)
 • Odvojte pertle
 • Oribajte od prljavštine
 • Perite hladnom vodom i dopustite da se prirodno osuše, napunite patike novinama ili toalet papirom i sačekajte najmanje 12 sati.

Mašinsko pranje

Mnogi trkači imaju svoja iskustva u održavanju patika. Nekima je mašina za pranje veša sasvim sigurna, jer postoje  specijalni programi za pranje patika na niskim temperaturama.

Moguće je da proizvođači patika ovo preporučuju i da bi se zaštitili od potencijalnih tužbi, jer ako preporučite nešto uopšteno kao što je pranje u mašini za veš, to može da se protumači na razne načine, sa različitim posledicama. Ne mogu da kažem da nisam probao mašinsko pranje, ali ne praktikujem ga poslednjih godina.  Pošto se patike dosta tumbaju u mašini, može se desiti da se tako i oštetite. – Igor Vujičić

Najbolja praksa za pranje patika u mašini:

 • Birajte 30 stepeni i mali broj obrtaja, bez centrifuge (“tuble dry”)  ili naprosto odaberite “sports” ili “delicates” program.
 • Koristite blagi deterdžent, bez omekšivača, ili neki od posebno dizajniranih upravo za osetljive tkanine.
 • Odvojte pertle od patika, uložak od školjke.
 • Blato i nataložene nečistoće oribajte pre pranja sa đona, tekstila.
 • Nasapunjajte pertle četkom za zube pre ubacivanja u mašinu.
 • Patike stavite u kesu za pranje osetljivog veša.
 • U mašinu pored patika stavite i par belih peškira.
 • Patike sušite kao što je gore navedeno, ne preblizu grejnog tela, napunjene novinama.

Ručno pranje

Ručno pranje je sigurnije, a iz ličnog iskustva mogu to i da potvrdim.  Mlaka voda i sapunica sasvim solidno mogu očistiti fleke, prljavštinu i blato. Za pranje možete da koristite neabrazivni sunđer ili četku sa mekim vlaknima. Isperite ih posle pranja 2-3 puta u čistoj vodi, ostavite da se ocede tako da đon bude gore, a posle stavite patke na prozračno mesto.

Pertle

Skinite pertle sa patika kada ih perete. Pertle se  najbolje peru kada ih vlažne sapunom dobro istrljate da se zapene i isperete mlakom vodom. Koristite sapun za pranje, kao što je na primer merix.

Savet za prvo trčanje posle pranja

Patike se posle pranja malo skupljaju (jer su se pri nošenju razgazile), pa nemojte da trčite velike dužine odmah posle pranja patika.

Sačuvajte opremu i posle treninga

Kada završavate trening i skidate patike, nikada ne ostavljajte čarape u njima. Ne držite patike dugo u najlon kesi ako su vlažne, bolje je da imate platnenu torbicu za nošenje koja propušta vazduh.

Kada patike postaju neupotrebljive?

Provera da li su patike ok za dalju upotrebu je prosta, okrenete đon patike i gledate stepen pohabanosti elemenata đona. Ako je on suviše pohaban, patike su završile svoj radni vek, jer nemaju više sposobnost da ispunjavaju prvobitne zahteve. Ako niste sigurni da li je do toga došlo, vodite dnevnik treninga i pogledajte koliko su te patike prešle kilometara. Naravno, ne troše sve podloge đon podjednako, ali neka pravila se mogu izvesti. Ako je broj pretrčanih kilometara u vašim patikama veći od 1400 km onda su sigurno “gotove”.

Sigurno i vi imate različita iskustva sa pranjem i održavanjem patika. Podelite sa nama vaše savete!