Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Koliko je zapravo efikasna kompresiona oprema?

Poslednjih nekoliko decenija, kompresiona oprema postaje sve popularnija. Mnogi trčači se kunu u njen značaj, ali nauka… pa i ne baš.

Nedavno je grupa istraživača analizirala 183 sprovedene studije ne bi li procenila njihovu efikasnost i koliko benefita zapravo donosi.

Važno je napomenuti da je većina istraživanja sprovedena na odraslim muškarcima koji se rekreativno bave sportom.

Čemu služi kompresiona oprema?

U ovaj tip opreme spadaju helanke, šortcevi, majice, rukavi, čarape, i rukavi za listove. Veoma su čvrsti i uski, dizajnirani da potpomažu protok krvi pružajući mehanički pritisak na telo.

Lista navodnih prednosti je dugačka i uključuje: smanjenje grčeva u mišićima, umor mišića, poboljšanje ravnoteže, smanjenje bolova u mišićima, poboljšanje oporavka mišića, poboljšanje fleksibilnosti, pa čak i poboljšanje performansi. Ali da li je zapravo tako?

Šta kaže istraživanje kompresione opreme?

Prema pregledu nabrojanih istraživanja, dokazi da kompresiona oprema može da poboljša fizičke performanse su upitni. Od 183 studije, 24 su direktno procenile performanse u određenom vremenskom roku, a od tih 24, 30 posto studija je pokazalo merljiv pozitivan uticaj na same performanse.

Istraživači su otkrili da kompresiona oprema nije izazvala značajne promene u metaboličkim reakcijama, krvnom pritisku, otkucaju srca ili drugim kardiorespiratornim merama, niti je poboljšala kretanje ili stopu percipiranog napora.

S druge strane, čini se da oprema za kompresiju smanjuje oscilatorna svojstva mišića (vaši mišići se manje tresu tokom vežbanja). Takođe se čini da imaju pozitivan efekat na senzomotorna svojstva tela, koja obezbeđuju funkcionalnu stabilnost zglobova tokom kretanja i mogu smanjiti percepciju bolova u mišićima i bolova kod sportiste nakon vežbanja. I za kraj, povećavaju lokalizovanu temperaturu kože (iako ne i osnovnu temperaturu), što može biti dobro u hladnijem vremenu.

Koji je zaključak?

Nema mnogo dokaza da kompresiona oprema pruža mnogo prednosti, što se svakako ne slaže sa brojem sportista koji je obožavaju. Istraživači se bave ovom tematikom, napominjući da samo verovanje sportiste da ovaj tip opreme zapravo “radi” može igrati značajnu ulogu u njihovoj efikasnosti.

Drugim rečima, placebo efekat ne bi trebalo zanemariti.

Istraživači takođe primećuju da je malo verovatno da će nošenje kompresione opreme štetiti vašim performansama, sportisti koji žele da nastave da ih nose mogu to da urade bez brige, a njihovo nošenje u određenim uslovima, na primer kada je hladno, može biti od koristi.

Da li vi koristite kompresionu opremu? Pišite o vašem iskustvu u komentarima!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci