blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Prsluci za trejl – i vaša okrepa putuje sa vama!

Trejl trčanje je – kao i hajking – aktivnost koja, u svetu a i kod nas, stiče sve veću popularnost. Poslednjih godina sve više planinarskih društava i turističkih agencija nudi lepe, informativne i priuštive vikend ture do planinskih vrhova i drugih lokaliteta.

I iako su ove aktivnosti blagotvorne po zdravlje i nisu nužno skupe, za njih ipak morate imati odgovarajuću opremu. Za početak, poželjno je nabaviti dobre patike / planinarske cipele i vetrovku.

Ako planirate da se na duže staze bavite bilo kakvim aktivnostima u prirodi, onda makar na njima nemojte štedeti.

 

Zahvalićete sebi na tome čim se prvi put budete sreli sa kišom i jakim vetrom. Ako pak idete na duža pešačenja ili trejlove, onda ne bi bilo loše da imate i neki prsluk / ranac za hidrataciju i nošenje dodatne opreme.

U najpopularnije prsluke ove namene spadaju oni marke Salomon, Nathan, CamelBak…ali oni se teže nalaze i skupi su. Srećom, u Dekatlon radnjama u regionu se može naći par alternativa za daleko manje pare, koje ne zaostaju mnogo za ovim zvučnim imenima!

O rancu / prsluku

Danas vam predstavljam Kalenji trail vest 9/14, odličan rančić za trčanje i hajking promenljivog kapaciteta koji se često viđa na domaćim trejlovima. Težak je 450 g i dolazi sa praznom mešinom za vodu zapremine 5 l i tri glavne pregrade.

Prva, koja ide do tela, satkana je od tanje prozračne mrežice. Druga je vodootporna, što garantuje da će vam presvlaka ostati suva i po kiši. Treća je rastegljiva i podseća na kengurovu torbu – savršena da u nju nagurate tanku vetrovku ili nešto drugo što ćete morati često da vadite.

Tu su i dva bočna džepa višestruke namene (za gelove, ključeve, astrofoliju, itd) sa rajsferšlusom, smeštena bočno u predelu rebara, kao i dva duboka džepa sa učkurima na tregerima sa prednje strane. Tregeri se preko grudi kopčaju sa dve trake i drže ranac čvrsto na mestu čak i u punom trku!

Velika prednost ovog ranca je ta što, osim velike količine vode (5 l + 2 x 0,5 l) u njega staje i komplet presvlaka ako mu, običnim otvaranjem rajsferšlusa pozadi, povećate zapreminu sa 9 na 14 litara !

Pravilna hidratacija je važna

Ako spadate u brze trkače kojima je 450 g previše i želite nešto svedenije rešenje, onda je prava stvar za vas lakša verzija ovog ranca – Kalenji prsluk manje zapremine sa 2 pregrade, 2 bočna džepa i 2 džepa za vodu spreda, koji teži svega 150 g, a košta malo manje od svog težeg pandana!

U jedinu manu težeg ranca (9/14 L) bih ubrojao lošu poziciju bočnih džepova i “kengurove torbe”. Naime, bočni džepovi ne smetaju pri trčanju i zatvaraju se rajsferšlusom, ali im je veoma teško pristupiti u trku.

Isti slučaj je i sa “kengorovom torbom” – zadnjom spoljnom opnom na rancu čiji otvor je smešten previše visoko za moj ukus. Svaki put kad sam hteo da izvadim ili odložim vetrovku u toku trke morao sam da skidam ranac da bih to uradio :(

Zaključak

S obzirom na njegovu lakoću i udobnost, solidan skladišni prostor i cenu od samo 30ak eur, teško da postoji bolji ranac za hidrataciju i nošenje osnovne planinarske / trkačke opreme. O tome svedoči i praksa – upravo ova dva modela sam najčešće viđao kod trkača na domaćim trejlovima! :)

 

Lake noge, do sledećeg čitanja, N. R.

2 Comments

2 Comments

  1. Aleksandra

    20.11.2019 at 12:52

    Zanima me cena prsluka ranceva za maraton.Hvala.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Staze za trčanje

Činjenica je da su za velike uspehe potrebna odricanja i ulaganja. Činjenica broj 2 je da nismo svi istih mogućnosti (vreme, finansije, obaveze…). Na sreću,...

* Naslovna

HIGHLANDER Stara planina vas od 12 – 16. jun 2021. poziva da se priključite avanturi i upoznate divlje, još uvek neistražene predele, kao i sami...

* Naslovna

Ako tragate za sveobuhvatnim odgovorom kako da se obučete za trčanje i trke – ovde ćete naći čitavu listu stvari koje su vam potrebne...

Oprema za trčanje

Kao neko ko još uvek istražuje šta je za mene neophodno da imam kada krenem na trail ili skyrunning trku (ali ono stvarno, za preživljavanje...