Blog & KolumnePatike za trčanje

Šta su superpatike za trčanje? Karbonska ploča je samo jedan deo njihove tajne

Nema komentara

Šta su superpatike za trčanje?

Pre pet godina, Nike je lansirao Vaporfly 4%. To su bile prve Superpatike za trčanje koja je imala obećanje koje i samo ime implicira: povećanje ekonomije trčanja od 4%.

Pre pojave ovih patika, Eliud Kipčoge je nosio Vaporfly dok je pokušavao da trči maraton za manje od dva sata u Breaking2 projektu 2017. Na kraju je uspeo dve godine kasnije u Alphafly Next-u, Vaporflyi-ovom pojačanom, kontroverznom potomku.

Prvi put da je ćovek trčao maraton za manje od 2 sata. Eliud Kipchoge u AlphaFly Next% – Photo: www.ineos159challenge.com

Superpatike za trčanje su patike koje koriste nove tehnologije i poboljšavaju performanse trkača. Pre svega se misli na karbonske ploče ali to nije jedina odliča superpatika.

Da se razumemo, do ovakvih rezutata je došlo zato što je Kipčoge neverovatan sportista i zato što je imao iza sebe tim naučnika i stručnjaka koji su mu pomogli u ostvarivanju cilja da razbije ono što se nekada smatralo nemogućom barijerom.

Ipak, statistika pokazuje da i prosečan trkač može imati koristi od trčanja u superpatikama. U 2019., Strava podaci su pokazali da su trkači trčali 4 do 5 procenata brže u Vaporfly ili Next% u poređenju sa trkačima koji su nosili prosečne patike za trčanje.

Drugi brendovi su veoma brzo ispratili ovaj trend i objavili sopstvenu verziju superpatika, naravno svaki od njih dodajući delić svog originalnog dizajna.

Ali postoje dva zajednička imenioca koji ovi modeli dele i možemo da kažemo da oni definišu superpatike za trčanje:

Reaktivna pena u srednjem delu đona

Pena za srednji đon koje koriste superpatike za trčanje je obično napravljena od termoplastike od polietarskog blok amida (takođe poznatog kao Peba ili Pebax). Primeri su Nikeov ZoomX, Hoka CarbonX i Saucony PvrrunPB. U poređenju sa standardnom penom (EVA), ove pene su lakše, kompatibilnije i otpornije.

Ploča od ugljeničnih vlakana – karbonska ploča

Dok pene deluju kao sastojak koji amortizuje i ublažava udarac pri trčanju, ploče deluju kao sastojak za učvršćivanje, dakle njihova svrha je da drže nogu u pravcu i da odbacuje trkača. Ploča ograničava fleksibilnost, delujući kao pogonsko sredstvo u ciklusu hoda.

Karbinski deo u adidas patikama za trčanje

Možda vam ovakav način bude bliži ako ste upoznati sa Mizuno Wave tehnologijom koja je zaštitni znak brenda. Radi se o ploči u srednjem delu đona koja daje stabilnost i odbacuje. Koncept je sličan, novost je materijal.

Karbonska ploća u superpatikama, deluje u harmoniji sa reaktivnom penom koja ploču stavlja u sendvič i tako pruža još veći povrat energije dok trčite.

Različite primene tehnologije karbonskih ploča koje imaju superpatike za trčanje

U konstruisanju Vaporfy-a i modela posle tog, Nike tim se fokusirao na krutost i pogon. Pozicija ploče kao i njen oblik (ploča ima krivine poput kašike) poboljšavaju vaš korak.

Karbonska ploča u Hokinim modelima za drumske trke je u obliku viljuške i nalazi se bliže peti. Savija se više u zadnjem delu patike i spušta se bliže tlu u prednjem delu stopala.

Hoka je prošle godine izbacila na tržište patike od ugljeničnih vlakana, Tecton X koje imaju dve paralelne ploče koje omogućavaju spretnost preko prepreka, a istovremeno pružaju krutost. Ploče koje nalikuju skijama značajno se razlikuju od pojedinačnih ploča u obliku viljuške u Hokinim patikama za drumske trke. Dakle u zavisnosti od namene i ploče menjaju oblik.

Zašto su karbonska vlakna napravila toliko veliku razliku?

Jedna od kompanija koja se specijalizovala za proizvodnju karbonskih ploča za obuću i sarađuju sa trkačkim brendovima je Carbitex. Na njihovom sajtu su izlistani brendovi poput: Adidas, Altra i Scott.

Karbonska vlakna su cenjena ne samo zbog svoje krutosti kojom podstiču potiskivanje, već i zbog toga što proizvođači obuće mogu da kontrolišu fleksibilnost.

Ljudsko stopalo, objasnio je osnivač Carbitex-a Junus Khan, je asimetrično, njegove tetive i ligamenti menjaju ukočenost na osnovu potrebe.

Savitljivost Carbitex-ovih ploča omogućava stopalu da se savija na prirodan način, istovremeno pružajući stabilnost i dajući pogon.

Ploče od ugljeničnih vlakana u patikama vam na neki način govore kako da trčite jer se radi o fiksnoj krutoj ploči. Na taj način ova nova tehnologija pomaže da se povećaju prirodne performanse ljudi.

Junus Khan, osnivač Carbitex

Karbonska vlakna, postoje tek oko 50 godina. To je još uvek mlada tehnologija u pogledu upotrebe. Primenjuje se u nizu sektora, od vojnog vazduhoplovstva do rančeva.

Khan opisuje ulogu Carbitex-a u radu sa brendovima patika za trčanje kao „najboljeg sporednog glumca“, a ne kao glavni događaj. Njihov odnos se zasniva na nezavisnom istraživanju, podacima i testiranju sportista, koje svaki brend pravi za sebe.

Danas superpatike a u budućnosti tehnologija dostupna svima? Kada će cena karbonskih patika biti prihvatljiva svakom trkaču?

Proizvođači karbonskih ploča uveliko pokušavaju da smanje cenu materijala tako što pokupavaju da naprave materijal od ugljeničnih vlakana na biljnoj bazi.

To znači da će u sledećoj fazi obuća od ugljeničnih vlakana biti pristupačnija, rekao je Khan, ukazujući na Vibram, Gore-Tex i Boa kao primere.

„Oni su još uvek vrhunski, ali su našli svoj put u proizvode koji mogu da koriste široj populaciji“, rekao je on.

„To nije nužno ono o čemu ljudi razmišljaju kada razmišljaju o razvoju tehnologije, ali da bi se omogućilo da nova tehnologija pojeftini, potrebna je potpuno drugačija vrsta inženjeringa.“

Da li je upotreba karbona bezbedna za trkače i da li ima štetna dejstva?

Još je prerano znati dugoročne efekte trčanja u patikama sa pločama od ugljeničnih vlakana, ali postoji zabrinutost da bi prekomerna upotreba mogla oslabiti mišiće stopala trkača.

Suprotno tome, studija na Univerzitetu u Kalgariju otkrila je da ukočenost poboljšava biomehaniku stopala, potencijalno sprečavajući povrede MTP (metatarzofalangealnog) zgloba, prstiju na nogama i druge bolesti.

Ipak, druga studija sprovedena na Tehnološkom institutu Džordžije pokazala je da nije bilo poboljšanja u ekonomičnosti trčanja kada su ploče od ugljeničnih vlakana dodane na đonove patika.

Karbonska ploča je samo jedan deo tajne koja je iza dobre superpatike za trčanje

Samo će vreme pokazati koja je strana ispravna. Treba napomenuti, karbonska ploča je samo jedan deo jednačine; sve mora da funkcioniše usklađeno za vrhunsko trkačko iskustvo.

Možete da napravite odličnu patiku koja ima jednu lošu osobinu koja odbacuje sve ostalo ili lošu patiku sa jednom sjajnom osobinom koja to neće popraviti.

Junus Khan, osnivač Carbitex

I na kraju otrkivamo i koja je onda tajna superpatike za trčanje. A tajna je zbir. Zbir je veći od delova.

čuli ste za HOKA patike za trčanje? Ovo je 9 stvari koje niste znali o Hoka brendu
Vodič kroz Gore-Tex – sinonim za vodootpornu opremu za trčanje
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed