Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Patike za trčanje

Patike za trčanje su patike  specijalno namenjene i  specifično projektovane za trčanje. Za trčanje se nikako ne preporučuju patike koje su namenjene za druge sportove: tenis, rukomet, košarka, odbojka, fudbal,… jer tako možete povećati rizik povreda. Postoje mnogobrojni brendovi patika, manje ili više popularni, skuplji ili jeftiniji.

Sve patike se mogu prema obliku odmah prepoznati. Prednji deo patika je spušten u odnosu na zadnji, tako da trkaču daje nagnut položaj u smeru trčanja, uz dobru amortizaciju celog stopala a posebno dela pete. Patike za trčanje dozvoljavaju normalno previjanje u skočnom zglobu, pa su sve patike za trčanje plitke. U patikama za trčanje đon daje celom stopalu stabilnost, a tehnologija amortizaciju. Patike treba da imaju što manju masu uz što bolje karakteristike.

Iz čega se sastoji prava patika za trčanje?

 1. Uložak – jedan od najvažnijih delova patike, kod jeftinijih i manje kvalitetnijih patika je prostiji od belog penastog materijala, a kod kvalitetnijih je anatomsli oblikovan od boljeg materijala koji dodatno amortizuje udar. Uložak obezbeđuje blizak kontakt stopala sa patikom i sadrži odgovarajuće elemente za podršku donjeg dela stopala – svoda.
 2. Unutrašnja postava – od izdržljivog sintetičkog platna omogućuje da se peta fino fiksira uz uložak i što manje pomera u fazi trčanja.
 3. Zadnji deo patike – je najkrući deo patike, obezbeđuje stabilnost u više slojeva materijala i ojačava deo oko pete.
 4. Đon pete – veoma važan deo patike, to je spoljašnji deo đona ispod kojeg se nalazi amortizacioni element koji raspoređuje udar na celo stopalo.
 5. Pertla – jednostavan element bez kojeg patika ne može da funkcioniše. Vezivanjem pertli sve delovi patike postaju kompletni čineći patiku integralnim delom vašeg stopala.
 6. Rupa za pertlanje – ovo je ojačani element za vezivanje, i čini pertlanje mogućim. kod nekih modela rupa je ojačana metalnim ili plastičnim obručima ili plastičnim okcima.
 7. Mreža – materijal koji omogućuje dobru ventilaciju patike uz zadržavanje male mase. Takmičarske patike imaju veliki deo oplate upravo od mreže. Izdržljiva je i uvek od sintetičkog materijala.
 8. Prednje ojačanje – daje bolju potporu prstima, a u zavisnosti od namene, može da bude manje ili veće. Kod maratonskih patika je manje, kod trail patika je veće. Na ovom modelu viditte i rupe za ventilaciju – one postoje kod modela sa mrežom, ali i kod patika bez mreže, obično su na prednjem ojačanju ili gornjem sloju (15) za nepovoljnije vremenske uslove. Ovaj element donekle omogućava nozi da diše, ali ne značajno kao mreža.
 9. Prednji deo patike – je deo kod prstiju i on mora da omogući da imate dovoljno prostora da pomerate prste. Znajte da se stopala tokom dugotrajnog trčanja malo i prošire.
 10. Prednji đon – povijen je nagore i veoma tanak, omogućava patikama da prsti budu blizu zemlje i daje vam dobru trakciju pri trčanju. Kod Trail (off-road) patika za trčanje, ovaj deo je masivniji.
 11. Element apsorpcije – kod raznik proizvođača može biti veoma šarolik: Mizuno ima Wave ploču, Reebok- honeycomb/saće, Nike – air/vazdušni jastuk, Asics – gel, itd. Svi elementi apsorpcije imaju neku tehnologiju kojom ovaj element vezuju za ostatak đona što patikama daje bolje karakteristike.
 12. Elementi trakcije / prijanjanja – kod patika za trčanje gumeni deo đona ima odgovarajuće  žlebove i krampone, a oni prema nameni patika mogu biti manji ili veći. Obezbeđuju dobru trakciju na različitim površinama. Trail patike imaju velike krampone, a recimo maratonske patike veoma male.
 13. Jezičak – deo patike odmah iza ispertlanog dela, sa pertlama je povezan i čini celinu, obezbeđuje da patike sa gornje strane imaju odličan kontakt sa gornjim delom stopala.
 14. Srednji đon – predstavlja vezu prednjeg đona i đona pete, izrađen obično od EVA ili vinil acetata, a obično se u njega ugrađuje i element za ukrućenje na primer plastični umetak koji smanjuje torziju (uvrtanje) patike. Srednji đon daje stabilnost peti uz smanjenje udara.
 15. Gornji sloj patike – daje patikama stabilnost, a može biti izrađen od kože ili sintetičkog matarijala koji koži omogućava da diše.

Postoje mnogi proizvođači patika: Adidas, ASICS, Brooks, Converse, Diadora, Fila, Head, Hi-Tec, Joma, K-Swiss, Kelme, Lacoste, Lotto, Merrell, Mizuno, New Balance, Nike, Pony, Puma, Reebok, Saucony, itd. Neki od njih proizvode i veoma kvalitetne patike za trčanje. Verovatno da mnogi trkači preferiraju ovaj ili onaj brend, ali važno je da patike zadovoljavaju primarnu ulogu: da se osećate dobro dok u njima trčite.

A koje su vaše omiljene patike za trčanje?

178 Comments

178 Comments

 1. Veki

  01.10.2009 at 23:22

  Šta reći.. Vujo, pravi inžinjerski posao si ovde uradio.

  Ja sam trčao u Victory patikama, koje sam kupio u Nemačkoj za 40€. Marka nije toliko poznata, ali je patika odlična! Šteta što takvih jefitnijih a dobrih stvari nema kod nas.

  Inače Gel Kayano 14 je vrhunska patika u kojoj sam istrčao i maraton.

  Voleo bih da probam neki od Nike modela.

 2. igorf

  02.10.2009 at 08:52

  Asics Stratus su do sad najbolje patike koje sam imao, ranije sam trčao u nekim modelima Nike i Rbk patika koje su bile za trčanje, ali nisu imale dovoljno dobru amortizaciju. Sledeće koje planiram da kupim će verovatno biti viša klasa od Asicsa (Nimbus ili Kinsei) ili od Mizuno patika (Wave Creator10).

 3. Arsenije

  02.10.2009 at 10:37

  Asics Stratus trenutno, mada imam neke zamerke al ništa previše kritično, ostaje da je mnogo dobra patika za taj novac. Za neke buduće patike ću gledati kad dođe vreme za njih.

 4. Arsenije

  02.10.2009 at 10:38

  p.s.
  Svaka čast na članku.

 5. Sax

  02.10.2009 at 10:53

  Sve u svemu, neki ce od vas pomisliti da je obicna patika, ali naprotiv, kada sam istrcao i polumaraton u njima sve mi je bilo jasno, znaci toliko lagana patika da moze da se trci u njima i sprint gotovo, a na drugu stranu toliko ekstra odradjena da moze bez problema da pruzi vrhunski kvalitet i udobnost za maraton…
  http://www.productwiki.com/upload/images/adidas_deflect_2_1-400-400.jpg
  Samo mi je zao sto nema vise da se kupi :(, ako ko slucajno nabasta negde po Srbiji na njih, molim ga da mi javi…

 6. Voja

  02.10.2009 at 20:47

  Ja sam izgubio 30kg trčeći u dva para kožnih cipela sa jednakim štiklama. Nisam imao nikakvih problema a trčao sam brzo, oko 15km na sat ali ne više od 15 km dnevno u proseku. Prvi supermaraton istrčao sam u cipelama sa nažalost različitim štiklama u junu mesecu, a mesec dana sam, dok mi se nisu omalile, trčao i u patikama ASICS nimbus 10 koje po mom mišljenju nisu bolje od cipela. Trčanje u cipelama po betonu mi primetno bolje prija nego po asfaltu.

 7. Igor Vujičić

  02.10.2009 at 21:05

  Što se mene tiče, nosio sam dosta različitih brendova patika, a za sada mi najbolje odgovaraju japanci: Mizuno i Asics.
  Jedne od najboljih patika za trčanje koje sam ikada nosio su Mizuno Wave Rider 12 (pogledajte: http://www.trcanje.rs/2009/09/test-patika-mizuno-wave-rider-12/ ), a fino sam prošao i na trkama u Asics Gel Stratusu.

 8. igorf

  02.10.2009 at 22:03

  Vojo, svaka ti čast. Ja stvarno ne mogu da trčim u cipelama.

 9. mig

  03.10.2009 at 07:52

  Svaka čast Vojo.Mislim da bi trebao napisati nešto o tome,recimo koliko si trčao dnevno,kojim tempom,koja dinamika padanja kilaže dnevno,koliko vremena provedeno na treningu itd…

 10. Aleksandar

  03.10.2009 at 11:42

  Купио сам модел 409 New Balance, који је био на рспродаји јер је старији модел, имао сам константне проблеме са тетивама и по мало са коленима, од како сам купио патике, да куцнем у дрво, немам више проблема са ногама.

 11. ZDRAVKO

  03.10.2009 at 14:54

  Vojo ok je tvoje misljenje i iskustvo ali ti si jedan od retkih,uvek ima posebnih slucajeva ali generalno bez patika nema leba.Kenijci su trcali a neki i danas bosi trce ali to su zaista retki,cipele i ostale slicna obuca moze da bude zamena patici ali samo pitanje do koje granice izdrzljivosti misica,ligamenata,zglobova…za koji tempo,za koji stil trcanja…od koga ce kasnije stradati kicma,lumbalni deo i sve ostalo sto ide s tim.Slazem se cak da su neke cipele bolje(amortizacija)od nekih patika(starke i sl)ali svakako nismo na vasaru i neka sportska kultura mora da postoji!
  Moja iskustva su razlicita ali brendovi Adidas i Nike su za mene br.1,sto ne znaci da nema i drugih brendova koji su dobri,svakako i to je prica bez kraja…U svetu a vidim i kod nas tehnoligija napreduje,postoje uredjaji koji odredjuju koji model i vrsta patike kome odgovara,stanes na traku i prodavac ti odredi na osnovu tvojih nogu,stopala koji model ti odgovara…

 12. Voja

  03.10.2009 at 19:50

  Na slici uz Igorov članak o Adi možete da me vidite kako trčim u patikama Adidas Adizero LT 15US,14.5UK,50,32cm.
  @ mig gubio sam oko 1kg mesečno a trčao sam u proseku 15km dnevno uglavnom og Medaković3 do Višnjice ili preciznije do ulica Alberta Ajnštajna, Isaka Njutna i Leonarada Davinčija. Trčao sam brznom od 15km na sat po ravnom terenu naravno pošto sam stekao kondiciju.
  @ Zdravko moje cipele sa drvenom štiklom sigurno nista ne amortizuju ali je trčanje u njima po betonu pravo zadovoljstvo i ne dovodi ni do kakvih povreda a u patikam ASICS sa gelom sam možda bio polomio stopalo zbog same konstrukcije patika.

 13. ZDRAVKO

  03.10.2009 at 21:30

  U cipelama si pripremio stopalo za ono sto ti se posle desilo u patikama!Mnogo imam godina i iskustva u svemu ovome.
  Kad sam pocinjao trcao sam u patikama koje su bile mnogo tanke za max 5-10 km trening ili trke bile su Puma.
  Tako sam trcao,trenirao mesecima i duzine,posto sam imao dva para patika jedne za trku a druge sam koristio za trening i dosao sam dotle da sam pocinjao treninge setnjom pa kad se zagreje i smiri koleno treniram pa kad se ohladi boli i tako u nedogled.
  Nazalost nisam imao novca za nove a mnogo toga nisam ni znao ili bolje receno nisam bio poverljiv prema svojim uciteljima,kao sto to uvek biva nisam hteo da priznam svoju gresku,kupio sam nove patike i sve je proslo ko rukom odneseno.
  Naravno da ima protivrecnosti i za nekoga da obuje najbolje patike moze da se desi povreda,osnovno pravilo su vezbe istezanja pre i posle treninga,imaju posebne vezbe za tetive,ligamente kolena,stopala,nogu…hodanje na prstima,petama sve su to vezbe koje uticu na jacanje ligamenata i kao preventiva da povrede nedodju ili u minimalnom odnosu.
  Naravno da ima mnogo do nacina zivota,posledica iz detinjstva,genetika…
  Organizam sve pamti i ponekad to i dodje na naplatu…

 14. mig

  03.10.2009 at 22:16

  Vojo,znači nedeljno 90km-105km,mesečno 360-420km,prosečnom brzinom svaki trening 15km/h ili 4min/km a to znači da ti imaš negde 5km oko 16min,10km 33-34,30,21,1km oko 1:16:00.To bi trebalo to da bude.

 15. ZDRAVKO

  03.10.2009 at 22:25

  Zeleo bih da je tako ali bojim se da je to sve odokativno od Voje,nisam nepoverljiv vec realan a voleo bih da bude i brzi!

 16. Voja

  03.10.2009 at 23:56

  @ Zdravko @mig ako je ponato da je krug oko Ade 7.7km a ja sam sa pre dve nedelje trčao dva kruga, prvi smo trčao zajedno sa Lukom nešto više od 31min a u drugom sam ja malo ubrzao tako da Luku nisam ni video koliko je zaostao kada sam stigao a prethodnog dana sam trčao izcrpljujući kros RTS-a na kome sam pola kruga vodio onda je jasno da ja trčim tom brzinom sa umornim nogama. Sutrašnji polumaraton će pokazati da li mogu da trčim brže npr 20km na sat.
  @ Zdravko do povred u patikama je došlo posle dva meseca trčanja isključivo u tim istim patikama. Po kineskim proizvodjačima patika ja nosim broj 50 a ni patike ni cipele te veličine nije lako naći pa sam ja primoran da trčim u onome šta nađem.

 17. mig

  04.10.2009 at 00:46

  Vojo,20km = 3:00min/km znači I krug 5,8km moraš proći za 17:24,II krug ukupno 13,5km u prolazu moraš imati 40:30,i poslednji III krug 21,2km moras zavrsiti na 1:03:36,a to ti je 1/2maraton=1:38:18!?!?Just Do It.

 18. Aleksandar

  22.10.2009 at 15:24

  Vojo, ovo bi tebi mozda moglo da bude zanimljivo, mislite o tome!
  http://www.wired.com/wiredscience/2009/07/barefoot/

 19. igorf

  22.10.2009 at 16:12

  @Vojo, @Aleksandar
  Izgleda da takve “patike” mogu da se kupe kod nas (ili je bilo pošto je vest prošlogodišnja….. http://www.deltasport.com/arhiva-vesti.php?id=84 )

  @Vuja, @Veki
  Ovo bi sigurno bilo interesantno za čitanje, možda odlučite da testirate?

  “FiveFingers obuća jedan je od poslednjih izuma italijanske kompanije Vibram. Vibram Fivefingers je moderno dizajniran proizvod koji pruža potpunu udobnost i osećaj laganog hoda. Prosečna težina jednog para muške obuće FiveFingers Classic je 300 grama dok ženski par teži 240 grama. Non-marking Vibram TC-1 sole je tip gume koja štiti stopala i pruža maksimalno prijanjanje na više tipova podloga. Gornji deo napravljen je od tankog, veoma izdržljivog i rastegljivog poliamida. U FiveFingers obući stoplao ima odličnu ventilaciju a obuća je idealna i za penjanje po stenovitom terenu, trčanje, fitnes trening, borilačke veštine, jogu, pilates. Dostupan je potrošačima samo u Sport Impuls prodavnicama na Terazijama i u Delta City-u po ceni od 6990 dinara.”

 20. Veki

  22.10.2009 at 16:42

  Barefoot running iliti bosonogo trčanje.

  Mnogo mi se sviđa ideja i čak sam probao da trčim bos. Inače od kada sam ovo sve pročitao prebacio sam se i sada trčim mnogo više na jagodicama.. U svakom slučaju više ne gazim prvo na petu.

  Tekst hoću da bude cakum pakum, i veoma informativan i te će mi trebati višak vremena.

  To tada momci evo par dobrih linkova

  http://fwd4.me/0wA
  http://fwd4.me/0wC
  http://fwd4.me/0wG
  http://fwd4.me/0w7
  http://fwd4.me/0w9

  I na kraju knjiga “Born to Run” o kojoj svi pričaju.

 21. Voja

  22.10.2009 at 19:12

  Hvala svima. Ja sam prezadovoljan sa mojim prvim iskustvom u bosonogom trčanju koje sam imao na Kometinom polumaratonu drugu polovinu koga sam istrčao bos pretičući Igora i još neke trkače, a mogao sam da trčim i znatno brže, ali tek kada sam se izuo, a da se pri tom na jednom stopalu nisam ni najmanje nažuljio a na drugom jesam ali umereno.

 22. Arsenije

  23.10.2009 at 20:02

  Veki, pa jel ćemo i mi da pričamo o njoj sad? :) Trenutno je čitam, nije loša al mi nije ni najbolja ikad. Onako, njah njah.

 23. Igor Vujičić

  18.11.2009 at 22:33

  Zdravo Darko i dobrodošao,
  Patika o kojoj pričaš je indoor patika, tj. služi za sportove u sali, poput rukometa… Ove patike imaju trvđi đon, teže su i nemaju dovoljne performanse za ublažavanje doskoka.

  Ono što je potrebno da uradiš jeste da pre svega gledaš patike za trčanje (running modeli) koji imaju meš, a probaj da nađeš patiku koja baš odgovara tvom stopalu.
  Pozdrav

 24. darko

  18.11.2009 at 22:26

  Razmisljao sam da kupim asics squad za trckaranje i trening.Onako,da mi sluze.Zanima me koje je vase misljenje,da li mogu da se koriste za trcanje, bez nezeljenih efekata tipa da boli stopalo,ligamenti i sl.?

 25. mig

  18.11.2009 at 23:38

  Bosonogo trčanje kod nas je prvi “odradio” Nedo Farčić,strašan trkač na 10km.Uživao je da trči bos.Stariji poznavaoci atletike znaju o kome je reč.Pre neku godinu bio je promoter Kometinog polumaratona.Veki,ti i Vuja mogli bi intervjuisati i da napišete nešto o Nedi Farčiću.Da dođete do njega kontaktirajte Gorana Domazeta trenera AK Kometa.

  Nedeljko “Nedo” Farčić
  Visina 177 cm
  Težina 56 kg
  Rođen 12.oktobra, 1941, Vela Luka, Dubrovnik-Neretva,Hrvatska
  AK Partizan Beograd, Beograd
  Država Srbija

  Rezultati
  10,000 – 28.21.0 (1971);
  42,195- 2.16.51 (1969).

 26. Veki

  19.11.2009 at 00:51

  Mig, hvala na podacima.. veoma me ovo interesuje, a kul bi bilo da nađemo i skeniramo neke njegove fotke… ja sam i onako izložen da trčkaram bos :))

 27. mig

  19.11.2009 at 07:32

  Ja imam njegovu jednu fotografiju kada je istrčao 10km 1968 na stadionu Partizana pred 45000 ljudi 28:48,0 sa startnim brojem 133.

 28. ZDRAVKO

  19.11.2009 at 10:45

  I ja ima iskustvo bosonogog trcanja:-),u srednjoj skoli sam bezao iz sobe,iskakao kroz prozor matori od jedne devojke dolazio kuci a ja jadan sta cu,morao sam brzo da nestanem!
  Iskocio kroz prozor i sprint,posle 200m sam stao i obuo patike!
  Jednom i nikad vise…

 29. runner4ever

  19.11.2009 at 14:01

  mig, imaš neku moju sliku iz 1989.?

 30. DeDa

  16.12.2009 at 14:41

  ajde posaljite neki link za kupovanje patika za prste (fingerpatike)

 31. Miroslav

  21.06.2010 at 18:57

  Da li je 45 evra realna cena za Mizuno Wave genesis 3?

 32. Igor Vujičić

  21.06.2010 at 19:05

  Miroslave, to jeste dobra (povoljna) cena, ako ti model Genesis 3 odgovara, kupi ih, nećeš se pokajati.
  http://www.trcanje.rs/2009/09/test-patika-mizuno-wave-genesis-3/

 33. Miroslav

  21.06.2010 at 20:31

  Hvala, idem sutra u kupovinu :)))

 34. Borko

  21.06.2010 at 21:08

  a gde ima Mizuno po toj ceni

 35. mig

  22.06.2010 at 00:32

  borko,dodaš još 1000din i kupiš nike lunar training,nike lunar glide,nike dart VII i pogodio si.ja imam loše iskustvo sa Mizuno Wave genesis 3,nosim ih sad samo na posao,za šetnju su.od kada nosim ove modele nike nemam problema sa povredama.iskreno.

 36. Blažo

  22.06.2010 at 08:14

  Čitam ove komentare i znam da kasnim ali živo me interesuje kolik je Voja istrčao polumaraton. A ti Vojo ako stvarno možeš da ideš tako, svrati u šumu na Zvezdari, tu uvek ima starih i novih asova koji će ti dobro doći na treningu, ali svrati u šumu i ako ne možeš tako brzo da ideš.

 37. Borko

  22.06.2010 at 16:54

  @mig hvala. sada sam izgooglo te modele da znam kako izgledaju ako naletim na njih u nokoj prodavnici

 38. Nion

  22.06.2010 at 16:56

  @mig gde ima lunar traning i lunar glide ?

 39. Voja

  22.06.2010 at 23:20

  @Blažo iako sam npr. polumaraton u Somboru isrtčao za skromnih 1.27.00 ja sam prva tri km (do pred saketanje za Bački Monoštor) vodio, a uostalom po migovoj tabeli to je ekvivalentno istrčati 15 km za tačno 1 sat. Da ja verovatno mogu da trčim puno brže od toga mogao je da uvidi Ogi koga sam slučajno sreo na Adi prenekoliko dana. Čim vremeniski uslovi to budu dozvolili sa velikim zadovoljstvom ću doći da trčim u Zvezdarsku šumu.

 40. Miroslav

  23.06.2010 at 06:46

  Merkator u Nisu,prodavnica Intersport, broj 44.5, ali kako su mi rekli bio je poslednji. Ima broj 44, bar jos jedan par. Borko, zvini sto ti tek sada odgovaram, nisam ranije ulazio na sajt.

 41. Borko

  23.06.2010 at 07:40

  Hvala svima na savetima obici cu Intersport u novom Merkatoru trebalo bi da imaju istu ponudu kao u Nisu mada mi je savet za Nike Dart VII privukao paznju zbog cene video sam na http://store.nike.com da je regularna cena 55€ a na sniznju 42€ mora da je i kod nas ista cena mada ja te patike ranije nikada nisam zapozio jer obicno pobegnem iz prodavnice kada vidm air max, shox i ostala cudesa

 42. mig

  23.06.2010 at 11:26

  lunar traning i lunar glide na nbgd,ul goce delčeva

 43. Borko

  24.06.2010 at 15:33

  Pitanje za mig-a. Nasao sam Dart VII na popustu za oko 4000din ali samo u kožnim varijantama medjutim imaju Dart VI koji je konbinacija mesh-platno. Da li je model Dart VI dobar kao Dart VII ili da pazarim kožni Dart VII mada mi na oko ta koža deluje kao sinteticka poliuretanska mada i nisam siguran

 44. nion

  24.06.2010 at 16:50

  @borko ako uzmes kozne odma si se zzz jer toplov vreme noga ne moze da dise(za zimu moze da ti ne bude hladno)

 45. mig

  24.06.2010 at 16:51

  uzmi 6-icu

 46. Borko

  24.06.2010 at 22:33

  potrazicu mesh VII. Nikada nisam nosio Nike ni ne znam da li je njihova koza breathable ili nije jer imam neki slican Kappa model koji ne propusta ni vodu ni vazduh totalna prevara jos je i karton ispod uloska nisu ni za setnju

 47. Miroslav

  25.06.2010 at 07:23

  Isprobao sam Mizuno genesis 3 i odgovaraju mi u potpunosti. Mozda je razlog to sto sam do sada trcao u patikama koje nisu predvidjene za trcanje, ali sve u svemu prezadovoljan sam.
  Jos jedanput, hvala puno ljudima koji uredjuju ovaj sajt ;)

 48. Veki

  25.06.2010 at 10:22

  Miroslave, hvala i tebi. I ja se sećam osećaja prvog trčanja u namenskim patikama za trčanje – mnogo dobro :)) Inače, urednici samo uređuju, ponešto moderiraju, a savete dele trkači iz cele Srbije… Evo npr MIG je iz Rume, koja je centar trčanja u Srbiji, a koju mi nikako da posetimo na jednom zajedničkom treningu :))

 49. Miroslav

  26.06.2010 at 08:14

  Onda, ispravka: Hvala svima koji pomazu nama pocetnicima, posebno trkacu iz Rume koji se potpisuje kao MIG (kao MIG 29) ;)

 50. asja

  08.07.2010 at 15:57

  svasta citam na ovom forumu i mislim da se neko neslano sali! cuj, drvene cipele za trcanje! kad je neko usijana glava i kad nije ni svestan svoje nesvesti moze da trci i u gvozdenim cizmama i da se hvali time, ali su posledice (koje ne moraju da dodju odmah!) katastrofalne!
  najbolja patika za trcanje je mizuno sa tehnickog stanovista, ali na moju veliku zalost: nije za mene! kupila sam mizuno wave rider, ali su mi presiroke napred jer imam usko stopalo! plivam u njima! probala sam i wave creator 10, ali ista prica, tako da sam ih zamenila za asics gel nimbus 11 koje su isto odlicne,ali i one su mi malo siroke..
  jos mi je levo stopalo duze 5 mm od desnog, pa mi je bas zanimljivo..
  recite mi pliz gde se u beogradu kupuju patike za trcanje!

 51. Veki

  08.07.2010 at 16:33

  Ćao asja,

  stoji sve što kažeš i ja sam veoma zadovoljan Mizunom, tehnički stvarno besprekorna patika. Meni je Creation 10 bio malo širok, ali mi Rider 13 odgovara. Asiscovi modeli su uži i to daje posebno dobar osećaj.

  Patike za trčanje u Beogradu imaš u većim tržnim centrima Ušće, Merkator, te u prodavnicama na Terazijama…

  Na ovoj stranici http://www.trcanje.rs/oprema/gde-kupiti-opremu-trcanje/ možeš pronaći spiskove Mizuno i Asics prodajnih mesta.

 52. Mladen

  02.08.2010 at 19:00

  20% popust na svu robu u Intersportu. Videh patike lotto detroit za 4800 sa popustom ( bile su 9990 ).

 53. nion

  02.08.2010 at 22:12

  @mladen pa kako je 9990 din 20 % sada 48000 ??valjda su 50%??

 54. Mladen

  03.08.2010 at 08:46

  @nion ma prvo je sa tih 10.000 spušteno na 6000, a sad još 20% tj na 4800.

 55. Dule

  03.08.2010 at 12:05

  Ovde se izgleda slabo nosi adidas :/ Trenutno nosim adiStar ride i odlicne su mi. Nisam nesto strucan i nazalost nikad nisam nosio asics, ali sam u prodavnici preko puta beogradjanke bacio pogled na kayano 16, i deluje mi da adidas ima dosta kvalitetniju zavrsnu obradu, tj. fasadu. Kad mi se istrosi adidas, dvoumim se izmedju kinsei, kayana ili nekog mizuna, koji mi izgleda svemirski

 56. nion

  03.08.2010 at 13:08

  @dule adidas bas drzi cenu a ascis i miznuo kada dodju novi model oce da spuste i do 30-40% cenu http://www.runningwarehouse.com/catpage-MRSASICS.html

 57. Dule

  03.08.2010 at 13:44

  @nion, i ovaj moj adistar ride sam kupio na nekom popustu u adidasu na uscu, posle sam tek na netu video da je ride 2 uveliko izasao, pa mozda zbog toga. Normalno, nove adidas modele nisam ni mogao da nadjem, a i da ih ima u srbiji verovatno su im cene kao air max.
  Ali je zato sa asicsom druga prica

 58. mig

  03.08.2010 at 20:30

  cene patika kod nas ne diktiraju ni nike,ni adidas,ni asics već ljudi i kompanije koji su glavni uvoznici i distributeri,pa i “druge” i “treće” i “četvrte” ruke.uglavnom oni imaju zaradu prosečno 150%-250% posto.
  primer: asics genesis 3 koštala je oko 13,000din da bi pala na 4,000din!!!

 59. ogi

  03.08.2010 at 23:01

  Genesis 3 niko ziv nije hteo da kupi.
  Kayano 14 je zato vau! 16 isto tako!
  Od skoro nosim Stratus 3 i ekstra su mi se pokazale.

 60. nion

  03.08.2010 at 23:19

  najvise volim kada odem u ascis shop i stoje nimbus 9 (zute)i dalje drze cenu :) a kayano vrhunski model za trening

 61. Mladen

  04.08.2010 at 12:18

  @Gacik Sasa izjava da su patike štetne nema veze sa logikom jer svi koji trčimo znamo da nisu. Btw, da li bi pre trčao u sandalama ili patikama ?! A verujem, kad bi tim indijancima odneo najobičnije patike za trčanje proglasili bi te božanstvom. :)

 62. nion

  04.08.2010 at 12:30

  @gacik sasa nista ti na polumaraton trci bos pa da vidimo kako ce da ti bude ili da idemo 2-3kruga oko Ade

 63. Gacik Sasa

  04.08.2010 at 11:38

  Ne mogu iz glave da izbijem delove knjige “Born to run” gde se detaljno i sa primerima opisuje koliko su savremene patike stetne za trkace u odnosu na one od pre 30 i vise godina. Statistika pokazuje da se broj povreda u odnosu na to vreme vise nego udvostrucio, da su se brzine i duzine koje ljudi danas trce smanjile. Takodje povrede koje danas postoje nisu ni bile poznate pre 30 godina!
  Najbolji treneri poslednjih decenija sve to vec vrlo dobro znaju po rezultatima i povredama svojih sportista. To odlicno znaju i proizvodjaci patika! Cak sta vise, sto su patike skuplje, to su stetnije jer ne dozvoljavaju nogama da se prilagode terenu. Savet da se zamene patike nosene 1000km je samo marketinski trik, jer navodno gube svoje funkcije. Covek je u svojoj 51 godini oborio rekord na 100 milja! u patikama koje nemaju veze sa zivotom! Indijanci Tarahumara koji su najpoznatiji i najbolji dugoprugasi na svetu, trce decenijama u sandalama!
  Jos mnogo toga u odlicnoj knjizi ” Born to run” naravno ko ima srecu da je nadje i moze da je cita na engleskom…

 64. Veki

  04.08.2010 at 14:47

  Da ne zatrpavamo ovu temu, dobru diskusiju možete nastaviti u članku o knjiz Born no run
  http://www.trcanje.rs/motivacija/rodjeni-za-trcanje/ Ovde u komentarima imate gomilu materijala

  A Saša, samo napred sa pravljenjem sandala. Evo i upustvo kako ih sklapati.
  http://www.trcanje.rs/oprema/sandale-za-trcanje/

  O bosonogom trčanju (Barefoot) smo govorili,jer su i Igoru i meni interesantna teorija. Posebno kad su se pojavile Vibram “patike” koje su u stvari maltene nazuvci poput sandala
  http://www.trcanje.rs/oprema/trcanje-bez-patika-wired-testira-vibram/
  http://www.trcanje.rs/oprema/vibram-bol-pokosnici/

 65. Gacik Sasa

  04.08.2010 at 14:05

  @nion – da znas da cu napraviti sandale kao njihove i probati :-))))

  @mladen – a po cemu mi koji trcimo znamo da nisu stetne?

 66. Gacik Sasa

  04.08.2010 at 14:07

  @mladen – ti indijanci i jesu probali da trce u savremenim patikama na nekim trkama i naravno, nakon nekoliko kilometera nisu mogli ni da hodaju od bolova, tako da ti ta teorija o bozanstvu ne pije vodu :-)))

 67. Petar

  05.08.2010 at 16:04

  Danas sam kupio Asics 1150 za 7650. Prošao sam dosta prodavnica da bih našao šta mi odgovara i razočaran sam ponudom i znanjem ljudi u prodavnicama, čast izuzecima u K. Milana gde sam i kupio. Imam usko stopalo i ova patika mi nekako najbolje leži od svih koje sam probao, videću kako će se pokazati vremenom.
  Ono što me iznenađuje neprijatno kod svih Kayano modela je što mi se čini kao da je deo sa gelom poprilično labavo postavljen, kao da bih lagano mogao prstom da ga skinem s patike. Baš me zanima da li je još neko ovo primetio i da li ih neko koristi, kako su se pokazale?
  Inače, hvala svima za tekstove, komentare, savete, dosta mi je značilo sve što sam pročitao ovde jer sam potpuni početnik.

 68. Veki

  05.08.2010 at 16:15

  Pozdrav Petre i hvala na pohvalama.

  Ja sam nosio Kayano 14 i mogu ti reći da je to veoma robustna patika – sigurno je prešla kod mene jedno 1000km… Patiku sam skroz uništio, ali sam je sada predao ćaletu na korišćenje… Hoću da kažem da je veoma izdržljiva i da ja imam suprotan utisak od tvog :)

 69. Voja

  05.08.2010 at 22:35

  Upravo mi je dotrajao i poslednji – treći par patika broj 50 a kako mi stopala zbog mnogo trčanja (u 2009. bio sam pretrčao oko 100 brtskih maratona i 250 brtskih polumaratona) izgleda još rastu možda više nikada neću moći da kupim kvalitetne patike za trčanje. Nedavno sam kupio Nike dart VII broj 14 (32cm) ali su mi male (kratke) dok su mi npr. Nike Luna Racer broj 14 uzane. Da li još neko ima ovaj problem i kako ga rešava? Pre nego što sam počeo da trčim nosio sam cipele broj 46 i imao 115kg i tada nisam imao problem da nađem moj broj. Sada imam 30kg manje ali i veća stopala.

 70. nion

  05.08.2010 at 22:51

  @vojo tebi jedini spas da ides preko negde da kupis patike

 71. ogi

  07.08.2010 at 00:57

  @Petre, 1150 i nije mnogo drugacija patika od Kayano modela. Razlikuje se malo u pronaciji i kolicini gela.
  Kayano modeli su teske i spore patike. Ja ih koristim zbog kilaze(moje, ne njihove!).
  Inace, vara te osecaj da deo sa gelom labav.
  Do sada sam “ubio” dve 14 i jednu 16-cu i svi gelovi su na mestu.
  Zamerka najveca sa moje strane je na unutrasnjost koja se relativno brzo cepa.
  Uspeo sam i sve uloske da unistim.
  Pricam o barem 2000km po paru.

  Cini mi se, da bi neko laganiji u Kayano modelu mogao da trenira godinama.(subjektivan osecaj:))) :

 72. Petar

  07.08.2010 at 12:20

  Hvala Veki i Ogi. Kao što rekoh, ja sam početnik, ali ovo što sam primetio na ovih par Kayano koje su bile izložene (15 i 16) je da gel deluje loše pričvršćeno, naročito po spoljnoj ivici pete, kao da ga je dete lepilo silikonom :). Baš zato me je i interesovalo vaše iskustvo, da znam da li da ih razmatram za ubuduće.

 73. Dule

  09.08.2010 at 17:41

  Petre, i meni je to zapalo za oko, na to sam mislio kad sam gore napisao da adidas ima kvalitetniju zavrsnu obradu. tako neki detalji im izgledaju prilicno jeftino u odnosu na adidas, nike i ostale marke. Mada mnogi trkaci se kunu u asics, tako da nam jedino preostaje da se sami uverimo u kvalitet

 74. nion

  09.08.2010 at 21:01

  @dule svako imam svoje brend(marku(model))u koji se kune,na nekim forumima ljudi pricaju kako nose primer”nosili ascis kayano 5para i presli su na mizuno i da ih je patike odusevila”

 75. tanja

  12.11.2010 at 03:47

  ima li neko iskustva ili makar vesti o Kalenji opremi za trcanje,patikama?? u engleskoj sam pronasla fenomenalnu prodavnicu sportske opreme,sa veoma finim cenama,”decathlon”,za sve moguce sportove oprema…Go Englezi!! :))

 76. Milan

  12.11.2010 at 07:10

  Decathlon pravi sasvim dobre proizvode, za patike bas i nisam siguran, bolje idi sa proverenim stvarima.

 77. Petar

  12.11.2010 at 09:16

  Tanja, Decathlon je francuska firma i kao što Milan kaže, sjajni su. Ja bih takođe izbegao patike. Sva ostala oprema mi je njihova i uskoro ću i ja da se opskrbim ponovo kod njih.
  Nama najbliže je i Mađarskoj

 78. tanja

  12.11.2010 at 10:14

  Milane,hvala.Pero,ako sta treba,javi..idi na http://www.decathlon.co.uk..ne znam koliko je jeftinije u Madjarskoj,ali cene ovde iznenadjujuce nisu visoke uopste…pozz iz Sheffielda…

 79. bilder

  10.08.2011 at 13:50

  Pozdrav svima!
  Imam jednu dilemu oko izbora patika za trcanje. Zelim da trcim polumaraton i eventualno maraton, pa zelim da cujem vase misljenje o sledecim modelima patika. Imao sam (jos uvek, samo malo ostecene) Adidas Duramo 2, koje su mi odlicno koristile. Medjutim, sad bih hteo da predjem na nesto kvalitetnije, tj. Asics. Video sam Asics Bandito na nekom super snizenju (poslednji par), pa me zanima vase misljenje o njima. Takodje sam video i Asics Oberion, Blackhawk i Patriot. Koje su najbolje od navedenih i kojim tipovima pronacije pripadaju. Trazio sam po netu, ali se bas nesto nisam snasao.
  Hvala unapred svima na pomoci i pozdrav!

  • nion

   10.08.2011 at 17:45

   ascis bandito je patike vise za 10k(triatlon),a ostalce Ascis su pocetni modeli (ja sam koristio Blackhawk 2 za polu-maraton i dobro sam prosao ali i ta patika je vise za 5-10km)

  • Nikola P

   10.08.2011 at 19:29

   Ja sam u Patriot-u istrcao pet polumaratona i maraton u periodu od šest meseci. Patika je osnovna, neutralna, izuzetno izdržljiva i dobro izrađena i jeftina. Dok ne naučiš kakva ti patika stvarno treba sa ovom nećeš pogrešiti. jedina mana koju sam ja primetio kod ove patike je da na baš velikim temperaturama zna da bude pomalo pretopla (ali to je možda samo 10 dana u godini). Mislim da je Blackhawk ista priča ali nikad je nisam nosio pa ne znam koliko ti ovo koristi.

   Gledao sam malo na netu za tebe i video sam da ljudi koriste Bandito i za maratone. Pre par godina je to izgleda bila dobra patika. 

   Ako ne vučeš nikakve povrede i trčiš bez problema ovi osnovni modeli su ti sasvim ok. Kako budeš više i više trčao neće ti biti žao da daš i više para za neke bolje patike, mada je uvek diskutabilno koliko su one zaista bolje.

 80. bilder

  10.08.2011 at 21:42

  Hvala vam na savetima. Inace, i ja sam video da Bandito neki koriste i za maraton. Ok, sada se dvoumim izmedju Patriota (4200) i Blakhawka(5000din).  Nije neka velika razlika u ceni, sto se tice pronacije, ok su mi obe. Ako mislite da ima neki dobar razlog da uzmem Blackhawk, recite mi. Ako ne, uzimam Patriot, dok ne istrcim par polumaratona. Ako sve prodje kako treba i porastu mi ambicije da trcim maraton(e), onda necu zaliti pare i mozda budem isao na neki model od preko 100e. 

 81. bilder

  10.08.2011 at 22:06

  I da, zaboravio sam da pitam za Nike Dart 8. Da li je ta patika mozda bolja od Patriota ili Blackhawka?

 82. Borko

  11.08.2011 at 16:16

  Ja imam Nike Dart 7 i Asics Gel Blackhawk. Dart je katastrofa koliko su tvrde i neudobne i ne mogu da se porede sa Blackhawkom i jos su jako kratke odgovarao mi je broj US12.5 dok su Blackhawk US11.5. Moj savet je da probas Asics Gel Oberon koji ima istu cenu kao i Blackhawk a mnogo je kvalitetnije uradjen jer ni Blackhawk nije sjajan model pogotovo zbog vrha(spica) patike koji jako uzak i od tvrdog materijala pa su zive muke dok se ne razgaze i ako sam uzeo za pola broja vece od patika za setnju tj. hodanje a sa Asics Patriot nisam ni hteo da rizkujem kupovinu jer nemaju Gel tehnologiju.

  • Goxy

   28.09.2011 at 12:23

   E bas ti hvala Borko zbog tebe sam se i zeznuo ali tako mi i treba kada na internetu trazim savet.
   Naime o cemu se radi.. procitah ja tako Borkov savet da su Asics Gel Oberon 5 odlicne patike i zaputih se u  Treff sport u podzemnom prolazu kod palate Albanija. I vec posle prvog nosenja dobio sam ne zulj nego krvavu ranu na ahilovoj tetivi desne noge tako da u tim patikama ne da ne mogu da trcim vec ne mogu ni da HODAM!!! Radi se o tome da je gel u desnoj patici lose uradjen.. peta propada duboko a zadnji kraj patike pravi jezivu ranu na ahilovoj tetivi. Pokusao sam da vratim proizvod ali naravno posle 2 sedmice cekanja na ishod reklamacije – odbijen sam! Kazu mi da me patike cekaju da ih uzmem nazad. Zvao sam i trzisnu inspekciju ali ni od njih nema nikakve pomoci.. jedino kazu sudskim putem da se izborim za svoja prava.. E tako ja prodjoh sa Borkovim savetom.. pa ljudi samo izvolite i kupujete i dalje ta Asics sranja.. A meni su bez blama u Treff sportu UKRALI 5015 dinara.

   • Nikola Miloshevich

    28.09.2011 at 13:51

    Bez namere da budem bilo čiji drveni advokat,mišljenja sam da je Borko napisao post zasnovan na ličnom iskustvu.A ono neretko može nekome da bude korisno,a nekom baš i ne toliko,kao što i neka patika može nekom biti ok,a nekom katastrofa.
    Inače,primećujem da se oko izbora patika ovde napravila prava nauka i da ljudi više vode računa o tome u čemu trče,nego o samom trčanju.Bitno je izabrati patike koje odgovaraju stilu gaženja i to je to.Gelovi i slična sranja neće ni od koga napraviti Gebreselasija.
    Ja trčim u no name New Balance patišonkama,koje jesu za trčanje,ali nemaju nikakve magične dodatke.Trčim nedeljno 70-80km,nikada nisam bio povređen,a i patike se dobro drže.Platio ih 3500dinži.
    Ali,kao što rekoh gore,to je moje iskustvo.I naravno,ono ne mora nužno da bude univerzalno primenljivo.

    • Goxy

     28.09.2011 at 18:30

     Procitaj ponovo sta sam napisao. Ne radi se o tome da li meni taj model odgovara ili ne vec da je sama patika nekvalitetna tj. felericna JBT. JA IMAM KRVAVU RANU NA NOZI ZA PRETRCANA 2-3km, JASNO?!! A proizvodjac sebi dozvoljava luksuz da apsolutno neupotrebljivu patiku prodaje kao novu patiku i to jos za trcanje!!! Ja pricam o kontroli kvaliteta i sta moze da zadesi nekog ko bude kupovao slican proizvod kod nas i sta ga ceka ako pokusa da ga reklamira, tj. zameni.
     Hej a o cemu ti pricas? Pa naravno da je izbor patike najvaznija stvar za trcanje, ako tebi nije bitno u cemu trcis to je tvoj problem.

     • Tanja Nk

      30.09.2011 at 11:49

      Trcanje.rs nije  TV Shop, ovdje se razmjenjuju iskustva, a ne daju garancije na proizvode, tipa 100% prirodno, garantovano isl. I, svakako, trudimo se i da nacin i ton izrazavanja na sajtu bude u duhu sajta – sasvim sportski i korektan. I velika slova koristimo iskljucivo u slucajevima koje zahtijeva pravopis. 

  • Goxy

   28.09.2011 at 12:23

   E bas ti hvala Borko zbog tebe sam se i zeznuo ali tako mi i treba kada na internetu trazim savet.
   Naime o cemu se radi.. procitah ja tako Borkov savet da su Asics Gel Oberon 5 odlicne patike i zaputih se u  Treff sport u podzemnom prolazu kod palate Albanija. I vec posle prvog nosenja dobio sam ne zulj nego krvavu ranu na ahilovoj tetivi desne noge tako da u tim patikama ne da ne mogu da trcim vec ne mogu ni da HODAM!!! Radi se o tome da je gel u desnoj patici lose uradjen.. peta propada duboko a zadnji kraj patike pravi jezivu ranu na ahilovoj tetivi. Pokusao sam da vratim proizvod ali naravno posle 2 sedmice cekanja na ishod reklamacije – odbijen sam! Kazu mi da me patike cekaju da ih uzmem nazad. Zvao sam i trzisnu inspekciju ali ni od njih nema nikakve pomoci.. jedino kazu sudskim putem da se izborim za svoja prava.. E tako ja prodjoh sa Borkovim savetom.. pa ljudi samo izvolite i kupujete i dalje ta Asics sranja.. A meni su bez blama u Treff sportu UKRALI 5015 dinara.

 83. Jelena Scekic11

  25.09.2011 at 10:42

  zanima me mogu li da koristim ove patike za trcanje? http://www.trefsport.com/proizvod.asp?kat=OBU11-1%20%20%20%20%20%20%20%20%20&kat2=PATIKE&ident=G43056

 84. Nikola Miloshevich

  28.09.2011 at 20:04

  Tvoj post počinje sa “Baš ti hvala Borko…”.
  Hoćeš li mi objasniti kakve veze ima njegov post sa problemom sa kojim si se ti suočio?Da li je Borko kriv  zbog lošeg kvaliteta patika i žulja koji si zaradio?Iz onog što si ti napisao,ispada da je tako.Citiram:”E tako ja prođoh sa Borkovim savetom”.Da li ljudi iz Trčanja.rs treba da se smatraju odgovornim jer nisi uspeo da povratiš svoj novac?.Pišeš:”…tako mi i treba kad na internetu tražim savet”.
  To su tvoje reči,nisi valjda zaboravio šta si kucao.
  To se u matematičkoj logici zove argument ad hominem.U prevodu:razlogom na čoveka,umesto razlogom na razlog.Kao što vidiš,ti se ovde svojim postom savršeno uklapaš.
  Da si hteo da pišeš o pukoj “kontroli kvaliteta”,ne bi diskusiju spuštao na lični nivo,a ti si upravo to učinio već prvim rečima.Imenujući “krivca(e)”.
  Dalje,svoj post “poentiraš”:”…pa ljudi samo izvolite i kupujte i dalje ta Asics sranja”.Još jedna greška u rezonovanju.Da li uistinu misliš da zato što je tvoj par Asics patika loš,to važi i za druge modele?Jer tako proizilazi iz tvoje konačne “konkluzije”.Ili misliš da je dovoljno napisati “JASNO” i “JBT”,pa da ovo bude smatrano ozbiljnim?!
  Shvatam da si ljut i zbog povrede koju si zaradio,kao i zbog toga što nisi uspeo da povratiš novac,i mislim da si potpuno u pravu,ali to ne znači da trebaš da svoj bes trebaš da usmeravaš prema ljudima koji na ovom sajtu samo iznose svoja mišljenja i iskustva u trčanju.
  I da,ako već uzimaš učešća u nekoj diskusiji bilo bi fer da se potpišeš punim imenom i prezimenom,a ne da se skrivaš iza nekakvih obskurnih akronima
  Pozdrav

  • Goxy

   29.09.2011 at 10:24

   Ajde skini mi se vise! Nastavi da trcis u svojim patikama od 3500 vazno je da si ti zadovoljan. Narav no da se Borku zahvaljujem jer sam bas zahvaljujuci njegovom savetu kupio patike koje su loseg kvaliteta, hoces i tebi da se zahvalim?! Eto objasnio sam ti kakve veze ima Borko ali ja ne znam kakve veze ti imas sa celom ovom pricom? Imam i ja pravo da iskazem ono sto mislim. Nemam ja potrebu da se skrivam ni od koga a kamo li od tebe ali ako si raspolozen za razjasnjavanje u 4 oka moze slobodno pa da vidimo ko je obskuran a ko se vidi?

 85. bilder

  29.09.2011 at 12:02

  Goxy, koji stil pronacije odgovara tvom stopalu?

  • Goxy

   30.09.2011 at 09:09

   Билдеру хвала на питању, знам да је добронамерно али не мислим да је проблем због тога. Иначе на левој нози ми је underpronation а на десној normal+underpronation.

   • bilder

    01.10.2011 at 13:51

    Kazem ti to zato sto sam se dvoumio i ja da uzmem Oberon kada sam kupovao patike. Kada sam ih obuo prvi put i koracao po prodavnici, uopste mi nisu odgovarale. Jako je cudan osecaj bio. Onda sam uzeo Patriot (najjeftinije i najlosije asics) bile su mi odlicne. Jako tesko ti neko moze reci koje patike ti odgovaraju. Jednostavno moras sam da osetis. Ja sam jos uvek nedovoljno iskusan, pa sam uzeo najobicnije. 

    • Goxy

     01.10.2011 at 20:14

     Мени није била намера да се јављам у вези мог случаја више од 1 пута али видим да ћу морати да појасним неке ствари. Увек бирам сам патике које ћу купити, прво ако ми се естетски свиде после их пробам и ако је то то купим. И до сада сам углавном куповао Адидас патике за спортске активности, имао сам и Рибок, Најк и Диадора.. и никада нисам имао проблема ни са једним патикама до сада.
     У јуну месецу решио сам интензивније да почнем да трчим и теретану заменим активностима у природи а пошто сам због неадекватне шмекерске али за трчање неподобне адидас патике добио неколико  хематома на прстима решио сам да купим наменске патике искључиво за трчање, дакле да бих себи олакшао и избегао даље повреде.
     Зато сам између осталог и дошао овде да видим шта људи причају, које патике препоручују и слично. Пошто ми се естетски ни једне патике за трчање не свиђају, мени су све ружне, естетику сам занемарио и обратио пажњу само на добар квалитет за уложен новац, нисам хтео да дајем више од 5000. Избор је пао на Асикс Гел Оберон 5, отишао сам у продавницу лепо испробао патике и тамо су ми биле удобне и сасвим ок. Али нисам могао открити за пређених 10-20м да имају скривени фелер, тј. фабричку ману. О томе сам већ говорио а поновићу опет. Лева патика је у реду али у десној патици пета пропада дубоко, као у нешто гњецаво при оштријем ходу и трчању и нога ради горе-доле а на Ахиловој тетиви задњи део патике прави рану а не жуљ! Ја сам патике носио само једном неких 2-3 сата од тога сам трчао не више од 20-25мин и за тако кратко време сам задобио такву рану на нози да ми је крв пробила чарапу и натопила задњи крај патике. Та крвава флека на патици се налази и даље на њој и то су господа која су решавала рекламацију могла да виде.. али то је нека друга прича… И дан данас после скоро 3 седмице имам красту на нози, дакле повреда је била озбиљна.
     Поента мог јављања је да неко други не прође као ја а не да на некоме искаљујем свој бес а јесам бесан и то веома али на себе.
     Те гел технологије у ђоновима нису поуздане а што се мене тиче Асикс патике са гелом или без гела – никада више!
     Нећу се више оглашавати у вези мојих патика јер сам сигурно многе сморио овом причом..
     Поздрав свим добронамерним људима!

 86. Veroljub Zmijanac

  29.09.2011 at 15:25

  edit: Obrisah Nikolin i Goxyjev komentar koje su dovele do eskalacije sukoba. 

 87. bilder

  09.10.2011 at 16:09

  Limundo je cudo! :D
  Kupih patike Asics Gel Bandito nosene svega 3-4 puta za 1600 din.
  Posle par laganih treninga cu napisati kakve su i kako se ponasaju :D

  http://www.limundo.com/kupovina/Obuca/Obuca-za-muskarce/Patike/FENSI-ASICS-PATIKE-BR-46-5/3549346

 88. Srdjan76

  15.10.2011 at 19:07

  Uzeo danas Mizyno Ronin u Sport impulsu za 5990 rsd, patike extra, inace firma koja je zastupnik za Mizyno je u blokadi, tako da sta ima na zalihama do daljnjeg, pa ko zna kad

 89. Panotvic Luka

  12.12.2011 at 16:50

  Gde mogu da kupim dart 7?

 90. D90

  10.01.2012 at 22:12

  Koje su ove patike na slici?

  • Igor Vujičić

   11.01.2012 at 09:34

   Kao ilustracija je uzet jedan model Brooks patika, ali ne zbog toga što je to savršena patika za trčanje, jednostavno to je bila prva kod koje se vide gotovo svi elementi koje sam želeo da predstavim.

  • Coral123

   13.01.2012 at 19:19

   to su http://www.brooksrunning.si/ ima ih svuda u okruzenju samo kod ih nema isto kao i Saucony 

 91. kupac

  01.02.2012 at 02:06

  • Cornelius

   01.02.2012 at 10:57

    Patike Adidas Adizero LT, na fotografiji, su running patike namenjene neutralnom gazenju, manjoj telesnoj tezini (max 75 kg) i kracim distancama. Zbog male amortizacije, male tezine i dobre dinamicnosti, treba ih koristiti za trke (max 10 km) i za treninge kada se rade deonice (brzi treninzi). Ne bi bilo lose imati jos jedan par za duze treninge (aerobne) i duze trke.

 92. Delije Bar

  01.02.2012 at 20:49

  zna li ko kakve su Reebok Zigtech ? U svijetu su hit, ovdje je slabo ko cuo za njih..

  • nion

   01.02.2012 at 21:55

   u svetu su hit,a kod nas su oko 130eur :)

   • Delije Bar

    03.02.2012 at 13:32

     Spustene sa 130e na 70 e, slabo prolaze.. Ja se cimam ocu li ih uzeti..nesto ih bas i ne hvale ovi ovdje..

  • Cornelius

   01.02.2012 at 23:04

   Ja ih nisam probao, ali sam od kolega čuo da je donji deo patke nedovoljno savitljiv, tako da ne amortizuju dobro. Unutrašnji deo nema potreban oblik i patika ne leži dobro na nozi, nego dopušta peti da se šeta, što ih čini nestabilnim. Potplata osrednje prijanja na podlogu, a kamenčići se zaglavljuju u šare. Po onome što sam čuo, Zig nisu predvidjene za brže trkače, niti za trčanje deonica, a još manje za duge staze. Prvenstvena namena im je kraći jogging ili, još bolje, rekreativno pešačenje.

   • brko

    02.02.2012 at 01:28

    znaci Cornelius nista novo ovi nedostaci koje si nabrojao vaze i za vecinu Reebok running modela koji se kod nas porodaju 

    • Cornelius

     02.02.2012 at 09:16

     Nov je dizajn. Patike vrlo lepo i privlačno izgledaju. Posle, sve zavisi za koju upotrebu se kupuju.

 93. Dida

  08.02.2012 at 01:03

  Gde mogu da nabavim patike za rvanje???Hitno mi treba

 94. Milica Alisa Milosevic

  21.03.2012 at 14:20

  Na sopstvenom primeru sam naucila koliko je pogresna patika opasna.. Pre dve godine sam pocela da trcim posle mnooogo vremena i s obzirom na to da nisam imala pojma da li ce me volja za trcanjem drzati duze od par meseci, kupila sam neke Adidaske za trcanje za 2500 dinara. E sad, u pocetku je sve bilo okej, ali ja nisam znala nista o odabiru patike, o pronaciji, o materijalima, djonovima… Pre godinu i dva meseca sam, posle par nedelja u bolnici, htela opet da krenem sa trcanjem. Bila je zima, ja sam imala skoro deset kilograma manje od svoje regularne tezine, kondicije nigde… Lagano sam trcala i hodala na Adi i na petom kilometru me pocelo boleti koleno. Jedva sam stigla do stana. Tri meseca nisam znala sta je sa kolenom, bila sam na svim mogucim pregledima i terapijama, lista problema je suvise dugacka. Ispostavilo se da je patika bila losa za moja stopala i drzanje, da su mi se noge krivile, da nisam dobro gazila, da sam se preforsirala… Vec godinu dana ne mogu dugo da hodam bez ortoze [nesto kao steznik, ima sine koje ne dozvoljavaju kolenu da seta levo-desno i uloske od gela koji drze koleno…]. Jedan od lekara mi je preporucio operaciju kolena, i rekao mi je da necu trcati nikada vise, tj da ne bih trebala da trcim, jer sam slaba i jer moje koleno to nece moci da podnese. Ja sam vezbala redovno, ali na sitno; vezbam i dalje, sve sam podredila tome da ponovo trcim. Pre mesec dana sam ponovo potrcala, u Novom Sadu sam, imam tartan-stazu. E sad, trcala sam u tim starim adidaskama, i pored ortoze i mekane staze, bolelo me koleno, a shvatila sam da mi je patika tvrda, da mi ne drzi petu, da ne odogovara mojoj pronaciji [over]. Vec mesec dana trazim patike, probala sam vise od trideset modela. Htela sam da kupim Mizuno Wave Nirvana, ali sam juce uzela Asics Gel Nimbus-9 za 7800 dinara. Danas sam prvi put trcala u njima i vec sam prezadovoljna! Nikakva tezina u stopalima posle treninga, korak mi je stabilan, koleno peva od srece. Poenta price je da ne mogu patike da se kupe na preporuku, ne moze da se kupi prva patika koja nam odgovara po onome sto pise na internetu. Moramo da upoznamo svoja kolena, stil gazenja, kicmu, da znamo koliko cemo cesto trcati i koje duzine… a onda se probaju patike. Probaju se danima, modeli koji udju u uzi izbor se probaju par puta. I tek onda se trazi najpovoljnija cena. To je proces, nije kupovina papirnih maramica. Patika je osnova. Ja verujem da sam sa ovom patikom napravila odlican izbor, i znam da je ona prethodna napravila mnogo mnogo problema. Pretpostavljam da cu za koju godinu znati sta mi odgovara i da necu morati ovoliko da se trudim oko kupovine patike, ali ovo sam napisala onima koji tek pocinju da trce i nemaju pojma, kao sto ni ja nisam imala :) pozdrav!

  • Buenisimo

   22.03.2012 at 12:25

    mislim da svih tih problema ne bi bilo da ste malo više konsultovali svog oca :-)
   pozdrav.

   • Milica Alisa Milosevic

    23.03.2012 at 09:13

    :) kasno postanemo svesni svojih gresaka, i nadam se da sam na vreme pocela da se uzdam u tatu. znam da bez njega ne bih sad ovako napredovala… 
    pozdrav

 95. radivojevic

  22.03.2012 at 11:05

  da li je neko probao Kappa patike K-RUN pre neki dan prodavac mi je preporucio da su  model za trcanje 

  • nion

   23.03.2012 at 14:17

    zaobidji moj savet

 96. Aleksandra

  28.03.2012 at 15:57

  Ae molim Vas da mi pomognete u izboru patika za trcanje.
  Kakvo je Vase iskustvo?:)Ja se dvoumim da uzmem neki Nike model , reebok (easy tone ili neki  zig model) ili na kraju nesto trece?!

  • nion

   28.03.2012 at 18:21

    easy tone i zig model su vise za fitnes ili teretanu…

 97. Rastovac87

  10.04.2012 at 17:10

  pozz, po ovome gledano stopalo mi izgleda supinated (visoko stopalo, koliko se secam jedno vreme sam imao ravna stopala) a nacin gazenja mi je izgleda umerena pronacija ( prvo gazim palac-peta) dok mi se cini da mi je na desna izrazena pronacija. gde sve ovo mogu tacno proveriti? koji model patika je za mene?

 98. Saska

  13.04.2012 at 16:41

  Postovanje,
  Ja vec duzi period planiram da krenm da trcim,rekreativno.I mislim da je sada pravi trenutak,stiglo je lepo vreme…
  Ali imam mali problem u izboru patika, jer ja pored trcanja bi isla i na aerobic(idem vec 3 godine, ne bi da prekidam).
  Koje patike mi vi preporucujete da budu 2u 1 ?!

 99. Mina

  16.04.2012 at 00:32

  mene zanimaju k-swiss patike. Kod nas su jeftinije nego u inostranstvu zasto?
  kakva iskustva imate sa njima?

 100. Ana

  25.04.2012 at 11:19

  Da li su ovo patike za trcanje 
  FALCON ELITE LEATHER K – Sport Vision – Detalji artikla

  • Aleksandar Crveni

   25.04.2012 at 12:13

   I da jesu nemoj da ih uzimas, potpuno su zatvorene. Za 5000 imas da kupis osnovni model Asics patika za trcanje.

   • Ana

    25.04.2012 at 17:59

     Ok, hvala na odgovoru, moracu jos da trazim

 101. Ana

  26.04.2012 at 17:56

  Moram da pitam za jos jedne patike.Da li su one odgovarajuce za trcanje?Evo i slike

  • nion

   26.04.2012 at 20:07

    meni vise lice za fitnes i tretetanu

 102. Luka

  26.05.2012 at 15:32

  Ja imam nike dart 8 i mogu reci da su nikakve za trcanje,ali problem je u tome sto ja nemam u cemu drugom da trcim zbog moje velike noge tako da se skoro svaki put nerviram kad trcim.Inace broj obuce koji mi treba je 49,a ja to nemam gde da nađem u Šapcu.

 103. Sladjana Savic

  20.09.2012 at 20:57

  Moze preporuka gde u BG-u da pogledam patike za trcanje? I da li mogu naci neke do 7000 din?

  • nion

   20.09.2012 at 22:19

   adias store preko puta ofk stadiona

 104. AdiZero Boston 3

  06.01.2013 at 13:13

  Da li neko moze da mi kaže gde u Srbiji mogu da nadjem Adidas Boston 3 patike? Please advise :D Tako želim da ih posedujem i to baš u ovoj vrištećoj boji! Hvala.

  • nion

   06.01.2013 at 13:39

   pogledaj adidas shop preko puta OFK stadiona

   • AdiZero Boston 3

    07.01.2013 at 00:57

    Hvala ljudi…pogledacu! :)

  • Veroljub Zmijanac

   06.01.2013 at 19:58

   Ili u Delta Cityju, sigurno imaju informacije, da li su uopšte naručivali model i u kojoj boji.

  • Nikola P.

   06.01.2013 at 20:02

   Adidasov outlet u sklopu Sportskog centra Banjica je imao baš takve pre par nedelja.

 105. Dusan

  19.03.2013 at 18:09

  Vidim da mnogi pominju Dart u negativnom kontekstu, a posto nikada nisam umao patike za trcanje do sada, zanima me sta tacno ne valja kod njih jer du mi sr cinile ok. Dart 9 sam probao.

  • nion

   19.03.2013 at 20:12

   pa zavisi sta hoces da trcis 5k,10k,21k(i tezine)

 106. Zatko

  31.08.2014 at 20:56

  http://www.djaksport.com/nike-muske-patike-nike-flex-supreme-tr-n11308
  Nemam mnogo iskustva sa patikama za trcanje,pa me interesuje da li je neko imao iskustva sa ovim ili slicnim modelom.Hvala

 107. Mrka

  25.12.2014 at 12:20

  Pozdrav,

  Kakve patike uzeti za rekreativno trčanje? Imam 125kg.

 108. dejan

  10.03.2015 at 23:23

  http://www.amazon.co.uk/Asics-Mens-Gel-Cumulus-Trainer/dp/B0089V64HA

  U prilici sam da relativno povoljno (oko 50,00 e) kupim ovaj model patika, pa me interesuje necije misljenje… Stvarno bi mi pomoc dobro dosla, jer trazim patiku za trcanje koja bi mi odgovarala.
  hvala puno svima…. :)

  • Veroljub Zmijanac

   01.04.2015 at 10:19

   Ćao Dejane, dobrodošao i izvini na kasnom javljanju.
   To je vrlo dobra patika, a za te pare to je vrhunska patika!

 109. Luka

  01.04.2015 at 11:54

  Kupio sam Asics Gel , probao sam Nike,Mizuno,Adidas ,Reebok. Ali nekako mi najljepse lezi Asics. Na kraju sam pazrio ovaj model , za sada su mi super ! Kakvo je vase misljenje o ovim patikama.

 110. Nikola

  14.04.2015 at 09:47

  Pozdrav, ja moram da podelim utisak. Naime imam Adidas Kanadia tr 4 vec 4 godine, i ove kupujem tr 6. Patika je za apsolutno svaki teren od ostrog sljunka do meke trim staze, neverovatno izdrzljiva parika. Istina malo teza od ostalih ali ce vas odvesti bilo gde, po bilo kakvom vremenu. Topla preporuka, evo i link.http://www.djaksport.com/adidas-muske-kanadia-tr-6-m-n26136

  • sale

   31.07.2015 at 11:39

   nemoj da se ljutiš zbog ovog komentara, ali da trčiš po oštrom kamenju đonovi bi ti ovako izgledali. kanadia (konkretno tr 5) je model za nezahtevne trkače, đon je premekan za teške podloge a i klizaju se po mokrom terenu. na stranu što im na đonu piše kako se na njega ne lepi blato a zalepi se po kilogram bez ikakvih problema :-)

   patika uopšte nije “teža od ostalih”, naprotiv, lakša je od većine salomon nike brooks i asics modela za istu namenu. verovatno je u tome tajna (ne)kvaliteta

   moje trenutno (slika je od jutros) imaju 480km i za tolicnu kilometražu (30-ak trčanja) izgledaju zaista jadno

   sportski pozdrav

 111. Nebojša

  03.07.2015 at 15:51

  Niko mi nije dao ubedljiv odgovoro na moje pitanje: Koja je najbolja firma patika za trčanje, Voleo bih da mi neko objasni kakva je razlika izmedju asics, ovih novih,raznih, adidas boost i nike patika. Imam 94 kilograma i visok sam 186cm. Trčim svaki drugi dan oko 10-ak kilometara. Hvala.

  • Sale

   03.07.2015 at 16:05

   Asics je najmeksi i sobzirom na tvoju tezinu, trebalo bi da ti najvise odgovara (modeli Cumulus ili Nimbus).
   Adidas smatraju najbrzom iako po meni taj njihov Boost je 90% reklama.
   Nike su negde izmedju i uglavnom ih smatraju za najkomfornije.
   Naravno ne postoji najbolja marka patika. Nekome ce da legne jedna marka, a nekome druga. Ja sam trcao u popularnijim predstavnicima sve 3 marke (Adidas Supernova Glide, Nike Pegasus i Asics Cumulus) i meni najvise lezi Asics.

 112. Tisa

  03.07.2015 at 17:54

  Mislim da je nemoguce dati odgovor koja je patika najbolja ili koja je marka najbolja. Razlicite patike iste marke ne odgovaraju jednako svim osobama. Patike kao patike nisu ni brze ni spore, niti generlano mekane ni tvrde. Jedan isti proizvodjac npr. Asics ima mnogo modela koji su dosta razliciti da bi odgovarali razlicitim potrebama, nagazima,… Mislim da se odgovor moze dati samo iz licnog iskustva a da je na osobi koja kupuje sama odluci sta mu najbolje odgovara. Ja sam do sada koristila Adidas (samo jedan par patika) , Asics (dva para) Salomon (za trail i zimsko trcanje) i mogu dati svoj stav u odnosu na njih (sto ne znaci da to vrijedi za sve modele Adidas, Asics i Salomon nego samo za one koje sam ja imala). Probati patiku i trcati u njoj nije ista stvar.
  Ako kome moze pomoci evo par detalja o Asics patikama (Gel 1170 i GT 1000-3).
  Asisc Gel 1170 imaju predjenih oko 800km, koristene su uglavnom na asfaltu i pomalo na zemljanim stazama. Platno na mjestu malog prsta je protanjeno te ih ne planiram vise nositi na trke (da se ne bi desilo da se proderu u toku trke). Trenutno ih koristim samo za treniranje intervala na traci. Sluzile su me odlicno, nemam nikakvih zamjerki. Asics GT 1000-3 imam tek dva mjeseca, predjenih nesto manje od 190km i za sada me takodje dobro sluze. Slike sam postavila da bi se mogla napraviti uporedba izmedju skoro nove patike i one koja je poprilicno istrosena. Adidas nisam postavila jer ne znam koliko je km predjenuo u njima (tada nisam imala GPS sat) a i prestala sam da ih koristim je je djon poceo da se cudno krivi prilikom trcanja. Salomon XR Crossmax Neutral CS Trail je jos uvijek dobar nakon cirka 320km (njih koristim samo za trail i po snijegu). Malo je tvrdja i teza patika od ovih za road trcanje pa planiram za sledecu kupovinu uzeti neki model malo laksi ali takodje Salomon. Samo biranje i kupovina patika je meni licno obaveza i nikako ne volim taj “posao” jer sam uvijek u nedoumici jer je izbor prevelik.

 113. Milan

  31.07.2015 at 10:59

  Cemu sluzi na zadnjoj strani, vise od pete rupica?

  • Tama Ra

   31.07.2015 at 18:24

   Uglavnom za bolju amortizaciju pri dočeku na petu. :)

 114. Nevidljivi Čovek

  01.08.2015 at 18:41

  Treba mi savet. Pošto je počela da mi se raspda hrskavica na levom kolenu moraću malo da povedem računa i o patikama sa što boljom amortizacijom. Koja bi bila vaša preporuka?

  • Tama Ra

   01.08.2015 at 21:20

   Hej, u kom smislu raspada? :)

   • Nevidljivi Čovek

    02.08.2015 at 12:30

    Pa, hrskavica je krenula na levom da se raspada. Biće je za još jedno 10-12 godina (procena) dok ne nestane, pa sam sad na glukozaminu, hondrotinu i msm-u, a pošto mi nisu ukinuli trčanje već su mi savetovali da promenim podlogu i uzmem patike sa boljom amortizacijom, da vidim šta bi tu sve bilo preporuka…

    • Beli Vuk

     16.11.2015 at 16:01

     Nevidljivi, pozdrav, savet: MSM se ne preporučuje.

  • Veroljub Zmijanac

   10.08.2015 at 13:17

   Ćao i dobrodošao na sajt Trčanje.rs,

   Pored izbora dobre opreme vidi i da treningom ne opteretiš previše noge, nego da ti trčanje bude uživanje – hoću reći smanji obim i svoje ciljeve. Dodatno ubaci i kros-trening, tj trening snage i jačanje nogu. Važna je i kilaža, svaki kilogram manje ti je godina duže u trčanju (lupio sam, ali računaj tako)

   Probaj adidas Energy Boost 2, adidas supernova Sequunce, Asics Gel Nimbus, Nike Vomero… sve su to patike koje su za svakodnevni trening sa izuzetnom amortizacijom, samo različitim tehnologijam primenjenim.

   Pozdrav
   V

   • Nevidljivi Čovek

    10.08.2015 at 16:37

    Hvala na odgovoru. Sa kilažom nemam problema, bio sam na pregledu na Banjici gde mi rekoše da će mi veći problem praviti brzina, pa da tu prevashodno “smanjim doživljaj”. Nedeljni obim je smanjen sa 70 na 30-40 kilometara, promenjena je podloga na kojoj trčim, ali mi definitivno treba patika koja će mi bolje čuvati koleno kada trčim na asfaltu.

    • Veroljub Zmijanac

     10.08.2015 at 19:24

     Odlično. Samo prati šta se dešava sa obimom i intenzitetom. Ubaci trening snage, posebno za noge, to će ti pomoći umnogome. I probaj ove patike kojje sam ti naveo, pa izaberi po osećaju. Pozdrav Veki

 115. Boris Dragicevic

  23.09.2015 at 17:24

  Cao, zanima me sta mislite o brand-u Pro Touch i njihovim patikama za trcanje, kakvog su kvaliteta i jesu li pogodne za pocetnike?

  • Veroljub Zmijanac

   29.09.2015 at 13:06

   Ćao Borise, Pro Touch je robna marka koja se prodaje u ovkiru Intersporta radnji za sport. (Kao npr Premia u Maxiju). Oni su povoljni brend, ne-vrhunskog kvaliteta, ali za početnike mogu i te kako da posluže kao prva trkačka patika. Nisam imao više prilike da ih isprobam.
   Veliki pozdrav!

  • Zli Kritičar

   29.09.2015 at 17:16

   Ja sam u jednom njihovom modelu bez problema trčao i maraton. Bile su malo teže, tako da su za trening sasvim dovoljne. Za početak radiće posao.

 116. Dragan

  07.12.2015 at 16:44

  Cao, zanima me da li je bolje da za trcanje uzmem asics patike za odbojku kao sto su gel ucpourt, gel rocket, ili mozda reebok ortholite, reebok sublitefoam, reebok 3d fusframe ili mozda nike revolution eu ili adidas adpirene ? Inace spremam se za polumaraton i sedmicno trcim oko 40 kilometara, a nekada i vise. Pozdrav.

 117. mm

  03.04.2016 at 16:43

  Postovanje, i unapred se zahvaljujem na trudu da se svima izadje u susret korisnim svetima. Zeleo bih da vas pitam za misljenje o patikama Reebok Zigtech, posto imam takve , to je malo stariji model, i prilicno su komotne i lagane, samo sto imam utisak da nisu dovoljno ojacane sa strane, tj da bi mogle biti malo cvrsce ali to je opet samo moj utisak. Inace spremam se za polumaraton i trcim u njima vec par godina, mada ne intenzivno, jer sam tek ove godine poceo cesce da trcim , a ranije samo povremeno. Veliki pozdrav !

 118. pbtft

  26.05.2016 at 17:40

  Pozdrav, koje patike da kupim za polumaraton sobzirom da sam blagi podpronator.kupi sam nike lunarglide 6 i bas mi i ne odgovaraju.one su stvarno lagane maksimalno udobne ali meni ne odgovaraju.

 119. Jasmina

  28.07.2019 at 23:18

  Pozdrav svima.
  Treba mi savet. Koje patike da kupim za trčanje?
  Ja sam početnik. Trčala bih rekreativno pošto na poslu sedim osam sati za kompjuterom.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci