Majice za trčanje – sve o funckionalnim materijalima i kako ih nabaviti?

Kupovina funkcionalne majice za trčanje je jedna od najboljih investicija koju možete da napravite na početku svoje trkačke karije.

Iako su nas roditelji učili da uvek nosimo pamučnu majicu, trkačke (funkcionalne, sintetičke, popularno nazvane draj-fit) majice čine trčanje udobnijim, i samim tim smanjuju šansu da se ohladite i nazebete.

Pamučne majice za trčanje nisu dobre

pamucna

Pamučne majice se u toku trčanja brzo natope znojem.

Pamuk upija vlagu, majica postane teška, te koža teže obavlja respiraciju preko mokre majice. Primetili ste da se naročito leti majice veoma brzo zalepe za telo i nisu nimalo prijatne za nošenje.

Tokom zime i hladnih dana, zalepljena pamučna majica na vašim krstima, koja se hladi zbog isparavanja, odličan je način da se prehladite. Jednostanvo, pamuk nije dovoljno elastičan i sporo se suši.

Prednost pamuka jeste to što je on prirodni materijal koji ne izaziva alergijeske reakcije kao neki sintetički materijalni. Pamuk je jako prijatan kada je suv i odlična presvlaka nakon treninga.

SAVET+: Kako do majice za trčanje? Majice koje dobijate po trkama u Srbiji sa natpisom trke, pre 2013. godine isključivo su bile jeftine pamučne majice. Od 2015. godine, standard je postao funkcionalne majica za trčanje. Odlazak na trku garantuje da ćete u startnom paketu dobiti majicu za trčanje.

Sintetičke majice za trčanje

sinteticke

Kvalitetnije majice za trčanje bi trebalo da budu (delimično ili češće 100%) od sintetičkih materijala.

Poliester ili neki drugi sintetički materijal, u zavisnosti od načina tkanja, mogu da ostvare takve karakteristike da se znoj ne zadržava na koži, a da pružaju zaštitu od sunca, vetra i kiše.

Jeftinije majice prave se od manje kvalitetnog sintetičkog materijala  i cenovnog su ranga do 10€. Nike Dri-Fit je materijal sastavljen od pamuka, poliestera i spandeksa, dok Adidasov ClimaCool je 100% poliester.

Majice od sintetike mogu da budu manje/više porozne, a javlja se i kombinacija mesh-a (mrežica) i “gušćeg” tkanja.

Trkačke majice mogu da budu na brtele i najčešće ih nose profi atletičari. One dozvoljavaju prirodno hlađenje, i tako omogućavaju prirodne pokrete rukama. Mnogo popularnije su “obične” trkačke majice sa rukavima.

Tokom leta devojke mogu da nose trkačke topove, tj. specijalno dizajnirane grudnjake-majice koje su funkcionalno i estetski nezavistan komad opreme.

Pamuk – prirodni materijal

Što se pamuka tiče, komentar je suvišan. Sve što ste za njega rekli je tačno i ja podržavam. Jedina prednost mu je što je prirodni materijal i što je najprijatniji na suvom telu, ali to je sve.
Sintetika je ipak malo dublja priča. Ovi materijali su napravljeni da imitiraju prirodne, a ipak među njima ima različitosti koliko volite.

Poliester – lagan, može biti neprijatan

Poliester je materijal koji ste spomenuli u tekstu i da, većina trkačkih majica se pravi od poliestera. Poliester je lagan, ne upija vodu previše i sve u svemu dobar je za ovu namenu, sa jednom zamerkom, može biti neprijatan na koži nakon dužeg nošenja. Već preko 2 sata (nije da baš često trčimo 2h,ali…) može izazvati nadraženost kože, svrab i slično.

Poliamid – prirodan osećaj, manje izdrživ

Poliamid (najlon) sa druge strane stvara potpuno prirodan osećaj na koži. Ne smeta ni ako se nosi ceo dan (koristi se u proizvodnji donjeg veša) i takođe je lagan i ne upija vodu. Mana mu je što je najčešće nešto slabiji od poliestera i majice samim tim kraće traju. I da, postoji u dve varijante (da ne smaram) i pogodićete, kvalitetnija je skuplja.

Plipropilen – lagan i antibakterijski, ali se lako kida

Polipropilen je po meni savršen materijal: Veoma je lagan 0,91g/l, potpuno antibakterijski, potpuno odbija vodu, otporan na fleke, šta više poželeti :) Mana, najslabiji je od pomenutih materijala na kidanje.
Ovo su materijali od kojih se najčešće pravi oprema za trčanje.

Mešavine različitih materijala

Naravno postoje i mešavine ( 62%polyamid+32%polypropylen je jedna koju ja nosim ), kao i dodaci elastina, ali to su sve nijanse u subjektivnom osećaju. A kao proizvođača bih pomenuo kompaniju Helly Hansen čije su majice po mom mišljenju br 1.

Sve u svemu, veliki + za sintetiku i svakako izbegavajte pamučne majice. Pozdrav, Nikola trkač koji radi za firmu koja uvozi sintetičke materijale.

Kompresione majice

kompresiona majica

Poslednjih nekoliko godina sve više postaju popularni kompresioni delovi opreme.

Čarape, biciklističke, majice i triatlon dresovi napravljeni su tako da “stežu” telo i omogućavaju nekoliko prednosti za sportiste:

  • Manje nepotrebnih oscilacija mišića
  • Brže vraćanje venske krvi,
  • Po nekim istraživanjima povećavaju perfomanse i smanjuju rizik od povreda.

Kompresione majice ćete naći u prodavnicama triatlon opreme. Potražite ih pod nazivom “triathlon SINGLET”. Brendovi koji proizvode kompresioni obuću su: CEP, Skins, Under Armor.

Gde kupiti majice za trčanje?

Iako vam deluje da je teško naći trkačku majicu, vremenom, kako budete učestvovali u trkama, i nalazili na dobre dilove, svoje trkačke majice ćete početi da delite.

Besplatne varijanteBudžet varijantaSkuplje i kvalitetnije
Trčite u basket, fudbalskom ili rukometnom dresu koji možete da pozajmite od prijatelja.

Ne zaboravite da prijateljima kažete šta očekujete za vaš sledeći rođendan.
Posetite prodavnicu “Intersport” u Merkatoru. U Intersportu se prodaje njihova robna marka “Pro Touch” koja je povoljna, a opet zadovoljava funkcionalni kvalitet. Estetika nije jača strana.

Kalenji, robna marka je Decathlon sportskih radnji.

Posetite trku i u startnom paketu uzmite sintetičku majicu ili kupite opremu na maratonskom sajmu opreme.

Posetite outlet radnje. Možete da naiđete na prošlogodišnje modele po višestruko nižim cenama.

Pitajte prijatelja da vam kupi u inostranstvu ili kupite online: wiggle.co.uk i amazon.co.uk 
Srednji kvelitet opreme nude multibrend radnje kao što su: Sport Vision, Đak Spor i druge maloprodaje. Tu se može pazariti ponekad solidna majica po srednjim cenama.

Premium kvalitet se nalazi u brend radnjama (monobrend radnjama) kao što su prodavnice Adidasa i Nike u Ušću – Delta Cityju.

Dobar tekstil nalazi se i Under Amoru, a Beosport za Salomon trail trkačku opremu.

Članstvo u nekom trkačkom klubu takođe donosi šansu da dobijete ili kupite povoljno svoju omiljenu trkačku majicu. Jedna od takvih je i “Runners of Belgrade” kolekcija BRC-a.

Za kraj, ostavite nam vaše iskustvo u komentarima i recite nam u čemu vi trčite i gde ste vi napravili najbolju kupovinu!