Ukoliko ste pasionirani zaljubljenik u trčanje, vaša strast se sigurno preliva i na društvene mreže. Pre nego što vas blokiraju svi vaši netrkački prijatelji, pokušajte da makar deo te strasti prenesete na društvenu mrežu napravljenu baš za trkače – DailyMile

Spamovanje prijatelja po fejsu

Moguće je da niste primetili, ali od kada ste krenuli da trčite, delimično ste se pretvorili u spamera na fejsbuku. Verovatno vam je svaki (u najboljem slučaju svaki drugi) status o trčanju, šerujete instagram fotke sa trčanja, logujete kilometre sa garmina, ili neke druge aplikacije za smart phone.

Velika je šansa da niste primetili da vam to lajkuju uvek jedni te isti ljudi, i da nekako i vi najčešće vidite baš njihove postove. Ako se pitate zašto je to tako, odgovor će vas možda iznenaditi: fejsbuk vas spaja jer se volite, a i zato što su vas prijatelji ne trkači verovatno pohajdovali. Smarate, jbg.

Znam, znam, šokantno! A bili ste tako sigurno da svi crkavaju od želje da čuju kako vam je bilo lako, teško, lepršavo na poslednjem polumaratonu. Kako ste spustili pace za 10 sec/km. Kako novi garmin kiiiida. Možda im je i bilo zanimljivo. Prvi put. Ako lajkovi izostaju svaki sledeći… do sada ste 90% otišli na “hide”.

Za vas je, dakle, kasno. Kao i za mene uostalom :)

Ali post možda pomogne novopečenim trkačima i trkačicama, da na vreme krenu u kombinovanje real life postova sa trkačkim. A kako postoji vreme i mesto za sve, nudim vam idealno mesto za deljenje trkačkih uspeha – dailymile.

Zasto dnevnik trčanja

Dnevnik trčanja nije nešto što pod-obavezno morate da vodite. On je više tu kao podsetnik na vašu karijeru, a dobro dođe i za praćenje trendova. Ukoliko ste monogamni sa jednom aplikacijom – onda vam sve već stoji na jednom mestu. Ali ako niste (taj sam) ako vam aplikacija puca, gps ne radi dobro, niste sigurni koliko ste km pretrčali, onda je dailymile pravo mesto za vas.

Posebno kul opcija kod svih logova trčanja je biranje patike. Znate tačno koliko ste pretrčali u svakoj i otprilike kada je vreme da je “penzionišete”.

Šta je DailyMile?

Dailymile je društvena mreža za trkače i druge rekreativne sportiste. Unutar nje možete da logujete sve svoje trening aktivnosti, ali najbolja je za one koji imaju dužinu u sebi, jer može da zbraja kilometre ili milje  (otud i mile).

Postoji desktop verzija na dailymile.com i app za iphone. Desktop verzija  ne meri sama koliko ste km prešli, dakle nije zamena za nike+, runtastic, garmin, ali može da se sinhronizuje sa gomilom aplikacija . iphone app ima gps opciju ali nisam je testirala jer ga ne koristim. Sve ostalo unosite ručno. Nalog otvarate preko imejla ili povezivanjem sa fejsbukom, što je i brži način.

Ako tek otvarate nalog, možete da unesete i koliko ste km prešli do sada. DM će nastaviti da meri odatle. Na vašem training tabu statistika je uvek vidljiva:

mnogo je to krofni!

mnogo je to krofni!

Možete pratiti i nedeljni mesečni, dnevni napredak:

trening

 

Kako izgleda

Na osnovnom panelu, imate opciju za unos treninga, ispod čega imate klasičan newsfeed, gde izlaze treninzi vaših prijatelja.

dailymile unos

mapa se ili kupi sa nike+, garmina ili možete da sami mapirate novu rutu, koju DM pamti, i posle je samo izaberete iz padajućeg menija, ovo je jako zgodno, ako , kao ja, trčite iz zadovoljstva, ne merite previše kuda i kad. Posle toga sednete, i mapirate novu trasu:

 

mapa prati ulice, a može ida mapira i mimo njih - sjajno za trail!

mapa prati ulice, a može ida mapira i mimo njih – sjajno za trail!

Pored toga, možete da dodate i osnovne podatke o trčanju tog dana: težinu (računa kalorije), toplotu, oblačnost i naravno – opremu. HR se isto unosi ručno. Datum je po defaulty današnji, ali možete da ga izmenite lako:

dailymile detalji

Kada ste uneli vaš workout, pojaviće se u newsfeedu kod vas i vaših prijatelja. Možete ga komentarisati ali i okačiti motivaciju:

motivacije

Kasnije se sve one pojavljuju na vašem profilu, (drugi tab)

profil

wall of fame :)

wall of fame :)

Povezivanje

Za sada postoji opcija povezivanja sa dosta aplikacija za android i iphone. Windows phone kao i uvek zaostaje, tako da ja sada podatke unosim ručno. Ali kako sinhronizacija ionako mora da se radi preko desktopa, to je zapravo ista količina vremena. Pogledajte koje aplikacije mogu da se syncuju ovde

jednostavna sinhronizacija

jednostavna sinhronizacija

Dailymile je dakle mreža koja služi upravo za povezivanje sa drugim trkačima, praćenje napretka, trošenja patika, a možete da ubacujete i šetnje, bicikl, plivanje, crossfit, rock climbing i još mnogo toga.  Možete da kačite treninge, tekstove, slike, video, komentarišete vaše treninge. Pored očitih prednosti – sprečava spamovanje prijatelja netrkača po fejsu i drugim muggle društvenim mrežama  :)

Iako nije nova, i dalje nije prepoznata u zajednici, pa se moja svodi na nekih 70-ak prijatelja. Nadam se da će ih posle ovog teksta biti više – dodajte me preko OVOG LINKA (http://www.dailymile.com/people/cuteenough)