Oprema za trčanje

Patike i tehnologija: Mizuno

21 komentar

MizunoznakSvi proizvođači trkačkih patika se trude da poboljšanjem tehnologije naprave takav proizvod koji će imati primat u odnosu na konkurenciju. Na samom vrhu su par kompanija, među kojima je i zasluženo Mizuno.

Mizuno je japanski brend sa dugogodišnjom tradicijom, koja datira od 1906. godine. Filozofija brenda je koncipirana na stalno unapređenje sportske opreme.

Osnova Mizuno tehnologije je kombinacija dva različita elementa: amortizacije i stabilnosti. Oni su apsolutno neophodni da se nađu u vrhunskoj patici za trčanje. Velike sile koje se javljaju u toku procesa trčanja utiču na svaki deo tela, pa je važna prava mera amortizacije i stabilnosti, što smanjuje mogućnosti za povrede.

Istraživački centar Mizuno-a se nalazi u Japanu, a fabrike su u Kini, Vijetnamu i ostalim zemljama dalekog istoka. U Japanu se studiozno ispituje ceo proces ljudskog koraka, od koračanja do sprinta. Na osnovu istraživanja projektuju se novi modeli sportske obuće. Mi, kao trkači za rezultat dobijamo vrhunske patike, prilagođene nameni, polu, težini osobe, tipu stopala i mnogim drugim varijablama. Za svakog trkača Mizuno ima odgovarajući model patika.

Osnovna tehnlogija: Mizuno wave

mizunowaveMizuno Wave, odnosno talasasta ploča, je osnovni element koji amortizuje udarac, raspršujući ga na veću površinu. Ova tehnologija kombinuje amortizaciju i stabilnost na taj način što je talasasta ploča duža – veća je amortizacija, a u suprotnom – veća je stabilnost.

Vrste Mizuno wave ploče

 • Compact wave, se nalazi u lakšim modelima patika i pruža odličan odnos stabilnosti i amortizacije.
 • X wave je za neutralnu konfiguraciju pruža stabilnosu u srednjem i zadnjem delu patika i centralizovani amortizacioni efekat. Idealno apsorbuje udarna opterećenja i širi ga na ostatak đona.
 • Parallel wave jednolično amortizuje udar u svim delovima đona prožajući izvrsnu amortizaciju i pojačanu stabilnost.
 • Infinity wave pruža vrhunsku amortizaciju, to su u stvari dve wave ploče jedna na drugoj. Ova tehnologija je razvijena za model patika Wave Creation.
 • Double fan shaped wave je tehnologija za veću kontrolu kretanja (motion control) i i ma izvrsna amortizaciona svojstva.

Svojstva Mizuno patika i tehnologija

mizunogenderengGender Engineering podrazumeva da su patike konstruisana prema polu. Zbog različite anatomije muškaraca i žena, oni trče na različite načine, pa i patike moraju biti drugačije konstruisane.

mizunopebaxrenewPebax Rnew je dokaz da Mizuno misli i o čovekovoj okolini, jer su tu za izradu wave ploče u tehnološkom procesu upotrebljena biljna ulja kao sirovina umesto nafte, uz zadržavanje svih vrhunskih karakteristika.

mizunosmoothrideSmooth Ride je tehnologija da se smanji uticaj naglog ubrzavanja ili usporavanja na stopalo, čime se postiže da je patika udobna i u ekstremnim uslovima.

mizunodynamofitDynamotion Fit je tehnologija koja smanjuje stres na stopalo u smislu položaja pete u patici. Tako se eliminiše distorzija i omogućava savršenu udobnost.

mizunointercoolMizuno Intercool je način da se kroz ceo središnji deo patike u toku trčanja obezbeđuje dobra ventilacija, što eliminiše preterano zagrevanje i znojenje u unutrašnjosti patike.

mizunoapmidsoleAP je inženjersko rešenje koje obezbeđuje veću stabilnost i odraz patike. To je poseban materijal koji se nalazi u unutrašnjem delu đona i proteže od prstiju do središnjeg dela pete.

mizunovs1VS-1 je Specijalni materijal sa apsorbujućim karakteristikama i nalazi se u prednjem delu patike, ali i u peti. Posebno je koristan za trkače koji se dočekuju središnjim delom stopala ili prstima.

mizunosensorpointSensor Point je tačka na površini đona sa spoljne strane gde se Wave (ploča) oslanja na podlogu, povećavajući stabilnost i vučnu snagu.

mizunox10X10 je veoma izdržljiva karbonska (ugljenična) guma koja produžava životni vek patike jer je veoma otporna posebno kod većih udara. Povećava vučnu snagu.

mizunog3soleG3 sole je takva vrsta đona koja poseduje visok zahvat (grip) a manju masu. Ova komponenta đona se kombinuje sa drugim i omogućava dodatnu stabilnost u ključnim tačkama.

mizunoairmeshAIRmesh je takva mreža sa gornje strane patika koja omogućava da koža diše i obezbeđuje potpun komfor.

mizunowettractionWet Traction je tehnologija za off road patike u kojoj je gumena komponenta đona usmerena u 2 pravca. Tako se pojačava zahvat (grip) u svim uslovima, a lakše prolazi kroz vodu bez klizanja.

mizunoortholiteOrtholite insock je vrhunski ortopedski uložak koji omogućava potpunu udobnost, amortizaciju i izdržljivost za habanje.

Napomena: Nisu sve ove tehnologije primenjene u svakom modelu Mizuno patika. Modeli za profesionalne trkače ili trčanje maratona imaju veliki broj pomenutih karakteristika, dok osnovi modeli, za džogere i početnike u trčanju imaju nekoliko osvnonih. Od primenjenih tehnlogija zavisi i cena patike.

Izbor patika

mizuno-tip-stopala

Patike birajte na osnovu vašeg tipa stopala, a Mizuno ima posebnu tabelu gde lako možete odrediti koja vrsta patika vam najbolje odgovara.

O tipovima stopala je bilo reči i u članku o pronaciji. Ovde možemo samo ukratko da napomenemo da supinatorima i normalnim pronatorima u principu odgovaraju Support i Neutral modeli patika, dok su pronatori obično osobe sa spuštenim tabanima i njima odgovaraju Control modeli.

Iz tabele (desno) se vidi da za osobe koje imaju visok svod stopala odgovaraju Neutral i Support, dok se trkači koji imaju problem sa ravnim tabanima trebaju opredeliti za Control ili Support seriju.

I fleksibilnost igra ulogu u tome, pa što ste fleksibilnijeg svoda stopala to su vam bolji modeli iz Control i Support serije. Za one kojima je svod stopala krući, nije potrebna tolika kontrola, pa je bolje opredeliti se za Neutralne ili Support modele. Kod krutog svoda stopala se prilikom koračanja i trčanja svod ne spušta (crno) a kod fleksibilnog spušta (belo).

[table “57” not found /]

Animiran i vrlo lep prikaz gde se na patici nalaze pomenute tehnologije pogledajte na sajtu Mizuno.eu

Šorcevi za trčanje
Kako testiramo patike za trčanje?

Povezani članci

21 komentar. Leave new

 • Veoma lep tekst, možda je samo trebalo dodati gde mogu da se kupe kod nas i okvirne cene.

  Odgovori
 • Naravno, biće i toga. Upravo testiramo neke modele Mizuno patika pa ćete saznati kako se ove tehnologije ponašaju u praksi.

  Odgovori
 • Pozdrav svima!!!

  Ovo je bas interesantan prikaz.

  Mozda bi mogao napraviti slican prikaz jos nekog proizvodjaca.
  Meni su prvenstveno interesantni Asics i Adidas!:)))

  Odgovori
 • Hvala Ogi, Vuja se baš potrudio da uđe u tehnologiju patika.. Postaće pravi ekspert, a pošto je inžinjer ko zna možda u nekoj budućnosti vidimo celu seriju sa njegovim imenom :))

  Mi planiramo i testove konkretnih modela, koje ćemo uskoro objaviti, a što se tiče pregleda kompanija (Asics, Adiddas, Nike, New Balance…) i za to smo zainteresovani. Potrebno je da ostvarimo kontakt sa njima, a imamo najave da će do toga i doći.

  Ne možemo ništa da obećamo, jer to ne zavisi samo od nas, već i od njihove želje da nam daju dozvolu i ustupe potrebni materijal.

  Odgovori
 • Odlican tekst, bas kao i ostatak sajta.

  Kupio sam pre par nedelja Wave Rider 12, meni su savrsene, bilo je ili to ili Asics Gel Kayano, ove su mi jednostavno vise odgovarale, od kako njih imam ni najmanje bolove u nogama nemam posle trcanja, cak skoro da ni ne osecam umor.

  Dodao bih samo da su veoma bitne i carape za trcanje, meni je zvucalo smesno, ali taj savet sam dobio od jednog prijatelja koji je maratonac, i definitivno je covek u pravu. Ustvari, mislim da su carape bitne skoro koliko i patike.

  Odgovori
 • Mizuno Wave Rider 12 i Wave Genesis 3 upravo testiram, o njima će uskoro biti objavljen detaljan članak, pa će i ostali moći da saznaju više o tome. Za Rider 12 se slažem sa tobom – i za mene su super.

  Odgovori
 • Ajd’ bas jedva cekam taj tekst. Hvala za ovako dobar sajt.

  Odgovori
 • Je mozete da stavite slike ovih patika koje ste dali u tabeli bar kada kliknem na ime da otoviru sa slikama sa patikom kako izgleda ???

  Odgovori
 • Nion, koristimo tehničko rešenje koje nema mogućnost da postavi link u tabelu. Te iako ti je predlog dobar, ne možemo tako da uradimo 🙁

  Sa druge strane, kod nas se prodaju samo par modela, koje ćemo i testirati pa ćeš ih sve videti. Moj savet ti je da pogledaš u Mizuno katalog:
  http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=wtfppf#/page4/
  odnosno
  http://www.mizuno.eu/products/running/road.aspx

  Odgovori
 • ljudi, sajt je stvarno dobar, kao i ova istazivanja>>>..

  Odgovori
 • delic tahir
  mart 27, 2010 13:42

  a jel moze da se naruci jedan par ovih patika preko interneta,jer ja zivim u novom pazaru i sad da idem do beograda da bih kupio patike 🙂 interesuju me ove za trcenje na asfaltu a da ne osecam udarce i bolove u kolenima… hvala unapred…

  Odgovori
 • Mizuno svakako treba probati jer rade vrhunske patike. Ni po cemu ne zaostaju za Asicsom ili Adidasom.
  Dok za Nike moram nazalost reci da jos nisam uspio naci patike koje mi odgovaraju.

  Odgovori
 • Nisam video nigde cenu patika. Moje pitanje koliko košta dobra patika za trčanje i koliki je vek (u pređenim km)?
  Još jedna zanimljiva stvar – Igor je spomenuo „plave nokte“ (valjda u tekstu o Rider 13 patikama), a neko u komentarima je spomenuo „bol u kolenima“. Nedavno sam trčao 33km (po asfaltu) i imao sam upravo te simptome, pored žuljeva, naravno. Moje pitanje je da li je to normalna posledica dugog trčanja po tvrdoj podlozi ili se može izbeći ili ublažiti izborom boljih patika.

  Pozdrav,

  Odgovori
 • Tozo, cena nije fiksan parametar, zavisi od kretanja na tržištu. Ako nađeš neke patike na rasprodaji koje su u startu koštale 110 € za polovinu cene, to je sjajno. Rider se, recimo, prodavao negde u januaru u pola cene, pa ko ih je našao, dobio je povoljno dobre patike.
  Cenovni rang kvalitetnih patika je između 60 i 120 €, (van sniženja) ali dobre patike mogu da se nađu i za manje para. Ako gledate druge brendove osim Mizuna i Asicsa, možete naći sasvim dobre modele za trčanje za 40-50 €.
  Kilometraža? Nema tačne granice, ali Imaš ovde nešto i o tome https://www.trcanje.rs/oprema/patike-optimalni-rok-trajanja/
  Plavi nokat znači da je mu je odzvonilo- otpašće ti uskoro i izrasti novi (ne brini, to je normalna pojava za maratonce). Ovo može da bude posledica tesnih patika ali i suviše velikih.
  Bol u kolenima može da bude posledica lošeg izbora patika, preterivanja u treninzima, ali i mnogih drugih faktora, pa može da postane i ozbiljniji problem. U svakom slučaju, asfalt loše utiče na kolena, pa ako možeš trči po mekšoj poglozi- trava, tartan, piljevina… Patikama takođe možeš ublažiti udarce, ali bilo kako bilo- asfalt nije idealna podloga. Bol nikako nije normalna pojava. Ne ignoriši ga.

  Odgovori
  • Hvala na odgovoru Igore. Mislim da je bitno da trkači znaju šta može da im se desi i koji su rizici. Da ne bude lepo i krasno. Ima tu i negativnih posledica za koje treba da znamo kako bi ih izbegli. Što se tiče patika – tu baš nije pametno štedeti.
   Još jednom hvala na odgovoru.

   Pozdrav,

   Odgovori
 • Matijamilacic
  maj 13, 2011 12:44

   Molim ya komentar  patika Mizuno Wave Nitron_______

  Odgovori
 • Wave Nexus 4  – dali neko zna gde mogu da nabavim ove patikel..mislim u kojim radnjama i koja im je cena

  Odgovori
  • Igor Vujičić
   januar 15, 2012 13:49

   Po svemu sudeći, Mizuno modeli će se sve teže nalaziti kod nas, jer su se patike za trčanje Nexus i Rider, kao i mnogi drugi indoor modeli prodavali pre par meseci po bagatelnim cenama (2990 din) usled činjenice da je Buffalo d.o.o, ovlašćeni uvoznik i distributar Mizuno-a otišlo u stečaj. Deo lagera je preuzeo Converse shop (BN Boss centar, batajnički drum), gde sam uspeo naći Nexus 3 model, starije konstrukcije, a ostale su im skromne količine Mizuno patika, uglavnom indoor modeli, ali još uvek ima nešto malo ženskih Mizuno patika za trčanje, koliko sam primetio pre par dana i dalje po ceni od 2990 din.
   Osim pomenute firme, Mizuno program uvoze i Intersport radnje koje se mogu naći u Roda i Merkator Centrima.
   Ako tamo nema, ostaje vam da ih nađete u inostranstvu ili preko interneta.

   Odgovori
 • gde u Beogradu mogu kupiti ove mizuno patike za trcanje? 🙂

  Odgovori
 • Pre dve godine sam potrčao prvi put posle 7-8 godina i naravno uspeo sam da povredim kolena zbog trčanja po asfaltu i loših patika. Posle 6 meseci sam počeo lagano da trčim i kupio sam neutralne patike za trčanje Adidas Climacool. Povrede su se ređale, opet bolovi u kolenu, koji su u međuvremenu prestali, bol u pokosnici koji me pratio nekih 4 meseca. Tada sam počeo da tražim patike za trčanje i još uvek biram.
  Već duže vreme čitam članke o izboru patika i sve sam zbunjeniji. Imam srednje spušten svod stopala, međutim pri trčanju gazim sa spoljašnjom stranom stopala. Kad trčim trčim na prednjem delu stopala. Imam 186 cm i 86 kg.
  Moje mišljenje je da trebam da kupim neutralne patike, međutim po ovom tekstu ja treba da kupim support patike ili motion control. Šta da kupim?

  Pozdrav

  Odgovori
  • Zdravo Živko!
   Svaka čast za obnovu sjajne navike 🙂
   Ukoliko si siguran da trčiš na spoljašnjoj strani stopala, onda su support patike za tebe. Ne bih preporučivala model, mislim da je najbolje da odeš u prodavnicu i testiraš par različitih, i izabereš najkomotniji.
   Ali naš utisak često ne korespondira realnosti. Trkači često misle da supiniraju, dok u realnosti noga pri udaru sklizne previše ka unutra, što je bliže pronaciji.
   Moj savet je da te neko posmatra otpozadi dok trčiš, neka se približi zemlji, ako može neka te i snimi. To je, pored testa na stručnom aparatu, jedini način da budeš siguran oko stila gaženja.
   Ukoliko su bolovi koje si naveo prestali sami od sebe, to je pre signal da su ti se noge „gradile“ i navikavale na nove napore i dužine koje si nametao sebi. U tom slučaju, promena patika možda i nije neophodna.
   Verujemo da je ova priča zbunjujuća, ali ako treniramo po dobrom planu i ne forisamo se, bilo koje patike mogu da nam rade posao. Ključ je ovde u umerenosti.
   Javi nam šta si odlučio!

   Svako dobro, Tijana

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed