Helanke za trčanje su donji deo odeće i predstavljaju prvi izbor trkača i trkačice tokom trčanja pri niskim temperaturama. Helanki ima dugih, 34 (ispod kolena) i kratkih (iznad kolena). Karakteristika helanki je da se pripijaju uz telo, daju slobodu pokertu, bolje zadržavaju toplotu i minimiziraju otpor vazduha i  trenja jedne nogavice o drugu.

Zašto su helanke bolje od trenerke za trčanje?

Mnogi trkači i trkačice preferiraju helanke ispred donjeg dela trenerke. Helanke manje lepršaju pri trčanju, manji je otpor vazduha, pa su helanke efikasnije za postizanje boljih rezultata.

Trčati u helankama je toplije. Helanke su pripijene uz kožu te topao vazduh ne izlazi kao kod trenerke. Baš zbog ovoga mnogi trkači i trkačice uvlače trenerku u čarape, što sa helankama nema potrebe.

Helanke za trčanje se proizvode od tankog veštačkog materijala, koji je rastegljiv i dozvoljava koži da diše uz zadržavanje toplote. Ovaj rastegljiv materijal pomaže da izvodite slobodno pokrete, te u helankama možete raditi aerobik, jogu i dobro se istezati.

Kvalitetnije helanke se rade iz više materijala, te se u prevojima (iza kolena)  postavljaju posebno prozirni materijali kako bi znoj lakše isparavao Takođe, u predelu prepona je posebno mekan materijal koji onemogućuje ojedanje u toku dugih trčanja kada se jako znojite.

Dodatno, u helankama izgledate dva puta bolje nego u trenerci. Neki mušarci ipak ne mogu da obuku helanke zbog predrasuda da je to ženska odeća i dobacivanja na ulicama Sorabije :)

Kraće helanke za trčanje se koriste u toplijem periodu, umesto šorceva, a helanke sa tri-četvrt nogavicama su naročito popularne među ženskom populacijom. Odlična stvar za proleće i jesen.