Ako ste tek ušli u trkačke vode, saznaćete da neki trkači pored patika u kojima nastupa na trkama, imaju i patike za trening. Trening obično radimo na asfaltnoj ili nekoj mekšoj podlozi: travi, zemlji, šumskim putem, šljaci, piljevini, tartanu. Svaka podloga ima svoje specifičnosti koje utiču na to kako se osećate, pa mnogi preferiraju samo jedan tip podloga.

Patike za trening su univerzalne patike za trčanje na svim tim podlogama, raznim tempom i dužinom trčanja. Obično nisu u skupljem cenovnom rangu, a imaju veću masu i stepen zaštite od takmičarskih patika za trčanje. Što se tiče amortizacije, ona nije prioritet, ali je poželjno da postoji. U stručnim krugovima se već neko vreme vodi rasprava o tome da li je patikama za trčanje potrebna tolika amortizacija ili ne.

patike za trening

Patike za trening

Patike za trening su otpornije na nešto veće bočne sile.  Ove sile nastaju prilikom promene pravca trčanja, kada bokovi patika primaju veće opterećenje. Poređenja radi, takmičarske patike za trčanje nisu namenjene za ovakve sile, već se pretpostavlja da će staza biti ravna ili samo malo krivudava. Prilikom izbora pravih patika za trening vodite računa o pronaciji i tipu stopala koje imate. Loš izbor patika vam samo može napraviti probleme u vidu povreda. Na sajtu smo već u par navrata davali savete za izbor patika.

Patike za trčanje koje nosite na trening moraju da zadovolje osnovne potrebe trkača među kojima su najvažniji:

  • da su predviđene za vaš tip stopala i pronaciju, što je i najvažnija stavka
  • da su udobne i dovoljno meke na savijanje, tj da minimiziraju nastanak žuljeva i povreda
  • da imaju dobru ventilaciju leti, a da je u njima dovoljno toplo zimi
  • da nemaju suviše mek i tanak đon, koji vam neće dati dobru zaštitu na podlogama koje koristite na treninzima
  • da imaju prihvatljivu cenu
  • da ih je lako održavati, čistiti i prati

Patike za trening ne moraju da budu lake po svaku cenu, kao takmičarske, niti urađene visokom tehnologijom. Ove patike su obične pristupačne velikom krugu trkača, od rekreativaca do naprednijih trkača. Patike za trening je najbolje tražiti na sezonskim rasprodajama, kada radnje čiste svoje magacine da bi primili novu robu. Tada možete značajno da uštedite i dobijete solidne patike po niskoj ceni.

Budite oprezni pri kupovini

Čuvajte se da ne naletite na falsifikate, kojih uvek ima, a najbolji način da ih izbegnete je da kupujete u proverenim radnjama koji su distributeri tog brenda za koji se interesujete. Svake patike dolaze u kutiji na kojoj postoji deklaracija uvoznika, kao i naziv ovlašćene ustanove za kontrolu kvaliteta. Ako preferirate da kupujete patike preko interneta, tu zaista možete jeftino da prođete, ali birajte poznate sajtove za prodaju.