Helanke za trčanje su donji deo odeće i predstavljaju prvi izbor trkača i trkačice tokom trčanja pri niskim temperaturama.

Razlikujemo duge helanke za trčanje, 3-4 (ispod kolena) i kratke (iznad kolena) koji zovemo još i “biciklističke”.

Karakteristika helanki za trčanje je da se pripijaju uz telo, daju slobodu pokertu, bolje zadržavaju toplotu i minimiziraju otpor vazduha i  trenja jedne nogavice o drugu.

Helanke mogu imati reflektujuće elemente koji su tu da nas vozači lakše uvide u mraku.

Zašto su helanke bolje od trenerke za trčanje?

Mnogi trkači i trkačice preferiraju helanke ispred donjeg dela trenerke. Helanke manje lepršaju pri trčanju, manji je otpor vazduha, pa su helanke efikasnije za postizanje boljih rezultata.

Trčati u helankama je toplije. Helanke su pripijene uz kožu te topao vazduh ne izlazi kao kod trenerke. Baš zbog ovoga mnogi trkači i trkačice uvlače trenerku u čarape, što sa helankama nema potrebe.

Ove helanke imaju prozračnije tkanje iz kolena, baš na mestu gde se najviše znojimo.

Helanke za trčanje se proizvode od tankog veštačkog materijala, koji je rastegljiv i dozvoljava koži da diše uz zadržavanje toplote. Ovaj rastegljiv materijal pomaže da izvodite slobodno pokrete, te u helankama možete raditi aerobik, jogu i dobro se istezati.

Kvalitetnije helanke se rade iz više materijala, te se u prevojima (iza kolena)  postavljaju posebno prozirni materijali kako bi znoj lakše isparavao Takođe, u predelu prepona je posebno mekan materijal koji onemogućuje ojedanje u toku dugih trčanja kada se jako znojite.

Dodatno, u helankama izgledate dva puta bolje nego u trenerci. Neki mušarci ipak ne mogu da obuku helanke zbog predrasuda da je to ženska odeća i dobacivanja na ulicama Sorabije :)

Kraće helanke za trčanje se koriste u toplijem periodu, umesto šorceva, a helanke sa tri-četvrt nogavicama su naročito popularne među ženskom populacijom. Odlična stvar za proleće i jesen.