Sezona praznika je krenula, zaboravi na maratonski obilazak tržnih centara, jer to može biti frustrirajuće a možda i ne nađeš ništa originalno. Ako želiš da daruješ trkača ili trkačicu, stvari mogu biti jednostavne – zato smo pripremili ovaj mali spisak ideja, da ne lutaš!

Da krenemo od najpraktičnijeg poklona ikada:

1. Pošalji nju/njega na trku u 2020-oj!

Bez obzira da li je tvoja draga osoba početnik u trčanju, ili samo jurca sa trke na trku – izbora je mnogo i 99% će biti iznenađenje! Možda će to nekome biti prva trka?

Kako nekome da kupiš startninu? Jednostavno, prijavi tu osobu na neku zanimljivu trku u 2020-oj (pretraži kalendar trka). Ne zaboravi da proveriš na spisku prijavljenih da li se ta osoba već prijavila i uplatila. Ako nije, prijavu odradi sa svojim mejlom (ako želiš lično da uručiš iznenađenje) jer će tako notifikacija o prijavi ili uplati stići tebi. Odmah zatim uplati startninu, a one se kod nas kreću od 500 do 2500 RSD (gradske trke) ili više za neke skyrunning distance npr.

I šta onda? Onda zavisi od tebe koliko ti je bitna estetika, prosto odštampaj potvrdu prijave ili screenshot prijavljenih takmičara gde se vidi potvrđeno učešće i startni broj. Lepa koverta, i poklon je spreman! Mada ima sto lepih načina da se ovaj poklon “preda” nekome.

I još nešto – ako nisi siguran/a koje distance trči, prijavi ga/je za neku manju ili srednju distancu koju znaš da je istrčao/la u poslednjih tri meseca. Nećemo da postavljamo teške zadatke, kratke trke su slatke!

2. Članarina

Trkački klub, fitnes centar, bazen – svako ko trenira bi se obradovao mesečnom članarinom i odličan je podsticaj da se ne staje sa aktivnostima u toku zime, ili da se počne sa nečim novim. Međutim, ovo je poklon samo za one koje dobro poznaješ i znaš da žele takvu aktivnost, u suprotnom može da propadne. Faktor iznenađenja je svakako 100%.

3. Knjige za trkače

Od beletristike i Murakamija koji piše o svom trkačkom životu, preko inspirišuće priče o plemenu Tarahumara, do stručnih knjiga o anatomiji i trčanju, sve su to divne knjige, od kojih svaki trkač treba da ima bar jednu. Osim onih knjiga koje se bave isključivo trčanjem i trkačkim telom, tu su i knjige koje se odnose na sve sfere života, a trkači će ih kroz proces pripreme za trku najbolje svariti i primeniti – a to su knjige o upravljanju vremenom, o postavljanju ciljeva i određivanju prioriteta. Odite do omiljene knjižare, prodavci bi trebalo da umeju da pomognu oko izbora.

4. Obnovi mu/joj aksesoare za trčanje

Rukavice za trčanje – nisu isto što i rukavice za bicikliste, i nisu isto što i debele rukavice za sneg. I ove pomenute mogu da posluže, ali namenske rukavice za trčanje su veoma praktične, i nije zgoreg imati i više komada, a sada više nego ikad imamo izbora za kupovinu – Decathlon, Intersport, Beosport, Tref… U Decathlonu ih nalaziš sigurno, a kod ostalih možeš da izguglaš ponudu i cenu! U svakom slučaju od 500 do 1500 RSD bi trebalo naći dobre rukavice, koje obično imaju i “touch screen” vrhove prstiju.

Buff, Bandana, Marama – kako god ga zoveš – izaberi tanju bandanu, bez onih vunastih delova kao što kupuju skijaši npr. jer za vreme trčanja to može biti pretoplo, a tanke bandane mogu da se koriste u svim godišnjim dobima. Ovo takođe može da se kupi u svim sportskim radnjama, u Outletima je obično veliki izbor, i košta od 800 do 3800 RSD (zavisno od brenda).

Držač za mobilni – onaj koji se zateže oko ruke, i ima providnu prednju stranu, praktičan je za trkače koji uvek mere svoje kilometre i brzinu, ili samo slušaju muziku dok treniraju! Eto i dodatnog predloga – nove slušalice u nekoj zanimljivoj boji, ili Bluetooth slušalice! Sve ovo ima da se kupi tamo gde se prodaju mobilni telefoni.

5. Čarape, šuškavci i ostali odevni predmeti

Ako znaš veličinu i ukus, go for it! Ako nisi siguran, bolje izaberi neki drugi poklon… trkači vole da se modiraju i uklapaju opremu, iako to ponekad ne izgleda tako.

6. Držač za medalje

Ovo se obično naručuje i izrađuje sa imenom, a možeš uzeti i neki univerzalni, samo izguglaj, jer vreme leti. A za nekog ko voli da ide na trke, moguće je da za svaku godinu treba novi.

7. Vaučer

Gotovo u svakoj radnji danas možeš da kupiš poklon karticu koju će on/ona moći da nameni za ono što mu/joj treba, pa ako to bude u sportskoj radnji, nema greške!

8. Spa day

Svakom trkaču je potrebna relaksacija, a i većina su hedonisti, pa u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, poklon može biti relaks ili sportska masaža, ili par sati u nekom spa kompleksu, a na sajtovima gde se prodaju vaučeri, ovo može biti jako pristupačno!

To su bile neke brze ideje, a ako si ti spremio/la neki originalan poklon za nekoga, ili si primio/la iznenađenje, podeli sa nama u komentaru!

Srećan Božić svima koji slave!

planovi za trčanje