Oprema za trčanje

Kako da kupim patike za trčanje? Vodič za kupovinu patika za trčanje

204 komentara

Važno je da shvatite da ukoliko planirate da trčite, najbolja investcija koju možete da napravite (pored planskog treninga i angažmana trenera)  jeste kupovina namenskih patika za trčanje. Ovaj vodič za kupovinu patika za trčanje ima za cilj da vam pomogne da dođete do najboljih patika za vas.

Iako možete početi da trčite u basket ili fudbalskim patikama koje  već imate kod kuće, obavezno pogledajte šta nisu patike za trčanje i u jednom trenutku pazarite prve patike za trčanje.

Opcije: Gde kupiti patike za trčanje?

U Srbiji trkačku opremu možete kupiti u monobrend radnjama, tj prodavnicama koje prodaju samo jedan brend: Nike, Adidas, Asics, Salomon. Za opremu ovih brendova zaduženi su generalni distributeri: Sport Time, Beosport, Tref sport…

Multibrend radnje su one prodavnice u kojima možete kupiti modela rezličitih proizvođača. To su: Sport Vision, Đak, Planeta sport, Intersport, N-Sport i drugi.

Pored regularnih radnji, mnoge prodavnice imaju svoje OUTLET radnje u kojima možete da nađete stare modele čije su cene snižene i do 70%. Nećete naći sve modele, ali ono što nađete biće stvarno najpovoljnija kupovina.

Pored domaćih prodavnica jedan od načina da dođete do patika i opreme za trčanje su i:

 • Online prodavnice kao što je npr wiggle.com koje šalju povoljnu opremu u Srbiji
 • Posete maratonskih sajmova, koji se organizuju dan-dva pre same trke (Ljubljana, Berlin…)
 • Specijalizovane radnje za trkačku opremu u svim većim gradovima u svetu, gde vam stručni prodavci mogu pomoći pri izboru.

Šta uraditi pre kupovine patika za trčanje?

Naravno, pre kupovine savetujemo da  se informišete o patikama na Trčanje.rs. Možete postaviti i pitanje u našoj sekciji VI PITATE.

Ako ste trčali pre toga, ponesite te patike sa sobom u radnju. To vam samo može pomoći da lakše odredite koje vam patike savršeno odgovaraju.

Šta da radim kada dođem u radnju?

Kada ste pronašli sportsku radnju, planirajte da potrošite bar pola sata ili 45 minuta u njoj. Ne žurite u odabiru patika. Pogledajte sve izložene patike za trčanje. Tako ćete lakše da vidite koji modeli su tu i koliko koštaju.

Dok gledate izložene modele, prodavac će vas po pravilu pitati da li može da vam pomogne. Ono što prodavac sigurno zna jeste spisak novih tehnologija koje patike poseduju – distributeri organizuju prezentaacije novih modela u radnjama. U protekle 3 godine urađeno je više edukacije iz oblasti trkačke opreme za prodavce. Ovo nikako nije garant da je prodavac upoznat sa potrebama trkača (izuzev ako nije rekreativni trkač, što je veoma retko) i da vam može pomoći da izaberete najbolju patiku za vas. Možete pitati prodavca, da li on trči, ukoliko ne trči, sve što vam govori uzmite sa rezervom. Duboko znanje dolazi samo iz iskustva.

U kupovinu obavezno krenite sa čarapama za trčanje koje obično koristite na treningu. Pogrešne čarape, na primer pretanke ili predebele će vam dati pogrešan utisak o patikama dok ih probate. Ako nemate čarape za trčanje, prvo njih kupite, pa tek onda probajte i patike.

Ako nosite anatomske (ortopedske) uloške, ne zaboravite i njih da ponesete.

Ako niste sigurni koja je vaša veličina obuće, izmerite oba stopala po dužini i poprečno. Kod mnogih proizvođača patika su brojevi dati i u centimetrima, Evropski brojevi na primer 43, američki, ili britanski kod jednog brenda mogu da budu veći nego kod drugog, pa ih uzmite sa rezervom. Vaše stopalo može zbog uticaja trčanja i starenja da se proširi i produži, pa nemojte da se začudite ako vaše patike budu za pola broja ili ceo broj veće nego što ste ranije nosili.

Postoji obilje pravih radnji, pa i lanaca sportske opreme. U ponekim radnjama patike su odvojene prema nameni i polu, pa možete naći sekciju za trčanje. OPREZNO, jer i u njoj modela koji uopšte nisu patike za trčanje!

Osećaj: Obavezno probajte pre kupovine

Nikada ne kupujte patiku za trčanje da je pre toga niste probali. Kalupi i istih brendova se razlikuju, tako da vam broj 45 od istog proizvođača može biti uzak / širok ili samo malo kratak – dovoljno da vam usled udaranja prstiju u prednji zid patike poplave  i poodpadaju nokti.

Kada obučete patike, možete uraditi par skokova, napraviti par koraka i OBAVEZNO istrčite par dužina duž radnje. NEMOJTE DA SE STIDITE. U svim ozbiljnim trkačkim radnjama u svetu postoji traka za trčanje, na kojoj odmah možete probati patiku za trčanje. Ako je u radnji ne poseduju ostaje vam da potrčite i osetite kako patika „leži“.

Osećaj u odgovorajućim patikama za trčanje

Ono što tražite jeste komforan osećaj u patikama za trčanje. Patika treba da bude „fit“, tj da dobro leži, ali noga unutra treba da ima prostor. Posebno je važno da je peta fiksirana u patici i da tu imate dobar osećaj da vam noga čvrsto leži u patici.

Nije problem ako patika čak i malo više šeta u prednjem delu gde su vaši prsti. Prsti prilikom udarca u podlogu se šire, tako da treba da postoji mesto za njih gde će moći slobodno da se ispruže i rašire.

Neophodan uslov za dobru patiku jeste odgovarajuća dužina. Bolje je uzeti patiku čak i jedan broj dužu, nego milimetar kraću. Gotovo po pravilu početnici koji biraju prvu patiku za trčanje (a nisu pročitali naš vodič) izaberu kraću / taman patiku za trčanje. Ono što verovatno ne znate, jeste da se usled trčanja noga širi, te da kada trčite nizbrdo, noga se kreće prema napred. Sve ovo izaziva da vaši pristi (posebno palac) udaraju u prednji deo patike za trčanje. Posledice su veoma lepi plavi nokti koji posle otpadaju.

Raspon cena patika za trčanje

 • Nebrendirane patike za trčanje, white label, tj serije patika koje se prave u Kini i na koje možete okačiti vašu marku su ubedljivo najjeftinija varijanta patika za trčanje. Njihova cena ide ispod 20 evra. O ovim patikama nemamo pojma 🙂
 • Donja serija patika brendiranih proizvođača ima cene od 40-60 EUR. To su patike koje ne uključuju inovaciju i tehnologiju koju taj brend razvija i ugrađuje u skuplje modele. Verovatno da ove patike nisu specijalno dizajnirane. No ove patike suštinski rade posao.
 • Srednji nivo cena patika se kreće od 90 – 120 EUR. Ovde spada najveći broj patika za trčanje i u ovom rangu se mogu kupiti otpimalne patike za trčanje. Čak i skuplji modeli na popustima ili u outletima se spuštaju do ove cene, tako da za stotinak evra sigurno možete kupiti odične patike za trčanje.
 • Preko 120 EUR, pa sve do 180 EUR su modeli patika koji su po pravilu ili specifični za tačno određenu grupu trkača ili uključuju poslednje inovacije kompanija.

Razgovor sa prodavcem

vodič za kupovinu patika za trčanje
Dobar prodavac će biti odlična pomoć, ali ako niste sigurni da je prodavac trkač budite oprezni.
 • Popričajte sa prodavcem o vašim trkačkim navikama. Faktori poput dužine trčanja, nedeljne kilometraže, trke,  podloga na kojoj trčite ili budući planovi mogu pomoći prodavcu da vam predloži neke modele patika.
 • Ako nemate neki trkački staž, budite iskreni. Ako ne razumete tehnologiju i termine, pitajte za pojašnjenje.
 • Ako tek počinjete sa trčanjem, nemojte pretpostavljati da vam trebaju najjeftinije patike. Takođe ni najskuplje patike ne moraju da budu optimalne za vas.
 • Pazite da vam patike ne budu knap, uvek neka bude jedan cantimetar prostora između najdužeg prsta (drugog) i vrha patika. Vaši prsti ne treba da budu stišnjeni. Peta ne treba da ima previše prostora da kliza po unutrašnjosti patike u koračanju ili trčanju. Ovo trenje stvara žuljeve. Ako nešto od ovoga ne odgovara, ne kupujte te patike.
 • Probajte razne brendove patika. Jedan brend ne mora da bude bolji ili lošiji od drugog. Budite temeljni. Obujte vaše čarape i ako nosite ortopedske uloške stavite ih u patike i prošetajte po radnji. Ako vam se učini da nisu dobre u hodanju, sigurno ne valjaju ni u trčanju.
 • Odlučite se da probate dva para koji vam najbolje stoje i najudobniji su. Nazujte po jednu različitu patiku i prošetajte ili potrčite po radnji. Tako ćete videti koje su patike najbolje za vas.
 • Pitajte prodavca da li je moguće zameniti patike ako ne odgovaraju. Po zakonu o zaštiti potrošača, imate prava da patike vratite uz fiskalni račun pod uslovom da su čiste i da nisu bile nošene. Zato uvek čuvajte račun. Garancija na patike je 6 meseci od dana kupovine.

Na šta da obratite pažnju kod patika?

 • Manja težina patika znači veću brzinu u trčanju ali istovremeno smanjuje moć apsorpcije udara. Trening patike moraju biti teže od takmičarskih. Ako vam rezultati nisu presudni, kupite bolje patike za trening, one čuvaju zglobove boljom amortizacijom.
 • Najkvalitetniji brendovi su Mizuno, Asics, Nike Adidas, ali su zbog toga i skuplji od ostalih. New Balance, Puma, Reebok, su malo jeftiniji, a solidni, dok su Joma i ostali brendovi još jeftiniji, što samo po sebi ne mora, ali može da govori o količini novca koje kompanije ulažu u istraživanje i razvoj novih modela. Dešava se da i dobar brend ima patike koje vam nisu udobne. Pored ovih u inostranstvu ćete nači i Scott, Zoot, Saucony, Vibram, Brooks patike za trčanje…
 • Materijal lica: osnovno je da je lice patike izrađeno od više materijala. Mesh (mrežasti materijal) napred i sa strane je obavezan za lakšu perspiraciju (da se noge nebi znojile). Ako je moguće, gledajte da mesh nije bele boje, manje se vide fleke ako se zaprlja. Takmičarske patike imaju više mesha, što čini patike prozračnijim i lakšom.
 • Ako nemate veliki budžet, ne obraćajte mnogo pažnje na marku: važan je dobar đon, uložak i kvalitet izrade. Često se van sezone i u nekim akcijama organizuju rasprodaje sportske opreme, pa je ovo idealno za nabavku patika po nižim cenama. Prošlogodišnji modeli se obično nude sa popustima. Razlika prošlogodišnjeg modela i novog dešava se da je samo u boji, dok su tehničke karakteristike gotovo identične.
 • Ðon: ako gazeća površina đona nema oblik skije (zakrivljen na vrhu) a debeo na peti: patike nisu za trčanje. Osim toga đon mora da bude iz više delova različitog sastava (penasti/gumeni) u više boja, nikako iz jednog gumenog. Ðon patike ima žleb u centru pete koji pomaže u apsorbovanju udara. Prednji deo đona treba da bude lako savitljiv. Kvalitetniji đonovi imaju dodatne elemente za amortizaciju. Tvrđi delovi dona imaju ulogu da spreče torziju, uvrtanje, patike i ti elementi su sa strane i odozdo. Off road patike imaju đon sa dosta elemenata gripa, minimiziraju klizanje. Njih ne treba nosti na asfaltu jer su prilagodene za mekše terene.
 • Uložak: obično je od penastog materijala presvučenog izdržljivim platnom. Često je perforiran radi bolje ventilacije. Uložak jeftinijih patika ima ravan profil i debljinu oko 3mm koja se posle određenog vremena prilagođava patici. Kod skupljih modela uložak ima i povišen obod sa strane i pozadi radi preciznijeg pozicioniranja uloška u odnosu na patiku. Ispod uloška u unutrašnjosti dona patike mogu imati dodatni medijum (honeycomb kod Reebok-a, Gel kod Asicsa, itd) za bolju amortizaciju sile udara.
 • Jezičak: proverite da li je simetričan i da li omogućava dobru respiraciju. Ako je malo ustranu, to ne valja.
 • Probajte patiku, napravite par koraka. Ne kupujte nikada tesnu patiku, to je siguran način za dobijanje žuljeva. To znači da ako odmah osetite da nešto nije u redu (na primer: ako savijete prste pa vas patike stežu oko domalog i malog prsta) to nije pravi izbor, jer će tu najverovatnije doći do žulja. Probajte i uporedite tu patiku sa nekom drugom, možda je ona druga udobnija.
 • Čarape: Ako nosite debele čarape u patikama na treningu, onda u takvima i treba da krenete u šoping. Nije isto probati na drugu čarapu koju obično nosite uz pantalone i cipele. (Polu)maraton ne trčite u novim čarapama, zbog mogućih žuljeva. Koristite čarape koje su nošene i oprane bar 2-3 puta.
 • Poželjno je imati bar dva ili više pari patika za trening, kako ne biste morali da nosite znojave ili mokre sledeći put. Za trke vam, ako nemate takmičarskih pretenzija, ne treba poseban par patika, ali nije na odmet da ako imate mogućnosti trku trčite u lakšim patika u kojima ćete dobiti važne sekunde prednosti.

Šta posle kupovine patika za trčanje?

Ovde bi trebalo dodati i par saveta iz prakse šta da nikako ne radite sa patikama, kada ste ih već kupili:

 • U novim patikama ne idite odmah na trčanje preko 6km, jer ćete nabiti žuljeve ili će vas tabani peći.
 • Nikada ne perite patike pred duži trening ili trku, jer ćete nabiti žuljeve – patike se pranjem skupljaju a nošenjem šire, dok se ne razgaze. U mašinama je moguće oprati patike, ali i ručno. Ako ne morate, ne perite ih.

Napravite odluku!

Izbor patika za trčanje nije izbor škole, ili kupovina kola ili stana. Zato slobodno napravite odluku i bez brige: kako bude menjali patike (nadamo se da ćete trčati barem još 10 godina 🙂 tako će se i vaš ukus graditi. Vrlo brzo ćete vi baš biti ti koji će savetovati vaše drugare novopečene trkače i trkačice.

Trčanje.rs planovi treninga

Koja je najbolja aplikacija za trčanje? Više nije sve u merenju tempa i kilometraže
Zašto vas vaš GPS uređaj laže? Šta da učinite kada vam je potrebno da znate koliko daleko i brzo ste trčali.
Tags: ,

Povezani članci

204 komentara. Leave new

 • “ Da li će to biti Neutralna patika, Support ili Motion Control, zavisi od vaše anatomije stopala. Ne kupujte tip patika koji je loš za vaše stopalo, to može imati negativne posledice.“

  Još samo zarad neupućenih, pojasnite koji tip patika je za koju anatomiju stopala.
  Inače ste mi postali omiljeno mjesto „izlaska“ na net, te vam želim sve najbolje u daljem radu.

  Odgovori
 • Hvala 🙂 Pogledaj ovaj tekst
  https://www.trcanje.rs/2009/05/stil-gazenja-pronacija/

  Ukoliko otkucaš u pretragu PRONACIJA trebalo bi da izađu i još koji rezultati.

  I ovde treba biti obazraiv jer ne zavisi samo od oblika stopala koja patika odgovara za vas. Pročitajte Marijino iskustvo pa vidite kako se to radi u inozmestvu
  https://www.trcanje.rs/2009/10/iskustvo-izbor-opreme-trcanje/

  Evo ga jedan odličan video (na engleskom) koji nameravamo da snimimo ili barem da prevedemo
  http://www.runningwarehouse.com/LearningCenter/footwear.html?video=FOOT03

  Bilo bi super da neko od čitalaca ispiše sve ovo što je čika reka i objavi u blogu :))

  Odgovori
 • ASICS (mislim na njihovu prodavnicu u BG-u) i TREF su vrlo korektni po pitanju zamene patika. Govorim o nosenim patikama, koje su pokazale feler posle nekog vremena upotrebe.
  Licno sam menjao Kayano 14 u obe prodavnice i bili su vrlo korektni. Daju garanciju od 3-6 meseci.
  Naravno racun i ociscena patika.

  Odgovori
 • ogi da li si dobio dvd i cd?

  Odgovori
 • Pre 2 nedelje sam kupio http://www.vibramfivefingers.com/products/products_KSO_m.cfm i ni trenutak nisam zažalio.
  Bilo je čudno prva 2 dana i muskularuta kao i kosti su se nameštali ali je sada super.
  Nažalost nisam ih kupio u u Srbiji ali koliko vidim počinje prodaja u Evropi.

  Odgovori
 • Odlčno Ivane, za mene nisu imali broj,a i bile su mi malo skupe (6500 dinara). Sledeće proleće pod obavezno ih kupujem 🙂

  Odgovori
 • Ja sam našao 46… mada sam bio prvi kupac u radnji 😉

  Odgovori
 • STA SVE LJUDI NECE DA PRODAJU

  Odgovori
 • Bio sam juce u Merkatoru na Novom BG,u Intersportu.Izgleda da je u toku snizenje cena patika pa evo i nekih cena patika za trcanje: (ST-stara cena,NC-nova cena)
  Asics:
  gel numbs ST-15.190…NC-12.150
  kayano 15 ST-16.690…NC–13.350
  gel flash fire ST-8.090…NC-5.660
  gel flesh 8.090 (ove nisu na popustu)
  black hawk 3 5.950 (ove nisu na popustu)
  gel motion ST-5.900…NC-4.680
  Mizuno:
  ultima (90844-da li je ovo oznaka patika ili neka sifra,nemam pojma) ST-11.900…NC-8.390
  harrier 8.290 (ove nisu na popustu)
  run rider ST-12.990…NC-9.090
  genesis 3 6.790 (ove nisu na popustu)
  Ima jos modela Adidas i Nike patika za trcanje,al me mrzelo sve da popisujem,pa ako nekoga interesuje neka proseta do Merkatora na NBG.
  Pozdrav svima 🙂

  Odgovori
 • U Novom Sadu u Anti ima patika za 1990din za pocetnike 🙂 I nisu lose! Ja mozda uzmem za trening za zimu…

  Odgovori
 • Boban Pantović
  februar 18, 2010 19:05

  Danas sam primetio sasvim solidne:
  Muške patike- brojevi 43, 44, 45 po ceni od 840,00 dinara
  Muške patike- brojevi 41, 42, 43, 44, 45, 46 po ceni od 1880,00 dinara
  Ženske patike- brojevi 36, 37, 38, 39 po ceni od 1280,00 dinara
  U Metrou u Krnjači.

  Odgovori
 • a koja marka patika ima i kod mene na buvljaku patike 500din kod kineza brojevi mozes da biras …

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  februar 18, 2010 22:55

  Marku nisam pomenuo namerno jer ne bi želeo da ih reklamiram dok ne plate.
  Patike su za trening vrlo dobre i izdržljive.

  Odgovori
 • dobro samo 1slovo 🙂 ili link patika kako izgledaju

  Odgovori
 • Boban Pantovic
  februar 18, 2010 23:05

  Firmirane su!

  Odgovori
 • Posto mi je ovo postao jedan od omiljenih sajtova sto se trcanja i sporta uopste tice, nadam se da cu dobiti brz odgovor na jedno pitanjce.
  Imam 24 godine i vec 3 godine rekreativno trcim, po 10-20km nedeljno, od aprila do novembra. Trcim po tartan stazi i prosle godine sam uzeo Asics Blackhawk sa kojima sa poprilicno zadovoljan.Ove godine sam resio da kupim neki ozbiljniji model, tipa Kayano, Nimbus, Stratus… ili Mizuno Wawe Rider ili Creation. Posto ni jedan od tih modela nije jeftin, ne bih zeleo da pogresim prilikom odabira za moj tip stopala i gazenja. Izveo sam test sa mokrim otiskom i po njemu imam normalno gazenje, medjutim posto znam da to nije najbolje i najtacniji nacin da se utvrdi tip kazenja, zanima me gde moze to da se ispita. Da li postoji u nekoj od sportskoj radnji u Beogradu neka aparatura ili barem gde su prodavci zaista strucni pa da odgovarajucim savetima nekako pronadjem pravu patiku, a da posle ne bude problema i reklamacije iste??
  Unapred puno hvala svim runner-ima 🙂

  Odgovori
 • vlada djorovic
  maj 28, 2010 11:40

  Našao Wave Rider 12 u „Đak“-ovom diskontu br.43 i 44 7.920,oo. Za sebe sam uzeo ,pretpostavljam stariji model, Wave Azure 4 (4.000,oo).Prvi utisak jako obećavajući .

  Odgovori
 • Gde ASICS ima svoj uprodavnicu u BEOGRADU?

  Odgovori
 • sonjasavic
  jun 16, 2010 19:33

  bila preko puta beogradjanke, valjda je jos.. O.o

  Odgovori
 • Tako je, Asics ima radnju tu u Kralja Milana, a ovaj brend možete pazariti i u svim Trendovim radnjama, npr Terazije itd…
  Tačan spisak radnji pogledaj na https://www.trcanje.rs/asics/

  Odgovori
 • extra su AVIA patike, samo u Srbiji nije toliko zastupljena,ali sam videla u jednoj radnji u Balkanskoj u Beogradu,a cene su od 3.990,00 pa na gore :)) S obzirom da je AVIA brend samo za trcanje,necete pogresiti.

  Odgovori
 • Ah,da u Balkanskoj nema vise radnje,nekada se zvala City Sport,ali vidite na 011/262-0070 ko zna mozda nesto i nadjete :))

  Odgovori
 • Zasto u radnjama na 10 muskih modela patika dodje jedan model zenskih??? Je l’ to fer?

  Odgovori
 • Nije fer, naravno. Mora da su uvoznici muškarci koji ne razmišljaju o polu kada naručuju… a možda i gledaju statistiku koja kaže da su žene u manjini u ovom našem trkačkom svetu. Zato devojke, dođite sve na Žensku trku i preokrenite ovaj trend. Neka se malo uvoznici uzmu u pamet i počnu da naručuju ono što će im bolje prolaziti… ženske patike za trčanje!!!

  Odgovori
 • Pa da, lako je vama… te ovaj Asics, te onaj Mizuno… a ja? 🙂

  Odgovori
 • U toku je sniženje u Asicsu. Kayano 14 je oko 7000, 15 i 16 su oko 10000. Juče je bilo između 19:00 i 20:00 sniženje od dodatnih 20%. Slučajno sam baš tad naleteo i kupio kayano 14 za 5600. Ne znam da li će to sniženje od dodatnih 20% i dalje da nastave, ali preporučujem da se prošeta do tamo ko ima vremena, bez toga je veoma povoljno. Lik koji radi je verovatno jedini u gradu od svih prodavaca koji se zaista razume u patike za trčanje, ume da preporuči i objasni, super za totalne početnike. Uskoro se sele u Terazijski prolaz

  Odgovori
 • pa zato i prodaju jer se sela mada i broj treba naci kada se udje u tu prodvnicu na tim rafovima su uglavnom brojevi 42cm,inace subotom rade do 15/16h

  Odgovori
 • Pazi, sinoć je bilo još po 3 komada 43.5, 44 i 44.5 i kayano 14 i kayano 16. Cenim da su to baš traženi brojevi, iznenadilo me je da ih još ima

  Odgovori
 • @petar dali postoji neki broj da moze da se zove prodavnica ???

  Odgovori
 • Stvarno ne znam. Na računu ne piše, ima samo adresa, K. Milana 23

  Odgovori
 • Naleteh malopre na ovo pa mozda malo pomogne u odabiru tipa patika
  http://wwww.myprecisionfit.com/test/welcome

  Odgovori
 •  Pozdrav trkci planirm da  pstanemo kolege 🙂 da se cika iki vrati u formu 🙂
  E ovako moj kratak opis 180/105
  hteo bih da pocnem da istopim ovo moje salo 
  Plasi me tezina,i koje su prave patike za mene Eh sad ne bi pucaco velike pare na patike jer me plasi koliko ce me drzati ovo sa tcanjem dao bih do nekih 5 000 dinara .
  Jel to ok za neke ok  patike ?Nisam lenj pa sam danas obisoa dosta radnja i  imam par modela ali neznam koja je nanjbolja zbog moje tezine(plse me zglobovi kolena )    Pisacu i cenne patika u slucaju da nekom zatreba nadam se da nije na odmet
  E ovako od prihvatljivih modela  video sam asics gel flashfire ( 5 000 rsd)Interlect IV ( 3 500 rsd )i Gel motion2 mislim da je i on oko 5 soma (zaborvio sam)Ima jos dosta patika za trcanje do 5 soma ali ne poise koje je model ves samo neki niz brojev i slova Koje  biste mi  patike preporucilli ako  imate neki vas predlog slobodno recite
  Vidimo se na stazi uskoro nadam se :)Unapred zahvalan

  Odgovori
 • Sad pokusa da procittam post i vidim nema pola slova evo mlo prepravlljena verzija, sta je pisac hteo da kaze 🙂

   Pozdrav trkaci planirm da  postanemo kolege 🙂 da se cika Miki vrati u formu 🙂
  E ovako moj kratak opis 180/105
  hteo bih da pocnem da trcim i  istopim ovo moje salo 
  Plasi me tezina,i koje su prave patike za mene Eh sad ne bi pucaco velike pare na patike jer me plasi koliko ce me drzati ovo sa tcanjem, dao bih do nekih 5 000 dinara .
  Jel to dovoljno za neke ok  patike ?Nisam lenj pa sam danas obisao  dosta radnja i  imam par modela ali neznam koja je najbolja patika za mene ( zbog moje tezine,plase me zglobovi, kolena… )    Pisacu i cene patika u slucaju da nekom zatreba nadam se da nije na odmet
  E ovako od prihvatljivih modela  video sam asics gel flashfire ( 5 000 rsd), Interlect IV ( 3 500 rsd ) i  Gel motion2 mislim da je i on oko 5 soma (zaborvio sam). Ima jos dosta patika za trcanje do 5 soma ali ne pise koje je model vec samo neki niz brojev i slova.
   Koje  biste mi  patike preporucilli, ako  imate neki vas predlog slobodno reciteVidimo se na stazi, uskoro nadam se 🙂   Unapred zahvalan

  Odgovori
  • Miki,
   patike se ne biraju samo na osnovu kolika im je cena, mislim i to je način za sužavanje izbora, ali pre svega gledaš kakav stil gaženja imaš, pa onda tražiš patike za sebe. Problem je što na kutiji ne piše za koji stil je patika namenjena.
   https://www.trcanje.rs/zdravlje/povrede/stil-gazenja-pronacija/
   Flashfire je koliko vidim za neutralne i pronatore (obično teži ljudi imaju ravnije tabane, ali ne mora da znači), ne izgledaju loše, meni se sviđaju. Ove ostale ne znam.
   Za tebe bi u principu najbolje bilo da odabereš neki top modelali oni nisu toliko jeftini. Teži početnicima je možda najbolje da uzmu neki support ili čak motion control model dakle koji malo jače čuvaju nogu, vidi ovo
   https://www.trcanje.rs/wp-content/uploads/2009/09/mizuno-tip-stopala.png
   nemoraš da gledaš brend, važno je da se u njima osećaš ok. 
   Pozdrav!

   Odgovori
   • Meni nisu jasni mnogi termini koji se koriste za opis trkačkih patika, pošto ih sve rade strani brendovi i većina toga je napisano na Engleskom ili nekom drugom jeziku. Recimo šta to znači „a stability shoe with moderate control“? Razumem da se patike dele po tipu pronacije, na neutral, pronator i supinator i da je „gait“ način na koji gazim odn. trčim. Mislim da sam neutral iako mi se na đonu cipela vidi da su istrošene sa spoljašnje strane, ali test mokrog stopala pokazuje da je neutral. Hteo bih da kupim Nike lunarfly+3, međutim po opisu ne mogu da shvatim da li su za neutralne trkače jer veb sajtovi pišu različito o njima?

    Hvala i pozdrav

    Odgovori
 • veki bas malo patika imas 🙂
   

  Odgovori
 • Stjepan Jelica
  maj 20, 2011 22:28

   http://www.maratonvu.hr/izbor%20tenisica%20za%20trcanje.html
  Ovo će pomoći jednim dijelom pri izboru patika,barem što se tiče termina kao spojiti vrstu stopala sa oznakama CUSHIONED,STABILITY ILI MOTION CONTROL.

  Odgovori
 •  @99b04742b17c77a4959a7de7c4f86790:disqus 

  Hvala
  Meni je ipak cena malo vise bitna 
  Gledao asm brendirane zto sto smatram da su kvlitetnije 
  Pogledao sam svoje stopalo  (oblik pronacije mii je nirmalan,mozda malo ali samo malo ide ka visoki svod)
  Sad ne razumem ako mi je stopalo neutral dali  to znaci i da mi je oblikk pronacije neutral ?
  I dali da uzimam support ili  motion control ako mi je tip stopala neutral?Dali ce to da mi pomogne ili odmogne ?Ne razumem se mnogo pa ako mozete da mi pomoognete 
  Sta mislis da uzmem onda flashfire,jel ona za mooje stopalo?
  Ceo asm se pogubio u stopalima i stilovima gazenja 🙁 jedva cekam duzzmem patike i izadjem nas tazu 🙂
  Citao sam u nekim starijim temam da su asics radnjamaa bili extra popusti u vremenu od 19-20 h dali je to i dalje aktuelno prijao bi mi dodatni  popust 🙂
  Pozdrav

  Odgovori
  • Ako si neutralac, takve patike i kupi. Support modele možeš takođe nositi, a znam da ih preporučuju i za teže neutralce.
   Po pravilu tebi je kad pogledaš stari đon patika (ili cipela) najviše istrošen/pohaban deo po sredini stopala kod prstiju i po sred pete (neutral), eventualno malo pomereno ka spolja (blagi supinator). Imaš svod stopala, to je jasno.
   Važno je da znaš da motion control patike obično nose ravnotabanaši tj. pronatori (oni habaju najviše deo kod osnove palca i sa unutrašnje strane pete), a kako ti nisi jedan od njih, to zaboravi.

   Uzmi ove Flashfire, iz svega što si napisao mislim da nećeš loše proći. Nemoj da se zezneš i uzmeš knap broj. Navuci ih do kraja dok ti prsti ne udaraju na vrh i ako možeš staviti kažiprs kod pete, to je to. Ne znam za akciju „happy hour“.
   Pozdrav i srećno trčanje.

   Odgovori
  • Master Maestro
   maj 22, 2011 06:11

   evo odgovor od jednog laika….
   ako imaš mogućnosti,kupi patike sa izrazito dobrom amortizacijom,jer tvoje noge i kolena će ti biti jako zahvalni(s obzirom na tvoju kilažu) i trčanje će ti mnogo više prijati. Konkretno,mizuno wave creation se mogao kupiti za manje od 8000din. i vrede svaki dinar koliko su skuplje od ostalih.
   Ako su ti takve patike ipak nedostižne,onda kupi npr. Asics blackhawk, ili neke slične ,kojih ima već za 3500din. i njih gruvaj i deri dok ih ne podereš,a to neće biti baš tako jednostavno!:))
   E kad ih podereš,u medjuvremenu ćeš već sam mnogo toga saznati,pa će ti biti lakše prilikom sledeće kupovine.
   Nezavisno koje patike da kupiš, čarolija je u pokretu… :)))

   Odgovori
 • Hvala igore you  are the men 🙂

  Reci mi samo jel ima kako pravilno razgazit patiku,ili to za mene ne  vazi s obzirom da necu vise od 3 km i to sa prekidima.
  Razmisljao sam da odma  sutra malo hodam u njima da se razgaze ili odma na trening ?(naravno kad ih uzmem 🙂 )
  Znaci luft u ptici da bude 1 cm ili ti kaziprst  🙂 razumeo 🙂
  Pozdrav

  Odgovori
  • Dobro rezonuješ za razgazivanje tika, do 7km max trening dok ne izguraš oko 60-70km total. Možeš i da hodaš u njima, nema problema. Biraj mekše podloge ako imaš gde.
   Luft mora da ima malčice, jer se noge šire tokom rada-trčanja-hodanja-stajanja. Ni prevelike ne valjaju. Zato je naj ideja da kupuješ popodne-predveče patike i to u čarapama koje ćeš nositi u patikama, a ne nekim koje idu uz cipele.
   Aj kreni da skidaš kile, al postepeno, imaš na sajtu o početnicima obilje članaka 🙂
   Malo hodaj, malo trči  i tako to. Pozz

   Odgovori
   • Ovaj savet da može stati prst iza pete kad obujemo patiku važi ujutro, dok se noga ne razgazi odn. natekne? Hvala i pozdrav

    Odgovori
 •  Pazario 🙂

  Uzeo sam asics Gel-supremacy
  Jel zna neko nesto o ovoj patici ?

  Odgovori
 • Master Maestro
  jun 18, 2011 18:04

  Nisam znao gde bih postavio pitanje….. ali me zanima, da li neko ima iskustva sa Adidas ClimaCool modelima?? Danas sam u radnji probao model Ride,ali se nisam odlučio da ga kupim zbog moje težine(86kg) a ne znam kakvu amortizaciju imaju te Adidaske? Ono što mi se veoma dopalo-patika je veoma lagana ,kompaktna a fleksibilna,a opet drugačija od Asicsa u kojem sada trčim.

  Odgovori
 • Ja upravo koristim potpuno iste nike free 5.0 iste su i boje hehe. Vrhunska patika i u zivotu nisam nosio nesto udobnije, dok trcim ne osecam nikakav napor stopala, i kao da trcim bos, a izuzetno su udobne tako da svima preporucujem, ko uzme nece se pokajati 100%

  Odgovori
 • Ima li neko od vas iskustva sa patikama New Balance MR563? Ne mogu da nađem review za ovaj model, pristupačne su cijenom, ali performanse i udobnost su mi nepoznanica.

  Odgovori
 • Moram vas pitati ovog puta gde kupiti patike,a nadam se brzom odgovoru,jer znam kako-sa lovom zar ne…:) Zezam se,mada mi i nije do zezanja jer sam se bas iznervirao zbog nemogucnosti kupovine patike jer ili nema modela ili nema broja. Relativno se razumem u izbor prema nozi,gazenju i nameni,pa tako samo ostaje broj.

  Ovo za „originale“ o kojima se stalno pise ovde je sasvim nepotrebno jer su (otprilike) isti dobavljaci za sve,slicno (ako ne isto) shveranje ili „uvoz“,pa tako se cak moze i na pijaci (doduse vecim i snabdevenijim) naci neki model kao u radnji,cak i bolji i „nabudzeniji“-svakako dobar za rasturanje u teretani ili koriscenje po gradu i sl.,a rekao bih,cak i vise od toga

  Ono sto bih hteo da pitam je nesto za Diadora patike. Bile su u Max sportu,na snizenju,ali naravno-nema broja za mene. Konkretno svidjaju mi se Diadora mythos magnitude II,to su cushioned patike,odlicne su,rekao bih vise za neutralno gazenje (dok imaju i jedan drugi model,rekao bih conquest,koji je vise stability,sto i pise unutra). Da ne govorim o „prodavacicama“ za koje ne znas koja je „smorenija“,jadnija ili nadrkanija ili nezainteresovanija (mozda nije namirisala lovu,pa onda odmah nisam vredan ili mozda sarmantan),a nakon natezanja sa donosenjem patika vidim nema bas mog broja i bas te patike (ima od ove druge,naravno),tako da sam bas popizdeo. I to se desava i sa Reebok i sa Scott patikama,pa cak i Adidas,koje su sve isto bile na snizenju.
  Zna li neko gde se moze kupiti Diadora mythos magnitude ovde u Srbiji i koja je cena jer patika je bas odlicna,rekao bih mnogo bolja od ostalih…

  To je ta patika,samo sto je na lageru bila sa plavim aplikacijama,sto je mnogo bolje,takvu bih i uzeo.
  Link za detaljniji opis sa njihovog sajta-
  http://www.diadora.com/en/detail/27/43/479/running/shoes/mythosmagnitudeii.html

  Odgovori
 • Imali ko iskustva sa patikama adidas klima 365. Ja ih koristim i nisam nesto odusevljen. To su patike iz vise cenovne kategorije i skoro potpuno rupicaste, sa ojacanjima. Kako izgledaju i koliko kostaju trebalo bi da su odlicne ali imam utisak da slabo drze nogu. Sa obzirom da ne prelazim velike distance ( 7km ) verovatno nevidim sve koristi od tehnologije. Cak sam poceo da trcim u patikama za fudbal kojim se inace bavim. Patike sam kupio u dobroj, oficijalnoj radnji. Patike za fudbal mi vise odgovaraju za trcanje zato sto su za razliku od patika za trcanje pripijene uz stopalo i nemaju debeo djon. Dok sam trcao na prstima nisam imao nikakvih problema u patikama za fudbal, medjutim kada sam poceo da trcim sa celim stopalom poceli su da me bole zglobovi. Naravno uporedjujuci fudbal i trcanje, fudbal je daleko stresniji za kolena tako da bolovi idu prvenstveno od igranja fudbala. Ne trcim vise na prstima iz razloga sto imam jake bolove u listovima. Probacu jos nekoliko puta da trcima u adidas patikama za trcanje pa cu se nakon toga opredeliti za patike koje mi vise odgovaraku a i voleo bih i neku preporuku od iskusnih trkaca zato sto sam ja u ovom sportu novajlija a i imam standardnih 95 kg sto svakako nije dobro ni za pocetak ali to je moja tezina jer imam visinu i verovatno teske kosti, nisam debeo. Sta mislite o trcanju u patikama za fudbal?

  Odgovori
 • Super je tekst,ali kad tvrdiš da si mašinski inženjer po struci,a napišeš cantimetar,to je malo bezveze zar ne…?

  Odgovori
 • car salasije
  mart 27, 2013 00:47

  ..sta mislite da li je pametan izbor patika za trcanje nike free run 3.0 v4 za trkaca od 105 kg ? mislim za rekreativno trcanje . .

  Odgovori
  • nije

   Odgovori
  • ja sam dosta pretrazivao bas za teske trkace,jer i meni trebaju,od asicsa imas gt1000,2000,3000 i sve izmedju tih brojeva, onda kayano 15,16,18 i foundation,evolution,fortitude.mozes i trail verziju neke od njih,sve zavisi gde ces trcati to su sve structure cushion,motion control i stability patike za teze trkace.
   Ja imam 90kg,odlucio sam se salomon speedcross3,jer trcim na svemu sem betona/asfalta, ove asics su mi vise za asfalt,jedino te trail verzije ako ces u sumi trcati,ista tako dobra je i salomon ultra 3d bez goretexa,pozz
   ps. lose je sto adidas,nike i reebok nemaju neku podelu kao asics

   Odgovori
 • Pozdrav svima. Hoću da kupim svoje prve patike za trčanje. Šta mislite o ovima http://www.walkmaxx.rs/akcija/patike-za-trcanje.html

  Odgovori
 • Poštovani,
  Najpre pohvale za sajt!
  Našla sam vas zbog problema koje imam s patikama.
  Poslednjih godina skoro stalno nosim patike, ali nisam načinila dobar izbor, jer sam pri kupovini mislila samo na estetiku.
  Tražila sam po Novom Sadu odgovarjuće modele, ali ne znam koje su dobre, a prodavci mi nisu pouzdani ili nemaju strpljenja.
  Elem, posle „reeboka“ i „adidasa“, odjednom sam kuplila tri para patika „skechers“. One su lepe, ali u njima nabijem pete, imam grčeve u nogama, bole me kukovi…
  Imam 65 godina i 75 kg, tako da samo pešačim, ne trčim i sl.
  Ako sam dobro čitala vaša objašnjenja, patike za trčanje i pešačenje nisu iste.
  Molila bih vas da mi pomognete u odabiru valjanih patika (cena nije presudna).
  Koje kriterijume treba da zadovoljavaju, koje bi to bile marke, i ako može fotografija:)
  Po stilu gaženja sam suprinator.

  Pozdrav i svako dobro od Marije

  Odgovori
  • Draga Marija, hvala! U pravu si da ne treba birati patike prema estetici, nego funkcionalnosti. Ako sam dobro razumela, tražiš udobne patike za pešaćenje? Da li je ono po gradu ili planini? (Treking) Pogledaj ovaj tekst, sa povoljnim modelima patika https://www.trcanje.rs/oprema/castite-sebe-pred-beogradski-maraton/ iako si supinator svi modeli koji su za neutralne pronatore će biti dobri i za tebe.

   Srećno!

   Odgovori
   • Draga Tijana, hvala na brzom odgovoru!
    Pogledala sam link i na internetu pokušala da pronađem ponuđene modele.
    U ponedeljak idem i BIG, tamo je najveći broj radnji koje predaju patike.
    Sve najbolje i srdačan pozdrav,
    Marija

    Odgovori
 • Zdravo, može li neko da mi da info gde bih mogao da kupim mizuno patike, znam da ih ima u intersportovim radnjama, ali je izbor sužen. Ja sam imao patike na slici središnje desno i vrlo sam zadovoljan, ali im je došao kraj :). Ima li neko info gde mogu da nađem možda baš ovakve patike – ove sam bio kupio u sportvision-oovom uotletu na Bulevaru, ali mislim da više nemaju mizuno. Hvala unapred

  Odgovori
 • Pozdrav društvo,
  Od sutra krećem da trčim (ali stvarno, ne „od sutra“), naoružao sam se informacijama sa ovog sajta, pročitao dosta korisnih i zanimljivih tekstova (što motivišućih, što instruktorskih), i ostale su jedino patike kao nerešeno pitanje… Ne moram ih, naravno, kupiti odmah (mada, posle par pročitanih tekstova, nimalo mi se ne trči u par godina starim izlizanim „casual“ patikama 🙂 ), ali zanima me vaše mišljenje o npr. ovim:
  http://www.planetasport.rs/patike/patike-trainfusion-rs/a-29451073
  Rekao bih da mi je pronacija normalna, pa eto – neki vaš savet/komentar bi bio super… Ako ne ove, možete preporučiti i drugi model, ali ograničavajući faktor je cena – do nekih 5.000 dinara 🙂

  Odgovori
 • Pozdrav,
  Kupujte patike uveče kad je noga „umorna“, blago otečena, što je normalno, bolje ćete odabrati veličinu.
  Višak se skida ishranom, vežbalje poboljšava kondiciju i zadovoljstvo- vidi „GCN“ vezano za ishranu i biciklizam.
  Najzad razmotrite biciklizam, nema opterećenja zglobova kao kod trčanja, jeste malo komplikovanije ali šta ima veze… Za te pare koje se pominju za dobre patike kupićete i bicikl i patike i kupaći… pa šta vam je volja, a i dalje ćete da stignete. U biciklističkoj radnji naći ćete i dobre patike za trčanje i upola cene (ispod 30 eura)… Ne zaboravite dobre čarape takodje su preporučljive one za biciklizam, ne budu znojave noge… lakše je, i zdravije, da češče perete čarape, (svaki put, i u mašini) nego patike… Pa srećno.

  Odgovori
 • Kupujte patike popodne kada su noge već blago otečene, što je normalno, bolje ćete izabrati broj, provedite dovoljno vremena u radnji da osetite kako vam noga leži dok stojite, ne manje od pola sata.Možda da počnete od jeftinijih lagano, u biciklističkim radnjama ima kvalitetnih modela od ranijih godina u petinu cene od novih najkvalitetnijih pa posle pojačate, ionako Vam trebaju bar dva para. Ko ima višak neka,osim ishrane, razmotri i bicikl kad je već tamo, nema napora za zglobove i dobra je kombinacija i eto Vas u trijatlonu ako nabavite i kupaći…

  Odgovori
 • Kupovina patika je veliki posao, gledajte da ne platite dva puta (kao internet mt:s-u, kupiš 3GB dobiješ 2GB, pa traže da opet platiš treći), i da ponesete sve što ste doneli i ono što ste kupili a i da Vam sve to bude zadovoljstvo, najzad „dvaput je dvaput“ ali možda će bolje da se vidi… Najbolje je da jedno popodne provedete u novim patikama u sobi … pa polako sutra napolje.

  Odgovori
 • Kako kupiti patike za trčanje? Lepo – odeš u prodavnicu i kupiš ih. Smarate više sa ovim idiotskim tekstovima.

  Odgovori
 • Kako kupiti patike za trčanje? Otići u prodavnicu i kupiti ih. Zaista smarate sa ovim idiotskim tekstovima.

  Odgovori
  • Zorica Kecman
   februar 10, 2015 21:16

   Dejane ako je tako onda ne treba pratiti nikakav plan za trčanje maratona.Odeš u prodavnicu kupiš patike,obuješ ih i istrčiš maraton !

   Odgovori
  • hahahah. ma šta će nam i patike 🙂 odeš trčiš bos opereš noge.
   ne bi verovao koliko ljudi nas mesečno pita za preporuku na ovu temu 🙂
   koji tekst ne bi bio idotski? šta se dejanu čita na trčanje.rs 🙂

   Odgovori
 • Zorica Kecman
  februar 16, 2015 18:49

  U knjizi https://www.trcanje.rs/vesti/matthew-mcconaughey-roden-za-trcanje/ kaze da su naj bolje patike naj losije 🙂
  Dr.Bernard Marti ,specijalista za preventivnu medicinu u Bernu je objavio rezulatate studija o patikama i kaze da je 4358 trkaca koji su ucestvovali u Bernu na Grand-Prix ulicnoj trci ispitao i dosao do zakljucka da je 45% ucesnika bilo povredjeno iz razlicitih razloga.
  Najvise ga je iznendaila cinjenica da problemi koje su trkaci naveli nisu bili tempo,kao ni podloga po kojoj su trcali ,nego cena patika…Trkaca koji su nosili patike cija je cena bila veca od 95$ je bilo duplo vise od trkaca koji su nosili patike do 40$.Isto tako su povrede trkaca sa skupim patikama, koje bi trebale da stite od povreda i imaju bolje osobine od jeftinih patika mnogo vece.
  Dr.Mari kaze u casopisu Amarican Journal os Sports Medicine :“To je jedan crni vic,za duplo vise para dobijes i mnogo vise bola“

  Odgovori
  • Naravno, to možda znači da oni koji su platili više i više treniraju. Sa više treninga ide više „loženja“, više grešaka, više ulaganja u opremu, a kvalitet opreme je mnogo manje presudan za povređivanje od toga šta telo može da izdrži a da ne ode u povredu.

   Na koncu, iz mog trkačkog iskustva, što više – duže treniraš, veća šansa je da se povrediš. U trkakoj karijeri po pravilu više od 80% ljudi nekada nešto oseti kao bol i povredu.

   Za ljude koji gledaju sa strane i za početnike povrede izgledaju katastofa, ali one su sastavni deo. Dese se, onda se oporavaiš, psotaneš jači i nastaviš.

   Sve u svemu, to što neko ima skuplje patike je isto tako podatak koji ima svoju logiku u ličnoj istoriji svakog trkača… Npr moje prve povrede su nastale posle 2 godine treninga, a tada sam već bio jako naložen na skupu opremu :))

   Tako… svašta može da se izvuče na osnovu podataka 😉

   Pozdrav!

   Odgovori
 • Петар Шуша
  februar 21, 2015 15:50

  Danas sam bio u pokušaju kupovine patika za predstojeće (polu)maratone koji su u planu u narednih mesec-dva dana… kako bih stigao da se na njih naviknem, da ih razgazim… i razočarao se izborom, ponudom, stručnošću prodavaca… nešto i napisah o tome kod sebe na blogu. http://goo.gl/5XkcYz

  Odgovori
  • Petre, odlična zapažanja i vidim da se i Vuja javio. Vuja je sa mnom osnovao Trčanje.rs pre 6 godina, imaš njegove tekstove 🙂

   Ukratko, svašta se nešto dešava i namerno je: npr multi-brend radnje namerno nemaju bolje modele, nego samo osnovne koje npr Runners World uopšte ne testira.

   Ozbiljnije modele patika za trčanje naćićeš u brend radnjama, gde npr Adidas i Nike prodaju samo u svojim radnjama. Takođe i Asics u Beogradu ima prodavnicu u prolazu na Terazijama.

   Prodavci u multi-brend radnjama su jako malo informisani. Rađena je određena edukacija prošle godine za Sport Vision sa naše strane ali pretežno u Bg.

   Retko kada se desi da neko od prodavaca trči i onda možeš dobiti informacije, ali to je npr 1/50.

   Za socijalnu odgovornost razvoja trčanja kroz optimalnu i prihvatljivu ponudu trkačkih modela patika… to ti ne bih komentarisao :))

   No, veruj mi tržište trkačkih patika koliko i kako god izgleda, svake godine je jedno 500% bolje. Verovao ili ne. Dobro je što sada počinješ da istražuješ temu 🙂

   Dobrodošao na Trčanje.rs!

   Odgovori
   • Петар Шуша
    mart 12, 2015 20:54

    Tek sam počeo da sa trčanjem i pisanjem o tome, ali kao i mnoge druge stvari volim da se potpuno posvetim. Zato sam malo šire otišao sa temom, i malo dublje „zagrebao“ problematiku. 🙂
    Juče sam obišao još jedan đir po prodavnicama, i opet ista priča… 🙂 Tačno me muka uhvati kada vidim na stotine onih teških i robusnih Nike modela „za trčanje“, a da ne pričam o onim praistorijskim Air Max modelima koji koštaju koliko i neke vrhunske Asics… Zaista nisam neki poznavalac, ali na oko se može videti za šta vredi dati novac. I pored toga ljudi ne vide. Kupuju ono što je „moderno“…iako im ničemu ne služi, i iako je preskupo.
    Pretpostavljam da se nabavljaju najpovoljniji modeli, i onda njima pretrpavaju prodavnice, dok se ove kvalitetnije ređe nabavljaju misleći da za njih neće biti zainteresovanih.
    Na sreću, tržište bolje zna od menadžera i prodavaca, pa se to i dogada da se ponuda tako uočljivo menja na bolje.
    Hvala na komentarima i dobrodošlici na Vaš sajt iz kojeg sam mnogo naučio o oblast trčanja i o ovoj temi!
    P.S: Nadam se da ove komentare prate i oni koji su u mogućnosti da utiču na nabavku opreme za trčanje. 🙂
    P.S. 2 Zapazio sam Vaš sajt odmah kada je pušten u rad, ali postao s sam redovan čitalac tek od skoro, t.j. od kada sam malo više na stazi. Sajt je odličan! 🙂
    P.S. 3 Večeras sam konačno ipak kupio ‘tike. 🙂

    Odgovori
 • Hmmm, tekst od pre nedelju dana, a komentari stari 5 godina? Mora da je neka reciklaza.
  Elem, ako ste u nedoumici za patike, model kojim ce bar 90% ljudi biti zadovoljan je Nike Air Pegasus.
  Stariji model Pegasusa se moze naci za 6500 sto je dzabe za kvalitet koji nude.
  Imam Adidas Supernova Glide 6, Nike Flex Run 2013 i Nike Pegasus+ 29. Za normalni gaz (ili blagi underpronation) i trcanje na duge staze Pegasus je zakon.

  Odgovori
 • http://www.amazon.co.uk/Asics-Mens-Gel-Cumulus-Trainer/dp/B0089V64HA
  http://www.runningshoesguru.com/2012/09/asics-gel-cumulus-14-review/

  U prilici sam da relativno povoljno (oko 50,00 e) kupim ovaj model
  patika, pa me interesuje necije misljenje… Stvarno bi mi pomoc dobro
  dosla, jer trazim patiku za trcanje koja bi mi odgovarala…
  Hvala puno svima…. 🙂

  Odgovori
  • Ćao Dejane i dobrodošao na Trčanje.rs!
   Ne znam kakav savet baš tražiš, našao si odlične izvore 🙂
   Evo još šta kaže RW http://www.runnersworld.com/shoe/asics-gel-cumulus-14-mens

   Ono što mogu da ti kažem, a da ne znam tvoje trkačke ciljeve, istoriju.., mogu da naslutim (da ti je ovo prva ili druga profi patika za tčanje, i da trčiš u proseku 3 puta nedeljno oko i do 60 minuta).

   Ako je tako, ova patika će ti jako dobro služiti. Za tu cenu imaš proverenu trening i polumarton-maraton patiku, pa ako budeš hteo da pazariš dalje nešto novo, imaš vremena da sa Cumulus istrčiš dobrih 700km i za to vreme isprobaš još krdo drugih patika 🙂

   Srećno i lake noge!

   Odgovori
   • Hvala na odgovoru koji je sigurno pomogao..:)
    Kako god, upravo je to sto si i rekao – bice prve profi patike za trcanje, trcim 3-4 puta sedmicno, 45-60 min, zadnjih 3-4 mjeseca… Respect na citanju osobe!!:)

    Kad sam bio mladji (dok nije dosao faks, pa posao), trenirao sam i rekreativno se bavio kosarkom i odbojkom, ali kad su dosle obaveze, lagano je to sve prestajalo… Da bih nakon nekih 5-6 god. odlucio da se ponovo dovedem u red i poceo redovno da trcim…

    Trenutno mi je cilj mi da istrcim svoj prvi polumaraton, sad u maju, ali poceo sam da osjecam neko lagano zatezanje cini mi se neke tetive sa vanjske desne strane koljena u jednoj tacki, i to se redovno desava nakon 2-3 km trcanja i stvarno iritira, da jednostavno moram da prekinem trcanje, odmorim 5-6 min i normalno nastavim… Pa opet isto…???!

    Trcao sam uglavnom u patikama za basket i neces vjerovati, odlucio sam da ih promjenim i poceo u planinarskim Karrimor koje imaju oblik skije i neki sistem apsorpcije na peti i vec osjetim poboljsanje – sada se zatezanje i mala bol javlja nakon 5 ili 6 km… Mozda to i nema veze sa patikama, mozda ja samo ulazim polako u ritam – takodje odvikavam se i od slijetanja na petu, listovi fino ali ugodno zatezu i bune se :), ali sam odlucio da nadjem trkacke patike i izbor je pao na Cumulus 14… 🙂

    Trebao mi je neko samo da potvrdi sve dobro sto sam na netu nasao o njima, a sada je to to…:)

    Hvala puno i sve najbolje!

    Veliki pozdrav!

    dejan

    Odgovori
    • I ja sam ima o isti problem, resio sam ga redovnim istezanjem posle trcanja. Zvuci sasavo ali meni je pomoglo. Procitaj i ovo: https://www.trcanje.rs/zdravlje/povrede/itbs-i-bolovi-u-kolenu/

     Odgovori
     • Hvala na odgovoru…. 🙂

     • I na sugestiji na tekst…. Sto se tice istezanja, radim ga obavezno nakon treninga… Vidjecemo sta ce biti….

     • Danas istrcan prvi polumaraton, u 32. god. zivota – 2:06:14, Banja Luka… Ponosan sam… 🙂
      Bol vec odavno ne postoji, tetiva malo zateze oko 10. km, ali i to prodje, a za to je vjerujem zasluzan i tvoj komentar… Obavezno zagrijavanje prije i istezanje nakon svagog treninga…. Veliki pozdrav……:)

 • jel moze da mi neko nesto kaze vise ZPUMP ribok patikama ,da li su one dobre za trcanje a i potrebne su mi za letnje planinarenje,hvala unapred

  Odgovori
 • Početnik od 50
  mart 14, 2015 17:17

  Pre izvesnog vremena sam kupio Reebok Sublite duo lx, po preporuci prijatelja. Trkač sam početnik, trčim od avgusta meseca prošle godine, tako da nemam baš iskustva. Imam 83 kg, pa me interesuje dali su patike dovoljno dobre da mi priušte komforno trčanje beogradskog polumaratoma, koji sam si zacrtao kao cilj.
  Hvala na svim komentarima i sugestijama

  Odgovori
  • Ako si u njima istračao npr 14km – 16km, što bi bilo poželjno kao deo priprema za BG maraton i osećaš se ok, tj nemaš negativnih posledica koje su direktno posledica patika – onda su te patike i dovoljno dobre za 21km 🙂 Srećno i lake noge!

   Odgovori
   • Početnik od 50
    mart 18, 2015 22:03

    Veroljube hvala, do sada su mi se dobro pokazale na 8 km, nadam se da neću imati problema na većim distancama.

    Odgovori
 • Pocetnik, trcacu po betonu i zemlji, nemam neke velike ambicije i dvoumim se izmedju ova dva modela, pa me interesuje vasa preporuka i da li su ok?

  http://www.sportizmo.rs/adidas-patike-lite-pacer-men/a11530

  http://www.sportizmo.rs/adidas-vanquish-6-men/a3144

  Odgovori
  • Ćao Gorane, dobrodošao. Oba modela su entry-level patike baš za početnike, tako da je odnos cene-kvaliteta odličan. Ja bih te savetovao da probaš oba para pa da odlučiš.

   Ove druge Vanquish su ti klasične trkačke patike, i mislim da će ti duže trajati, dok su prve nešto lakše i mekše, možda više za brža trčanja po asfaltu i nisam siguran koliko bi bile ok za zemlju.

   Nadam se da sam ti pomogao
   Veroljub

   Odgovori
 • Pocetnik sam, volio bih da vas zamolim da mi predlozite par modela za pocetnike. Poceo bih sa trcanjem po betonu. Molim i vase mislenje za ovaj model:

  http://www.sportvision.mk/korisnici/27109-reebok-sublite-prime.html

  Hvala puno!

  Odgovori
  • Pozdrav i dobrodošao u trkački svet i na sajt Trčanje.rs!
   Model koji si izabrao je osnovni model, što znači da nema neke posebne tehnologije i materijale. To je solidna patika za početnika, sa tim što treba obratiti pažnju na tvoju kilažu. Ukoliko imaš višak kilograma i nisi se dugo bavio sportom, možda ipak pogledati neku skuplju patiku koja će ti duže trajati i više štititi. Ukoliko ne, samo napred.
   Lake noge!

   Odgovori
 • Kako ocenjujete ove patike za pocetnika blagog supinatora?

  Odgovori
 • Neda se poštenom
  april 3, 2015 11:55

  Imam oko 90 kg i duze stojim na nogama,rijetko kada trcim bas zbog toga stajanje.Moje pitanje je,koji od ova dva modela preporucujete.Ako su dobar izbor.
  Znaci radi se o patikama Adidas Supernova Glide i Supernova Sequence. LP

  Odgovori
  • Neda se poštenom
   april 5, 2015 21:02

   Neko? :)))

   Odgovori
   • Pozdrav i izvini na čekanju na odgovor, nekako nam je promakao.

    Oba modela su jako dobra. To su modeli u gornjoj kategoriji adidas trkačkih patika, tako da tu nećeš puno pogrešiti. Najbolje bi bilo da ih probaš.

    Prvi je Boost tehnologija, adidas je mnogo uložio u razvoj tog đona, pa ga možda trebaš isprobati. Sequence možda ti više odgovara, jer ima više podrške, a za tvoju kilažu to može biti jako dobro. Opet nekima je patika isuviše tvrda, pa treba probati.

    Da zaključim: napravio si dobru selekciju. Oba izbora su dobra. Probaj patike ako imaš prilike i tako se odluči.

    Pozdrav i dobrodošao na Trčanje.rs
    Lake noge ti želim!

    Odgovori
 • Imam oko 110kg hteo bih da pocnem na trcim rekreativno podloga bi bila tartan I trava koje bi ste mi patike preporucili .Hvala.

  Odgovori
  • Ćao i dobrodošao na Trčanje.rs i trkački svet.
   Uzmi patike sa podrškom (npr Nike Structure, Adidas Seqeunce) i obavezno uzmi lagani program za trčanje. Imaš dosta toga na našem sajtu
   Pozdrav
   Veroljub

   Odgovori
 • Zdravo, poceo bih da trcim rekreativno, tartan podloga, pa me zanima Vas savet sto se tice programa (gde mogu da pronadjem i kako da nadjem optimalan) i kakve patike da odaberem (nije problem cena samo me zanima na sta da obratim paznju)? Nisam poptpuno fizicki neaktivan, trenirao sam kosarku godinama pa sam prestao zbog fakulteta i dodao tezinu. Krupnije sam gradje ali na mojih 185 cm mislim da je 115-120 kg mnogo i zato mi je bitno da odaberem dobru patiku kako bih sto vise sacuvao zdravlje. Pozdrav

  Odgovori
  • Ćoa Jovane,
   Imamo dve aplikacije: to su MOJ PLAN i ČAROBNJAK. Prva će ti pomoći da pronađeš optimalan plan a druga da pronađeš odgovarajuće patike. Koristi pretragu odlična je i uloži 2-3h u čitanje sajta, sigurno se isplati!
   Dobrodošao Veroljub

   Odgovori
 • jankelanacije
  april 6, 2015 21:40

  Pozdrav,

  Imam 90kg(neka bude 90+ 🙂 ) i pocecu da trcim rekreativno,oko 5-6 kilometara.Zanima me koje su najbolje patike za trcanje po betonu?

  Odgovori
 • Cao svima za pocetak. E ovako, interesuje me preporuka za kupovinu Ali budzet je oko 5000.. Da razjasnim odmah, trazim udobne patike za neko rekreativno trcanje, recimo 2-3 puta nedeljno po, najvise, 5km.. Zapravo trcanje mi he zabranjeno zbog diskus hernije (dve) nada ja hocu da krenem da laganim ttrcanjem.. I da napomenem da mi he tezina 57-58 kg na 175cm Visine.. Znaci, patike za rekrreativno I lagano trcanje. Ja gledala sve I svasta I sto vise gledam to manje znam Sta da kupim.. 🙂

  Odgovori
  • Ćao i dobrodošla na Trčanje.rs,
   Probaj naš čarobnjak http://trcanje.rs/carobnjak u njemu se mogu naći poneki modeli koji su u tom cenovnom rangu. Takođe, mogu se naći pristojne patike u OUTLET radnjama različitih brendova. Moguće je da Asics ima u tom rangu neki model, a treba proveriti koliko košta i Nike Dual Fusion model. Dodatno, možeš se prijaviti na listu #volimtrcanje https://www.trcanje.rs/volimtrcanje/ i tako ostvariti popust u Sport Vision radnjama.
   Nadam se da sam ti pomogao. Lake noge i srećno trčanje.

   Odgovori
   • Hvala puno na odgovoru.. Ovih Dana cu ici u kupovinu I kada kupim, postavicu link ovde. Hvalanjos jednom na odgovoru. Pozdrav 🙂

    Odgovori
 • Pozdrav svima.Molim vas da mi pomognete u odabiru patika za decu 5-6 god.Hvala

  Odgovori
 • Jel moze neka preporuka za patike do 5000-6000, 85 kg, u pocetku rekreativno trcanje na stadinu kad se ima vremena a za posle videcemo.

  Odgovori
  • Ćao Miloše i dobrodošao na Trčanje.rs.

   Za taj novac ćeš naći solidnu patiku za trčanje, a to će biti dovoljno da tražiš i Asics, Adidas, Nike u kategoriji entry-level modela. Najbolje bi bilo da odeš u neku od multi-brend radnji kao što su Sport Vision, Djak sport i slično i vidiš trkačke modele u tom cenovnom rangu. Ovde imaš jedan pregled

   https://www.trcanje.rs/oprema/koje-patike-da-kupite-ako-vam-je-budzet-ogranicen/

   Odgovori
   • Odlicno, sajt je super i hvala na odgovoru. Potrazicu i po outlet radnjama mozda mogu da se nadju i neki modeli srednje klase po ok ceni. Jel se patike za trcanje mogu koristiti i po brdovitom terenu, tipa pesacenje ili trcanje u toku suvog doba godine. Usput sam nesto bio zainteresovan i za knjigu o trcanju, sad necu da navedem koju da ne bi reklamirao, i ima da se kupi kod nas, sta mislite o tome?

    Odgovori
 • Veroljube (i ostali) zdravo,
  Danas sasm u outletu u Inđiji naleteo na Reebok relaxflexs run2.0 i bez razmišljanja ih kupio jer su bile jako povoljne, a stajale su mi kao savršene 🙂 Zamolio bih za komentar kupovine, jesam li pogrešio ili ne. Imam 85 kg (smanjujem pomalo), trčim pretežno po asfaltu, istrčao sam 2 polumaratona i spremam se za treći, a nedeljno trčim između 30 i 50 km. Hvala 🙂

  Odgovori
  • Ćao Mišo,
   Baci pogled na ovaj video i ovaj tekst
   https://www.youtube.com/watch?v=fCNcYN0Hnpc
   http://www.runnersworld.com/shoe/reebok-realflex-run-mens

   Dobro je što si kupio. Patika nikada dovoljno. Ima fora sa tim, da se patike menjaju kako se ne bi noga navikla na jednu. Tako treniraš male mišiće nogu, a i preveniraš da jednom kada promeniš patiku ne bude nagli prelazak na drugi model što može da dovede do povreda. Ja uvek trčim u 2-3 modela.

   Što se tiče ovog Reeboka t jesu „minalne patike“, tj imaju slabu podršku za stabilnost, tako da tebi to sa 85kg možda i nije baš optimalno, ali kako ti kažeš treniraš redovno, trčiš lagano, i smanjuješ kilograme to će biti ok. Ne znam koliko su izdržljive, ali ako ne trčiš fazon 5 puta nedeljno, trajaće.

   Sve u svemu, uvek se isplati kupiti nove patike posebno ako su super povoljne.

   p.s. Interesuje me, si slučajno išao u Inđiju ili si sa namerom otišao da pazariš trkačku opremu?

   Poz i lake noge, tu sam za pitanja.
   V

   Odgovori
   • Ćao Veroljube,

    Hvala na odgovoru. Patike su stvarno minimalne, jalo su lagane i dovoljno široke u prednjem delu, tako da se osećam kao bos. Još nisam trčao u njima (čuvam ih za novosadski noćni :), nosim ih samo na poslu da ih razgazim, svi me gledaju u čudu zbog boje, iste su ko ove iz videa, vrišteće zelene 🙂

    Što se Inđije tiče, išli smo porodično, ali ja sam si dao oduška pa sam lunjao po sportskim prodavnicama. Ima svega da se nađe, Ja sam pazario Nike drifit majicu za 1 200 dinara!!! Adidas Climachill majicu za 2600 din, a patike sam platio malo više od 5 000. Ali (uvek ima neko ali…) ko i u svakom outletu, nema svih brojeva. Znači, ako nađeš nešto što ti odgovara, pazariš odmah, da se ne bi desilo da se proda dok se vratiš. Inače se isplati, mogu da se ostvare lepe uštede (vidi se iz priloženog)

    P.S.
    Ko bi mogao da mi pomogne oko određivanja pronacije i stila trčanja, da znam zbog buduće nabavke patika

    Odgovori
    • Za pronaciju ćemo videti da uradimo neki dan u nekoj od radnji naših partnera Asics ili Adidasa pa da najavimo na sajtu.

     Ranije sam znao jer smo sarađivali sa Delta Sportom (ex Nike) pa je tu bila traka i kamera. Sada nema.

     Pozdrav
     V

     Odgovori
 • Stara je tema al vidim da je po komentarima aktivna, pa bih zeleo da pitam iskusnije za jedan savet oko odabira patika:
  Visok sam 190cm, 86-87kg ( u procesu sam smanjenja kilograma xD) i trcim u proseku svaki drugi dan, uglavnom distancu oko 5km ili malo vecu ( za sada do 7km, al nikad ne trcim ispod 5km) sa tempom 4:30-5:00 min/km sto za sebe kao rekreativca smatram dobrim tempom. Trcim u Adidas patikama za fudbal ( za salu), i za sada mi stvarno te patike prijaju jer su jako udobne sa dobrim djonom ali su i teske i kad se malo preforsiram vec malo krenu da me bole zglobovi pa se malo bojim oko toga. Patike su inace super ali definitvno nisu za neko iole ozbiljnije trcanje, pa sam odlucio da uzmem nove patike jer ako nastavim ovim tempom uskoro ce mi biti neophodne. Gledao sam i ovde a i po netu patike specijalno za trcanje ali na sve sto naletim a da ljudi hvale kosta preko 12-13 hiljada sto mi je previse da dam gledajuci na sebe ipak kao na rekreativca, pa me zanima ako ima neko neki savet koje patike da uzmem, a da je cena neka odprilike do 7.000?! Nije mi uopste bitno da su „markirane“ da svetle itd. samo da su dobre za trcanje 🙂
  Hvala i nadam se nekom odgovoru 🙂

  Odgovori
  • Ćao Miloše i dobrodošao na Trčanje.rs,
   pre svega čestitke na trčanju i procesu mršavljanje 🙂 Patike u kojima sada trčiš verovatno nisu mnogo teže od trkačkih patika, ali jesu ravne i malo tvrđe, pa zato te noge bole. Kako budeš odmicao sa napretkom i kako budeš duže ostajao u trčanju (tipa 60 minuta) tako bi ti bilo sve teže i teže.

   Od svih brendova imaš entry-level modele patika za trčanja. Npr Nike je to Dual Fusion, Adidas ima Duramo, Asics Pulse…

   Ove patike možeš da nađeš u multibrend radnjama kao što su Đak i Sport Vision, Intersport. Kada kod njih pogodiš neki dobar popust onda ti jako jako solidne patike za trčanje izađu za te pare. Možeš da potražiš i jefitnije brendove npr Reebok.

   Nadam se da sam ti pomogao i javi šta si pazario i kao ide 🙂
   Veroljub

   Odgovori
   • Hvala na odgovoru i inace sve pohvale za sajt 😉
    Ovih dana sam uglavnom gledao patike po internetu i na sajtu djaksporta ali i na kupujemprodajem ( cisto odprilike da vidim sta se nudi i koje su cene) ali ipak mislim da cu biti bolje informisan kada budem otisao u neku prodavnicu sportske obuce pa ipak video ponudu uzivo 😉

    Odgovori
   • Evo samo da se javim da sam kupio patike 🙂

    Kupio sam Reebok Sublite Running u djaku http://ecx.images-amazon.com/images/I/41IEt12JLlL._SY395_.jpg

    Ovo su mi prve prave trkacke patike u zivotu i mogu reci posle jednog treninga da sam prezadovoljan, tek sad vidim znacaj dobrih patika. Mislio sam u pocetku da se mozda tripujem kao nove patike pa sad cu da trcim do meseca ali posle minut nisam ni razmisljao o patikama, samo sam sledio svoj put 🙂 „Smanjio“ sam svoj standardni tempo zato sto sam planirao da trcim duze od moje rute ( 5-7km), ali kazem pod navodnicima smanjio zato sto kada sam zavrsio trcanje i usao u sportsracker video da sam trcao maltene istim tempom ko i kad trcim manje distance, tako da i tu je velika prednost u osecaju patika dok trcim.

    Odgovori
 • MIHAILO M.
  jul 1, 2015 00:15

  Sta mislite o nike free 5.0 model iz 2014? Djon izgleda nije bas sjajan. Mogu li se koristiti za trcanje po betonu?

  Odgovori
  • Svaka patike moze da se koristi po betnu,tartanu,zemlji samo je pitanje oce li odgovarati osobi (tip stopala,kilaza,nacinu trcanja)

   Odgovori
  • Što misliš da nije sjajan? Meni je model iz 2011, služio godinu dana, a posle ga je moj otac iste te nosio još 3 godine. Začudljivo otporna patika, ne znam kakve su ove nove.

   Odgovori
  • Trčim u 5.0 vec godinu dana i nekih 1000km. Patike su neverovatno otporne i nešto najudobnije što može da se obuje. Jedini problem ili prednost, kako kome odgovara, jeste da oko pete nema nikakvu potporu.

   Odgovori
 • Jel moze neko da uporedi energyboost ili novi ultraboost sa asics top modelima? Sa kojim je slican, prednosti i mane.

  Odgovori
 • Hvala na savetu… Ako mozes da mi preporucis jos neki model, da bih probao njih nekoliko, pre nego sto se odlucim sta mi najvise odgovara,bio bih ti jako zahvalan..

  Odgovori
 • Do sad sam uvek trcao u neutralnim patikama i nije bilo problema. Povecao sam kilometrazu u poslednje vreme i cesto me boli unutrasnja strana noge kod listova. Bukvalno bol uz kost. Da li ima veze sa pronacijom ili je nesto drugo u pitanju? Cini mi se da bi malo podrske na patici sa unutrasnje strane znacilo, ali ne bih da se zalecem pa pogresim.

  Odgovori
 • Molim vas za pomoć. Supinator sam. Imam 30 godina i oko 85 kg. Prilikom trcanja duzih distanci imam bol u koljenu i petama. Pretpostavljam da mi trebaju patike sa dobrom amortizacijom. Obzirom da sam neuk po ovom pitanju molim vas da mi preporučite neke. Nijesam ograničen cijenom. Hvala vam.
  Pozdrav.

  Odgovori
  • Kupi Asics Gel Cumulus ili Nimbus (Cumulus ima vecu amortizaciju za petu pa ti je mozda taj model bolji).
   Onda smanji kilometrazu na nesto sto tvoje koleno dobro podnosi i povecavaj je za po 10% tek onda kad osetis da su bolovi nestali ili su mali.
   Malo strpljenja sa kilometrazom u pocetku ti posle moze omoguciti godine trcanja bez bolova i povreda.

   Odgovori
 • Pozdrav!

  Visok sam 175 cm, težak 85 kg, trčao sam par meseci, nekiliko puta nedeljno po 4 km, lagano u običnim patikama po tvrdoj podlozi i naravno istegao ligamente (danak neiskustvu).

  Da li bi neko bio ljubazan da mi preporuči patike za trčanje recimo 2 puta nedeljno oko 4 km, ali prilično laganim tempom?

  Kakve su recimo ove Kalenji patike: http://www.kalenji-running.com/en-GB/ekiden-one-plus-grey-blue-8311901

  Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Ćao Vladane, dobrodoša na Trčanje.rs!

   Ne mora da znači da su patike krive za istegnuće ligamenata. Trči lagano i povećavaj kilometražu veoma obazrivo.

   Patike koje su predložio su osnovni model patika za trčanje, to znači nema nešto preterano tehnologija za trčanje, ali uz tu cenu i tvoju namenu savršeno će ti odgvoarati.

   Pozdrav
   V

   Odgovori
  • Hvala najlepše!

   Pozdrav!

   Odgovori
 • Gde u Beogradu mogu da se kupe patike Adidas Revenergy Mesh Boost? I kakve su patike Adidas Revenge Boost 2? Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav!

  Odgovori
 • Preporuka za patike uz sljedeće činjenice:
  1.Trčim, rekreativno, zadnje 2 godine po 30 km nedeljno (3x10km)
  2.pokidani prednji ukršteni ligamenti lijevog koljena – zbog toga sam i počeo sa trčanjem jer sam se do tada bavio drugim sportom-fudbalom;
  3.Do sada koristio Nika 4.0 ali primjećuje da mi ne odgovaraju u posljednje vrijeme.

  Zahvaljujem

  Odgovori
 • Kakve patike da koristim ili kakve anatomske uloske zato sto posle trcanja cesto puta osecam bol u unutrasnoj strani potkolenicne kosti

  Odgovori
  • Ćao Milane, trebao bi da ti to neko pogleda, ne može preko interneta tek tako savet, jer moguće da problem nije u patikama. Kupi solidne patike za trčanje bilo kog brenda i verovatno da treba da modifiuješ program trčanja (da uključuje pauze i postepenu progresiju), te da uključiš hlađenje ledom i možda vežbe snage za prevenciju. Može biti svašta taj bol, ne mora da je od loših patika. Pozdrav

   Odgovori
 • Da li neko ima iskustva i kakva su sa patikom Adidas nova cushion m? Hvala unapred . Veliki pozdrav

  Odgovori
  • Ćao Nikola, Adidas Nova Cushion M (man, muška varijanta) je osnovni model patika za rekreaciju – trčanje. Ukoliko si početnik, krećeš da trčiš sa nekim manjim zahetvima, odlično će ti služiti. Pozdrav

   Odgovori
 • Ima li neko komentar za adidas duramo 6? Trcim u njima vec neko vreme, sa velikim zadovoljstvom, a hteo bih da cujem (citam) i sta drugi misle o njima.

  Odgovori
 • Marko Kraljevic
  oktobar 2, 2015 14:40

  Pozz drugari. Hocu da pocnem sa trcanjem pa me interesuje vasa preporuka za patike.. Trcao bi po asvaltu i na traci za pocetak.. Cenovni rang je do nekih 20 hiljada, pa cenim da uzmem kvalitetnu stvar.. Vidim da svi hvale Salomon patike pa bi mozda moglo nesto iz njihovog asortimana(mada ako ima i bolje od njega dolazi u obzir 🙂 ).. hvala svima..

  Odgovori
 • nameravam da kupim patike za trcanje – patike koje bih koristio za trening,a obzirom da planiram da trcim trke od 5 i 10km,kao i polumaratone!buduci da za takve patike planiram da izdvojim do 100e,gledao sam po sportskim radnjama iste i izbor mi se suzio na 2 para – asics gel cumulus 16 i adidas supernova glide 7m!
  interesuje me kakva su vasa iskustva po pitanju ovih patika(recimo svaka od ovih patika ima specificnu vrstu djona,ili kakav je kvalitet mesh-a: za asics sam skoro cuo da se mesh brzo osteti,dok je recimo kod adidasovih patika koje trenutno imam mesh neostecen)

  Odgovori
  • Meni je starija supernova prilicno brzo propala. (Kvalitet patike, ne izgled) posle 500-600km. Cumulus je meksi, verovatno izdrzljiviji, ali tezi. Odlican za trening, a malo losiji za trke ako se obazires na vreme.

   Odgovori
 • Breadandbiscuit
  oktobar 13, 2015 18:54

  Pozdrav!
  Posavetovala bih se za izbor patika za trčanje.Imam 48 kilograma,visoka sam 166 centimetara.Trčim po pretežno tvrdim podlogama(betonu i asfaltu) pa mi je potrebna veća amortizacija.Nedeljno trčim tri do četiri puta,najčešće po oko šest kilometara i kusur.Trčim u generičkim,nebrendiranim patikama za trčanje jer kada sam ih kupovala nisam uzimala u obzir da će mi trčanje postati pasija.Izobilje modela i neiskustvo me sprečava da izaberem prave patike.Na same patike potrosila bih do 100e.
  Unapred hvala:)

  Odgovori
  • Ćao i dobrodošla na Trčanje.rs,
   Baci pogled na ovaj tekst https://www.trcanje.rs/oprema/koje-patike-da-kupite-ako-vam-je-budzet-ogranicen/

   Za te novce možeš da kupiš i srednju klasu patika, tako da bih te ja savetovao da posetiš neku od MULTI-BREND radnji (Djak, Sport Vision…) ali i da posetiš MONO-BREND radnje (adidas, Nike, Asics) jer za 12.000 dinara i u njima mogu da se nađu dobri modeli.
   Tebi odgovara većina patika za trčanje izuzev stability modela (sa podrškom), znači imaš veliki spektar i slobdono se vodi osećajem u njima. Nadam se da sam ti pomogao. Pozdrav VEroljub

   Odgovori
 • Podrav svim trkačima,

  S obzirom da se tek 6, 7 meseci bavim
  fitnesom i trčanjem, kupila sam neke skromne Nike patike za početak,
  koje su mi služile u teretani, za traku i ponekad za trčanje na Olimpu.
  Međutim, želim da se ozbiljnije posvetim trčanju, jer planiram da se
  spremim za polumaraton.

  Zato mi trebaju malo bolje patike, ali
  sam kao i mnogi ograničena budžetom. Vidla sam neke patike New Balace,
  ali ne znam ništa o tom proizvođaču. Osim toga, dosta je slabiji izbor
  ženskih patika za trčanje u odosu na muške.

  Kakva su vaša iskusva sa tom markom?Čitala sam komentare i nisam videla da ju je neko spominjao.

  Odgovori
 • Ćao, nadam se da ćete moći da mi pomognete.

  Srednjih sam godina, sa viškom od 25 kilograma. Trčim već 6 meseci, zbog zdravlja i kondicije, svaki drugi ili treći dan (kako vremenske prilike dozvole) distance 5-7km. Trenutno trčim u patikama Champion (namenske za letnje trčanje, sa debljim đonom) koje su eto baš na dan odluke o trčanju na rasprodaji 😉 Trčim sa blažom pronacijom. Ne znam kakav sledeći tip patika da tražim, jer mi ove patike koje sada koristim ne odgovaraju sasvim (posle treninga bol u tetivama sa unutrašnje strane potkolenice).

  Odgovori
  • Pozdrav. Ja sam atletičar i u prvih nekoliko meseci bavljenja atletikom imao sam isti problem – bol u pokosnicama (mišićima uz potkolenicu). To nema nikakve veze sa patikama, uzrok tih bolova je tvrda podloga. Ne brinite se ništa, proći će bol kroz mesec-dva.

   Odgovori
 • Pozdrav svima,
  da li rekreativac koji trci oko 30-40km nedeljno uopste moze da oseti razliku izmedju patika koje kostaju preko 10 hiljada i patika cija je cena oko 6-7 hiljada dinara?Trcim iskljucivo beton ali prodjem neki put i trim stazom.
  Trazim patike za supinatore i vidim da prvo sto izlazi jeste nimbus17.Mnooogooo bre para ali ako to stvarno cuva kolena bolje od nekih jeftinijih varijanti onda to nije mnogo.

  Odgovori
  • Zdravo Care 🙂 za supinatore se sada nude i modeli koji su neutralni. Iskreno, ako nisi teškaš, razlika se najviše ogleda u tome koliko će dugo patike i trajati. Kolena čuva i dobra tehnika 🙂 Mada sa nimbusom nema greške, voljene su to patike 🙂

   Odgovori
   • Tijana hvala na odgovoru.
    u medjuvremenu sam kontaktirao „Tref“ i raspitao se o modelima.Dzabe meni sve jer nosim broj 49.Danas ce mi javiti da li nesto ima na stanju u toj velicini mada su sumnjicavi.
    Visok sam 190 i tezak 90kg tako da se smatram teškašem.
    Pričao sam sa jos nekim ljudima i mišljenja su da ću u toj veličini pre naći adidas nego asics.
    Ako ništa ne bude ni od toga, znam koji model sigurno ima u toj veličini 😉

    Odgovori
    • hahaha 🙂 Hajde obavezno javi gde si našao veće modele, to je akutni problem drugara sa većim stopalom 🙂 a uvek možeš i bosonog – to je i najzdravije 😀

     Odgovori
 • Vladimir473
  mart 7, 2016 21:22

  Pozdrav svima
  Pre nekoliko meseci povredio sam koleno na fudbalu,to je sve proslo,fudbal mi je zabranjen,bar neko vreme,sada bih poceo sa trcanjem po malo a kasnije i ozbiljnije pa me zanima u principu sve,sta je bitno kod odabira patika sem da su udobne,kakav djon i tako to,da li je skuplje i kvalitetnije,vidim da ima sirok izbor ali sem razlike u ceni meni je sve to slicno.
  Hvala unapred 🙂

  Odgovori
  • Pa moj odgovor bi bio da te uputim na gornji tekst gde je sve to obrazlozeno detaljno 🙂 Testiraj pronaciju – ako ozbiljno gazis na unutra ili proniras naglasi to prodavcu. mimo toga gledaj da ti prve budu srednji cenovni rang, neke udobne allround patike. Kada obuješ neka ostane malo više prostora nego što bi inicijalno rekao – obično kupimo prvi par koji ispadne premali 🙂

   Odgovori
 • upravo tako. kupi normalne patike, a ulozak zameni

  Odgovori
 • pozdrav svima,

  zamolio bih za savet,kupio sam pre par dana adidas nmd r1 broj 42 koji mi u vecini slucajeva najvise odgovara medjutim ove su patike napravljene kao carape gornji deo tako da se palac fakticki vidi tj nazire kad se hoda. 41/1/3 su mi pasent tacne i palac mi udara napred dok kod ovih 42 koje su inace 26.5 cm ima prostora barem 0.7-1cm.molim za savet da li da zamenim za ove koje su mi pasent tacne ili ipak zadrzim ove malo sa luftom napred .sirina patika je odgovarajuca.

  hvala unapred.

  Odgovori
  • Ako ti je peta stabilizovana u oba modela, uvek bi preporučila ove sa luftom. Noga se pri trčanju dosta širi, tako da knap nikada nije dobar izbor

   Odgovori
 • Pozdrav svima,

  „Naletio“ sam na par JOMA Speed tenisica i djeluju više nego ok, međutim imao sam ružna iskustva sa ovim „manje razvikanim“ proizvođačima sportske opreme glede kvalitata… Pa me interesuje da li je neko imao iskustva sa ovim modelom ili markom uopćeno? Unaprijed hvala i pozdravi iz BiH!! :))

  Odgovori
 • Pozdrav svima i hvala sto delite svoja iskustva. Ja sam pocela sa trcanjem pre tri meseca po programu sa ovog sajta za 5K, nadala sam se bar ucescu na trci zadovoljstav na BGD maratonu ali sprecile su me povrede. Imala sam upalu Ahilove tetive na obe noge pri spajanju sa petnom kosti i posle mirovanja od 3 nedelje otok je prosao ali jos uvek postoji malo zadebljanje ispod ygloba na spoljasnjoj strani stopala i blagi bol sa unutrasnje strane stopala. Bila sam kod lekara i nije bio od velike pomoci, ustanovljeno je da mi nije nista. Ne znam da li je ova povreda mogla nastati zbog patika ili sam se preforsirala. Nakon mnostva iscitanih tekstova i pregledanih snimaka na yt tek sad mi nije jasno koje patike da kupim, za koji tip stopala. Pravila sam primitivan test sa otiskom mokrog stopala na papiru i po onome sto se tu vidi deluje kao normalna pronacija, sa eventualno slabo spustenim svodom. Trcim bas sporo, jer sam pocetnik medju pocetnicima, i bar za sad oslanjam se na sredinu stopala pri doskoku, mada su mi na cipelama koje svakodnevno nosim uvek izlizane pete na cosku sa spoljne strane. Izvinjavam se sto davim, ali malo mi je skupo da promasim dva para patika. Da li u Beogradu postoji mogucnost odredjivanja tipa stopala i gazenja u nekoj radnji i odgovarajucih patika? Hvala unapred za svaku pomoc.

  Odgovori
 • Pozdrav svima, potreban mi je savet pri odabiru pravog broja (dužine) patika za trčanje.

  Rekreativno se bavim trčanjem, do tri puta nedeljno i do sada sam istrčao tri polumaratona. Potrebne su mi jedne patike koje bih
  mogao da koristim i za trening i za trčanje polumaratona.

  Posle dužeg razmišljanja, istraživanja i probanja raznih modela, odlučio sam se i kupio sam ASICS Gel Kayano 22. Razlozi su:
  1. potrebna mi je patika koja pruža podršku pošto imam blago spušten svod stopala i gazim više ka unutra;
  2. želeo sam da sledeće patike koje budem uzimao budu baš ASICS, nisam ih imao do sada i voleo bih da vidim kakva ću iskustva sa njima imati;
  3. iskoristio sam popust sa vaučerom koji sam dobio na 29. beogradskom maratonu.

  Nedavno sam nabavio posebne ortopedske uloške za moje stopalo koje bih koristio pri trčanju pošto sam imao problema sa bolom u levom skočnom zglobu. Ovi ulošci pružaju dodatnu podršku svodu stopala i izdižu petu u odnosu na prste. U starim patikama ADIDAS Supernova Glide 2 koristio sam te uloške i napravili su mi veliki problem pri trčanju pošto su mi ulošci blago pogurali nogu u napred i prsti su mi udarali u vrh patike. Rezultat je bio naravno bol u prstima i podlivi ispod noktiju. Između ostalog ovo je bio jedan od razloga za kupovinu novih patika.

  Broj patika i cipela koje obično nosim je 43. Ove patike za trčanje koje sam kupio su broj 44 (28cm).
  U radnji sam probao patike broj 44 i 44 i 1/2 sa fabričkim i sa mojim uloškom. Bolje sam se osećao u ovima 44 koje sam i uzeo, zato što mi je u ovim većim kada stavim moj uložak peta klizila van patike.

  Sada kada probavam patike kući imam dilemu da li da ih zamenim ipak za pola broja ili broj veće, zato što kada kada stavim svoj uložak, prostor između najdužeg prsta i vrha patike mi je manji od 1cm. To nije slučaj kada koristim patike sa fabričkim uloškom, tada mi se čini da imam sasvim dovoljno prostora. Pitanje je i da li da uopšte koristim posebne ortopedske uloške koje imam u ASICS Gel Kayano 22?

  Hvala unapred na pomoći i izvinjavam se zbog opširnog teksta.
  Pozdrav!

  Odgovori
  • U međuvremenu sam ipak zamenio patike za veće. Probao sam ih na 2-3 trčanja i odlične su mi. Pozdrav!

   Odgovori
 • Potrebne su ti patike sa podrskom sa unutrasnje strane. Imas cak i odlicne za taj novac na popustu. Nike air structure 18 mislim da je u sportvisionu i jos nekim radnjama na popustu oko 10 000. Lunarglide 6 i New balance v1260 su ti top modeli, sad na popustu 11 000. Od asicsa ti je u toj ceni gel gt 1000 i gel gt 2000. Adidas questar boost je takodje manje od 10 000. Povoljnije imas nesto od new balance patika v520, vazee prism i v720.
  Eto sve sam ti reako. 🙂 gledao sam bas skoro istu kategoriju pa sam upucen.
  Probaj vise modela pa vidi sta ti odgovara.

  Odgovori
  • Ako mi se svide neke od tih dodacu malo, ipak ih ne kupujem svaki dan 😀
   Sad 90% cu trcati po betonu, pa sad jos samo taj parametar da uzmem u obzir.
   Hvala 🙂

   Odgovori
   • Patike za trcanje uglavnom imaju meksi djon?
    Ako bude bas vruce leto, dal ce mi se brzo istopiti djon? posto cu trcati uglavnom na betonu.
    Ili ne bi trebalo to da se tako lako desava, ako je kvalitetnija patika 🙂

    Odgovori
 • Ima li neko iskustva sa asics fuzeX?
  Imam ravne tabena, mettam mi je preporucio sa podrskom sa unutrasnje strane, a mislim da su fuzex za neutral pronaciju.
  A bas mi se svidjaju. Na popustu su oko 11000din.
  A gledam sad, ima na popustu u trefu GEL NIMBUS 17
  Nisam pametan 😀

  Odgovori
  • Ja sam ih testirala evo teksta : https://www.trcanje.rs/oprema/patike/asics-fuse-gel-x-test-drive/ dobre su, ali imaju malo dublji kalup moraš da ih probaš i planiraj da trčiš malo u radnji. Nimbus je više patika za supinatore, pre bix ti fusex preporučila. Noviji modeli su dosta udobniji i period razgažavanja je kraći, ja sam fusex išča bukvalno 5, 16, 21 iz trećeg nošenja PM 🙂

   Odgovori
   • Probacu ih, racunam da mi nece smetati malo dublji kalup, ako mi ne smeta poluduboka patika za kosarku(oko 1h kosarke) onda cenim da mi nece smetati ni u patikama za trcanje,

    Hvala 🙂

    Odgovori
 • Treba mala pomoc.. Uzeo sam Nike Air Zoom Pegasus 32.. Poneo sam i deblju carapu za testirati… E sad kako da objasnim… Citao sam ovde o izboru patika i poklapa se moj osecaj sa ovde recenim . Tipa :

  „Noga u patikama ne sme da “radi”, da ima “lufta”. Pazite pri kupovini!
  Patika mora da bude za pola broja veća, ali vaš osećaj u njoj mora da
  bude osećaj punoće. Ona mora jako da vas obavije i da maltene bude
  sastavni deo vaše noge. Isprobajte različite modele i procenite koji je
  vam najviše odgovara.“

  I zaista imam lufta ispred prstiju . skoro pa sirina palca . Negde oko 6-8 milimetara.. Cvrsto obavija oko ostatka noge. Jos je carapa debela pamucna sportska.

  E sad savet iz ovog clanka je „Pazite da vam patike ne budu knap, uvek neka bude jedan
  cantimetar prostora između najdužeg prsta (drugog) i vrha patika. Vaši
  prsti ne treba da budu stišnjeni. Peta ne treba da ima previše prostora
  da kliza po unutrašnjosti patike u koračanju ili trčanju. Ovo trenje
  stvara žuljeve. Ako nešto od ovoga ne odgovara, ne kupujte te patike.“

  Peta ne klizi, najdzuzi prst zaista ima dovoljno prostora ali palac me brine. Nije da udara dok stojim i ima lufra.. ali kad zakoracim pa dodje prednji deo hodanja,, palac kao da hoce van patike.. ne prednji deo palca nego unutrasnji deo.. (desna noga levi deo palca). Meni to ne smeta al da nece da razvali patiku.. Kontam da ce one i da se razgaze. PRve su mi patike za trcanje pa nemam to iskustvo.. Definitivno nece biti promasaj patike.. UZ tanju carapu idealne su za setnju i svakodnevnicu.. Jer mi patike za broj vece ne odgovaraju po velicini.. Da napomenem da se to desava i na patikama za broj vece..
  Je li imao ko slicno iskustvo?

  Odgovori
 • Godinama već trčkaram, onako rekreativno, što bi se reklo za svoju dušu. NIsam nikada previše obraćao pažnju na patike za trčanje izuzev da samo budu za trčanje. Problem je da nađem odgovarajući broj. Naime najčešće nalazim Asics raznim akcijama i to broj 40. Pretpostavljate u čemu je problem. Malo stopalo. To mora biti ili dečiji ili ženski model jer je praktično nemoguće naći muški model u ovoj veličini (ili ne prave za muškarce ili je izbor praktično nikakav). Mnogo šta sam pročitao o razlikama muških i ženskih patika, načinu gaženja, trčanja i dr. Zanima me sledeće: mogu se naći na akcijama ženski modeli odgovarajućeg broja. Da li smem da uzmem ženski model (nimbus, cumulus, kayano…na šta naletim) ili je to ipak veliki rizik da se nešto negativno oseti tek posle nekoliko trčanja? A onda nema vraćanja…

  Odgovori
 • Interesuje me dal mozete da okacite sajt na kome mozemo da vidimo modele patika po stilu gazenja! Pozdrav i hvala !!!

  Odgovori
 • Marija Dimitric
  oktobar 8, 2016 21:24

  Član 52. pa na dalje, a imas i na sajtu Ministarstva. Evo linka, ovde je sve napisano za laike, da ti ne tumacim zakon 🙂 http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/za-potrosace.php

  Odgovori
 • Aninimno i iskreno mišljenje
  maj 4, 2021 17:24

  Ide mi na nerve izbor trkačkih patika u Srbiji. Živim u Beogradu, žena sam i imam veoma uska stopala sa izraženim i isturenim palcem. Broj obične obuće mi je između 40 i 41 dok za trčanje volim da mi je 41. Pošto sam već ranije imala problema sa stopalima bitno mi je šta nosim ali ponuda u Srbiji je veoma mala. Da ne pričam o dizajnu ženskih patika koja je uvek po običaju ili crna ili roza, maltene jedina marka koju možete kupiti jeste Asics. Ostali brendovi skoro da ne postoje ili ako postoje to nije puni asortiman već je jedan ili dva zalutala modela (Mizuno u Intersportu ili nešto Hoke u Run&More-u). Asics se ne nabavlja po pola broja veće, nego najplibližnije 40.5 i 41.5 što dovodi do toga da ili mi je knap, uz ivicu patike ili mi je prevelika. Ovi brojeve po običaju nosi 80% trkačica i modeli se časkom rasprodaju tako da retko kad imam i da uporedim dve veličine i po običaju moram da kupim najskuplje jer ako malo sačekam, i te će da se prodaju (kakvi autleti, kakvi bakrači, tu samo mogu da nađu devojke koje nose 36 broj). Tako da sada nosim ceo broj veće patike 41.5 koje sam platila pola plate JER DRUGIH NIJE BILO i molim boga da to bude ok jer to je samo navodno 8 mm koliko me je prodavac uveravao. Takođe kad je broj veće proizvođač misli i da ti je stopalo šire pa uvek moram dodatno da zatežem (umesto samo da produži kljun). Toliko filozofije, video klipova, testova i na kraju mi se uvek svodi na to da kupim preskupe patike koje ne pasuju najbolje ali „mogu da prođu do sledeće godine“. I onda sledeće godine opet jovo-nanovo.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed