MizunoznakSvi proizvođači trkačkih patika se trude da poboljšanjem tehnologije naprave takav proizvod koji će imati primat u odnosu na konkurenciju. Na samom vrhu su par kompanija, među kojima je i zasluženo Mizuno.

Mizuno je japanski brend sa dugogodišnjom tradicijom, koja datira od 1906. godine. Filozofija brenda je koncipirana na stalno unapređenje sportske opreme.

Osnova Mizuno tehnologije je kombinacija dva različita elementa: amortizacije i stabilnosti. Oni su apsolutno neophodni da se nađu u vrhunskoj patici za trčanje. Velike sile koje se javljaju u toku procesa trčanja utiču na svaki deo tela, pa je važna prava mera amortizacije i stabilnosti, što smanjuje mogućnosti za povrede.

Istraživački centar Mizuno-a se nalazi u Japanu, a fabrike su u Kini, Vijetnamu i ostalim zemljama dalekog istoka. U Japanu se studiozno ispituje ceo proces ljudskog koraka, od koračanja do sprinta. Na osnovu istraživanja projektuju se novi modeli sportske obuće. Mi, kao trkači za rezultat dobijamo vrhunske patike, prilagođene nameni, polu, težini osobe, tipu stopala i mnogim drugim varijablama. Za svakog trkača Mizuno ima odgovarajući model patika.

Osnovna tehnlogija: Mizuno wave

mizunowaveMizuno Wave, odnosno talasasta ploča, je osnovni element koji amortizuje udarac, raspršujući ga na veću površinu. Ova tehnologija kombinuje amortizaciju i stabilnost na taj način što je talasasta ploča duža – veća je amortizacija, a u suprotnom – veća je stabilnost.

Vrste Mizuno wave ploče

  • Compact wave, se nalazi u lakšim modelima patika i pruža odličan odnos stabilnosti i amortizacije.
  • X wave je za neutralnu konfiguraciju pruža stabilnosu u srednjem i zadnjem delu patika i centralizovani amortizacioni efekat. Idealno apsorbuje udarna opterećenja i širi ga na ostatak đona.
  • Parallel wave jednolično amortizuje udar u svim delovima đona prožajući izvrsnu amortizaciju i pojačanu stabilnost.
  • Infinity wave pruža vrhunsku amortizaciju, to su u stvari dve wave ploče jedna na drugoj. Ova tehnologija je razvijena za model patika Wave Creation.
  • Double fan shaped wave je tehnologija za veću kontrolu kretanja (motion control) i i ma izvrsna amortizaciona svojstva.

Svojstva Mizuno patika i tehnologija

mizunogenderengGender Engineering podrazumeva da su patike konstruisana prema polu. Zbog različite anatomije muškaraca i žena, oni trče na različite načine, pa i patike moraju biti drugačije konstruisane.

mizunopebaxrenewPebax Rnew je dokaz da Mizuno misli i o čovekovoj okolini, jer su tu za izradu wave ploče u tehnološkom procesu upotrebljena biljna ulja kao sirovina umesto nafte, uz zadržavanje svih vrhunskih karakteristika.

mizunosmoothrideSmooth Ride je tehnologija da se smanji uticaj naglog ubrzavanja ili usporavanja na stopalo, čime se postiže da je patika udobna i u ekstremnim uslovima.

mizunodynamofitDynamotion Fit je tehnologija koja smanjuje stres na stopalo u smislu položaja pete u patici. Tako se eliminiše distorzija i omogućava savršenu udobnost.

mizunointercoolMizuno Intercool je način da se kroz ceo središnji deo patike u toku trčanja obezbeđuje dobra ventilacija, što eliminiše preterano zagrevanje i znojenje u unutrašnjosti patike.

mizunoapmidsoleAP je inženjersko rešenje koje obezbeđuje veću stabilnost i odraz patike. To je poseban materijal koji se nalazi u unutrašnjem delu đona i proteže od prstiju do središnjeg dela pete.

mizunovs1VS-1 je Specijalni materijal sa apsorbujućim karakteristikama i nalazi se u prednjem delu patike, ali i u peti. Posebno je koristan za trkače koji se dočekuju središnjim delom stopala ili prstima.

mizunosensorpointSensor Point je tačka na površini đona sa spoljne strane gde se Wave (ploča) oslanja na podlogu, povećavajući stabilnost i vučnu snagu.

mizunox10X10 je veoma izdržljiva karbonska (ugljenična) guma koja produžava životni vek patike jer je veoma otporna posebno kod većih udara. Povećava vučnu snagu.

mizunog3soleG3 sole je takva vrsta đona koja poseduje visok zahvat (grip) a manju masu. Ova komponenta đona se kombinuje sa drugim i omogućava dodatnu stabilnost u ključnim tačkama.

mizunoairmeshAIRmesh je takva mreža sa gornje strane patika koja omogućava da koža diše i obezbeđuje potpun komfor.

mizunowettractionWet Traction je tehnologija za off road patike u kojoj je gumena komponenta đona usmerena u 2 pravca. Tako se pojačava zahvat (grip) u svim uslovima, a lakše prolazi kroz vodu bez klizanja.

mizunoortholiteOrtholite insock je vrhunski ortopedski uložak koji omogućava potpunu udobnost, amortizaciju i izdržljivost za habanje.

Napomena: Nisu sve ove tehnologije primenjene u svakom modelu Mizuno patika. Modeli za profesionalne trkače ili trčanje maratona imaju veliki broj pomenutih karakteristika, dok osnovi modeli, za džogere i početnike u trčanju imaju nekoliko osvnonih. Od primenjenih tehnlogija zavisi i cena patike.

Izbor patika

mizuno-tip-stopala

Patike birajte na osnovu vašeg tipa stopala, a Mizuno ima posebnu tabelu gde lako možete odrediti koja vrsta patika vam najbolje odgovara.

O tipovima stopala je bilo reči i u članku o pronaciji. Ovde možemo samo ukratko da napomenemo da supinatorima i normalnim pronatorima u principu odgovaraju Support i Neutral modeli patika, dok su pronatori obično osobe sa spuštenim tabanima i njima odgovaraju Control modeli.

Iz tabele (desno) se vidi da za osobe koje imaju visok svod stopala odgovaraju Neutral i Support, dok se trkači koji imaju problem sa ravnim tabanima trebaju opredeliti za Control ili Support seriju.

I fleksibilnost igra ulogu u tome, pa što ste fleksibilnijeg svoda stopala to su vam bolji modeli iz Control i Support serije. Za one kojima je svod stopala krući, nije potrebna tolika kontrola, pa je bolje opredeliti se za Neutralne ili Support modele. Kod krutog svoda stopala se prilikom koračanja i trčanja svod ne spušta (crno) a kod fleksibilnog spušta (belo).

Izbor patika prema stopalu i nameniMAXIMUM
Dizajniran za odličnu amortizaciju sa visokim đonom
MODERATE
Dizajniran sa đonom srednje debljine i perfektnim balansom između amortizacije i odziva
PERFORMANCE
Dizajniran sa niskim profilom đona za bolje performanse
RACING
Veoma nizak profil đona za visoke performanse i maksimalni odziv
NEUTRAL
Dozvoljavaju stopalu da radi bez restrikcija
Wave Creation 10
Wave Ultima
Wave Rider 12Wave Precision 10Wave Musha
SUPPORT
Dizajnirane da podržavaju svod stopala bez peterane korekture
Wave Nirvana 5Wave Inspire 5
Wave Nexus 4
Wave Elixir 4-
CONTROL
Dizajnirane za kontrolu pokreta stoplala
Wave Renegade 4Wave Alchemy 9--
TRAIL
Dizajnirane za off-road trčanje
-Wave Cabrakan
Wave Ascend 4
Wave Harrier 2Wave Kaze 5

Animiran i vrlo lep prikaz gde se na patici nalaze pomenute tehnologije pogledajte na sajtu Mizuno.eu