Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Patike i tehnologija: Mizuno

MizunoznakSvi proizvođači trkačkih patika se trude da poboljšanjem tehnologije naprave takav proizvod koji će imati primat u odnosu na konkurenciju. Na samom vrhu su par kompanija, među kojima je i zasluženo Mizuno.

Mizuno je japanski brend sa dugogodišnjom tradicijom, koja datira od 1906. godine. Filozofija brenda je koncipirana na stalno unapređenje sportske opreme.

Osnova Mizuno tehnologije je kombinacija dva različita elementa: amortizacije i stabilnosti. Oni su apsolutno neophodni da se nađu u vrhunskoj patici za trčanje. Velike sile koje se javljaju u toku procesa trčanja utiču na svaki deo tela, pa je važna prava mera amortizacije i stabilnosti, što smanjuje mogućnosti za povrede.

Istraživački centar Mizuno-a se nalazi u Japanu, a fabrike su u Kini, Vijetnamu i ostalim zemljama dalekog istoka. U Japanu se studiozno ispituje ceo proces ljudskog koraka, od koračanja do sprinta. Na osnovu istraživanja projektuju se novi modeli sportske obuće. Mi, kao trkači za rezultat dobijamo vrhunske patike, prilagođene nameni, polu, težini osobe, tipu stopala i mnogim drugim varijablama. Za svakog trkača Mizuno ima odgovarajući model patika.

Osnovna tehnlogija: Mizuno wave

mizunowaveMizuno Wave, odnosno talasasta ploča, je osnovni element koji amortizuje udarac, raspršujući ga na veću površinu. Ova tehnologija kombinuje amortizaciju i stabilnost na taj način što je talasasta ploča duža – veća je amortizacija, a u suprotnom – veća je stabilnost.

Vrste Mizuno wave ploče

 • Compact wave, se nalazi u lakšim modelima patika i pruža odličan odnos stabilnosti i amortizacije.
 • X wave je za neutralnu konfiguraciju pruža stabilnosu u srednjem i zadnjem delu patika i centralizovani amortizacioni efekat. Idealno apsorbuje udarna opterećenja i širi ga na ostatak đona.
 • Parallel wave jednolično amortizuje udar u svim delovima đona prožajući izvrsnu amortizaciju i pojačanu stabilnost.
 • Infinity wave pruža vrhunsku amortizaciju, to su u stvari dve wave ploče jedna na drugoj. Ova tehnologija je razvijena za model patika Wave Creation.
 • Double fan shaped wave je tehnologija za veću kontrolu kretanja (motion control) i i ma izvrsna amortizaciona svojstva.

Svojstva Mizuno patika i tehnologija

mizunogenderengGender Engineering podrazumeva da su patike konstruisana prema polu. Zbog različite anatomije muškaraca i žena, oni trče na različite načine, pa i patike moraju biti drugačije konstruisane.

mizunopebaxrenewPebax Rnew je dokaz da Mizuno misli i o čovekovoj okolini, jer su tu za izradu wave ploče u tehnološkom procesu upotrebljena biljna ulja kao sirovina umesto nafte, uz zadržavanje svih vrhunskih karakteristika.

mizunosmoothrideSmooth Ride je tehnologija da se smanji uticaj naglog ubrzavanja ili usporavanja na stopalo, čime se postiže da je patika udobna i u ekstremnim uslovima.

mizunodynamofitDynamotion Fit je tehnologija koja smanjuje stres na stopalo u smislu položaja pete u patici. Tako se eliminiše distorzija i omogućava savršenu udobnost.

mizunointercoolMizuno Intercool je način da se kroz ceo središnji deo patike u toku trčanja obezbeđuje dobra ventilacija, što eliminiše preterano zagrevanje i znojenje u unutrašnjosti patike.

mizunoapmidsoleAP je inženjersko rešenje koje obezbeđuje veću stabilnost i odraz patike. To je poseban materijal koji se nalazi u unutrašnjem delu đona i proteže od prstiju do središnjeg dela pete.

mizunovs1VS-1 je Specijalni materijal sa apsorbujućim karakteristikama i nalazi se u prednjem delu patike, ali i u peti. Posebno je koristan za trkače koji se dočekuju središnjim delom stopala ili prstima.

mizunosensorpointSensor Point je tačka na površini đona sa spoljne strane gde se Wave (ploča) oslanja na podlogu, povećavajući stabilnost i vučnu snagu.

mizunox10X10 je veoma izdržljiva karbonska (ugljenična) guma koja produžava životni vek patike jer je veoma otporna posebno kod većih udara. Povećava vučnu snagu.

mizunog3soleG3 sole je takva vrsta đona koja poseduje visok zahvat (grip) a manju masu. Ova komponenta đona se kombinuje sa drugim i omogućava dodatnu stabilnost u ključnim tačkama.

mizunoairmeshAIRmesh je takva mreža sa gornje strane patika koja omogućava da koža diše i obezbeđuje potpun komfor.

mizunowettractionWet Traction je tehnologija za off road patike u kojoj je gumena komponenta đona usmerena u 2 pravca. Tako se pojačava zahvat (grip) u svim uslovima, a lakše prolazi kroz vodu bez klizanja.

mizunoortholiteOrtholite insock je vrhunski ortopedski uložak koji omogućava potpunu udobnost, amortizaciju i izdržljivost za habanje.

Napomena: Nisu sve ove tehnologije primenjene u svakom modelu Mizuno patika. Modeli za profesionalne trkače ili trčanje maratona imaju veliki broj pomenutih karakteristika, dok osnovi modeli, za džogere i početnike u trčanju imaju nekoliko osvnonih. Od primenjenih tehnlogija zavisi i cena patike.

Izbor patika

mizuno-tip-stopala

Patike birajte na osnovu vašeg tipa stopala, a Mizuno ima posebnu tabelu gde lako možete odrediti koja vrsta patika vam najbolje odgovara.

O tipovima stopala je bilo reči i u članku o pronaciji. Ovde možemo samo ukratko da napomenemo da supinatorima i normalnim pronatorima u principu odgovaraju Support i Neutral modeli patika, dok su pronatori obično osobe sa spuštenim tabanima i njima odgovaraju Control modeli.

Iz tabele (desno) se vidi da za osobe koje imaju visok svod stopala odgovaraju Neutral i Support, dok se trkači koji imaju problem sa ravnim tabanima trebaju opredeliti za Control ili Support seriju.

I fleksibilnost igra ulogu u tome, pa što ste fleksibilnijeg svoda stopala to su vam bolji modeli iz Control i Support serije. Za one kojima je svod stopala krući, nije potrebna tolika kontrola, pa je bolje opredeliti se za Neutralne ili Support modele. Kod krutog svoda stopala se prilikom koračanja i trčanja svod ne spušta (crno) a kod fleksibilnog spušta (belo).

Advertisement. Scroll to continue reading.
Izbor patika prema stopalu i nameniMAXIMUM
Dizajniran za odličnu amortizaciju sa visokim đonom
MODERATE
Dizajniran sa đonom srednje debljine i perfektnim balansom između amortizacije i odziva
PERFORMANCE
Dizajniran sa niskim profilom đona za bolje performanse
RACING
Veoma nizak profil đona za visoke performanse i maksimalni odziv
NEUTRAL
Dozvoljavaju stopalu da radi bez restrikcija
Wave Creation 10
Wave Ultima
Wave Rider 12Wave Precision 10Wave Musha
SUPPORT
Dizajnirane da podržavaju svod stopala bez peterane korekture
Wave Nirvana 5Wave Inspire 5
Wave Nexus 4
Wave Elixir 4-
CONTROL
Dizajnirane za kontrolu pokreta stoplala
Wave Renegade 4Wave Alchemy 9--
TRAIL
Dizajnirane za off-road trčanje
-Wave Cabrakan
Wave Ascend 4
Wave Harrier 2Wave Kaze 5

Animiran i vrlo lep prikaz gde se na patici nalaze pomenute tehnologije pogledajte na sajtu Mizuno.eu

26 Comments

26 Comments

 1. Igorf

  08.09.2009 at 09:25

  Veoma lep tekst, možda je samo trebalo dodati gde mogu da se kupe kod nas i okvirne cene.

 2. Igor Vujičić

  08.09.2009 at 09:30

  Naravno, biće i toga. Upravo testiramo neke modele Mizuno patika pa ćete saznati kako se ove tehnologije ponašaju u praksi.

 3. Ogi

  09.09.2009 at 23:22

  Pozdrav svima!!!

  Ovo je bas interesantan prikaz.

  Mozda bi mogao napraviti slican prikaz jos nekog proizvodjaca.
  Meni su prvenstveno interesantni Asics i Adidas!:)))

 4. Veki

  10.09.2009 at 00:26

  Hvala Ogi, Vuja se baš potrudio da uđe u tehnologiju patika.. Postaće pravi ekspert, a pošto je inžinjer ko zna možda u nekoj budućnosti vidimo celu seriju sa njegovim imenom :))

  Mi planiramo i testove konkretnih modela, koje ćemo uskoro objaviti, a što se tiče pregleda kompanija (Asics, Adiddas, Nike, New Balance…) i za to smo zainteresovani. Potrebno je da ostvarimo kontakt sa njima, a imamo najave da će do toga i doći.

  Ne možemo ništa da obećamo, jer to ne zavisi samo od nas, već i od njihove želje da nam daju dozvolu i ustupe potrebni materijal.

 5. Slobodan

  10.09.2009 at 08:47

  Odlican tekst, bas kao i ostatak sajta.

  Kupio sam pre par nedelja Wave Rider 12, meni su savrsene, bilo je ili to ili Asics Gel Kayano, ove su mi jednostavno vise odgovarale, od kako njih imam ni najmanje bolove u nogama nemam posle trcanja, cak skoro da ni ne osecam umor.

  Dodao bih samo da su veoma bitne i carape za trcanje, meni je zvucalo smesno, ali taj savet sam dobio od jednog prijatelja koji je maratonac, i definitivno je covek u pravu. Ustvari, mislim da su carape bitne skoro koliko i patike.

 6. Igor Vujičić

  10.09.2009 at 10:02

  Mizuno Wave Rider 12 i Wave Genesis 3 upravo testiram, o njima će uskoro biti objavljen detaljan članak, pa će i ostali moći da saznaju više o tome. Za Rider 12 se slažem sa tobom – i za mene su super.

 7. Slobodan

  10.09.2009 at 10:33

  Ajd’ bas jedva cekam taj tekst. Hvala za ovako dobar sajt.

 8. Nion

  14.09.2009 at 02:10

  Je mozete da stavite slike ovih patika koje ste dali u tabeli bar kada kliknem na ime da otoviru sa slikama sa patikom kako izgleda ???

 9. Igor Vujičić

  14.09.2009 at 10:35

  Nion, koristimo tehničko rešenje koje nema mogućnost da postavi link u tabelu. Te iako ti je predlog dobar, ne možemo tako da uradimo :(

  Sa druge strane, kod nas se prodaju samo par modela, koje ćemo i testirati pa ćeš ih sve videti. Moj savet ti je da pogledaš u Mizuno katalog:
  http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=wtfppf#/page4/
  odnosno
  http://www.mizuno.eu/products/running/road.aspx

 10. darko

  20.11.2009 at 23:10

  ljudi, sajt je stvarno dobar, kao i ova istazivanja>>>..

 11. delic tahir

  27.03.2010 at 13:42

  a jel moze da se naruci jedan par ovih patika preko interneta,jer ja zivim u novom pazaru i sad da idem do beograda da bih kupio patike :) interesuju me ove za trcenje na asfaltu a da ne osecam udarce i bolove u kolenima… hvala unapred…

 12. Zundapp

  06.01.2011 at 11:38

  Mizuno svakako treba probati jer rade vrhunske patike. Ni po cemu ne zaostaju za Asicsom ili Adidasom.
  Dok za Nike moram nazalost reci da jos nisam uspio naci patike koje mi odgovaraju.

 13. Toza

  04.04.2011 at 12:12

  Nisam video nigde cenu patika. Moje pitanje koliko košta dobra patika za trčanje i koliki je vek (u pređenim km)?
  Još jedna zanimljiva stvar – Igor je spomenuo “plave nokte” (valjda u tekstu o Rider 13 patikama), a neko u komentarima je spomenuo “bol u kolenima”. Nedavno sam trčao 33km (po asfaltu) i imao sam upravo te simptome, pored žuljeva, naravno. Moje pitanje je da li je to normalna posledica dugog trčanja po tvrdoj podlozi ili se može izbeći ili ublažiti izborom boljih patika.

  Pozdrav,

 14. Igor

  04.04.2011 at 14:14

  Tozo, cena nije fiksan parametar, zavisi od kretanja na tržištu. Ako nađeš neke patike na rasprodaji koje su u startu koštale 110 € za polovinu cene, to je sjajno. Rider se, recimo, prodavao negde u januaru u pola cene, pa ko ih je našao, dobio je povoljno dobre patike.
  Cenovni rang kvalitetnih patika je između 60 i 120 €, (van sniženja) ali dobre patike mogu da se nađu i za manje para. Ako gledate druge brendove osim Mizuna i Asicsa, možete naći sasvim dobre modele za trčanje za 40-50 €.
  Kilometraža? Nema tačne granice, ali Imaš ovde nešto i o tome http://www.trcanje.rs/oprema/patike-optimalni-rok-trajanja/
  Plavi nokat znači da je mu je odzvonilo- otpašće ti uskoro i izrasti novi (ne brini, to je normalna pojava za maratonce). Ovo može da bude posledica tesnih patika ali i suviše velikih.
  Bol u kolenima može da bude posledica lošeg izbora patika, preterivanja u treninzima, ali i mnogih drugih faktora, pa može da postane i ozbiljniji problem. U svakom slučaju, asfalt loše utiče na kolena, pa ako možeš trči po mekšoj poglozi- trava, tartan, piljevina… Patikama takođe možeš ublažiti udarce, ali bilo kako bilo- asfalt nije idealna podloga. Bol nikako nije normalna pojava. Ne ignoriši ga.

  • Toza

   04.04.2011 at 20:53

   Hvala na odgovoru Igore. Mislim da je bitno da trkači znaju šta može da im se desi i koji su rizici. Da ne bude lepo i krasno. Ima tu i negativnih posledica za koje treba da znamo kako bi ih izbegli. Što se tiče patika – tu baš nije pametno štedeti.
   Još jednom hvala na odgovoru.

   Pozdrav,

 15. Matijamilacic

  13.05.2011 at 12:44

   Molim ya komentar  patika Mizuno Wave Nitron_______

 16. Radovan Petrović

  15.01.2012 at 09:46

  Wave Nexus 4  – dali neko zna gde mogu da nabavim ove patikel..mislim u kojim radnjama i koja im je cena

  • Igor Vujičić

   15.01.2012 at 13:49

   Po svemu sudeći, Mizuno modeli će se sve teže nalaziti kod nas, jer su se patike za trčanje Nexus i Rider, kao i mnogi drugi indoor modeli prodavali pre par meseci po bagatelnim cenama (2990 din) usled činjenice da je Buffalo d.o.o, ovlašćeni uvoznik i distributar Mizuno-a otišlo u stečaj. Deo lagera je preuzeo Converse shop (BN Boss centar, batajnički drum), gde sam uspeo naći Nexus 3 model, starije konstrukcije, a ostale su im skromne količine Mizuno patika, uglavnom indoor modeli, ali još uvek ima nešto malo ženskih Mizuno patika za trčanje, koliko sam primetio pre par dana i dalje po ceni od 2990 din.
   Osim pomenute firme, Mizuno program uvoze i Intersport radnje koje se mogu naći u Roda i Merkator Centrima.
   Ako tamo nema, ostaje vam da ih nađete u inostranstvu ili preko interneta.

 17. Mitar

  08.04.2013 at 21:13

  gde u Beogradu mogu kupiti ove mizuno patike za trcanje? :)

 18. Živko

  21.11.2013 at 23:26

  Pre dve godine sam potrčao prvi put posle 7-8 godina i naravno uspeo sam da povredim kolena zbog trčanja po asfaltu i loših patika. Posle 6 meseci sam počeo lagano da trčim i kupio sam neutralne patike za trčanje Adidas Climacool. Povrede su se ređale, opet bolovi u kolenu, koji su u međuvremenu prestali, bol u pokosnici koji me pratio nekih 4 meseca. Tada sam počeo da tražim patike za trčanje i još uvek biram.
  Već duže vreme čitam članke o izboru patika i sve sam zbunjeniji. Imam srednje spušten svod stopala, međutim pri trčanju gazim sa spoljašnjom stranom stopala. Kad trčim trčim na prednjem delu stopala. Imam 186 cm i 86 kg.
  Moje mišljenje je da trebam da kupim neutralne patike, međutim po ovom tekstu ja treba da kupim support patike ili motion control. Šta da kupim?

  Pozdrav

  • Tijana

   22.11.2013 at 11:52

   Zdravo Živko!
   Svaka čast za obnovu sjajne navike :)
   Ukoliko si siguran da trčiš na spoljašnjoj strani stopala, onda su support patike za tebe. Ne bih preporučivala model, mislim da je najbolje da odeš u prodavnicu i testiraš par različitih, i izabereš najkomotniji.
   Ali naš utisak često ne korespondira realnosti. Trkači često misle da supiniraju, dok u realnosti noga pri udaru sklizne previše ka unutra, što je bliže pronaciji.
   Moj savet je da te neko posmatra otpozadi dok trčiš, neka se približi zemlji, ako može neka te i snimi. To je, pored testa na stručnom aparatu, jedini način da budeš siguran oko stila gaženja.
   Ukoliko su bolovi koje si naveo prestali sami od sebe, to je pre signal da su ti se noge “gradile” i navikavale na nove napore i dužine koje si nametao sebi. U tom slučaju, promena patika možda i nije neophodna.
   Verujemo da je ova priča zbunjujuća, ali ako treniramo po dobrom planu i ne forisamo se, bilo koje patike mogu da nam rade posao. Ključ je ovde u umerenosti.
   Javi nam šta si odlučio!

   Svako dobro, Tijana

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci